Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: co sądzicie o lampie SIGMA EF-500??

maijn
    Guest

Domyślnie co sądzicie o lampie SIGMA EF-500??

co sądzicie o lampie SIGMA EF-500 czy warto ją kupić czy raczej 430ex??

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Która to Sigma: ST czy SUPER? Bo różnica jest ogromna.

ST zdecydowanie nie wytrzymuje porównania z 430EX,
    natomiast jeśli chodzi o SUPER, to warto ją brać pod uwagę jeśli zależy nam na sterowaniu kilkoma lampami systemowymi lub jesteśmy naprawdę przekonani co do jej nieco większej mocy kosztem pewnych upierdliwości w uzytkowaniu (np. samoczynne wychodzenie z trybu HSS)

Można powiedzeć, że dla amatora lepsza będzie 430EX, natomiast profesjonalista sam powinien sobie poradzić podjąć właściwą decyzję :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

maijn
    Guest

Domyślnie

ja pstrykam raczej amatorsko tańsza od 430 jest ST więc myślałem że może jest to jakaś alternatywa osobiście jestem bardziej przekonany do 430 bo jest to jednak canon i nie bardzo wiem co kupić dzięki za pomoc
    pozdrawiam
    marcin

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

bierz 430 w takim przypadku
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maijn Zobacz posta
    ja pstrykam raczej amatorsko tańsza od 430 jest ST więc myślałem że może jest to jakaś alternatywa osobiście jestem bardziej przekonany do 430 bo jest to jednak canon i nie bardzo wiem co kupić dzięki za pomoc
    pozdrawiam
    marcin
    Jak nie jesteś przekonany to bierz Canona .
    Generalnie Sigma daje radę. Jest bardzo prosta żeby nie powiedzieć prymitywna i być może przez to sprawia stosunkowo mało kłopotów. Ja używam jej już od jakiegoś czasu i jest ok. (głównie Manual i korekcja na +1/3).
    Z zalet: bardzo mocna, mimo szajsplastiku dość wytrzymała (niejedno już przeszła), w miarę oszczędna.
    Z wad: niezbyt ciekawy kolor światła (do Jpg-ów prosto z aparatu nie bardzo), słaba wydajność przy serii, problemy ze wspólpracą z 30D (raz czy dwa się fest zawiesiła) z 350-tką działa bezbłędnie, strasznie głośno działa zoom (w kościele może dawać w d...).
    Do tego co robię na ogół wystarcza i to "na ogół" zaowocowało tym, że już do mnie jedzie nowa z zupełnie innej bajki .

Nasunęła mi się jeszcze jedna refleksja. Używałem jej z 10D przez pewien czas i myślałem, że mnie szlag jasny trafi - połowa zdjęć był spartolona. Przyznaję może część z mojej niewiedzy ale bez jaj ile trzeba mieć fakultetów żeby używać flash'a . Powiem tak bardzo dużo robię z błyskiem i wtedy miałem szczerą chęć zmienić system. W nikonie to była inna bajka. Po wpięciu do 30-tki - poezja. Jednak ETTL II to jest to .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

maijn
    Guest

Domyślnie

dzięki ogromne postanowiłem że postawię na 430
    pozdrawiam
    marcin

Uprawnienia umieszczania postów