Zobacz pełną wersję : który lepszy monitor kineskop czy LCD
Witam, chodzi mi głównie o jakość oglądanych zdjęć. Nasłuchałem sie tylu opinii, że sam już nie wiem. Co Wy na to?
Pozdrawiam
Tomek
kinsekop. zwlaszcza w zimie bo Ci pokoj ogrzeje troche;)
Adrian Olszewski
06-01-2007, 01:24
Kineskop. Lepsza reprodukcja barw. I LCD może Cię mylić ostrym świeceniem. Mam skalę porównawczą bo... klikam na LCD, a zdjęcia do wywołania przygotowuję na "bańce".
P.S. I żadne teoretyczne rozważania na temat rozdzielczości mnie nie przekonają!!
katonczyk
06-01-2007, 10:14
Czy ktos moze zna nazwe fimry, produkujaca profesjonalne monitory lcd do grafiki? Kiedys taka widzialem gdzies. I nie chodzi mi o sprzet za 20k :)
Wiesiek_TGT
06-01-2007, 10:55
Czy ktos moze zna nazwe fimry, produkujaca profesjonalne monitory lcd do grafiki? Kiedys taka widzialem gdzies. I nie chodzi mi o sprzet za 20k :)
NEC EIZO LaCie
Popatrz tu http://system.perfekt.pl/ - jest trochę o NEC-ach i kalibracji.
Od niedawna używa Spectraview 1990. Rewelacja.
Wiesiek
No tak Spectaview jest zdaje się klasą samą dla siebie ale za jakość trzeba zapłacić jeśli dobrze pamiętem ponad 6 kPLN.
Poza tym nadal kinole są jeszcze lepsze ale ta przewaga systematycznie maleje.
Pod względem kolorów może tak - le pod względem ostrości - w życiu. Mój brat do niedawna miał jeszcze stosunkowo nowy, dobrej klasy CRT - w porównaniu z LCD pod DVI to straszne mydło (jest różnica, bo kiedyś na innej karcie miałem pod D-Sub, choć i tam było ostrzej). Po prostu te piksele tam fizycznie istnieją i przy odpowiedniej (optymalnej) rodzdzielczości ostrość obrazu powala. A resztę da się ustawić. Zależy też jaki LCD się kupuje, bo chociaż tanieją szybko to i tak w cenie dobrego CRT dobrego LCD się zdecydowanie nie da dostać :)
merciful
06-01-2007, 12:12
No tak Spectaview jest zdaje się klasą samą dla siebie ale za jakość trzeba zapłacić jeśli dobrze pamiętem ponad 6 kPLN.
No nie 6 kPLN a 4.500 pln jeśli oczywiście wystarczy Ci 19" nie panorama. Mnie wystarczyło, bo działąm na dwóch monitorach i narzędzia np. w PS-ie trzymam na drugim, podobnie jak inne śmieci. Zresztą radzą poszukać na www.colourconfidence.com - mają dobre ceny (niższe niż u nas) są solidni i szybcy. Kupowałem tam Eye One2 i mogę ich tylko chwalić. Niestety za późno się zorientowałem o ich istnieniu i mojego Neca Spectraview 1990 kupiłem w Polsce.
firma specjalizujaca sie w tabletach profesionalnych i ekranach LCD ktore dzialja rowniez jako tablet to firma WACOM polecam !!
pozdrawiam
Poza tym nadal kinole są jeszcze lepsze ale ta przewaga systematycznie maleje.
Tani kineskop jest lepszy niż tani LCD, ale profesjonalny już niekoniecznie. Tym bardziej że sensownych kineskopów nie ma już od 2004r.
firma specjalizujaca sie w tabletach profesionalnych i ekranach LCD ktore dzialja rowniez jako tablet to firma WACOM polecam !!
pozdrawiam
Popieram! Sam takiego używam (WACOM Cintiq 21 UX) i bardzo sobie chwalę. Jedno, co może odstręczać od zakupu, to cena... Warto jednak się sprężyć.