Zobacz pełną wersję : SATA RAID na nForce4 - problem
Witam,
problem komputerowy, ale zwizany z archiwizacją zdjęć.
Zakupiłem dwa dyski WDC 250GB SATA2 chcąc je podłączyć w macierz RAID typu 0. Moja płyta główna to Gigabyte K8NF-9 na chipie nForce4.
Opis problemu:
dyski podłączone na SATA, funkcja RAID w BIOSie zaktywizowana, F10, widzi oba dyski, ustawaiam macierz 0 stripping, bootowalny i OK, pokazuje jeden dysk dwa razy większy. Odpalam instalkę Windy XP Pro z CD, wciskam F6 i z oryginalnej dyskietki ładuję sterowniki RAID SATA. I problem - nie widzi dysku.
Dla sprawdzenia, wyłączyłem RAIDa i przy zastosowaniu tego samego drivera
widzi poprawnie dwa dyski z osobna. Co może być przyczyną, czy ktoś może mi pomóc?
Z góry serdecznie dziękuję.
Kuba
P.S> spodziewając się ewentualnych opinii na temat samego RAIDa, strippingu, bezpieczeństwa itp. itd. bardzo proszę najpierw o rzeczową pomoc, o dyskusję w dalszej kolejności. Dzięki.
Sprawdzales na instalacji Windowsa XP profesional ze zintegrowanym SP2 ?
Jesli nie znajdziesz rozwiazania dobrym wyjsciem jest raid softowy realizowany dzieki zastosowaniu dyskow dynamicznych. Prosta konfiguracja, wydajnosc niemalze ta sama a prostota i bezpieczenstwo jakby wyzsze.
1. Kubaman, szukałeś jakichś nowszych sterowników do tego?
2. Odnośnie tego, co pisze McKane: dyski dynamiczne nie są złe [mam zestawione takie coś], ale ja wolę RAIDa z płyty.
ja wiem ! mam nforce 4 !!!
trzeba załadować oba drajwery z dyskietki i raid i zwykły !!! zaraz po sobie
pa
popmart, ale oba to znaczy które? na mojej dyskietce mam ich z 10, przy czym dla mojego chipa (Silicon3114) do xp jest tylko jeden. Czy mógłbyś podać nazwy tych plików i czy na pewno je instalujesz jako sterowniki SATA (przez F6 w instalacji windy) ?
Zniechecacie mnie do RAID na nforce a taka plyte mam i bede mial w ew. nowym kompie.
Jakies sugestie co do "raidu softowego" - znaczy nazwy programow?
Moze sprobuj najnowszy driver:
http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/Driver_List.aspx (http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/Driver_List.aspx)
EDIT: Troche nie doczytalem wczesniej.
OK dzięki za pomoc popmart i kranked. Sprawa wygląda nasępująco (napisze co i jak, bo widzę, że co najmniej Vitezowi pomogę).
Wyczytałem w sieci, że płyty z nForce4 mają problemy z instalacją RAID. Wyczytałem również, że nowe stery Nvidii to rozwiązują (ja zassałem konkretnie nForce_6.53_WinXP2K_international.exe). Problem w tym, że te nowe drivery nie mają wersji dyskietkowej. Jak zaproponowali koledzy należy rozpakować (a nie zainstalować) wymieniony wyżej plik i wyordębnić z archiwum katalog IDE/WinXP gdzie znajdują się dane potrzebne podczas instalowania Windy z CD. Niestety tu problemy rosną: wymieniony katalog ma 3,8Mb i nie da się go załadować na dyskietkę. Największą część zajmuje katalog Raidtool mający coś koło 3,5 Mb. Rozwiązaniem tego problemu jest skorzystanie z programu nLite za pomocą którego można utworzyć sobie CD startowy Windy ze zintergroanymi sterownikami RAID. Okazuje się jednak, ze sprawa jest bardziej skomplikowana, bo w sterowniku jest jakiś błąd i należy przeedytować jeden plik przed ta operacją. Pod tym linkiem (http://www.short-media.com/forum/showthread.php?t=32751) znajduje się strona (ENG) z opisem całego procesu. U mnie to nie zadziałało, ale możliwe, że coś zmaściłem, bo jestem lamer.
Jak więc zrobiłem: nagrałem na dyskietkę pliki z katalogu IDE/WinXP bez podkatalogu raidtool. Podczas instalacji windy gdy poprosił o sterowniki (przez F6 of coz) znalazł dwa drivery. Zgodnie z rekomendacją kolegów zainstalowałem oba, jeden po drugim. Dysk macierzy został odnaleziony poprawnie i mogłem zainstalować system. Podczas instalacji pojawia się problem, bo brakuje części sterowników zawartych w katalogu raidtool. Dałem "ignoruj" i dobrnąłem do końca instalacji. Następnie pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było zainstalowanie spod windy wspomnianego na początku sterownika nForce_6.53_WinXP2K_international.exe. Wszystko poszło OK.
Zalecam również aktualizację biosu płyty. Jeśli mamy stary dysk na SATA bez macierzy, musimy go podłączyć do drugiego kontrolera i w biosie wyłączyć dla tego kontrolera opcję RAID (ale nie SATA!).
To by było na tyle, nico na około, ale się udało.
Dziękuję jeszcze raz popmartowi i kranked'owi 8-)
pozdrawiam
Kuba
Hmm, moim skromnym zdaniem używanie jakiegokolwiek "RAID" na płycie (tańszej niż 2kPLN :mrgreen:), który w rzeczywistości jest mniej lub bardziej zwykłym kontrolerem IDE/SATA, tyle że z mądrzejszym biosem (bo całe "raidowanie" ciągle robi CPU), to proszenie się o kłopoty w razie padu - wszystko zależne od konkretnego modelu, konkretnego producenta itp.
A nie ma tam w Windowsie czegoś takiego jak normalny software-raid, niezależny od sprzętu? Wydawało mi się że kiedyś słyszałem nazwę "podsystem logical disk cośtam..." :) Pod Linuxem to działa jak złoto - w razie problemów można przepiąć dyski gdziekolwiek, a system sam wykryje co i jak.
no dobra teraz można pogadać ;)
po pierwsze sprzętowe rozwiązanie IMHO jest lepsze - szybsze i pewniejsze. Właśnie w takim procek jest mniej obciążony. Po drugie powierzanie windzie obsługi takiego systemu jest jak dla mnie dużo większym ryzykiem - padów dysku miałem trzy w swoim życiu, a windy kilkadziesiąt. Z tego co wiem, to ryzyko jest w zasadzie wyłącznie związane z padem dysku. Oczywiście kupka DVD rośnie :) , ale jakoś szczególnie się nie boję - znam ludzi, którzy z tegto korzystają.
Ale Kubaman ..to jest tak jak Muflon napisał...te RAID-y na płycie nie są tak naprawdę w pełni sprzętowymi kontrolerami RAID...bez sterownika który na CPU wykonuje operacje związane z obsługą. Chcesz naprawdę sprzętowy RAID...kup kontroler zewn. np. Adaptec - i to nie te najtańsze bo one też tak działają jak te na płycie ;)
A swoją drogą ...RAID0 i bezpieczeństwo danych :?: Coś nie tak
po pierwsze sprzętowe rozwiązanie IMHO jest lepsze - szybsze i pewniejsze. Właśnie w takim procek jest mniej obciążony.
NVRAID nie jest sprzętowy :) Praktycznie w całości obsługuje go CPU komputera, choć producenci ten fakt sprytnie ukrywają, np. dodając ładne biosy i sterowniki ;-)
Prawdziwy RAID łatwo jest odróżnić, po cenie :mrgreen: przykłady tutaj (http://www.komputronik.pl/katalog.php?kat=1734) ("całkowicie sprzętowa obsługa...") ;-) Jeszcze nie widziałem kontrolera RAID który kosztowałby mniej niż cztery cyfry :-P
Inna sprawa że przy dzisiejszych procesorach to naprawdę niewielka różnica, a wręcz w pewnych warunkach software RAID może być wręcz wydajniejszym rozwiązaniem. Gdzieś widziałem wykres na którym liniowy zapis 60MB/s na dwa dyski w stripingu zajmował 7% czasu Athlona ze średniej półki :)
Po drugie powierzanie windzie obsługi takiego systemu jest jak dla mnie dużo większym ryzykiem
Oczywiście, ale mimo wszystko mniejszym niż uzależnianie się od konkretnego sprzętu. Wyobraź sobie kogoś, kto powiedzmy 5 lat temu postawił sobie serwer na jakimś Abicie z HPT370, wszystko działało jako tako, aż tu nagle bach, pada płyta. I weź teraz szukaj kogoś z dokładnie taką samą płytą, przekładaj itp.
(już pomijam to, że RAID oczywiście nie zastępuje backupu ;-))
Edit: oo, ktoś mnie uprzedził :) Z dzieckiem na ręku pisze się jednak dużo wolniej ;-)
Ja mam 2x80 na RAID0 (nForce3) i 160 na dane. Zrobilem sobie batche do backupu ustawien itp. i generalnie jak padnie to nie stanie sie nic co przyprawi mnie o zawal ;] Roznica w predkosci spora.
Dysk mi nigdy nie padl, windows zreszta tak sam z siebie, zeby nie chcial wstac - moze raz. Takze chyba jestem jakis dziwny ;]
Musze jednak przyznac, ze system instalacji mnie powaznie zaskoczyl. Dyskietka...nie mam nawet stacji. 1.44mb z sieci (6mbit) leci szybciej niz zdaze pomyslec gdzie w ogole polozylem pudelko z tymi smiesznymi czarnymi kwadracikami ;]
...Dysk mi nigdy nie padl, windows zreszta tak sam z siebie, zeby nie chcial wstac - moze raz. Takze chyba jestem jakis dziwny ;]
...
U mnie system też jeszcze nigdy nie padł...a w sumie to mam 2 na kompie i nigdy nic się złego nie działo. Ale tak jak wspomniałem...taki zestaw na RAID0 nie jest dobrym pomysłem na przechowywanie danych typu...sporo zdjęć itp. Backup Backup i jeszcze raz Backup...i wcale nie mówię, że płyty DVD to dobre rozwiązanie...ich żywotność wcale nie jest taka długa..
...taki zestaw na RAID0 nie jest dobrym pomysłem na przechowywanie danych typu...sporo zdjęć itp. Backup Backup i jeszcze raz Backup...
Backup to i swoja droga. Ale wszystko co dla mnie wazne trzymam na normalnym dysku/plytach.