Zobacz pełną wersję : Co kupić do robienia zdjęć makro i krajobrazów?
Mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę cyfrową. Wybór padł na Canona 400d... Jaki obiektyw wg was jest najlepszy do robienia zdjęć makro i krajobrazów? Tamron, Sigma? Z góry dziękuję za odpowiedzi i polecenie sprzętu, gdyż jak narazie w tym jestem dosyć początkująca...
Do krajobrazów to raczej jakiś szeroki kąt, a do makro to najbardziej polecamy jest Canon EF 100mm/2.8 Macro USM - ze względu na rewelacyjną ostrość i jakość obrazu i lepszy od konkurencji autofocus. Ja przymierzam się do zakupu tego Canona i w dyskusjach porównujących kilka zbliżonych obiektywów do makro Canon wypadał w opiniach użytkowników najlepiej (są jeszcze Sigma 105mm i Tamron 90mm, nie pamiętam jakie każdy z nich ma światło, wydaje mi się że był jeszcze jakiś konkurencyjny ale głowy nie dam).
Kolekcjoner
04-01-2007, 23:15
Mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę cyfrową. Wybór padł na Canona 400d... Jaki obiektyw wg was jest najlepszy do robienia zdjęć makro i krajobrazów? Tamron, Sigma? Z góry dziękuję za odpowiedzi i polecenie sprzętu, gdyż jak narazie w tym jestem dosyć początkująca...
Witamy :D. A mniej więcej jaki budżet chcesz nań przeznaczyć?
Jaki obiektyw wg was jest najlepszy do robienia zdjęć makro i krajobrazów?
z tresci Twojego posta wnioskuje ze to ma byc 1 obiektyw a nie kilka.... nie znajdziesz jednego uniwersalnego obiektywu do wszystkiego ale od czegos trzeba zaczac zwlaszcza ze dopiero zaczynasz przygode z lustrzanka... dobrym i niedrogim wyborem z pewnoscia bedzie Tamron 28-75 f2.8. do krajobrazu pasuje bo krajobraz to nie tylko szeroki kat.... do macro takze sie nada bo z pewnoscia "na dzien dobry" nie zaczniesz od mrowek a do kwiatkow, motylkow itp jak najbardziej pasuje... powodzenia!
MacGyver
05-01-2007, 00:36
"Co kupić?" - polecam lekturę regulaminu forum (http://canon-board.info/announcement.php?f=40&a=3), ze szczególnym uwzględnieniem pkt. 4.
Na temat obiektywów do zdjęć macro i do krajobrazów napisano wiele na tym forum. Niestety złamię regulamin i nie podam linków, bo musiałbym zacytować co najmniej 1/4 archiwum.
Skorzystaj z opcji "szukaj", a znajdziesz całą bibliotekę informacji.
Natomiast zapomnij o uniwersalnym obiektywie do jednego i drugiego.
M@riusz
"Co kupić?" - polecam lekturę regulaminu forum (http://canon-board.info/announcement.php?f=40&a=3), ze szczególnym uwzględnieniem pkt. 4.
Zmienilem tytul watku. Mysle ze w dziale "dla poczatkujacych" mozemy darowac jeden czy dwa tego typu watki... jednak w razie wyraznej recydywy porozmawiamy sobie z autorem watku :twisted: .
Kolekcjoner
06-01-2007, 18:32
No a jakby jeszcze kolega kolie powiedział ile chce przeznaczyć na ten sprzęt to byłaby nawet szansa dojścia do jakichś konstruktywnych wniosków.
FOTOGRAF
06-01-2007, 19:37
tak jak juz koledzy napisali do krajobrazow tylko szeroki kat, wydje mi sie ze ten bylby najodpowiedniejszy Canon EF 17-40mm f/4L USM.
a co do makro to we wrzesniowym numerze '' photography monthly '' byl wlasnie test szkiel do makro oprocz canona 100/2.8
canon ef-s 60/2.8 wynik koncowy 76/100 pkt
canon ef 180/3.5 L wynik koncowy 77/100 pkt
canon ef 100/2.8
sigma 105/2.8 wynik koncowy 88/100 pkt
sigma 150/2.8 wynik koncowy 81/100 pkt
sigma 180/3.5 wynik koncowy 71/100 pkt
tamron 90/2.8 wynik koncowy 86/100 pkt
jesli masz kase na canona 100/2.8 makro ( 2100 zl ) to bierz go bez zastanowienia, a jesli nie to zastanow sie nad sigma 105/2.8 ( 1800 zl )jest to naprawde dobre szklo chociaz czasem af nie jest wystarczajaco szybki
Tą Sigmę 105/2.8 widziałem na allegro już za 1400 zł, a Canona w jednym ze sklepów internetowych za chyba 1800.
Sigmę 105/2.8 odradzam różnica 300 PLN w stosunku do C100/2.8 nie jest tego warta tzn. wolę wydać 300 PLN więcej i wiem, ze mam dobry obiektyw. Gdyby różnica w cenie była 600-800 PLN to można rozważać Sigmę. Mnie po prostu ten obiektyw kiedyś zirytował ze względu na AF i bokeh i zamieniłem na C 100/2.8.
Jesli jednak chcesz jedno szkło w miarę uniwersalne to polecam Tamrona 28-75/2.8 tak jak sugerował c42. To naprawdę dobry wybór.
Kolekcjoner
07-01-2007, 21:37
Sigmę 105/2.8 odradzam różnica 300 PLN w stosunku do C100/2.8 nie jest tego warta tzn. wolę wydać 300 PLN więcej i wiem, ze mam dobry obiektyw. Gdyby różnica w cenie była 600-800 PLN to można rozważać Sigmę. Mnie po prostu ten obiektyw kiedyś zirytował ze względu na AF i bokeh i zamieniłem na C 100/2.8.
Jesli jednak chcesz jedno szkło w miarę uniwersalne to polecam Tamrona 28-75/2.8 tak jak sugerował c42. To naprawdę dobry wybór.
Sam polecam tego Tamrona rzeczywiście fajny. Natomiast macro to to jest raczej umowne. Skala odwzorowania nie jest zbyt duża.
Czy ów tamron 28 - 75 bedzie dobrze współpracował z 350D? Interesuje mnie opinia użytkowników; pozdrawiam
Fan nr 1
14-01-2007, 19:49
Może ta Sigma 18-50mm F2.8 EX DC MACRO
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/100
ma szeroki kat, i jest makro
(co prawda szeroki kąt nie taki znów szeroki jakby się chciało a i makro nieco oszukane bo max powiększenie to 1:3 ale zycie, jak mówią, jest sztuka kompromisu)
Kolekcjoner
15-01-2007, 07:31
Czy ów tamron 28 - 75 bedzie dobrze współpracował z 350D? Interesuje mnie opinia użytkowników; pozdrawiam
U mnie spisuje sie znakomicie :). Z góry zaznaczam, że żadnego BF, FF-a i innych F-ów nie mierzyłem :D.