Zobacz pełną wersję : Który obiektyw Canona jest najostrzejszy?
wiem ze to bardzo subiektywne ale chętnie się dowiem co mają do powiedzenia znawcy L-ek.
(nie wiedziałem na jaką kategorię się zdecydować, nie piszę w "obiektywach" bo to takie jedynie zaspokojenie ciekawości, żaden konkretny problem)
Zapewne wielu z użykowników forum miało okazję przetestować wszystkie istniejące L-ki i bez problemu odpowiedzą na Twoje pytanie, ale w oczekiwaniu na te odpowiedzi może zadowoli Cie informacja że najostrzejszym obiektywem (ze wszystkich w ogóle, nie tylko Canona) który testował (kiedyś dość poważany ) serwis photodo.com był EF 200 f/1.8L, chyba już zresztą nieprodukowany...
Obiektywy Canona serii L mają odpowiednio zaokrąglane wszystkie wystające krawędzie, dlatego możesz być spokojny - nie ma się czego obawiać. Ewentualne uderzenie metalowym mocowaniem bagnetowym mogłoby skaleczyć, ale myślę że nie należy tego zagrożenia demonizować.
Zapewne wielu z użykowników forum miało okazję przetestować wszystkie istniejące L-ki i bez problemu odpowiedzą na Twoje pytanie, ale w oczekiwaniu na te odpowiedzi może zadowoli Cie informacja że najostrzejszym obiektywem (ze wszystkich w ogóle, nie tylko Canona) który testował (kiedyś dość poważany ) serwis photodo.com był EF 200 f/1.8L, chyba już zresztą nieprodukowany...
no tak, wlasnie tego sie spodziewalem - szkiel za 19 000 zl :)
A po co ci ostre zdjęcie?
ile jest ostrosci w ostrosci :-) wiekszosc szkiel przymknietych do f/8 jest ostra, za najlepsze sa uznawane tele od wspomnianego 200/1.8 poprzez 300/2.8 a z tych w normalnych cenach to 135/2.0 85/1.2 i 1.8 35/1.4 100macro..... nawet chyba za ostra ;-)
A z zoomów to 70-200/2.8L :)
merciful
31-12-2006, 18:38
135/2 _ tak, tak. Ostatnio mnie zabił po plenerze :D
Kolekcjoner
01-01-2007, 02:53
Obiektywy Canona serii L mają odpowiednio zaokrąglane wszystkie wystające krawędzie, dlatego możesz być spokojny - nie ma się czego obawiać. Ewentualne uderzenie metalowym mocowaniem bagnetowym mogłoby skaleczyć, ale myślę że nie należy tego zagrożenia demonizować.
:lol: :lol: :lol:
135/2 _ tak, tak. Ostatnio mnie zabił po plenerze :D
Mnie zabił 400/2.8 (jakością :D). To wg. niektórych najlepsze tele na świecie.
A co do 200/1.8 to chodzą słuchy, że na wiosnę będzie wersja z IS.
ja mysle ze 100macro
edit: acha czornyj.. bardzo dobre.....:):):):):):):):
E tam przecie najostrzejsze są Tamrony :-)
Nie no, najlepiej kupic sobie rzeznika makro na m42 ;)