Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sprzęt w samolocie... Jak?

Strony : 1 [2]

dziobolek
22-03-2011, 20:44
@czarny1999, jak długo "latam", to z wagą nigdy na żadnych liniach nie było problemów,
pod warunkiem, że zachowane były wymiary w granicach rozsądku.

A korzystałem z usług WizzAir, CentralWings, RyanAir...

Sam "święty" nie jestem, i nie raz, nie dwa, trzeba było nieźle "grać", by nie dać po sobie poznać,
że ta mała walizeczka podręczna waży nie 15kg, tylko prawie 30kg :twisted:
Ale zawsze staraliśmy się mieć w miarę przepisowe wymiary no i nie przesadzać
z ilością bagażu podręcznego na osobę.

Poza tym było tak, że jeśli podczas odprawy bagażowej zasadniczy bagaż nie przekraczał normy,
to nawet nie prosili o podręczny na wagę, pomimo że miałem go przy sobie i nie ukrywałem.
Nie raz nawet odruchowo chciałem wtrzucić na wagę,
ale obsługa grzecznie i z uśmiechem stwierdzała: "Nie, nie... dziękuję, nie trzeba..." :shock:

Dawniej oprócz podręcznego można było mieć aparat na szyji, oraz torbę z laptopem na ramieniu,
i nie robili kompletnie żadnych problemów.

Tylko że ludziska zaczęli przeginać tak z gabarytami, jak i z ilością "tobołów" na osobę.

A jak wprowadzili "odprawę on-line" - łooo matko!!! :shock:, wtedy się zaczęło...
No bo kto Ci zważy torbę, jak masz tylko podręczny,
i nie musisz podchodzić do odprawy bagażowej???

Tak dla przykładu - 180 pasażerów=180 walizek i załóżmy,
że tyle (z niewielką rezerwą) mieści się nad głowami.
A teraz niech każdy ma dwie, albo trzy walizki... gdzie to niby upchnąć???
Ja tam nikogo nie bronię, ale bądźmy realistami.

Nie raz byłem świadkiem, jak obsługa zabierała bagaż "podręczny" do luku bagażowego,
bo najzwyczajniej nie mieścił się w schowku nad głowami,
lub (rzadziej) nie było już miejsca w schowkach.

Bardziej wkurzał mnie inny mankament, jak jeszcze nie było bezpośredniego połączenia z Polską.
Brak normalizacji wagi i gabarytów bagażu dla wszystkich linii lotniczych.

Przykładowo, moja trasa do z przesiadką:
- Katowice - Paryż z WizzAir, podręczny 10kg, zasadniczy 25kg
- Paryż - Dublin z RyanAir, podręczny 15kg, zasadniczy 20kg :evil:

Pomijam już różne normy dla wymiarów... to jest IMHO "sajgon" i żenada,
że każdy przewoźnik sobie, rzepkę skrobie...

Ten problem istnieje do teraz, i nikt z tym nic...
https://canon-board.info/imgimported/2009/02/bezradny-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/bezradny.gif)

Pozdrówka!

czarny1999
23-03-2011, 01:06
Pewnie ze ludzi przeginali - bez dwoch zdan.
Nie kwestionuje zasadnosci tych ograniczen -tylko sposob ich egzekwowania w Ryanair. Praktycznie zawsze mam duza niedowage w glownym (chyba ze sie moja piekniejsza polowka troche dolozy) a kilogramy w podrecznym tacham ze soba tylko dlatego ze jestem do mojego sprzetu przywiazany - w ilosci i stanie w jakim jest. Kiedy walizka pokazuje niedowage 8kg a ja godzine pozniej staram sie zmiescic w te rurki - czujac ze robie z siebie idiote - to mnie szlak trafia....

Lucas1987
29-04-2011, 16:27
Na przełomie lipca i sierpnia będę leciał do Włoch, to w zasadzie pierwszy lot i ogólnie to jestem w temacie zielony. Wylot z Wawy. Przeczytałem cały temat ale odpowiedzi nie znalazłem.
Lecę wizzair-em, chcę kupić jakiś plecaczek turystyczno-foto, dwukomorowy, żeby oprócz sprzętu zapakować jeszcze jakieś rzeczy osobiste.
Ze sprzętu chciałbym spakować 50D, 50 1.8 T17-50, 430ex no i parę dodatkowych gratów typu wężyk, karty, aku itd. w przyszłości jeszcze planuje zakup T70-300 i 85 1.8 więc dobrze żeby to też wlazło.
Wizz zastrzega:
"Pasażerowie mogą wnosić na pokład tylko jedną sztukę bagażu podręcznego o maksymalnych wymiarach 55 x 40 x 20 cm i wadze nieprzekraczającej 10 kg."
Przeglądałem ofertę rynku i wydaje mi się że Naneu Alpha byłby dobry z tym że jego zewnętrzne wymiary to 43.2 / 32 / 23.9 - 4cm za dużo i rodzi się pytanie czy to przejdzie, ewentualnie czy jeśli ktoś tego plecaka używa, czy można go "zgnieść":roll: żeby zmniejszyć głębokość.
Jakie inne macie propozycje, tak mniej więcej do 300zł ?

wiktor2323
29-04-2011, 17:33
Lucas ja mam Alphe, napisz na PW to pomogę..:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Odpisze tu, moze komuś się przyda. Głębokość plecaka który ma pustą przednią kieszeń mieści się w 20cm. Mam bez komory na laptopa:) Jak masz jakieś pyatnia jeszcze to pisz :)

betinus
30-04-2011, 01:29
lucas 1987, ja w końcu spakowałem sprzęt do Tamrac Adventure 7 + w drugiej torbie drugie body z 24-70 (tylko ze względu na wagę plecaka :( ).

Powyższy plecak mieści się akurat w "kratki" Ryanaira, który ma chyba najmniejsze dopuszczalne wymiary bagażu podręcznego. Ma kieszeń na laptopa (jeśli potrzeba), i dwie komory: górna na rzeczy osobiste, dolna na sprzęt foto. Ja do dolnej komory bez wysiłku ostatnio spakowałem: 5dmkII+BG-E6 z 17-40L; 24-70L; 85/1,8; 50/1,8; fisheye 15; i dwie 580, a 70-200 + drugie body wrzuciłem do górnej komory, więc na Twoje potrzeby myślę spokojnie wystarczy z zapasem, a Tamrac ma też mniejsze modele w ofercie. Moja 7 kosztowała chyba coś koło 340-360zł.

A co do samego lotu, to bez stresu, ja też miesiąc temu pierwszy raz podróżowałem samolotem ze sprzętem i nie było wcale tak strasznie jak mi się wcześniej wydawało.

Lucas1987
30-04-2011, 10:09
Głębokość tego tamraca to 23cm więc jak się mieści, to 23,9cm alhpy tez nie powinno zrobić dużej różnicy...bardziej podoba mi się ta alpha bo nie wygląda jak plecak foto, ma w razie potrzeby mocowanie na statyw, pokrowiec przeciwdeszczowy, a kieszeni na laptopa nie potrzebuje, także na razie jestem za alphą :) Dzięki za odpowiedź, a co do samego lotu to tymi gabarytami się przejmuje ale myślę że pójdzie gładko :-D Do lipca sporo czasu także jeszcze mam czas na myślenie ;)
pozdro

betinus
01-05-2011, 11:46
Faktycznie grubość plecaka to ok.23cm (jak mierzyłem zapakowany to nawet coś koło 24 mi wyszło), ale że ścianki są z grubej gąbki, to zawsze się trochę poddaje i da rade wcisnąć go to kratki i potem wyjąć. Trzeba tylko uważać, żeby w "dobrą" stronę włożyć stronę z klamerkami (tak aby się nie zaklinowały ;) ).

grzegorzki
01-05-2011, 15:44
Ryanair (http://www.ryanair.com/pl/pytania/limit-bagazu-podrecznego) : Dozwolona jest tylko jedna sztuka bagażu podręcznego na osobę (z wyjątkiem niemowląt) o wadze nie większej niż 10 kg i wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm (torebki, teczki, komputery przenośne, zakupione produkty, aparaty itp. mogą być przewożone tylko w dozwolonej 1 sztuce bagażu podręcznego).

Specjalna serie toreb/plecakow 'lotniczych' ma ThinkTank (http://www.thinktankphoto.com/categories/camera-backpacks.aspx). Np. Airport Addicted ma zewn. wymiary 53.5 x 35.5 x 20.5 cm.

akustyk
01-05-2011, 16:44
mala przestroga dla osob latajacych do Hiszpanii...

panie w okienkach na hiszpanskich lotniskach sa sluzbistkami i potrafia sie przypierniczac do bagazu. ostatnio mi nawet krecily nosem na plecak foto wazacy 8kg (ponizej 10kg dopuszczalnych przez TransAvie), bo one w okienku mialy, ze po 5kg na podreczny :)

rowniez w Hiszpanii, ale to ze 3 lata temu, pani w okienku wyegzekwowala ode mnie literalnie warunki na bilecie RyanAira, ktory dzieciom ponizej bodajze 3 lat zycia wydaje bilety za pelna cene, ale bez prawa do wlasnej sztuki bagazu! w Holanii, skad wylatywalem, ten dodatkowy bagaz nie stanowil problemu, Hiszpanie zdarli juz 20 EUR :(

Lucas1987
03-05-2011, 13:13
@grzegorzki, ThinkTank. nie wchodzi w grę - nie ta cena :) poza tym potrzebuje dwukomorowy.
Przeglądając różne plecaki natknąłem się jeszcze na Kata DR-467i, ktoś z tym latał? Jakieś opinie?

Deeno
03-05-2011, 13:26
Z niedawnej podróży Ryanair-em doświadczenia mam takie:
- torba Hama Rexton 200 - generalnie nie trzyma wszystkich wymiarów ale ogólnie nie jest zbyt duża więc nie czepiali się
- nie było przypadku ważenia bagażu podręcznego - weryfikacja była tylko wzrokowa pod kątem rozmiarów - ale to dopiero przy odprawie przed wyjściem do samolotu.
- jeśli zależy na maksymalnym wykorzystaniu przestrzeni to dobra będzie mała torba na kółkach - ma odpowiednie wymiary, a do środka zmieści się dużo - rozsądna torba lub plecak ze sprzętem i jeszcze zostanie miejsce na jakieś rzeczy osobiste - byle nie wypychać zbytnio bo będzie za gruba ;) Wtedy można napchać nawet więcej niż 10 kg (ja miałem problem odwrotny - hama pełna a ważyła tylko ok 6 kg, a główny był przeciążony) - oczywiście ten 'pomysł' zależy od tego co kto wiezie i jak potem dalej podróżuje.

ripek
03-05-2011, 14:43
Think Tank Photo Airport Acceleration. Ryanair i easyjet bez problemu. Najlepszy plecak foto jaki można mieć generalnie. Cena 1000zł ale warto :) Uzywam od 3 lat i super :)

_igi
02-08-2011, 11:30
Mam małe pytanie, niebawem wybieram się do Turcji z dziewczyną, będziemy oboje fotografować, więc sprzętu będzie sporo. Limity są 5kg podręcznego i 20kg głównego na łeb.

Będzie laptop, trzy puszki i ok. 8 obiektywów, co razem daje około 10kg. Statyw i torby foto lecą do głównego.

Pytanie moje brzmi, czy mógłbym wpakować wszystko do plecaka foto i odciążyć nieco dziewczynę, czy trzeba koniecznie pakować się tak, żeby plecak miał 5kg na głowę? Do dosyć ważne, bo w plecaku sprzęt będzie bezpieczny, a w szmaciakach nosić taką ilość sprzętu zawiniętego w skarpetki (:)) prosi się o jakiś dzwon, czy awarię.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym związane?

Krzychu
02-08-2011, 11:43
Generalnie moje doświadczenia są takie że nigdy przenigdy - na dobrze ponad 150 lotów nikt mi nie zważył podręcznego.

piotrr
02-08-2011, 11:45
Ja często latam z podobną ilością sprzętu, jeszcze nigdy nikt mi się nie przyczepił do bagażu podręcznego (plecak foto) a waży 10 kg. Bądź spokojny, byle plecak miał wymiary bagażu podręcznego. Musiałbyś mieć wyjątkowego pecha żeby Ci ktoś wtedy ważył plecak.

_igi
02-08-2011, 12:03
Ja często latam z podobną ilością sprzętu, jeszcze nigdy nikt mi się nie przyczepił do bagażu podręcznego (plecak foto) a waży 10 kg. Bądź spokojny, byle plecak miał wymiary bagażu podręcznego. Musiałbyś mieć wyjątkowego pecha żeby Ci ktoś wtedy ważył plecak.

Raczej mnie martwi 8 euro za dodatkowy kilogram. Jestem pechowcem, więc wolę się upewnić ;) Pozostaje jak zwykle gadane, mam tylko nadzieję że nigdzie nie napatoczę się na jakiegoś służbistę ;)

Robson01
02-08-2011, 12:25
Przy bagażu podręcznym ważniejsze są gabaryty niż waga. Generalnie przy czarterach nie doczepiają się do wagi, mnie się to nigdy nie przytrafiło podobnie jak i znajomym którzy też nie zwracają szczególnej uwagi na wagę bagażu podręcznego.

profi666
02-08-2011, 12:53
Mi trafilo sie raz wazenie podrecznego. Mialem w torbie laptopa, dwa body, kilka lamp blyskowych, itd. Do wszystkiego po dwa-trzy zestawy dodatkowych baterii i faktycznie bagaz byl troszke za ciezki. Wyjalem to co najmniejsze lecz najciezsze -akumulatorki -i upchalem po kieszeniach kurtki. Wtedy waga torby byla ok. A zawartosci kieszeni nikt nie wazy :)

RHF
02-08-2011, 13:25
Jeśli obawiasz się o wagę, to przed bramką wkładasz do kieszeni pare szkiełek żeby waga bagażu była prawidłowa, a potem w samolocie na spokojnie wkładasz to do torby. Ogólnie wśród naszych rodaków widywałem nawet szynkę za pazuchą kiedy przy bramce nagle ważyli :) Bagaż miałem ważony i w Katowicach i na Stansted... oczywiście Ryanair

muaol
02-08-2011, 16:30
Właśnie wróciłem z Brazylii w podręcznym miałem :laptop,2x body,70-200,10-22,18-55,konwerterx2,lampa 580,dwa zestawy akumulatorów do lampy,po dwa zapasowe akumulatory do aparatu,kamera Sony cx-105,ładowarki.Nikt nie ważył mi bagazu podręcznego zwracali tylko uwagę na gabaryty plecaka i oczywiście na laptopa.Waga plecaka około 12kg.Linie lotnicze to Lufhansa,oraz TAM brazylijski,miałem dwie przesiadki we Frankfurcie oraz w San Paulo.

_igi
02-08-2011, 22:56
Spoko, wezmę spodnie z dużymi kieszeniami, a dziewczynie polecę wziąć pojemną torebkę ;))

4kwiatek
02-08-2011, 23:26
Hi...

Spoko, wezmę spodnie z dużymi kieszeniami, a dziewczynie polecę wziąć pojemną torebkę ;))

Uważaj - damska torebka np w WizzAir liczy się jako podręczny. Jak weźmie dodatkowo torbę to mogą się czepiać. Zresztą nie tylko tam.

Pozdrawiam...

Byniekk
02-08-2011, 23:56
na Ryanair-a trzeba uważać,
co prawda sa to tanie linie lotnicze ale kasy szukają wszędzie i liczą dodatkowo za wszystko.
na lotnisku w Hiszpanii, mieli takie wymiarowe pudło i jak tam nie weszła torba, to kazali nadawać podręczny jako dodatkowy bagaż, co prawda nie ważyli walizek i cale szczęście ale wymiarów bardzo rygorystycznie przestrzegali,
Tak jak powiedziałem, tanie linie ale... praktyki nieco po zbóju.
a i jeszcze jedno ,damską torebkę traktują jako sztukę podręcznego
pozdrawiam

MC_
03-08-2011, 07:38
Z drugiej strony jeśli jest dużo pasażerów, to mam wrażenie, że niektórzy by najchętniej jeszcze słonia do podręcznego wsadzili. A torby trzeba gdzieś upchać...

Krzychu
03-08-2011, 08:37
Z drugiej strony jeśli jest dużo pasażerów, to mam wrażenie, że niektórzy by najchętniej jeszcze słonia do podręcznego wsadzili. A torby trzeba gdzieś upchać...

W związku z czym bezcenny jest status frequent flyer pozwalający na boarding razem z biznesem (o ile ktoś oczywiście nie leci biznesem ale wtedy upchanie podręcznego nie jest problemem) :) Kto pierwszy ten lepszy, albo się leci ze swoim plecakiem pod nogami (a dokładnie pod siedzeniem z przodu).

Janusz Body
03-08-2011, 09:24
Generalnie moje doświadczenia są takie że nigdy przenigdy - na dobrze ponad 150 lotów nikt mi nie zważył podręcznego.

Latam dobrze ponad 30 lat po kilka razy w roku na różnych "intercontinental". Z moich obserwacji wynika, że linie lotnicze robią sobie "akcje" i np. przez pół roku ścigają podręczny a potem odpuszczają. Ważyli mi podręczny ze trzy razy. Goleniów - 18 kg i przeszło po drobnych dyskusjach, Filadelfia - 10 kg i zabrali, Frankfurt - 7 kg i zabrali (wrrrrr... germańska dokładność, musiałem kupić torbę na laptopa za ponad 100 deutsch marek).

Walizka super hiper "do samolotu" waży sama ponad 4 kg. Jakoś sceptycznie na to patrzę. Najprościej to plecak, zwykły, stary (im starszy tym lepiej) - sprzęt popakowany w bąbelki.

Leon007
03-08-2011, 09:31
Z lufthansą mam przeciwne doświadczenie - miałem za cięzki bagaż, ale kazali mi czekać i po stwierdzeniu, że suma bagaży innych jest mniejsza niż parametry wyważenia itp., pozwolili wejść bez dodatkowych restrykcji.

I trochę półżartem (a może jednak nie) - w zeszłym tygodniu leciałem wizzairem i w ich gazetce pokładowej przeczytałem o czymś takim http://www.jaktogo.com/

Bazyss
03-08-2011, 12:36
Z moich doświadczeń... liniami LOT i US AirWays
Do USA i z powrotem oraz pomiędzy stanami, Sprzęt wisiał na szyi z podpiętym 17-50 bez żadnych problemów przeszedł na pokład. Na pokładzie albo leżał na podłodze albo na kolanach. Nie robili żadnych problemów.

Janusz Body
03-08-2011, 15:48
... Sprzęt wisiał na szyi z podpiętym 17-50 bez żadnych problemów przeszedł na pokład. ....

A 1Ds3 z podpiętym 400/2.8? Nie sądzę. Widziałem kilkakrotnie ludków, którzy wręcz chwalili sie sprzętem. Kończyło się zawsze tak samo. "Pan to spakuje do torby i wszystko ma się zmieścić w tej jednej".

Z kolei na dalekim wschodzie rodzinka pakująca się na pokład z 5 walizkami nie jest niczym nadzwyczajnym. Mój rekord świata to był lot z Karachi do Moskwy Aerofłotem. Wszystko było biznes class. Tj. wszędzie leżał biznes nawet w przejściu pomiędzy fotelami tak że stewardessy nie dały rady przejść a samolot rozpędzał się już na drodze kołowania bo na samym pasie by nie wyrobił. :-)

Krzychu
03-08-2011, 16:29
Z moich doświadczeń... liniami LOT i US AirWays
Do USA i z powrotem oraz pomiędzy stanami, Sprzęt wisiał na szyi z podpiętym 17-50 bez żadnych problemów przeszedł na pokład. Na pokładzie albo leżał na podłodze albo na kolanach. Nie robili żadnych problemów.

Szczerze mówiąc to zawsze zastawiali mnie ludzie wsiadający do samolotu z aparatem na szyi i nie kapuję dlaczego miałby to być w ogóle problem - szczególnie takich minimalnych rozmiarów...

westu
27-02-2012, 19:17
Mam pytanie do osób latających Ryanairem. Lecę w czwartek do Edynburgu z Krakowa tylko z bagażem podręcznym. Mam wymiarową torbę i chcę wziąć ze sobą 5Dm2 + 3 szkła i... statyw. Zmieszczę się w torbie na pewno, wagowo również (Triopo Traveler - daje radę!) ale nie jestem pewien, czy nie cofną mi go z argumentem, że sprzęt niebezpieczny. Mieliście w tym temacie jakieś doświadczenia?

Merde
27-02-2012, 19:48
Mam pytanie do osób latających Ryanairem. Lecę w czwartek do Edynburgu z Krakowa tylko z bagażem podręcznym. Mam wymiarową torbę i chcę wziąć ze sobą 5Dm2 + 3 szkła i... statyw. Zmieszczę się w torbie na pewno, wagowo również (Triopo Traveler - daje radę!) ale nie jestem pewien, czy nie cofną mi go z argumentem, że sprzęt niebezpieczny. Mieliście w tym temacie jakieś doświadczenia?

Zapomnij że wejdziesz na podkład ze statywem...

westu
27-02-2012, 22:30
Liczyłem na inną odpowiedź :(

Na stronie portu lotniczego Kraków Balice jest napisane, że można, ale bez ostrych końcówek. Mój statyw takich nie ma, za to głowica panoramiczna ma dwa ostre kanty, nie wiem czy to też się liczy.

luciferi
27-02-2012, 22:40
jak masz jakieś wątpliwości do dzwoń na lotnisko do straży granicznej, jak kiedyś miałem podobne pytanie (nie o statyw) i miły pan cierpliwie wyjaśnił co i jak.

grzegorzki
27-02-2012, 22:47
Pewnie podciągną to pod:
8.10.1 Pasażerowie nie mogą wnosić do strefy podwyższonego bezpieczeństwa ani do kabiny samolotu następujących artykułów:
8.10.1.3 Tępe narzędzia: wszelkie tępe narzędzia mogące powodować obrażenia, w tym kije do gry w baseball i softball, pałki ...
To z regulaminu 'przewoźnika', ale statyw nie przejdzie przez odprawę. Badziewny statyw kupisz za 14 funtów, taniej niż opłata za bagaż :cool: Vivitar 145cm Digital Camera Tripod (http://www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/5693900/Trail/searchtext%3ETRIPOD.htm)

Em Es
27-02-2012, 22:58
idiotyczne te przepisy... tak jak statywem można zrobić krzywdę tak i można aparatem z obiektywem

Hadrian
27-02-2012, 22:58
Taz sie uda raz nie... Nie ma reguły... Uda sie w KRK a nir koniecznie uda sie wrócić ze statywem lepiej zabraz tani bo jak cos mozna sie go pozbyc

Sent from my iPhone using Tapatalk

westu
27-02-2012, 23:08
OK, chyba wszystko jasne + dodatkowo: http://www.talkphotography.co.uk/forums/showthread.php?t=226569

Zadzwonie jeszcze jutro, ale szanse marne.

Usjwo
01-03-2012, 16:20
Zadzwonie jeszcze jutro, ale szanse marne.

To paranoja jakas. Ja wiele razy latalem ze statywem w podrecznym i nikt sie nie czepial.

dziobolek
02-03-2012, 00:12
idiotyczne te przepisy... tak jak statywem można zrobić krzywdę tak i można aparatem z obiektywem

Zgadza się... że nie wspomnę o tym, iż za "bramkami" można kupić tyle alkoholu,
że bez problemu... wystarczy użyć wyobraźni.

To paranoja jakas. Ja wiele razy latalem ze statywem w podrecznym i nikt sie nie czepial.

Ryanair'em???

Pozdrówka!

model
02-03-2012, 09:31
Ryanair'em???

No ale w zasadzie jaka to różnica jaką linią? Kontrola bezpieczeństwa na ogół jest dużo wcześniej przed wejściem do samolotu i nikt tam nie patrzy na to jaką linią lecisz.

Merde
02-03-2012, 09:38
No ale w zasadzie jaka to różnica jaką linią?

Taka, że to tania linia lotnicza. Jeśli mogą na czymś dodatkowym zarobić (bagaż rejestrowany), to tak zrobią.
Michael O'Leary powinien urodzić się trochę dalej w kierunku północno-wschodnim.
Za sikanie w samolocie jeszcze się nie płaci? :oops:

Usjwo
02-03-2012, 10:25
Ryanair'em???

Tym akorat nie.
W zasadzie moga sie przyczepic (chyba) tylko do wagi i wymiaru, skoro i tak safety check jest wspolny dla wszyskich (i napewno nie robiony przez Ryanair'a)

Em Es
02-03-2012, 10:32
dziobelek > nie wiem czy miałeś na myśli wizję kogoś z ułańską fantazją roztrzaskującego flaszkę na czyjejś głowie czy też bardziej terrorystyczne połączenie flaszki z także dozwoloną zapalniczką - ale jak najbardziej masz rację

hubert12125
02-03-2012, 12:20
Latalem juz z dziadowskim ryanair i linie lotnicze nie maja nic z tym wspolnego ale panowie ktorzy kontroluja i latalem juz z monopodem ktory akurat teoretycznie podbada pod tepe narzedzie(wystarczylo wyjasnic do czego to jest i pokazac sprzet foto)Kwestia szczescia i probowania wiec

Merde
02-03-2012, 12:46
Kwestia szczescia i probowania wiec

To szczęście może cię kosztować kilkaset złotych, bo co zrobisz ze statywem jeśli jednak się okaże, że nie wpuszczą?

model
02-03-2012, 16:23
Latalem juz z dziadowskim ryanair i linie lotnicze nie maja nic z tym wspolnego ale panowie ktorzy kontroluja

No dokładnie, linia lotnicza nie sprawdza Ci zawartości podręcznego.

dziobolek
02-03-2012, 17:24
dziobelek > nie wiem czy miałeś na myśli wizję kogoś z ułańską fantazją roztrzaskującego flaszkę na czyjejś głowie czy też bardziej terrorystyczne połączenie flaszki z także dozwoloną zapalniczką - ale jak najbardziej masz rację

Jak się zaopatrzysz w odpowiednią ilość, to wszelkie fantazje stoją otworem... :twisted:

No dokładnie, linia lotnicza nie sprawdza Ci zawartości podręcznego.

Ale obsługa na "czekpoincie" dostaje odpowiednie wytyczne od przewoźnika.
No i tak jedni mniej, inni bardziej rygorystycznie tegoż przestrzegają.

Nie wiem jak Kraków, ale z Katowic to tragedia...
Ostatnio cofnęli mi grę
https://canon-board.info/imgimported/2011/03/fool-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/fool.gif) - http://wojosport.pl/pl,product,218414,gra,boule,bule,kule,petanque,6,k ul,pokrowiec.html
A dwie torby porcelanowej zastawy na 12-cie osób przeszły bez problemu.
Dobrze, że osoba odprowadzająca jeszcze czekała, to mogłem grę oddać w jej ręce.

Dla porównania lotem z Dublina ostatnio bez problemu z dużym parasolem przeszedłem :twisted:

Wszystko zależy od lokalnej obsługi lotniska.
Ale nie ma co "filozować", najlepiej tak jak już ktoś napisał

jak masz jakieś wątpliwości do dzwoń na lotnisko do straży granicznej, jak kiedyś miałem podobne pytanie (nie o statyw) i miły pan cierpliwie wyjaśnił co i jak.

Pozdrówka!

Em Es
02-03-2012, 21:26
Jak się zaopatrzysz w odpowiednią ilość, to wszelkie fantazje stoją otworem... :twisted:

ja się zaopatruję co najwyżej w M&M`s - za to wielokrotnie miałem nieprzyjemność latać z rodakami dla których lot jest kolejną okazją do ulubionej
rozrywki... spotkałem nawet rodaka który tak się zmęczył trudami lotu że oczekując na bagaż usnął na taśmie i przebudził się zdziwiony przesuwany niewidzialną siłą... dlatego wolę latać z Niemiec - ciszej, przyjemniej i nie śmierdzi

dziobolek
02-03-2012, 22:15
Niby tak, ale... dla mnie oni są mniej "upierdliwi" i łatwiej się ich znosi,
niż wrzeszczące całą drogę dzieciaki.

Pozrówka!

miszak
02-03-2012, 22:41
Ja miałem monopod i było ok ale żonkę cofnęli bo miała pilniczek do paznokci ok. 10cm. No i wyrzucenie pilniczka do kosza nie było dla kontroli takie znowu oczywiste....

trothlik
02-03-2012, 22:43
Niby tak, ale... dla mnie oni są mniej "upierdliwi" i łatwiej się ich znosi,
niż wrzeszczące całą drogę dzieciaki.

Pozrówka!

Ech nie wiem co gorsze, zachlane chamstwo czy wrzeszczące dziecko. Odkąd mam małego łobuza stałem się bardziej wyrozumiały dla dzieci.
A co do rajana... najbardziej dziadowska linia jaką kiedykolwiek leciałem. Problemów ze sprzętem nie miałem, ale jak zgaduję dlatego że wszystko upchałem do torby i nie miałem statywu :D

Em Es
02-03-2012, 23:01
przy odrobinie szczęścia dziecko nie drze się cały lot - smród poalkoholowy jest aż do lądowania - wolę dzieci w pobliżu :)

m_o_b_y
03-03-2012, 00:05
Najprostszy i wielokrotnie sprawdzony w praktyce sposób na bagaż foto w samolocie to aparaty i obiektywy w plecaku podręcznym foto, reszta (w tym statyw) w bagażu głównym.
Plecak foto może być dość spory, ale powinien zmieścić się pod fotelem.
Może też być dość ciężki, bo nie zdarzyło mi się, aby ktoś go ważył.
Nigdy nie miałem z tym żadnych problemów.

Co się tyczy rodaków w podróży, to krzyczące dzieci wkrótce zasypiają natomiast pijani panowie potrafią popsuć nastrój.

Em Es
03-03-2012, 00:19
niektóre linie mają określone wymiary maksymalne podręcznego - plecak nie zawsze się zmieści w otworze testowym jak np w WizzAir - przekroczenie jednego z wymiarów teoretycznie może być problemem

sbogdan1
03-03-2012, 00:24
Z tym sprzętem to tak jak piszesz m_o_b_y , ostatnio wylatywałem na Kanary i przy odprawie pan kazał sobie tylko klapę plecaka otworzyć i tyle, obawiałem się tylko żeby nie ważyli podręcznego bo było ponad stan, a limit tylko 5kg, reszta ich nie interesowała.
W drodze powrotnej przy odprawie to nawet niezbyt chciało się mu spojrzeć na monitor.
Tak więc sprzęt najlepiej mieć przy sobie.

Tim
03-03-2012, 11:31
i nie zdziw się jak każą Ci pstryknąć kilka zdjęć sprzętem żeby sprawdzić że nie ma w środku ukrytej "bomby". Zwłaszcza jak masz coś z serii jedynek

sfw
03-03-2012, 12:17
Są już w dość sporym wyborze plecaki które spełniają normy bagażu podręcznego pod względem wymiarów. Dakine, Thinl Tank czy LowPro - do wyboru do koloru. Ja podróżuję z Dakine w który wożę regularnie 1DMKIII 500/4, 100-400 lub 70-200, dwa extendery i trochę drobiazgu. Oczywiście prawie zawsze prześwietlają mi to na wskroś. Wagowo jest na styk, zależy od linii, jeśli limit to 5 kg, wtedy krótsze lensy lądują w kieszeniach kurtki.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

dziobolek
03-03-2012, 12:58
Są już w dość sporym wyborze plecaki które spełniają normy bagażu podręcznego pod względem wymiarów...

Gdyby jeszcze były jakieś sztywne normy.
W przypadku tanich linii są one, powiedzmy szczerze, delikatnie płynne - każda linia sobie...

Ale tak naprawdę, to ktoś musi mocno "przegiąć" z wymiarami,
by zostać zaproszonym do "koszykówki" ;)

Pozdrówka!

sfw
03-03-2012, 13:52
Gdyby jeszcze były jakieś sztywne normy.
W przypadku tanich linii są one, powiedzmy szczerze, delikatnie płynne - każda linia sobie...

Ale tak naprawdę, to ktoś musi mocno "przegiąć" z wymiarami,
by zostać zaproszonym do "koszykówki" ;)

Pozdrówka!

Ale normy są ustalone dość sztywno, np. RA i Wizz mają chyba takie same, komercyjne linie tym bardziej. Producenci plecaków stworzyli specjalne linie produktów pod podróże lotnicze. Co do sprawdzania wymiarów na lotniskach, np. W EPBY sprawdzają to bardzo skrzętnie, chyba, że to ja mam takiego pecha, latam kilka raz do roku stamtąd i zawsze koszykówka ;)

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

Merde
03-03-2012, 15:10
Ale normy są ustalone dość sztywno, np. RA i Wizz mają chyba takie same, komercyjne linie tym bardziej. Producenci plecaków stworzyli specjalne linie produktów pod podróże lotnicze.

Ale ostatnio chyba nie rozmawiamy o wadze i gabarytach bagażu, tylko o tym czy uda się wejść na pokład ze statywem w bagażu podręcznym.

Kana
14-03-2012, 13:10
Wy się zastanawiacie czy można wnieść statyw na pokład... a ja na lotnisku w Maladze miałam problem z... samą głowicą... Statyw leciał sobie w bagażu rejestrowanym a głowicę (mała kulowa manfrotto 486RC2) wrzuciłam do podręcznego. No i miły pan prześwietlający moją torbę zatrzymał mnie twierdząc, że mam w bagażu... "coś do łowienia ryb, a to jest zabronione" :) Powiedziałam mu, że na łowieniu ryb, wędkach itp się nie znam, ale mam za to głowice od statywu i pewnie o to mu chodzi. Pokazałam mu ją, musiałam przykręcić do aparatu i w końcu mnie przepuścił. Ale od tamtej pory głowicę wkładam też do rejestrowanego ... Bo co mi po samych nogach od statywu na wyjeździe jakbym została bez głowicy ;)

j_M007
22-07-2012, 23:03
Mam pytanio: czy ktoś z Was leciał może ostatnio (to znaczy nie dawniej jak w maju) LOTem? Nie jestem na 100% pewna, jak obecnie wygląda kwestia bagażu (wagowo), bo w mailu informacyjnym potwierdzającym rezerwację były inne informacje niż na stronie LOTu.
Pytanie mam też odnośnie laptopa. Teoretycznie nie wolno w nadawanym. ( Bagaż (http://www.lot.com/de/pl/web/newlot/luggage-info) ), teoretycznie (Bagaż podręczny (http://www.lot.com/de/pl/web/newlot/extra-luggage-in-the-cabin) ) dodatkowo do podręcznego mogę jeszcze wziąć laptopa. Czy te dodatkowe 3 kg naprawdę nie będą problematyczne? Mój podręczny waży już teraz 6 kg (a w środku wyłącznie kilka obiektywów i dwie lustrzanki plus waga plecaka- to taki na kółkach). Muszę to wiedzieć zanim wyjdę z domu, bo na lotnisku będę sama i w razie kłopotów nie mam komu powierzyć sprzętu... :(

Lot z Niemiec do Polski, jakby co.

przemo_k
22-07-2012, 23:55
Mam pytanio: czy ktoś z Was leciał może ostatnio (to znaczy nie dawniej jak w maju) LOTem? Nie jestem na 100% pewna, jak obecnie wygląda kwestia bagażu (wagowo), bo w mailu informacyjnym potwierdzającym rezerwację były inne informacje niż na stronie LOTu.
Pytanie mam też odnośnie laptopa. Teoretycznie nie wolno w nadawanym. ( Bagaż (http://www.lot.com/de/pl/web/newlot/luggage-info) ), teoretycznie (Bagaż podręczny (http://www.lot.com/de/pl/web/newlot/extra-luggage-in-the-cabin) ) dodatkowo do podręcznego mogę jeszcze wziąć laptopa. Czy te dodatkowe 3 kg naprawdę nie będą problematyczne? Mój podręczny waży już teraz 6 kg (a w środku wyłącznie kilka obiektywów i dwie lustrzanki plus waga plecaka- to taki na kółkach). Muszę to wiedzieć zanim wyjdę z domu, bo na lotnisku będę sama i w razie kłopotów nie mam komu powierzyć sprzętu... :(

Lot z Niemiec do Polski, jakby co.

Luzik. W teorii jest 8 kg, w praktyce mialem i 12-14 kg.
Jedna sztuka to niby jedna sztuka, ale...
- możesz obiektyw wsadzić do kieszeni w kurtce
- laptopa wziąc pod pachę
- lustrzankę powiesić na szyi
Sporo latam, na różnych trasach, często Lufthansa i LOT.
Nigdy żadnych problemów.
Na wyprawy w góry wchodzę do samolotu w butach narciarskich lub wyprawowych - zero problemów.
Czasami buty biorę pod pachę - zero problemów (a to 3-4 kg) - nawet na restrykcyjnych liniach poludniowoamerykańskich.
Powieś jakby co aparat na szyi- juz masz 2 kg mniej.
Generalnie - bez stresu, wierz mi :)

j_M007
23-07-2012, 00:25
Po tym, jak w "Wizzairzyści" kazali mi i mojemu współpasażerowi (lecieliśmy jako para, więc cały bagaż wspólny) przepakowywać kiełbaski z jednego plecaka (12 kg, ówczesny limit to 10 kg) do drugiego (7 kg), wolę się upewnić... ;) A LOTem nie latałam do tej pory i nie wiem, jak bardzo są restrykcyjni. Ale dobrze wiedzieć. Dzięki! :)

Demonos
23-07-2012, 12:39
W LOT -cie jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ważyli podręczny. Z reguły aparat mam w torbie + jakiś plecak jako podręczny.
Jak pisze przemo_k: luzik :-)

becekpl
23-07-2012, 12:51
Po tym, jak w "Wizzairzyści"trochę mylisz pojęcia bo "tanie" linie a normalne to jest baaaaardzo duza różnica na + tych normalnych
tanie żyją właśnie z restrykcyjnych przepisów a normalne dbają by pasażer był zadowolony
tanie nie znaczą tanio;)

przemo_k
24-07-2012, 22:30
trochę mylisz pojęcia bo "tanie" linie a normalne to jest baaaaardzo duza różnica na + tych normalnych
tanie żyją właśnie z restrykcyjnych przepisów a normalne dbają by pasażer był zadowolony
tanie nie znaczą tanio;)

Przecież nie napisała że tanie linie, tylko Wizzair.
Oczywiście wiadomo że, tanie nie są tanie!

becekpl
24-07-2012, 22:45
że niby wizzair to normalnie linie lotnicze xD
może jednak spytaj wujka google
ale skoro napisałeś to pewnie masz racje

j_M007
25-07-2012, 00:04
Cenowo wyszło podobnie, bo Wizzair jest tani, ale tylko na długo przed lotem. Za Wizzair płaciłam już i 250 Euro w obie strony. Teraz LOTem 180, economy class, ale mimo wszystko były małe posiłki, napoje.

Co do tematu: faktycznie: zero stresu. Podręcznego nie ważyli, miałam w nim cały wyżej wymieniony sprzęt plus baterie i iPada. Nawet nie zaglądali do torby z apartami. Przy pozostałych lotach ZAWSZE robili jakieś testy (pocieranie obiektywów jakimiś papierkami, pewnie wykrywacze różnych substancji wyskokowych).

airhead
26-07-2012, 09:07
cześć, lecę jutro z Modlina liniami RyanAir tylko z bagażem podręcznym i mam pytania:

kiedy będą mi ten bagaż ważyć (podręczny) i czy w ogóle będą?
czy mogę wnieść aparat na szyi, a nie w torbie?

dzięki

Łopal
26-07-2012, 09:25
W Ryanie to loteria, zazwyczaj nie ważą, ale czasami jak im pod oko coś nie będzie pasowało, to zrobią dogłębniejszy check podręcznego. Plecaczków etc raczej nie ruszają, ale małe walizeczki- z namiętnością.

dziobolek
26-07-2012, 10:27
cześć, lecę jutro z Modlina liniami RyanAir tylko z bagażem podręcznym i mam pytania:

kiedy będą mi ten bagaż ważyć (podręczny) i czy w ogóle będą?
czy mogę wnieść aparat na szyi, a nie w torbie?

https://canon-board.info/imgimported/2010/09/16092010231-1.jpg
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/137/16092010231.jpg/)

Wiele zależy od lotniska, bo tak jak jak pisałem wcześniej...

W Katowicach-Pyrzowicach bagaż podręczny jest baaaardzo często kontrolowany powtórnie,
(waga i "klatka") przed samym wejściem na pokład samolotu - podczas boardingu.
Nie wiem jak jest teraz w KRK, ale kiedyś było tak samo - waga i "klatka".
To samo Dublin - waga i "klatka" tyle że więcej luzu - jak im coś nie pasi wzrokowo,
wtedy zapraszają do kontroli wymiarów i wagi.

Oczywiście piszę tu tylko o liniach Ryanair.

Poza tym, że teraz jest więcej luzu, to tak jak pisał kolega wcześniej - nie ma reguły.

Ale jeśli bagaż jest bardzo bliski wymaganych wymiarów i nie jest nadmiernie wypchany,
to masz większe szanse na... "święty spokój" ;)

Pozdrówka!

airhead
26-07-2012, 11:58
dzięki za szybką odpowiedź - tak się zastanawiam, kto może mi zważyć walizkę? security check? czy ja w ogóle idę do odprawy bagażowo-biletowej mając tylko podręczny?

jaroz
26-07-2012, 12:15
dzięki za szybką odpowiedź - tak się zastanawiam, kto może mi zważyć walizkę? security check? czy ja w ogóle idę do odprawy bagażowo-biletowej mając tylko podręczny?
w przypadku dokonania odprawy online (obecnie standard) idziesz bezpośrednio na kontrolę bezpieczeństwa. Pomijasz pierwszy etap czyli tzw "check-in". Kiedy nie masz odprawy online, musisz ją dokonać na stanowisku, gdzie przyjmowany jest bagaż rejestrowany, w celu otrzymania karty pokładowej (Boarding Pass). Są też specjalne terminale gdzie możesz tego dokonać za odpowiednią opłatą, ale to jest zależne od lotniska. Wtedy też pomijany jest tzw checkin. Niezależnie od miejsca gdzie dokonujesz odprawy to jest ona płatna. Zmienna jest wysokość opłaty. Najtaniej jest przez stronę linii lotniczych a najdrożej w "check-in".
Jeśli nie jesteś pewien wagi walizki i chcesz ją sprawdzić dla własnej informacji to możesz to zrobić podchodząc do punktu przyjmowania bagażu rejestrowanego lub skorzystać z płatnych stanowisk świadczących taka usługę. Jeśli w Twoim pytaniu chodziło ci o to, czy na dalszym etapie ktoś to może sprawdzić i ewentualnie zakwestionować jego masę to raczej nie ma takiej możliwości. Jedyny sposób to "klatka" do której bagaż podręczny musi się zmieścić. Nie spotkałem się z przypadkiem aby na tym etapie ktoś z wagą wyskoczył. Ale nie latam tymi liniami.

dziobolek
26-07-2012, 12:31
Jeśli w Twoim pytaniu chodziło ci o to, czy na dalszym etapie ktoś to może sprawdzić i ewentualnie zakwestionować jego masę to raczej nie ma takiej możliwości. Jedyny sposób to "klatka" do której bagaż podręczny musi się zmieścić.
Niestety to nieprawda.
Obsługa boardingu Ryanair konroluje w momencie wpuszczania na pokład - mają klatkę i wagę,
no i kontrolują.

Nie spotkałem się z przypadkiem aby na tym etapie ktoś z wagą wyskoczył. Ale nie latam tymi liniami.

No właśnie, więc może nie generalizuj ;)

Pozdrówka!

p_lar
26-07-2012, 13:13
Potwierdzę tylko to co pisze dziobolek. Leciałem Ryanairem i WizzAir-em, i zwykle waga oraz klatka z prętów, w który musiał się zmieścić bagaż, były obecne. Nie mierzą i nie ważą każdego. Ale stewardessa prosiła wybrane osoby do sprawdzenia. Mój plecak foto pewnie ważył ponad 10kg. Ale miałem go na ramieniu i udawałem że lekki jest jak piórko.

j_M007
26-07-2012, 21:19
Pamiętam, jaki cyrk był przedostatnim razem z Wizzairem, przy ostatniej kontroli przed wejściem na pokład. Jedna sztuka bagażu ma być i koniec. 80% pasażerów miała normalny podręczny plus jeszcze albo torebki, albo aparaty. Cyrk na kółkach, przy wyjsciu i tak ciasno, a do wyjścia można tylko z tą jedną sztuką bagażu. Zaczęło się przekładanie, chowanie, przeklinanie na czym świat stoi. A ja się pytam, po co ten teatr, jak i tak leci dokładnie ta sama liczba przedmiotów, ta sama waga, a po wejściu na pokład z większych toreb i tak wyjmuje się mniejsze, większe do luku nad głową, a mniejsze pod fotel. Ale widać nie wszystko musimy rozumieć.

dziobolek
26-07-2012, 21:46
Pamiętam, jaki cyrk był przedostatnim razem z Wizzairem, przy ostatniej kontroli przed wejściem na pokład. Jedna sztuka bagażu ma być i koniec... ...A ja się pytam, po co ten teatr...

Odpowiedź znajdziesz tutaj
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/wink-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/wink.gif)
- Polacy nie gęsi - latać nie potrafią (http://www.canon-board.info/pozostale-22/sprzet-w-samolocie-jakz-18163/index25.html#post949842)
- Dlaczego tylko jedna sztuka bagażu podręcznego
(http://www.canon-board.info/pozostale-22/sprzet-w-samolocie-jakz-18163/index26.html#post950209)

To tak moim skromnym zdaniem.

Pozdrówka!

airhead
04-08-2012, 23:19
dzięki wszystkim za odpowiedzi - jeśli jesteście ciekawi, to spieszę donieść, że absolutnie żadnego sprawdzania nie było i ludzie wnosili znacznie większe i cięższe walizki, niż było napisane. tak samo jak w Locie nikt nie kontrolował bagażu. niepotrzebnie się martwiłem.

cycu007
04-08-2012, 23:30
ryanair przewaznie nie zwraca uwage na wage podrecznego , przed samym wejsciem do samolotu sprawdzaja przy pomocy przymiaru (wspomnianej klatki powyzej) czy twoja torba sie zmiesci jesli wsadzisz ja i wyjmiesz przechodzisz dalej i z glowy

Bangi
29-01-2014, 12:56
Witajcie,
niejako w nawiązaniu do postu powyżej.
Wg Rayanair bagaż podręczny powinien mieć wymiar maksymlany 55cm x 40cm x 20cm.
Mam plecak Lowepro plecak DSLR Video Pack 250 AW, który ma wymiar 35 x 25 x 49 cm.

Wejdę z nim na pokład? Czy będzie problem.
Pytam, bo jeszcze nie leciałem samolotem, a będę miał okazję niedługo.

Parteq
29-01-2014, 14:58
Wejdziesz. Bardziej pilnuja wagi. Plecak mozna zawsze lekko pougniatac.

Bangi
29-01-2014, 15:31
Dzięki za info. O wadze to wiem, ale nie będzie szczególnie ciążko, bo to taki króki wyjazd do rodzinyki na kilka dni. Ze sprzętu zabieram tylko niezbędne rzeczy. ;)

Jeszcze zapytam - czy nie będzie żadnego porblemu ze sprzętem w Londynie, chodzi mi o to, że kuzyn wspominał, że czasami na miejscu robią problem (chyba celnicy ???) z "drogim" sprzętem. W sumie biorę body i dwa szkła, plus pewnie zasilanie i karty, ale chciałbym się upewnić.

Raflos
29-01-2014, 18:47
Dzięki za info. O wadze to wiem, ale nie będzie szczególnie ciążko, bo to taki króki wyjazd do rodzinyki na kilka dni. Ze sprzętu zabieram tylko niezbędne rzeczy. ;)

Jeszcze zapytam - czy nie będzie żadnego porblemu ze sprzętem w Londynie, chodzi mi o to, że kuzyn wspominał, że czasami na miejscu robią problem (chyba celnicy ???) z "drogim" sprzętem. W sumie biorę body i dwa szkła, plus pewnie zasilanie i karty, ale chciałbym się upewnić.

Nigdy sie nie spotkalem z czyms takim na lotniskach w Londynie i innych.

Bangi
29-01-2014, 21:42
Też mi się wydało to trochę nieprawdopodobne, bo przecież chyba w UE żyjemy i z tego co kojarzę jest unia celna...
Dzięki za podpowiedzi.

italy
29-01-2014, 22:13
Kolejne zmiany wejdą w życie od grudnia. Wtedy Ryanair zezwoli na wnoszenie na pokład drugiej mniejszej torebki o wymiarach nie większych 35x20x20 cm. To gabaryty małej damskiej torebki czy torebki z zakupami lotniskowym

Read more: Ryanair obniża dodatkowe opłaty i daje darmowy drugi bagaż podręczny (http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,14842257,Ryanair_obniza_dodatkowe_oplaty_ i_daje_darmowy_drugi.html#ixzz2rot5hBFj)

bangi, ja latam bardzo czesto tymi liniami , ostatnio wracalem 6 stycznia tego roku, w obie strony juz mialem ten 3 dodatkowy bagaz waga ok 3,5 kg bo zwazylem sobie, mialem mala torbe z aparatem obiektywami, i innymi rzeczami w nim. nie bylo zadnego problemu na lotnisku i w Bologni i w Warszawie
w Bologni mialem bagaz 15 kg przekroczony o 1,5 kg, a zwazylem tez podreczny mial niecale 11 kg, plus ta torba z aparatem , nie bylo tu zadnego problemu z przekroczeniem wagi, natomiast wylatujac z Warszawy mialem 15 kg bagaz przekroczony 1 kg i juz sie czepiali ze nastepnym razem musze bardziej uwazac na wage bagazu:)
Ryanair obniża dodatkowe opłaty i daje darmowy drugi bagaż podręczny (http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,14842257,Ryanair_obniza_dodatkowe_oplaty_ i_daje_darmowy_drugi.html)
dodatkowo na bilecie napewno bedziesz mial zaznaczone wymiary tego darmowego:) bagazu podrecznego

Bangi
29-01-2014, 22:40
Już teraz jest tak - wg regulaminu Raynair:

BAGAŻ PODRĘCZNY

Jeden bagaż podręczny na pasażera* o wadze do 10kg i maksymalnych wymiarach 55cm x 40cm x 20cm oraz dodatkowa mała torebka 35 x 20 x20cm.

Ze względu na ograniczoną ilość miejsca bagaże (55 x 40 x20cm) mogą być przewożone w kabinie samolotu, pozostałe będą umieszczone w luku bagażowym bezpłatnie.

Dodatkowy/zbyt duży bagaż podręczny nie będzie akceptowany przy wejściu do samolotu z wyjątkiem sytuacji gdzie możliwe będzie umieszczenie takiego bagażu w luku bagażowym za dodatkową opłatą £50/€50 (z zastrzeżeniem podatku VAT na trasach krajowych). Jeśli nie jesteś pewien czy Twój bagaż będzie zaakceptowany, sprawdź to przy odprawie bagażowej przed przejściem przez kontrolę bezpieczeńtwa.

*z wyjątkiem niemowląt podróżujących na kolanach rodziców

Raflos
30-01-2014, 00:15
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/1492410/1393657_10151908302883350_805311450_n.jpg)
Tak kiedys wracalem, 5D, 24-105, 50, Hasselblad 503, Planar 80, dwa magazynki do Haska, karty i baterie do Canona, jakies 20 rolek filmu, karton papierosow, butelka nalweki, Mac Book, nikt nic nie mowil na lotniskach :)
Pojemne sa plecaki foto.

swishu
02-09-2016, 12:55
trochę odgrzewam :)

jakie macie doświadczenie z ryanair jeśli chodzi o bagaż dodatkowy (Ten extra do bagażu podręcznego) o rozmiarach : 35 x 20 x 20 cm.
mocno pilnują rozmiarów ??
myślalem, zeby kupic mini-plecak foto i traktowac to wlasnie jako ten dodatek. Najlepiej z komorą na rzeczy osobiste.
polecicie coś ? najlepiej na 2 ramiona..ale w takim rozmiarze jednak ciężko.

moje pierwsze typy to lowe pro :

fast pack 200
Slingshot 200 aw
Slingshot 102 aw
podoba mi sie hatchback 22 L / 16 L ale są niestety za duże :/

dzieki.

xxkomarxx
02-09-2016, 18:20
trochę odgrzewam :)

jakie macie doświadczenie z ryanair jeśli chodzi o bagaż dodatkowy (Ten extra do bagażu podręcznego) o rozmiarach : 35 x 20 x 20 cm.
mocno pilnują rozmiarów ??
myślalem, zeby kupic mini-plecak foto i traktowac to wlasnie jako ten dodatek. Najlepiej z komorą na rzeczy osobiste.
polecicie coś ? najlepiej na 2 ramiona..ale w takim rozmiarze jednak ciężko.

moje pierwsze typy to lowe pro :

fast pack 200
Slingshot 200 aw
Slingshot 102 aw
podoba mi sie hatchback 22 L / 16 L ale są niestety za duże :/

dzieki.

Ostatnio dużo latałem(ok 10 lotów) i ani razu nikt nie mierzył bagażu. Wsiadłem do samolotu, torba do schowka, plecak ze sprzętem między nogi i jazda.
kolega miał walizeczkę na kółkach też dość pokaźna i zero problemu, ważne by weszła do schowka i już.

Zapomniałem,
Plecak miałem lowepro flipside 400 aw
A torba która szła do schowka taka że ten plecak się w niej mieścił plus kilka rzeczy :)

zdebik
02-09-2016, 18:34
Co do wymiarow, wkladasz do takiej ramki i albo wchodzi albo nie ;).

mmteam
02-09-2016, 19:00
Co do wymiarow, wkladasz do takiej ramki i albo wchodzi albo nie ;).

a jak nie wejdzie to 50 GBP ale nie lecisz
niestety kilka razy byłem tego świadkiem

michalab
02-09-2016, 21:13
a jak nie wejdzie to 50 GBP ale nie lecisz
niestety kilka razy byłem tego świadkiem
Ja też ale w wizirze, w ryanie nie przypominam sobie. W wizirze jest tak, że na najpopularniejszych trasach (np. Londyn->Warszawa) ryzyko że sprawdzą wymiary jest bardzo duże.

mmteam
02-09-2016, 21:24
W rayan w lotach z polski raczej nigdy nie sprawdzają
Z powrotem zdarza sie w powyżej 50% lotów

swishu
05-09-2016, 08:24
tzn wiem, że bagaż podręczny mogą sprawdzić właśnię ową ramką, sam nawet kiedyś byłem tak sprawdzany i upchałem :D

ale właśnie zastaniam się jak podchodzą tego tego bagażu dodatkowego 35 x 20 x 20 cm (extra dodatek do bagażu podręcznego)

flipside 400 ma wymiary : 303 x 253 x 460 mm

więc wszystko przekroczone :D (jako ten dodatek) ale xxkomarxx dał radę! Może szczęście :)

xxkomarxx
05-09-2016, 12:04
tzn wiem, że bagaż podręczny mogą sprawdzić właśnię ową ramką, sam nawet kiedyś byłem tak sprawdzany i upchałem :D

ale właśnie zastaniam się jak podchodzą tego tego bagażu dodatkowego 35 x 20 x 20 cm (extra dodatek do bagażu podręcznego)

flipside 400 ma wymiary : 303 x 253 x 460 mm

więc wszystko przekroczone :D (jako ten dodatek) ale xxkomarxx dał radę! Może szczęście :)
Nigdy nikt mnie z tym plecakiem nie wyrzucił. Moze szczescie:-)
Kilka razy kazali otworzyć, poogladali, pogawedzili i puszczali :-)
Jak sie kiedys nie uda to zaplace, wyjscia nie bedzie a sprzet potrzebny :-)

swishu
05-09-2016, 16:02
właśnie, raz się uda, raz nie...
chyba jednak kupię coś mniejszego :)

kmeg
17-11-2016, 12:11
Mam podobny problem, padło na Ryana, którego zawsze unikałem i mam problem z ich małym bagażem. Bagaż rejestrowany zostawiam sobie jako ostateczność bo będzie pusty i zależy mi na czasie.
Znalazłem coś co z grubsza pasuje do wymiarów małego bagażu w Ryanie: Tamrac Jazz 81 za całe 69 zł.
https://www.bhphotovideo.com/c/product/919633-REG/tamrac_428151_jazz_81_photo_backpack.html

Ktoś miał z tym doczynienia? - wielkościowo i wyglądowo słabo mi to pasuje, wygoda też raczej nie powali. Mam już z 6 plecaków foto i kupno nowego tak średnio mi się widzi ale jak trzeba to trzeba. Ostatnio zresztą używam bardziej plecaka stricte trekkingowego (Deuter Futura) ale przez druty jest on nieskładalny.

becekpl
17-11-2016, 13:39
nie kupował bym
plecaki maja to do siebie ze jak nie są na full wypchane to można je wgnieść w ten stelaż-stad rzadko plecaki sprawdzają
trzeba zadbać o to by nie był nabity za bardzo a na pewno test stelaża przejdzie

kmeg
17-11-2016, 14:10
nie kupował bym
plecaki maja to do siebie ze jak nie są na full wypchane to można je wgnieść w ten stelaż-stad rzadko plecaki sprawdzają
trzeba zadbać o to by nie był nabity za bardzo a na pewno test stelaża przejdzie

Mojego Deutera ciężko jest wgnieść (i zmniejszyć jego wysokość) przez druty jakie ma w sobie. Najmniejszy Tamrac (Aero Speedpack 85) jaki mam jest mimo wszystko duży, najmniejszy ze wszystkich plecaków jakie posiadam jest Lowepro Flipside 300.

Jakieś propozycje co można ewentualnie kupić czy bawić się w zgniatanie mimo wszystko dużych plecaków.

becekpl
17-11-2016, 14:36
pierwsze co zrobiłem po kupnie mojego plecaka to wywalenie właśnie prętów
dla mnie jego kompaktowosc jest wazniejsza od wygody
brak pretow nie zmiejsza komfortu moim zdaniem

kmeg
17-11-2016, 14:52

Tylko po wywaleniu pretów cały ten aircomfort przestaje kompletnie działać i w zasadzie od razu można kupować plecaki tylko z kanałami a nie siatką. Zakładanie tego spowrotem jest wyjątkowo upierdliwe bo bym wyjał na czas lotu i ponownie założył po.

Dorzucam jeszcze TAMRAC JAZZ 85 za stówkę no i turystyczny Forclaz 20 Air za całe 80 zł ale nie wiem czy on ma druty czy nie i jak bardzo jest zgniatalny.

michalab
17-11-2016, 14:55
To chyba nie był Deuter Futura, a którym pisze kmeg, tam cały pic jest w tych drutach.

becekpl
17-11-2016, 15:02
ja używam forclaz 40 air
teoretycznie za duży, w praktyce przechodzi w rjanerze i wizyrze;)

http://www.playmore.in/default/forclaz-40-air-7315.html

https://canon-board.info/imgimported/2016/11/137777844879380780-1.jpg
źródło (https://ak0.scstatic.net/1/cdn2-cont6.sweetcouch.com/137777844879380780.jpg)

kmeg
17-11-2016, 15:04
ja używam forclaz 40 air
teoretycznie za duży, w praktyce przechodzi w rjanerze i wizyrze;)

O wiele za duży. Przechodzi jako ten mały dodatkowo 35x20x20 w Ryanie?

becekpl
17-11-2016, 15:09
tak, oczywiscie nie jest wtedy wypchany po brzegi(na zdjeciu jest wypchany na max)
ale ja teraz b duzo podrozuje i nauczylem sie zabierac niezbedne minimum
malo tego do srodka wrzucam jeszcze pusty 20l plecak z ktorym pozniej sie poruszam
a 20l starczy na 5dmk3+2-3 obiektywy =statyw carbon
ten maly to cos takiego
http://image.ceneo.pl/data/products/47652337/i-loap-alpinex-25-czerwony.jpg?=c2fbf
pusty zwija sie w rulon

kmeg
17-11-2016, 15:35
tak, oczywiscie nie jest wtedy wypchany po brzegi(na zdjeciu jest wypchany na max)
ale ja teraz b duzo podrozuje i nauczylem sie zabierac niezbedne minimum
malo tego do srodka wrzucam jeszcze pusty 20l plecak z ktorym pozniej sie poruszam
a 20l starczy na 5dmk3+2-3 obiektywy =statyw carbon
ten maly to cos takiego
http://image.ceneo.pl/data/products/47652337/i-loap-alpinex-25-czerwony.jpg?=c2fbf
pusty zwija sie w rulon

Siatka + drut, czyli dość podobny do mojego Deutera. Rozumiem, że to z niego wyciągnałeś druty? Mi to potrzebne tylko do 5d2 + 2-3 obiektywy + filtry + statyw (ale ten latał do tej pory jako główny bo raz się na kontroli przywalili i już nie ryzykuje).

becekpl
17-11-2016, 15:40
to co piszesz to Ci 1/3 plecaka zajmie
u mnie byly dwa prety biegnace przez cala dlugosc plecaka
ja ma ststyw carbonowy 34cm po zlozeniu, raz tylko gdzies daleko poproszono bym go nie rozkladal w samolocie:mrgreen:
a tak to przechodzil linie tanie, normalne i te exclusiv;)

mmteam
17-11-2016, 17:02
Lowepro komputrekjer wszedł do rayanair z lekkimi nerwami

mmteam
17-11-2016, 17:02
https://canon-board.info/imgimported/2016/11/fe487415f8201ccae5f4ab0c454ee76a-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161117/fe487415f8201ccae5f4ab0c454ee76a.jpg)

mmteam
17-11-2016, 17:03
Dobrze że mi go nie zważyli....

Macios
17-11-2016, 17:17
Mi przechodzi jako podręczny spokojnie "naneu pro alpha military ops", gdzie poza bodyFF + 4 szkła, mieszczą się jeszcze wszelkie drobiazgi, a od góry jest trochę miejsca na coś do ubrania.

kmeg
18-11-2016, 10:52
Proszę tylko pamiętać, że ja pytam o jeden z dwóch bagaży podręcznych w Rayanie, konkretnie to ten mniejszy ;)

Na chwilę obecną:
- kupuje Tamrac Jazz 83 (27 x 17 x 34 cm) za całe 76 złociszy i jakby co lekko dogniatam
- kupuje jakiś tani turystyczny bezdrutowy i mocno zgniatalny (tu niestety trzeba pochodzić po sklepach :( )
- biorę jeden z obecnych plecaków ewidentnie o wiele za dużych i wykonuje operacje mocnego zgniatania i dopychania jak się ktoś czepi (po pierwszych testach widze, że mam słabo zgniatalne plecaki)