Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wspomaganie AF bez blysku w 580 EX

Veene2
03-01-2007, 23:20
Czy mozliwe jest tak ustawienie lampy, zeby AF byl wspomagany przez lampe poprzez wyswietlenie siatki, ale zeby lampa nie blyskala? Niestety nie znalazlem tych nastawow w funkcjach lampy C.Fn.

Zielony
03-01-2007, 23:24
Jeśli nie znalazłeś... to poszukaj jeszcze raz. Jak znowu nie będzie, to ponownie tam zerknij.

PS. Na pewno jest.

EDIT: No dobra, nie będę świnia :P
Nie wiem który to numer C.fn. w 350D, ale szukaj: AF: emits, Flash: does not fire.
Dodam, że to w dwóch różnych/osobnych C.fn jest.

Veene2
03-01-2007, 23:33
Mam instrukcje po polsku niestety:(

C.Fn 12 - wylaczanie oswietlenia wspomagajacego - mam ustawione na wlaczone

W takim razie potrzebuje wylaczyc sam blysk - i takiej funkcji nie widze:(

kris75
03-01-2007, 23:35
ale chyba chodzi ze to C.Fn masz tak ustawic w lampie a nie w aparacie

Veene2
03-01-2007, 23:38
ja caly czas mowie o lampie;)

Moze inaczej;) Pytanie jest skeirowane do osob, ktore maja 580 i ZNAJA odpowiedz na moje pytanie;) Bo na pale (i z pomoca instrukcji) to juz sam probowalem...

Veene2
03-01-2007, 23:44
PS. Tzn nie wiem dokładnie czy w 350D jest :mrgreen:

No to obawiam sie, ze nie ma:( Bo w aparacie juz tez sprawdzalem...

jest AF-assist beam:
0-emits
1-does not emit
2-only emits external flash

kris75
03-01-2007, 23:46
Nie wiem który to numer C.fn. w 580EX, ale szukaj: AF: emits, Flash: does not fire.
Dodam, że to w dwóch różnych/osobnych C.fn jest.

aha juz wiem - najpierw napisales ze ze w 580EX - wiec to chyba chodzilo o lampe:???: ale potem zobaczylem ze zmieniles wpis wiec ok - ja nie odswierzylem strony a Ty zapomniales ze najpierw sie pomyliles.

Zielony
03-01-2007, 23:59
No no :| Skasowałem jednego posta bo trochę namieszałem :oops:
Sorka. 'Poprzez' 350D się tego nie da wyłączyć, a dodatkowo sama lampa też taką funkcją nie dysponuje. Pozostaje chyba zaklejanie jakiś styków ;-)

Veene2
04-01-2007, 00:01
ehh... szkoda... Ale dzieki za zaangazowanie;)

piast9
04-01-2007, 00:05
A tak, zaklejenie styków. Tylko nie wiem których. W każdym razie na pewno działa :) Gdy walczyłem z przedłużeniem Off Shoe Cord i coś mi nie stykało, to lampa własnie wspomagała a nie błyskała.

arturs
04-01-2007, 00:05
Wydaje mi się że nie ma takiej możliwości..
Mam dokładnie taki sam zestaw i na razie po paru minutach nie udało się tak ustawić.. Jedyne co to można ustawić wyłączenie błysku głównego jak lampa jest na master ale błysk próbny jest wyzwalany

Pozdr
Artur

Zielony
04-01-2007, 00:09
Pozostaje chyba zaklejanie jakiś styków ;-)

A tak, zaklejenie styków. Tylko nie wiem których.

Poczekajmy na Kuchatka ;-)

ehh... szkoda...

Zamiast zaklejać, zmień body :P Pewnie byś się ucieszył :wink:

tadek
04-01-2007, 00:10
a ustaw lampe na mamual 1/128 i do tylu

arturs
04-01-2007, 00:15
A jednak się da - w CF lampy - konkretnie CF3 trzeba dać na 1 (ustawić lampę w TTL)
Działa wspomaganie a nie błyska.. Kuchatek jak zwykle niezawodny (http://canon-board.info//showpost.php?p=218600&postcount=9)
Pozdr
Artur

Zielony
04-01-2007, 00:29
A jednak się da - w CF lampy - konkretnie CF3 trzeba dać na 1 (ustawić lampę w TTL)
Działa wspomaganie a nie błyska.. Kuchatek jak zwykle niezawodny (http://canon-board.info//showpost.php?p=218600&postcount=9)
Pozdr
Artur

Wymiękłem :shock:
No dobra, temat lamp zostawmy jednak tylko Kuchatkowi ;-)

tadek
04-01-2007, 00:31
kurde a daczego lampa nie blyska w ttl'u ( to do kuchatka bylo - nie silcie sie na odpowiedz:))

arturs
04-01-2007, 00:40
kurde a daczego lampa nie blyska w ttl'u ( to do kuchatka bylo - nie silcie sie na odpowiedz:))
Wysilę się: pewnie dlatego że aparat ma tylko tryb e-ttl (e-ttl II) i nie współpracuje z lampami pracującymi w trybie ttl - wtedy albo będzie błysk z pełną mocą albo go nie będzie wcale - tu mamy przpadek 2

Pozdr
Artur

tadek
04-01-2007, 00:44
nie zgadzam sie z toba arturs
zakladalem do 350'tki rozne lampy i zapewnmiam cie ze wiekszosc nie miala e-ttl'a a o 2 nie wspominam
chyba ze chodzi o te mnogosc stykow

arturs
04-01-2007, 00:47
nie zgadzam sie z toba arturs
zakladalem do 350'tki rozne lampy i zapewnmiam cie ze wiekszosc nie miala e-ttl'a a o 2 nie wspominam

po 1. e-ttl II to funkcja body nie lampy
po 2. ale pewnie te miały możliwość ustawień manualnych mocy - a 350 wyzwala przez stopkę takie lampy - tyle że nie steruje ich mocą - pisałem że albo będzie pełna moc (jak w Twoich lampach ) albo nie ędzie błysku w ogóle (jak w 580ex w trybie ttl)

Pozdr
Artur

Skipper
05-01-2007, 23:14
Wysilę się: pewnie dlatego że aparat ma tylko tryb e-ttl (e-ttl II) i nie współpracuje z lampami pracującymi w trybie ttl - wtedy albo będzie błysk z pełną mocą albo go nie będzie wcale - tu mamy przpadek 2

Pozdr
Artur

jesli mam byc szczery to nie wiem czym sie rózni e-ttl I od II ale jesli dobrze rozumiem rozmawiamy od 580EX a tam jest jak wół napisane o zgodnosci z obydwoma systemami... i chyba kazdym innym mozliwym ;) ale moge sie mylic :)

arturs
05-01-2007, 23:24
jesli mam byc szczery to nie wiem czym sie rózni e-ttl I od II ale jesli dobrze rozumiem rozmawiamy od 580EX a tam jest jak wół napisane o zgodnosci z obydwoma systemami... i chyba kazdym innym mozliwym ;) ale moge sie mylic :)

Tak,lampa jest z nimi zgodna - tylko 350D nie jest zgodny z TTL i dlatego opisany sposób zadziała..

Pozdr
Artur

Vitez
06-01-2007, 18:15
jesli mam byc szczery to nie wiem czym sie rózni e-ttl I od II

Przyklejony wątek w tym dziale: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421

ale jesli dobrze rozumiem rozmawiamy od 580EX a tam jest jak wół napisane o zgodnosci z obydwoma systemami

Dobrze rozumiesz - kazda lampa serii EX wspolpracuje i z E-TTL I i z II.
W tym przypadku jednak podlaczenie lampy 580EX ustawionej na tryb TTL do body wysylajacego informacje tylko w trybie E-TTL (niewazne I czy II) jak widac daje wlasnie taki efekt - brak blysku a tylko wspomaganie.
Dlaczego? Dobre pytanie...

mkwiek
07-01-2007, 20:16
w 30D wspomaganie ostrości bez błysku jest banalne do ustawienia. w 350D się nie da? bez jaj...

Vitez
08-01-2007, 10:55
w 30D wspomaganie ostrości bez błysku jest banalne do ustawienia. w 350D się nie da? bez jaj...

Nie da sie bo jest inny zestaw Custom Functions. Przejrzyj reviews np na dpreview.com i porownaj.

Tapster
16-07-2007, 15:01
Podepne sie...
Mam 400D i 580EX... w instrukcji od lampy na 1szych stronach pisze ze w programie P podczas robienia zdjec jest przedblysk (pomiar AF)...U mnie nie ma...Bawilem cie C.Fn a aparacie i w lampie...jedyne do czego doszedlem to wylaczenie wspomagania AF w lampie za pomoca "diodek"...
da sie jakos ustawic przedblysk lampy... tak jak to ma nieraz samo body ze wyzwala 3 probne blyski???

gkocur
16-07-2007, 15:22
Podepne sie...
Mam 400D i 580EX... w instrukcji od lampy na 1szych stronach pisze ze w programie P podczas robienia zdjec jest przedblysk (pomiar AF)...U mnie nie ma...Bawilem cie C.Fn a aparacie i w lampie...jedyne do czego doszedlem to wylaczenie wspomagania AF w lampie za pomoca "diodek"...
da sie jakos ustawic przedblysk lampy... tak jak to ma nieraz samo body ze wyzwala 3 probne blyski???

Nie mam 580, tylko 430, ale myslę, że:
1. Jest przedbłysk, tylko go nie widzisz :). Niektórzy twierdzą, że widzą, ale ja myślę, że oszukują ;).
2. IMO to nie wspomaganie AF, tylko pomiar ekspozycji :)
3. Nie da się włączyć wspomagania AF w postaci "strobo" jak na wbudowanej lampie.
4. Nawet gdyby się dało: naprawdę chciałbyś to włączyć? Jesteś chyba jedyny na świecie ;). Wg mnie to "strobo" to jedno z głupszych rozwiązań wspomagania AF.

copymaker
16-07-2007, 16:04
Nie mam 580, tylko 430, ale myslę, że:
1. Jest przedbłysk, tylko go nie widzisz :). Niektórzy twierdzą, że widzą, ale ja myślę, że oszukują ;).

Jest przedbłysk.... i w zasadzie jest praktycznie nie do zauważenia...
choć ja go czasem widzę i wcale nie oszukuję :D

Tapster
16-07-2007, 16:35
Jest przedbłysk.... i w zasadzie jest praktycznie nie do zauważenia...
choć ja go czasem widzę i wcale nie oszukuję :D

odpalilem jeszcze raz...patrze sie bezposrednio w lampe...wciskam spust do polowy...slusze ze zlapalo AF...i sory...ale przedblysku ja nie widze...

kumpel mi powiedzial ze przedblysk jest jezeli te "diody" sobie nie poradza... nie mam jak teeraz sprawdzic...nie dysponuje duzym ciemnym pomieszczeniem

mkwiek
16-07-2007, 17:04
jest tylko jeden błysk próbny - taki szybki że go nie widzisz. to trzy inne to błyski wspomagające AF (mowa o lampie wewnętrznej) lub redukcja czerwonych oczu. nie są to błyski pomiarowe.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

odpalilem jeszcze raz...patrze sie bezposrednio w lampe...wciskam spust do polowy...slusze ze zlapalo AF...i sory...ale przedblysku ja nie widze...

kumpel mi powiedzial ze przedblysk jest jezeli te "diody" sobie nie poradza... nie mam jak teeraz sprawdzic...nie dysponuje duzym ciemnym pomieszczeniem
to ci wytłumaczę najprościej jak się da - zrób zdjęcie na długim czasie naświetlania, np 5 sekund, lampę wcześniej ustaw aby odpalała na drugą kurtynę. ile widzisz błysków???? DWA!!!!!! pierwszy pomiarowy, drugi właściwy.
i sposób drugi: jak robisz zdjęcie z lampą patrząc przez wizjer - czy widzisz chociaż ślady błysku przez wizjer? - TAK, ale widzisz ślady błysku pomiarowego, bo główny błysk jest niewidoczny przez wizjer gdyż zasłania go podniesione uż wtedy na maksa lustro!

diody to wspomaganie AF, a błysk jest błyskiem pomiarowym siły ekspozycji lampy i nie ma nic wspólnego z AF. nie słuchaj głupiego kolegi który nie ma bladego pojęcia o tym co mówi.
i jeszcze jedno - różnica pomiędzy błyskami sięga rzędu 1/10000 sekundy. jakbyś potrafił zobaczyć tą różnicę normalnie, gdy lampa odpala na pierwszą kurtynę to znaczy, że nie jesteś normalny :)
p.s. przedbłysk jest ZAWSZE, chyba że dasz lampę na tryb manualny.