PDA

Zobacz pełną wersję : Canon d30

dkocur
05-01-2007, 14:42
Sporo czasu minęlo już od momentu w którym kupiłem canona d30. Mimo, że w tym czasie były już aparaty o matrycach z wieksza iloscia megapikseli, to jednak mnie do tej pory 3,2 wystarczał zupełnie. Z cyfry nie robie odbitek większych niż 20-30, a do tego celu nie potrzebuje nic więcej. Kiedy potrzebuję większych formatów to używam dużego formatu bądź 6x6. Jakiś czas temu zauważyłem jednak, że moj canon nie daje sobie rady w sytuacjach kiedy pierwszy plan ciemniejszy naświetlony jest prawidłowo, natomiast na drugim planie jest ostre światło, co automatycznie powoduje, że zostaje przepalony. Otóz jeśli chodzi o film, to sytuacja jest prosta, gorzej wygląda obróbka takiego cyfrowego materiału. Najgorzej jest kiedy na przepalonym planie pojawia się element o niegeometrycznej formie jak np. drzewa (na załączonym zdjęciu)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img505.imageshack.us/img505/8281/1ns6.jpg)

Moje pierwsze pytanie brzmi jak zachowują się nowe cyfrówki w takich sytuacjach?
Drugi problem to pasy które tworzą się na jednolitych powierzchniach w momencie przekonwertowania zdjęcia na grayscale. (na ząłączonym obrazku).

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img444.imageshack.us/img444/9273/2cp9.jpg)
Czy jest z tego jakieś wyjście, czy można temu jakoś zapobiec w postprodukcji, czy już nic nie da się z tym zrobić? W związku z tym, pytanie analogiczne do tego powyżej. Czy nowe cyfrówki lepiej radzą sobie z takimi problemami? Przypuszczam, że chodzi tu w przypadku mojej matrycy o niewystarczjącą paletę barw. Z góry dzięki za pomoc

arra
05-01-2007, 16:52
Co do drugiego przypadku, mialem podobny problem przy zbyt duzym kontrascie pomiedzy najciemniejszym i najjasniejszym elementem, ale problem tylko wychodzil przy nieumiejetnej konwersji 16-bit->8-bit. Sprobuj wywolac CRW do TIFF 16-bit i zobacz czy tez to wystepuje. Jezeli nie to poszukaj potem dobrego softu do konwersji 16-bit do 8-bit (o ile to konieczne w przypadku Twojego labu). Drugi przypadek to kompresja jpg. Mialem takie fotki gdzie tylko jakosc ustawiona na 100% nie powodowala takich gradientalnych przejsc tonalnych.

Wedlug mnie w jednym i drugim przypadku nowe matryce nie pomoga (no chyba ze chcesz na sila usprawiedliwisc chec przesiadki ;)

Pozdrawiam

qwerty1237
05-01-2007, 17:43
Nowe cyfrowki zachowuja sie dokladnie tak samo. Scena posiada zbyt duza rozpietosc tonalna i matryca nie jest w stanie tego zarejstrowac. Bez filtru polowkowego lub HDR'u nie zrobisz tak aby niebo nie bylo przepalone i pierwszy plan naswietlony poprawnie. Jedyny ratunek to zmniejszenie kontrastow (przyciemnienie nieba f. polowkowym) lub wielokrotne naswietlanie tej samej klaty z rozna ekspozycja i laczenie w PS lub innym do tego przeznaczonym narzedziu (oczywiscie w tym przypadku focisz na statywie bo z lapy to raczej nie wyda chyba ze masz stalowy uscisk).

P.S Robienie w RAW'ach moze troszke pomoc ale nie wiele bo jak przepalisz to przepalisz i stracone jest bezpowrotnie. Tak czy inaczej troszeczke przepalone niebo mozna tam uratowac. Zaznaczam troszeczke.

dkocur
15-01-2007, 12:08
a czy jest jakis sposob na to zeby w ps uratowac to co mam?

MacGyver
15-01-2007, 12:34
a czy jest jakis sposob na to zeby w ps uratowac to co mam?
Narzędzia "curves" (krzywe) i nieco prostsze w użyciu "shadows-highlights" (światła-cienie, tak to się chyba nazywa w polskiej wersji), oraz zwykła korekta poziomów ("levels"), niemniej cudów już nie osiągniesz.
"Brudno-szarą" kolorystykę zdjęcia można poprawić nieco narzędziem "slectiv colors" (kolor selektywny)

qwerty1237
15-01-2007, 12:46
Jak powyzej + jezeli robisz w raw'ach i pozniej sie bawisz w ich obrobke to przykladowo w Adobe Lightroom masz funkcje recovery, lub mozesz wywolac dwa rawy (poprawnie naswietlony w cieniach (drzewa) + poprawnie naswietlony w swiatlach (niebo) i bawic sie w photoshopie nakladajac obydwa na siebie i maskujac odpowiednio przeswietlone niebo

dkocur
18-01-2007, 16:05
niestety pstrykalem jpg. wiec juz chyba nie wiele da sie zrobic.

a szkoda, bo zdjecia dobre i z egzotycznych rejonow europ wschodniej

qwerty1237
18-01-2007, 16:09
No jak jpg to **** zimna. Z pustego to nawet Salomon nie naleje...