PDA

Zobacz pełną wersję : [Teo] deszczowy Poznań

Teo
12-01-2007, 03:47
kilka fotek z wczorajszego (już) biegania po mokrym Poznaniu....

Teo
12-01-2007, 03:50
...i jeszcze 5 kolejnych...

matka_Wariatka
12-01-2007, 08:50
ze tez chcialo Ci sie wyciagac aparat w taka pogode...
parasol w smietniku niezly jest :)

stdanielo
12-01-2007, 08:51
Niestety zdjęciom brak całkowicie klimatu, nic nie przyciąga uwagi a ostatnie 3 zupełnie niepotrzebnie umieściłeś. Ćwicz dalej. Pozdrawiam

Cichy
12-01-2007, 10:29
Z parasolem jako takie, reszta nudna..

Teo
12-01-2007, 10:32
hej, nie wiem jak w reszcie kraju, ale w Poznaniu pogoda do ćwiczeń coraz lepsza ;) Niestety urlop się skończył :( i trzeba dreptać do pracy...:( Jak ktoś ma ochote, może mnie odwiedzić w Media ;) - teraz w sklepie straszne nudy...

stdanielo: Mistrz z krwi i kości celem regularnych konsultacji pilnie poszukiwany !! Może taki polski Robert Frank ?? Wow !! To byłoby super...

Matko ! Po 1,5 h wyglądałem jak 7 nieszczęść. Kurtka cała przemoknięta, palce zziębnięte... Ale nic to !!

Mam jeszcze dużego stracha przed fotografowaniem ludzi na ulicy, ale staram się z tym walczyć... Fakt, może niektóre nieciekawe jak teraz patrzę, ale często to co widzimy, a to co jest potem na zdjęciu...różni się... Te trzy ostatnie rzeczywiście kiszka... Chociaż pierwsze ujęcie straganu podoba mi się kompozycyjnie - w zasadzie tylko dla tego to zrobiłem. No a parasole w kuble na śmieci... Kto by tego nie strzelił ;) ??

Wats0n
12-01-2007, 10:44
W ramach walki z wewnętrznym oporem polecam nocne zdjęcia na Wildzie :)
A zdjęcia - takie dość... zwykłe. Np. ja bym się nie zdecydował na upload takiego materiału. Swoją drogą, możnaby kiedyś skoczyć na jakiś nocny wypad, jestem w trakcie analizowania lokacji. Brakuje tylko przyzwoitego statywu...

Cichy
12-01-2007, 11:09
Teo, to ty mnie w tym MM polecasz od obiektywów ? :>

adamek
12-01-2007, 13:07
może Cię niedługo odwiedzę, bo muszę kupić drukarkę. ;]
a co do ludzi: potraktuj ich brutalnie mówiąc jak drzewa. :D
Pamiętaj że chcesz zrobić zdjęcie. I tylko to się liczy. No i rób. :)
aha, ktoś kiedyś powiedział, że warto zacząć od dużych skupisk ludzi --> demonstracje, kibice przed meczem itp.

Teo
12-01-2007, 22:54
Cichy: tak, często polecam negatyw.org;) (edit: poprawka błędu....;) sorry Cichy :) )

Adamek: akurat drukarki to nie moja branża, ale wpadaj ;) Jest na czym oko zawiesić ;)

Ja często mam stracha, że ktoś mi da w pysk albo będzie chciał zabrać aparat... Ostatnio miałem wielką ochotę sfotografować w nocnym autobusie chłopaka, który siedział 1,5m ode mnie...ale bałem się...i ciągle gapiłem się na niego ukradkiem... Chłopak miał świetną twarz, duże ciemne oczy i poważną minę, do tego mdłe światło, atmosfera nocnego transportu...Ty byś strzelił tak po prostu ??

arturs
13-01-2007, 00:13
Mnie się pierwsza seria nie podoba, z drugiej parasole ok, reszta taka sobie, ale podziwiam za chęć wychylenia nosa z domu ;-)

Cichy: tak, często polecam negatyw.pl;)

uuu. to kicha bo o strona Cichego to www.negatyw.org (http://www.negatyw.org) :mrgreen:

Ja często mam stracha, że ktoś mi da w pysk albo będzie chciał zabrać aparat... Ostatnio miałem wielką ochotę sfotografować w nocnym autobusie chłopaka, który siedział 1,5m ode mnie...ale bałem się...i ciągle gapiłem się na niego ukradkiem... Chłopak miał świetną twarz, duże ciemne oczy i poważną minę, do tego mdłe światło, atmosfera nocnego transportu...Ty byś strzelił tak po prostu ??
Ja też tak mam, raczej tak jak pisze Adamek - trzeba ćwiczyć w tłumie albo strzał z biodra ;-)

Pozdr
Artur

Teo
13-01-2007, 00:15
ups...o właśnie .org :) ale jak widać trafili, gdzie trzeba :) soorki, jestem dziś po pierwszym dniu pracy po urlopie, więc wybaczcie :) :)

fotosc
13-01-2007, 21:01
Teo , ja mam podobne uczucie co do robienia zdjec ludziom , nie to ze sie boje , bo nawet jak mi pozuja to czegos mi jest brak , wiec wybralem inny temat i owiele bardziej mi on pasuje :)

adamek
13-01-2007, 22:17
teo: tak, ja bym raczej zrobił. :)
ale to rzeczywiście kwestia podejścia. :)

Teo
14-01-2007, 00:31
adamek: OK, więc next time zrobię to z zimną krwią ;) Wiele zdjęć straciłem już przez ten wewnętrzny strach. Chyba czas zajrzeć mu w oczy... Może nie są wcale takie straszne...

Tak BTW wstąpiłem dziś do EMPIKu i przeczytałem wywiad z Piotrem Janowskim (GW) pt. "Czy fotoreportaż umarł?" - no i chyba umarł... W każdym razie podobno fotoreportażyści chwytają teraz za kamery....filmowe ;) A pamiętacie Marię Zbąską ? Kiedyś głośne nazwisko, "nadzieja polskiego fotoreportażu"...a kto dziś o niej pamięta ?? Smutne to wszystko...
Chyba urodziłem się o jakieś 60 lat za późno...

adamek
14-01-2007, 00:49
e tam, to takie gadanie.
takie polskie zrzędzenie.
a 5 klatek i ludzie związani z agencją tam tam?
a krzysztof miller z gw?
a anna bedyńska z gw?
a piotr małecki?
a (w zasadzie cały ;] ) Instytut Twórczej Fotografii w Opavie?

Teo
14-01-2007, 01:21
Być może to "polskie zrzędzenie", fakt. Ale większość Dużych nazwisk dzisiaj to ludzie, którzy startowali wiele lat temu. Ludzie, którzy znali się z "drugiego obiegu". Pamiętają smak gazu CS i zomowskie pały. Myślę, że dzisiaj start nie jest już taki prosty... Chyba, że kogoś bawi prasówka newsowa albo migawki do Faktu - ale to przecież nie ta liga. Kogo stać dzisiaj na naprawdę rzucenie wszystkiego i zaangażowanie się w temat ?? Czy może jednak możliwy jest jakiś kompromis między komercją a robieniem czegoś z polecenia własnego serca ??

adamek
14-01-2007, 01:28
a czy Ty czytasz co ja piszę????
ITF człowieku. :)
stamtąd się wywodzą min: Mariusz Forecki, Grzegorz Dembiński i Kubą Dąbrowski. Z powodzeniem dorzuciłbym tutaj także Jarka Jaworskiego z naszego forum. :)

A jak chodzi o komprosim między komercją a działalnością własną... no to zawsze był z tym kłopot. :)
większość malarzy umarła w biedzie. :)

Teo
14-01-2007, 01:37
no dobra, z tym gazem i pałami to miałem na myśli bardziej ludzi z GW ;) ;)
Foreckiego poznałem kiedyś przy okazji takiego małego seminarium dot. fot. prasowej zorganizowanego w Zamku kilka lat temu. Fajny facet generalnie.
Fajnie byłoby móc pokazać komuś takiemu od czasu do czasu swoje kawałki i dostać kilka kopniaków w dupsko na zachętę....
A śmierć w biedzie mnie nie przeraża ;) I tak trzeba umrzeć, więc nie ma o czym gadać ;)

Qbexus
14-01-2007, 01:40
Wilda to pikus czesto tu robie ale kiedys wybralismy sie focic na Debcu i wyladowalismy w kibolskim brze ala Gierek to byla jazda nawet jakie fotki jeszcze sa heh

adamek
14-01-2007, 01:52
jak chcesz parę kopniaków to ja się chętnie zgłaszam. :D
Foty robię kiepskie ale krytyk ze mnie całkiem dobry. ;]

btw. nie odrobiłeś lekcji i nie wyszukałeś zdjęć anny bedyńskiej. :)

Teo
14-01-2007, 02:00
OK, adamek ;) Trzymam za słowo ;) Really, really - odezwę się na PW ;)

A foty Bedyńskiej Ani znam ;) Wstyd się przyznać, ale przy paru łezki poleciały.... Jest naprawdę świetna !!

adamek
15-01-2007, 01:18
no i z tego zaaferowania zapomniałem dopisać rafała milacha który (a to Ci ;] ) takżę był w ITFie...