Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: SATA RAID na nForce4 - problem

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Unhappy SATA RAID na nForce4 - problem

Witam,

problem komputerowy, ale zwizany z archiwizacją zdjęć.
    Zakupiłem dwa dyski WDC 250GB SATA2 chcąc je podłączyć w macierz RAID typu 0. Moja płyta główna to Gigabyte K8NF-9 na chipie nForce4.

Opis problemu:
    dyski podłączone na SATA, funkcja RAID w BIOSie zaktywizowana, F10, widzi oba dyski, ustawaiam macierz 0 stripping, bootowalny i OK, pokazuje jeden dysk dwa razy większy. Odpalam instalkę Windy XP Pro z CD, wciskam F6 i z oryginalnej dyskietki ładuję sterowniki RAID SATA. I problem - nie widzi dysku.

Dla sprawdzenia, wyłączyłem RAIDa i przy zastosowaniu tego samego drivera
    widzi poprawnie dwa dyski z osobna. Co może być przyczyną, czy ktoś może mi pomóc?

Z góry serdecznie dziękuję.
    Kuba

P.S> spodziewając się ewentualnych opinii na temat samego RAIDa, strippingu, bezpieczeństwa itp. itd. bardzo proszę najpierw o rzeczową pomoc, o dyskusję w dalszej kolejności. Dzięki.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Sprawdzales na instalacji Windowsa XP profesional ze zintegrowanym SP2 ?

Jesli nie znajdziesz rozwiazania dobrym wyjsciem jest raid softowy realizowany dzieki zastosowaniu dyskow dynamicznych. Prosta konfiguracja, wydajnosc niemalze ta sama a prostota i bezpieczenstwo jakby wyzsze.
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 13-01-2007 o 13:15
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

1. Kubaman, szukałeś jakichś nowszych sterowników do tego?
    2. Odnośnie tego, co pisze McKane: dyski dynamiczne nie są złe [mam zestawione takie coś], ale ja wolę RAIDa z płyty.
    puszka, szkieŁko i błyskotka

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

ja wiem ! mam nforce 4 !!!

trzeba załadować oba drajwery z dyskietki i raid i zwykły !!! zaraz po sobie
    pa

Miasto
    Kraków

Domyślnie

popmart, ale oba to znaczy które? na mojej dyskietce mam ich z 10, przy czym dla mojego chipa (Silicon3114) do xp jest tylko jeden. Czy mógłbyś podać nazwy tych plików i czy na pewno je instalujesz jako sterowniki SATA (przez F6 w instalacji windy) ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zniechecacie mnie do RAID na nforce a taka plyte mam i bede mial w ew. nowym kompie.
    Jakies sugestie co do "raidu softowego" - znaczy nazwy programow?

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Moze sprobuj najnowszy driver:

http://www.gigabyte.com.tw/Support/M...iver_List.aspx

EDIT: Troche nie doczytalem wczesniej.
    Ostatnio edytowane przez zOOn ; 14-01-2007 o 13:22
    5D

Miasto
    Kraków

Domyślnie

OK dzięki za pomoc popmart i kranked. Sprawa wygląda nasępująco (napisze co i jak, bo widzę, że co najmniej Vitezowi pomogę).

Wyczytałem w sieci, że płyty z nForce4 mają problemy z instalacją RAID. Wyczytałem również, że nowe stery Nvidii to rozwiązują (ja zassałem konkretnie nForce_6.53_WinXP2K_international.exe). Problem w tym, że te nowe drivery nie mają wersji dyskietkowej. Jak zaproponowali koledzy należy rozpakować (a nie zainstalować) wymieniony wyżej plik i wyordębnić z archiwum katalog IDE/WinXP gdzie znajdują się dane potrzebne podczas instalowania Windy z CD. Niestety tu problemy rosną: wymieniony katalog ma 3,8Mb i nie da się go załadować na dyskietkę. Największą część zajmuje katalog Raidtool mający coś koło 3,5 Mb. Rozwiązaniem tego problemu jest skorzystanie z programu nLite za pomocą którego można utworzyć sobie CD startowy Windy ze zintergroanymi sterownikami RAID. Okazuje się jednak, ze sprawa jest bardziej skomplikowana, bo w sterowniku jest jakiś błąd i należy przeedytować jeden plik przed ta operacją. Pod tym linkiem znajduje się strona (ENG) z opisem całego procesu. U mnie to nie zadziałało, ale możliwe, że coś zmaściłem, bo jestem lamer.

Jak więc zrobiłem: nagrałem na dyskietkę pliki z katalogu IDE/WinXP bez podkatalogu raidtool. Podczas instalacji windy gdy poprosił o sterowniki (przez F6 of coz) znalazł dwa drivery. Zgodnie z rekomendacją kolegów zainstalowałem oba, jeden po drugim. Dysk macierzy został odnaleziony poprawnie i mogłem zainstalować system. Podczas instalacji pojawia się problem, bo brakuje części sterowników zawartych w katalogu raidtool. Dałem "ignoruj" i dobrnąłem do końca instalacji. Następnie pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było zainstalowanie spod windy wspomnianego na początku sterownika nForce_6.53_WinXP2K_international.exe. Wszystko poszło OK.

Zalecam również aktualizację biosu płyty. Jeśli mamy stary dysk na SATA bez macierzy, musimy go podłączyć do drugiego kontrolera i w biosie wyłączyć dla tego kontrolera opcję RAID (ale nie SATA!).

To by było na tyle, nico na około, ale się udało.
    Dziękuję jeszcze raz popmartowi i kranked'owi

pozdrawiam
    Kuba

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm, moim skromnym zdaniem używanie jakiegokolwiek "RAID" na płycie (tańszej niż 2kPLN ), który w rzeczywistości jest mniej lub bardziej zwykłym kontrolerem IDE/SATA, tyle że z mądrzejszym biosem (bo całe "raidowanie" ciągle robi CPU), to proszenie się o kłopoty w razie padu - wszystko zależne od konkretnego modelu, konkretnego producenta itp.

A nie ma tam w Windowsie czegoś takiego jak normalny software-raid, niezależny od sprzętu? Wydawało mi się że kiedyś słyszałem nazwę "podsystem logical disk cośtam..." Pod Linuxem to działa jak złoto - w razie problemów można przepiąć dyski gdziekolwiek, a system sam wykryje co i jak.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

no dobra teraz można pogadać
    po pierwsze sprzętowe rozwiązanie IMHO jest lepsze - szybsze i pewniejsze. Właśnie w takim procek jest mniej obciążony. Po drugie powierzanie windzie obsługi takiego systemu jest jak dla mnie dużo większym ryzykiem - padów dysku miałem trzy w swoim życiu, a windy kilkadziesiąt. Z tego co wiem, to ryzyko jest w zasadzie wyłącznie związane z padem dysku. Oczywiście kupka DVD rośnie , ale jakoś szczególnie się nie boję - znam ludzi, którzy z tegto korzystają.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów