Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Error99 z BG-E2 ! !

trampek
07-01-2007, 12:05
czy mial ktos error99 spowodowany przez grip z 20d? ostanio na weselu wyskoczyl error99 i nic nie pomagalo (przeladowalem karte i obiektyw) blad nie znikal nawet po wylaczeniu aparatu. dopiero po ponownym zamontowaniu gripa wszystko wrocilo do normy choc powtorzyl sie jeszce raz.... strachu sie ozarlem... nie moge znalezc watku o bledzie 99 i bg e2 wiec prosilbym o wasze dowswiadczenia w tej kwestii

Vitez
07-01-2007, 13:13
Nie mialem ale gdzies slyszalem/czytalem o tym.
Nawet wczoraj pisalem - ERR99 nie nalezy jednoznacznie kojarzyc z obiektywem!!!
ERR99 to blad "INNY" , najczesciej elektroniczny, spowodowany na stykach.
Najpowszechniejsze przyczyny bledow na stykach to:
- niekompatybilny/stary obiektyw powoduajacy zla komunikacje bagnetu EF
- uszkodzony obiektyw, np z uszkodzonym bagnetem albo przyslona = niemozliwosc domkniecia przyslony powoduje taki blad
- zabrudzone styki uniemozliwiajace poprawna komunikacja
- styki to moga byc: w bagnecie, w gniezdzie kart pamieci, w zasilaniu , w gripie

Nemeo
07-01-2007, 13:57
Też od czasu do czasu wyskakuje mi error99, ale umnie wyciągnięcie akumulatorków i powtórne włożenie zawsze pomaga.
Przyczyną mojego błędu jest na 99% grip, gdyż zdarza mi się to ze wszystkimi szkłami, a szczególnie z 24-105.
Tak swoją drogą to zastanawiam się czy przypadkiem nie reklamować mojego gripa, bo mam go jeszcze na gwarancji.

Kolekcjoner
08-01-2007, 03:20
strachu sie ozarlem...

Tak swoją drogą to mnie się też zdarzył E99 przy zmianie szkieł w 350-tce też na bardzo ważnej imprezie w magistracie.
Od razu lód zimny na plecach - szybki restart - wpięcie i wypięcie obiektywu...... Uffffff.. działa :oops:. Najlepsze jest to że zawsze kiedy mam dwa body nigdy nic się nie dzieje. Wtedy akurat nie miałem :mrgreen:. Także jest jak pisze Vitez ten błąd jest generowany min. przez styki.