Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 20D i zewnetrzne lampy blyskowe

danny
10-01-2007, 13:37
Ostatnio napatoczyl mi sie nastepujacy problem. Mam pare starszych fleszy do ktorych posiadam rowniez kostki ktore pozwalaja na ich zdalne wyzwolenie. kostki sa bodajze produkcji hamy i reaguja (odpalaja podlaczony do nich flesz) na blysk. mechanizm prosty - ustawiamy w duzym pomieszczeniu pare takich fleszy, nastepnie standardowym fleszem mozemy je wszystkie odpalic i jest jasno jak w dzien.

i tu pojawia sie problem, poniewaz 20D odpala wbudowany flesz 2 krotnie. odstep czasowy miedzy odpaleniami jest tak krotki ze oko tego nie rejestruje, ale odpalenie jest. tak wiec w chwili nacisniecia spustu, 20D odpala wbudowany flesz po raz pierwszy, zewnetrzne flesze reaguja na to i nastepuje wielki blysk, nastepnie 20D odpala wbudowany flesz ponownie i dopiero robi zdjecie. efekt, jak mozna sobie wyobrazic, jest taki jakby zewnetrznych wogole nie bylo.

pytanie - czy ktos sie orientuje jak mozna w/w funkcje (podwojnego odpalania) wylaczyc?

gwozdzt
10-01-2007, 13:46
pytanie - czy ktos sie orientuje jak mozna w/w funkcje (podwojnego odpalania) wylaczyc?
Nie mozna.

Bez dodatkowych inwestycji możesz napierw zasłonić wbudowaną lampę i wywołać przedbłysk przyciskiem * (tym pod kciukiem prawej reki). Taka sama * zaświeci się w wizjerze i musisz wykonać zdjęcie dopóki nie zniknie. Wtedy będzie bez przedbłysku.

Ponadto myśle, że mogłbyś też spróbować któregoś z tych starych flashy zamocować w stopce aparatu i o ile bedzie odpalał, to od jego błysku odpalą pozostałe na fotocelach.

Innym, już niestety inwestycyjnym sposobem jest zakup kabli i użycie gniazda PC, zakup wyzwalaczy radiowych, lampy zewnętrznej z trybem manualnym itp...

danny
10-01-2007, 14:10
wielkie dzieki:)

dokladnie jak sie obawialem - nie da sie wylaczyc :( ehhh.... jak nie urok, to przemarsz wojsk.

podlaczenie dodatkowego flesza do stopki zalatwia sprawe; tyle ze mi rozklad swiatla przed obiektywem psuje :(
pobawie sie *-tka:)

Peri Noid
10-01-2007, 16:03
Uważaj tylko z tą lampą na sankach, coby ci aparatu nie sfajczyła - kwestia jak stara jest to lampa i jakie ma napięcie na stopce.

gwozdzt
10-01-2007, 16:04
Uważaj tylko z tą lampą na sankach, coby ci aparatu nie sfajczyła - kwestia jak stara jest to lampa i jakie ma napięcie na stopce.
Począwszy od modeli 350D/20D Canony już się nie fajczą.

maxbmx
10-01-2007, 16:19
byle jaka lampa manualna i wal w sufit

Peri Noid
10-01-2007, 18:01
Począwszy od modeli 350D/20D Canony już się nie fajczą.
Stopka jest galwanicznie odseparowana od reszty elektroniki? Nie wiedziałem, to dobra wiadomość :-)

gwozdzt
10-01-2007, 19:51
Stopka jest galwanicznie odseparowana od reszty elektroniki? Nie wiedziałem, to dobra wiadomość :-)
W jaki sposób jest odseparowana, to ja nie mam pojęcia :-) ale:

• The EOS 20D maximum flash sync voltage is 250v (for both the hotshoe and PC terminal), the Digital Rebel XT maximum sync voltage is also 250v, not 6v as I had earlier reported...

http://www.bobatkins.com/photography/digital/eos_digital_rebel_xt_vs_20d.html#better

danny
11-01-2007, 13:43
gwozdzt: testowalem wczoraj i patent z * dziala az milo :) wielkie dzieki :)

i kolejny problem z glowy :)

Kolekcjoner
12-01-2007, 14:59

Żeby wyłączyć przedbłysk pomiarowy musiałbyś wyłączyć ETTL -a, a z tym może być ciężko :).
Ja ten problem ominąłem lampą na kablu - niestety rozwiązanie inwestycyjne (kabel nietani :().