Zobacz pełną wersję : ...zakup eLek...
The z00m
16-01-2007, 14:25
Czytam od jakiegoś czasu canon-board.info. Nie pamiętam niestety nicka osoby, która powszechnie jest ceniona na tym sidzie za wzorową realizację zamówień na sprzęt Canon'a po atrakcyjnych cenach. Proszę userów na naprowadzenie mnie na kontakt z tą osobą.
Proszę również o ewentualne skorygowanie mojego wyboru.
Obecnie przesiadam się na Canona z Olympusa, ale chcę to zrobić na spokojnie. Dlatego chcę zacząć od kupna kilku obiektywów Canon’a i dopiero po ich zakupie dokonać zakupu puszki. Wiąże się to również z oczekiwanymi premierami nowych puszek Canon’a.
Czy poniższe obiektywy będą prawidłowo współpracować szczególnie z ff? Mam pewne obawy co do Canon EF 16-35mm/f 2,8 L USM. Nie zdecydowałem również czy zrezygnuję z cropa. Dostrzegam również jego zalety dlatego chciałbym kupić szkła dobrze współpracujące zarówno z cropem jak i ff. Zakres to inna kwestia.
Szkła, jakie wybrałem:
Canon EF 35mm/f 1,4 L USM
Canon EF 135mm/f 2,0 L USM
Canon EF 300mm/f 4,0 L IS USM (zastanawiam się nad 400mm/5,6 L USM na
wypadek jakbym jednak zdecydował się na ff)
Canon EF 16-35mm/f 2,8 L USM
Canon EF 24-70mm/f 2,8 L USM
Canon EF 70-200mm/f 2,8 L IS
Zdecydowałem się na Canona tylko i wyłącznie ze względu na stabilność jego systemu. Piszę to by zapobiec ewentualnemu szydzeniu z Olympusa. Jedynym powodem przesiadki jest brak info od Olympusa co do nowych puszek oraz co za tym idzie przyszłości systemu. Nie zaryzykuję kolejnych kilkunastu tysiaków nie mając pewności czy będę miał możliwość podpięcia świetnych ZUIKO do godnego nich korpusu.
Pozdrawiam…
ja mysle iż ta lista to raczej pobozne zyczenia każdego z nas a nie cos co mozna by korygowac:mrgreen:
jesli Cie stac(bo to ładnych kilkadziesiąt tyś. zł) na to bierz w ciemno to co wypisałęs, a sam później ocenisz co z tego power play'a ktorego tu zaprezentowałes przyda Ci sie w rzeczywistosci :)
Ja również proszę o kontakt do osoby od sprzętu Canona ....
The z00m
16-01-2007, 14:58
ja mysle iż ta lista to raczej pobozne zyczenia każdego z nas a nie cos co mozna by korygowac:mrgreen:
jesli Cie stac(bo to ładnych kilkadziesiąt tyś. zł) na to bierz w ciemno to co wypisałęs, a sam później ocenisz co z tego power play'a ktorego tu zaprezentowałes przyda Ci sie w rzeczywistosci :)
O kasę pracując na zachodzie mniej się martwię niż obecnie o to czy będzie następca E-1 czy też nie. Szkła będę kupował w trzech turach. Pierwsze trzy, kolejne dwa oraz powszechnie chwalony Canon EF 70-200mm/f 2,8 L IS :-)
No, gdzie ten człek poczciwy...
O kasę pracując na zachodzie mniej się martwię
No, gdzie ten człek poczciwy...
A nie lepiej kupić w okolicy miejsca w którym pracujesz??? Szukasz TIP,a, żeby w Polsce kupić to co mógłbyś przytargać sam:) - myślę, że przy całym zestawie jeden obiektyw wyszedłby gratis:)
Mysle, ze rozsadna opcja moze byc bilet do USA i krotka podroz
Polskie ceny z VAT sa znacznie wyzsze od amerykanskich
snowboarder
17-01-2007, 01:40
Czy nie chodzi o Coronado?
The z00m
17-01-2007, 02:19
Czy nie chodzi o Coronado?
Nie wiem. Kurna zacznę czytać tematy od nowa bo widzę, że się człek sam nie ujawni.
A nie lepiej kupić w okolicy miejsca w którym pracujesz??? Szukasz TIP,a, żeby w Polsce kupić to co mógłbyś przytargać sam:) - myślę, że przy całym zestawie jeden obiektyw wyszedłby gratis:)
W Irlandii? Nie dość, że tu niczego nie ma to ceny z kosmosu. W Anglii ceny również masakryczne. Tylko w Anglii ludzie mogą ciągnąć sprzęt z Hong Kongu bez cła. Ryzyko, ale ceny super.
W Irlandii? Nie dość, że tu niczego nie ma to ceny z kosmosu. W Anglii ceny również masakryczne.
Wiesz, ja nigdy tam nie byłem i nie widziałem osobiście - sugeruje się informacjami np z takiego postu (http://canon-board.info/showthread.php?t=17175)
Jak dla mnie to ceny w Anglii nie wyglądają źle.
The z00m
17-01-2007, 11:42
Wiesz, ja nigdy tam nie byłem i nie widziałem osobiście - sugeruje się informacjami np z takiego postu (http://canon-board.info/showthread.php?t=17175)
Jak dla mnie to ceny w Anglii nie wyglądają źle.
W Irlandii lepiej nie szukać sprzętu. Znalazłem tylko jeden dobrze zaopatrzony sklep internetowy z cenami masakrycznie wysokimi.
Skontaktuję się z osobą z podanego przez Ciebie topicu. Dzięki...
Coronado jak najbardziej polecam, i pozdrawiam przy okazji.
Viracocha
21-01-2007, 07:43
W Irlandii? Nie dość, że tu niczego nie ma to ceny z kosmosu. W Anglii ceny również masakryczne. Tylko w Anglii ludzie mogą ciągnąć sprzęt z Hong Kongu bez cła. Ryzyko, ale ceny super.
Poszukaj w necie. Ja w Italii wyczaiłem kilka fajnych sklepów internetowych i już jeden sprawdziłem. Wszystko było OK, cena również bardzo OK, bo niestety ceny w sklepach tutaj też kiepskie dla kupującego.
Poza tym, to ja, podobnie jak Ty, zrezygnowałem z Olka, bo następcy E-1 nie widać i nie wiadomo kiedy będzie. Z tym, że ja zawsze miałem Canony (FD, później EOS-y). Pierwszą cyfrę kupiłem jednak Olympusa E-300 + 2 obiektywy, z myślą, że o zakupie po jakimś czasie drugiego body, ale z wyższej półki (czyli następcy E-1). Po upływie tego czasu, w związku z tym, że E-1 wciąż nie było powróciłem do Canona (jak syn marnotrawny ;)) i sobie chwalę zwłaszcza eLunie. Oczywiście Olek też ma swoje zalety, więc zdecydowałem go nie sprzedawać, ale w system będę inwestował już tyko Canona (nie mogę się doczekać następcy 5D).
Ceny we Włoszech nie były takie masakryczne, w zeszłym roku byłem tydzień w Monzy i 200 m od hotelu był sklep gdzie 70-200/2.8 L IS w przeliczeniu na nasze nie kosztował więcej niż 7.5 kPLN.
Gdybyś dał namiary na ten sprawdzony sklep netowy we Włoszech byłoby fajnie bo w sumie dość często zawodowo podróżuję do Włoch.
Natomiast idealnym miejscem na zakup szkieł są Stany, ceny rewelacyjne zwłaszcza na eLki i inne drogie szkła. Jeśli chce się kupić 3-4 szkła to warto kupić jakiś tani bilet polecieć do NY aby odebrać zamówienie.
Viracocha
21-01-2007, 16:29
http://www.fotocolombo.biz/ecommerce/index.php
Ceny we Włoszech nie były takie masakryczne
U mnie ceny kiepskie, bo mieszkam w niewielkiej miejscowości Biella. Sklepów foto jest kilka, ale właściwie nic ciekawego w nich nie ma i trzeba zamawiać. Zamówienie realizowane przez sklep jest niestety sporo droższe, niż ceny w necie.
A swoją drogą, to ja też mógłbym prowadzić w ten sposób sklep. Wrzucam trochę starych klamotów, a jak ktoś chce coś kupić, to zamawia, ja ściągam i mu sprzedaję za 200 Euro drożej. Fajny interes i jaki prosty.
Pomysł dobry, tak naprawdę wystarczy mieć trochę gratów i wiedzę o rynku i miejscu skąd ściągnąć towar dla klienta i interes zaczyna się kręcić. Przecież tak naprawdę sprzedawca ma być doradcą, który proponuje optymalne rozwiązanie na bazie potrzeb klienta. Ja jestem skłonny zapłacić więcej za towar jeśli sprzedawca służy mi wiedzą i pomaga rozwiać moje wątpliwości w końcu zakup towaru u takiego sprzedawcy to gratyfikacja za jego wiedzę.
Natomiast idealnym miejscem na zakup szkieł są Stany, ceny rewelacyjne zwłaszcza na eLki i inne drogie szkła. Jeśli chce się kupić 3-4 szkła to warto kupić jakiś tani bilet polecieć do NY aby odebrać zamówienie.
problem z USA jest taki ze musisz miec wize bo Cie nie wpuszcza do samolotu chyba ze tylko masz przesiadke, w kazdym razie trzeba kombinowac, za to znajimi mi opowiadali, tylko nie wiem na ile to prawda bo sam tego nie widziałem ale podobno w Andorze sprzęt jest masakrycznie tani... to i latac nie trzeba daleko tylko wbic sie w te pireneje ale za to widoki do fotek jakie fajne:)
Skipper masz rację do USA trzeba mieć wizę ale sporo ludzi posiada wizy amerykańskie, w takiej sytuacji nic tylko polecieć do USA na zakupy. Ja mam wizę służbową więc nie mam problemu aby tam się wybrać tylko brakuje mi czasu na taki wyjazd.
Andorę pamiętam sprzed 5 lat, było faktycznie tanio ale nie wiem jak jest teraz, gdybyś miał nowe informacje to proszę podziel się nimi.
Andora to fajne miejsce na sztrzelanie fotek.
Andorę pamiętam sprzed 5 lat, było faktycznie tanio ale nie wiem jak jest teraz, gdybyś miał nowe informacje to proszę podziel się nimi.
Andora to fajne miejsce na sztrzelanie fotek.
jedyne info jakie mam to z lipca 2006 gdzie mnie szlag trafił bo sie okazało ze 30D było tam jakos 20 pare% tańsze jak ja dałem a wydawało mi sie ze kupiłęm tanio... ja bede tam dopiero koło czerwca jak bede jechałdo walencji na puchar ameryki wiec jakąs biezącą informacją niestety słuzyc nie moge...
Viracocha
21-01-2007, 18:38
Pomysł dobry, tak naprawdę wystarczy mieć trochę gratów i wiedzę o rynku i miejscu skąd ściągnąć towar dla klienta i interes zaczyna się kręcić. Przecież tak naprawdę sprzedawca ma być doradcą, który proponuje optymalne rozwiązanie na bazie potrzeb klienta. Ja jestem skłonny zapłacić więcej za towar jeśli sprzedawca służy mi wiedzą i pomaga rozwiać moje wątpliwości w końcu zakup towaru u takiego sprzedawcy to gratyfikacja za jego wiedzę.
Ja też tak myślę, ale zapłaciłbym więcej za to, żebym mógł sobie wszystko co mnie interesuje pooglądać. Tutaj sam powinienem wiedzieć co chcę kupić, iść, zamówić i zapłacić sprzedawcy tylko za to, że mi rzecz, którą sam sobie wybrałem ściągnie.
Coronado
26-01-2007, 01:32
Coronado jak najbardziej polecam, i pozdrawiam przy okazji.
Dzieki, rowniez pozdrawiam! :)
Co do sprzetu to niestety nie mam ostatnio na to czasu. Bede mial okazje cos podrzucic pewnie na wakacje wiec jak kto chetny to na koniec czerwca mozna sie umawiac.
Pozdrawiam
Coronado