Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Co kupić do robienia zdjęć makro i krajobrazów?

kolie
    Guest

Domyślnie Co kupić do robienia zdjęć makro i krajobrazów?

Mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę cyfrową. Wybór padł na Canona 400d... Jaki obiektyw wg was jest najlepszy do robienia zdjęć makro i krajobrazów? Tamron, Sigma? Z góry dziękuję za odpowiedzi i polecenie sprzętu, gdyż jak narazie w tym jestem dosyć początkująca...

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Do krajobrazów to raczej jakiś szeroki kąt, a do makro to najbardziej polecamy jest Canon EF 100mm/2.8 Macro USM - ze względu na rewelacyjną ostrość i jakość obrazu i lepszy od konkurencji autofocus. Ja przymierzam się do zakupu tego Canona i w dyskusjach porównujących kilka zbliżonych obiektywów do makro Canon wypadał w opiniach użytkowników najlepiej (są jeszcze Sigma 105mm i Tamron 90mm, nie pamiętam jakie każdy z nich ma światło, wydaje mi się że był jeszcze jakiś konkurencyjny ale głowy nie dam).
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kolie Zobacz posta
    Mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę cyfrową. Wybór padł na Canona 400d... Jaki obiektyw wg was jest najlepszy do robienia zdjęć makro i krajobrazów? Tamron, Sigma? Z góry dziękuję za odpowiedzi i polecenie sprzętu, gdyż jak narazie w tym jestem dosyć początkująca...
    Witamy . A mniej więcej jaki budżet chcesz nań przeznaczyć?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kolie Zobacz posta
    Jaki obiektyw wg was jest najlepszy do robienia zdjęć makro i krajobrazów?
    z tresci Twojego posta wnioskuje ze to ma byc 1 obiektyw a nie kilka.... nie znajdziesz jednego uniwersalnego obiektywu do wszystkiego ale od czegos trzeba zaczac zwlaszcza ze dopiero zaczynasz przygode z lustrzanka... dobrym i niedrogim wyborem z pewnoscia bedzie Tamron 28-75 f2.8. do krajobrazu pasuje bo krajobraz to nie tylko szeroki kat.... do macro takze sie nada bo z pewnoscia "na dzien dobry" nie zaczniesz od mrowek a do kwiatkow, motylkow itp jak najbardziej pasuje... powodzenia!

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

"Co kupić?" - polecam lekturę regulaminu forum, ze szczególnym uwzględnieniem pkt. 4.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Na temat obiektywów do zdjęć macro i do krajobrazów napisano wiele na tym forum. Niestety złamię regulamin i nie podam linków, bo musiałbym zacytować co najmniej 1/4 archiwum.
    Skorzystaj z opcji "szukaj", a znajdziesz całą bibliotekę informacji.
    Natomiast zapomnij o uniwersalnym obiektywie do jednego i drugiego.

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    "Co kupić?" - polecam lekturę regulaminu forum, ze szczególnym uwzględnieniem pkt. 4.
    Zmienilem tytul watku. Mysle ze w dziale "dla poczatkujacych" mozemy darowac jeden czy dwa tego typu watki... jednak w razie wyraznej recydywy porozmawiamy sobie z autorem watku .

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No a jakby jeszcze kolega kolie powiedział ile chce przeznaczyć na ten sprzęt to byłaby nawet szansa dojścia do jakichś konstruktywnych wniosków.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

tak jak juz koledzy napisali do krajobrazow tylko szeroki kat, wydje mi sie ze ten bylby najodpowiedniejszy Canon EF 17-40mm f/4L USM.

a co do makro to we wrzesniowym numerze '' photography monthly '' byl wlasnie test szkiel do makro oprocz canona 100/2.8

canon ef-s 60/2.8 wynik koncowy 76/100 pkt
    canon ef 180/3.5 L wynik koncowy 77/100 pkt
    canon ef 100/2.8
    sigma 105/2.8 wynik koncowy 88/100 pkt
    sigma 150/2.8 wynik koncowy 81/100 pkt
    sigma 180/3.5 wynik koncowy 71/100 pkt
    tamron 90/2.8 wynik koncowy 86/100 pkt

jesli masz kase na canona 100/2.8 makro ( 2100 zl ) to bierz go bez zastanowienia, a jesli nie to zastanow sie nad sigma 105/2.8 ( 1800 zl )jest to naprawde dobre szklo chociaz czasem af nie jest wystarczajaco szybki
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Tą Sigmę 105/2.8 widziałem na allegro już za 1400 zł, a Canona w jednym ze sklepów internetowych za chyba 1800.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów