Zobacz pełną wersję : co sądzicie o lampie SIGMA EF-500??
co sądzicie o lampie SIGMA EF-500 czy warto ją kupić czy raczej 430ex??
Która to Sigma: ST czy SUPER? Bo różnica jest ogromna.
ST zdecydowanie nie wytrzymuje porównania z 430EX,
natomiast jeśli chodzi o SUPER, to warto ją brać pod uwagę jeśli zależy nam na sterowaniu kilkoma lampami systemowymi lub jesteśmy naprawdę przekonani co do jej nieco większej mocy kosztem pewnych upierdliwości w uzytkowaniu (np. samoczynne wychodzenie z trybu HSS)
Można powiedzeć, że dla amatora lepsza będzie 430EX, natomiast profesjonalista sam powinien sobie poradzić podjąć właściwą decyzję :-)
ja pstrykam raczej amatorsko tańsza od 430 jest ST więc myślałem że może jest to jakaś alternatywa osobiście jestem bardziej przekonany do 430 bo jest to jednak canon i nie bardzo wiem co kupić dzięki za pomoc
pozdrawiam
marcin
speed555
08-01-2007, 01:01
bierz 430 w takim przypadku
Kolekcjoner
08-01-2007, 03:49
ja pstrykam raczej amatorsko tańsza od 430 jest ST więc myślałem że może jest to jakaś alternatywa osobiście jestem bardziej przekonany do 430 bo jest to jednak canon i nie bardzo wiem co kupić dzięki za pomoc
pozdrawiam
marcin
Jak nie jesteś przekonany to bierz Canona :).
Generalnie Sigma daje radę. Jest bardzo prosta żeby nie powiedzieć prymitywna i być może przez to sprawia stosunkowo mało kłopotów. Ja używam jej już od jakiegoś czasu i jest ok. (głównie Manual i korekcja na +1/3).
Z zalet: bardzo mocna, mimo szajsplastiku dość wytrzymała (niejedno już przeszła), w miarę oszczędna.
Z wad: niezbyt ciekawy kolor światła (do Jpg-ów prosto z aparatu nie bardzo), słaba wydajność przy serii, problemy ze wspólpracą z 30D (raz czy dwa się fest zawiesiła) z 350-tką działa bezbłędnie, strasznie głośno działa zoom (w kościele może dawać w d...).
Do tego co robię na ogół wystarcza i to "na ogół" zaowocowało tym, że już do mnie jedzie nowa z zupełnie innej bajki :mrgreen:.
Nasunęła mi się jeszcze jedna refleksja. Używałem jej z 10D przez pewien czas i myślałem, że mnie szlag jasny trafi - połowa zdjęć był spartolona. Przyznaję może część z mojej niewiedzy ale bez jaj ile trzeba mieć fakultetów żeby używać flash'a :evil:. Powiem tak bardzo dużo robię z błyskiem i wtedy miałem szczerą chęć zmienić system. W nikonie to była inna bajka. Po wpięciu do 30-tki - poezja. Jednak ETTL II to jest to :).
dzięki ogromne postanowiłem że postawię na 430
pozdrawiam
marcin