Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 20D i zewnetrzne lampy blyskowe

Coś już napisał Awatar danny
    Miasto
    Haga (NL)

Question 20D i zewnetrzne lampy blyskowe

Ostatnio napatoczyl mi sie nastepujacy problem. Mam pare starszych fleszy do ktorych posiadam rowniez kostki ktore pozwalaja na ich zdalne wyzwolenie. kostki sa bodajze produkcji hamy i reaguja (odpalaja podlaczony do nich flesz) na blysk. mechanizm prosty - ustawiamy w duzym pomieszczeniu pare takich fleszy, nastepnie standardowym fleszem mozemy je wszystkie odpalic i jest jasno jak w dzien.

i tu pojawia sie problem, poniewaz 20D odpala wbudowany flesz 2 krotnie. odstep czasowy miedzy odpaleniami jest tak krotki ze oko tego nie rejestruje, ale odpalenie jest. tak wiec w chwili nacisniecia spustu, 20D odpala wbudowany flesz po raz pierwszy, zewnetrzne flesze reaguja na to i nastepuje wielki blysk, nastepnie 20D odpala wbudowany flesz ponownie i dopiero robi zdjecie. efekt, jak mozna sobie wyobrazic, jest taki jakby zewnetrznych wogole nie bylo.

pytanie - czy ktos sie orientuje jak mozna w/w funkcje (podwojnego odpalania) wylaczyc?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danny Zobacz posta
    pytanie - czy ktos sie orientuje jak mozna w/w funkcje (podwojnego odpalania) wylaczyc?
    Nie mozna.

Bez dodatkowych inwestycji możesz napierw zasłonić wbudowaną lampę i wywołać przedbłysk przyciskiem * (tym pod kciukiem prawej reki). Taka sama * zaświeci się w wizjerze i musisz wykonać zdjęcie dopóki nie zniknie. Wtedy będzie bez przedbłysku.

Ponadto myśle, że mogłbyś też spróbować któregoś z tych starych flashy zamocować w stopce aparatu i o ile bedzie odpalał, to od jego błysku odpalą pozostałe na fotocelach.

Innym, już niestety inwestycyjnym sposobem jest zakup kabli i użycie gniazda PC, zakup wyzwalaczy radiowych, lampy zewnętrznej z trybem manualnym itp...
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 10-01-2007 o 13:53
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

wielkie dzieki

dokladnie jak sie obawialem - nie da sie wylaczyc ehhh.... jak nie urok, to przemarsz wojsk.

podlaczenie dodatkowego flesza do stopki zalatwia sprawe; tyle ze mi rozklad swiatla przed obiektywem psuje
    pobawie sie *-tka

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Uważaj tylko z tą lampą na sankach, coby ci aparatu nie sfajczyła - kwestia jak stara jest to lampa i jakie ma napięcie na stopce.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Uważaj tylko z tą lampą na sankach, coby ci aparatu nie sfajczyła - kwestia jak stara jest to lampa i jakie ma napięcie na stopce.
    Począwszy od modeli 350D/20D Canony już się nie fajczą.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 10-01-2007 o 16:07
    Pozdrowienia, Tomek

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

byle jaka lampa manualna i wal w sufit
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Począwszy od modeli 350D/20D Canony już się nie fajczą.
    Stopka jest galwanicznie odseparowana od reszty elektroniki? Nie wiedziałem, to dobra wiadomość :-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Stopka jest galwanicznie odseparowana od reszty elektroniki? Nie wiedziałem, to dobra wiadomość :-)
    W jaki sposób jest odseparowana, to ja nie mam pojęcia :-) ale:

The EOS 20D maximum flash sync voltage is 250v (for both the hotshoe and PC terminal), the Digital Rebel XT maximum sync voltage is also 250v, not 6v as I had earlier reported...

http://www.bobatkins.com/photography...0d.html#better
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 10-01-2007 o 20:09
    Pozdrowienia, Tomek

Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

gwozdzt: testowalem wczoraj i patent z * dziala az milo wielkie dzieki

i kolejny problem z glowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danny Zobacz posta
    Żeby wyłączyć przedbłysk pomiarowy musiałbyś wyłączyć ETTL -a, a z tym może być ciężko .
    Ja ten problem ominąłem lampą na kablu - niestety rozwiązanie inwestycyjne (kabel nietani ).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów