Sprzęt w samolocie... Jak?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kamyk

Sprzęt w samolocie... Jak?

Witam witam!
    Przeszukiwałam forum w związku z tym problemem ale nic nie znalazłam... Więc bez krzyków proszę
    Za parę dni lecę samolotem do Danii wraz z moim sprzętem. Mam plecak fotograficzny a w nim wiadomo cały sprzęt. Co najlepiej zrobić? Wziąść go ze sobą do samolotu jako bagaż podręczny? Czy przechodzenie przez bramki magnetyczne i rentgenowskie ma jakiś wpływ na sprzęt cyfrowy i analogowy? Co można a co nie? Jak to działa? Wiele pytań, ale byłabym wdzięczna za radę od latających już z kitami. :smile:
    Pozdrawiam
    Kamila
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez Kamyk Zobacz wpis
    Witam witam!
    Przeszukiwałam forum w związku z tym problemem ale nic nie znalazłam... Więc bez krzyków proszę
    Za parę dni lecę samolotem do Danii wraz z moim sprzętem. Mam plecak fotograficzny a w nim wiadomo cały sprzęt. Co najlepiej zrobić? Wziąść go ze sobą do samolotu jako bagaż podręczny?
    Zdecydowanie tak, chyba że już Ci się znudził ;-) Jedyny problem to ewentualne ograniczenia w ilości / wielkości bagażu podręcznego, ale ja parę miesięcy temu przyleciałem z US z Nature Trekkerem więc jeżeli Twój plecak nie jest gigantyczny i nie będziesz miała oprócz niego jeszcze kilku toreb zabieranych jako podręczny, powinnaś bez problemu dać radę...

Czy przechodzenie przez bramki magnetyczne i rentgenowskie ma jakiś wpływ na sprzęt cyfrowy i analogowy? Co można a co nie? Jak to działa? Wiele pytań, ale byłabym wdzięczna za radę od latających już z kitami. :smile:
    Pozdrawiam
    Kamila
    Przez wykrywacze metalu i tak przechodzi bez niczego, reszta jedzie przez prześwietlarkę x-ray która na sprzęt cyfrowy nie ma żadnego wpływu, na analogowy w zasadzie też chyba że masz czułe filmy lub są prześwietlane wielokrotnie (prześwietlarki do podręcznego są bezpieczne, te do nadanego są wielokrotnie mocniejsze i filmy zaświetlają od razu, natomiast reszta sprzętu jest cały czas bezpieczna).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• TomS
      Uzależniony
      • 2006
      • 880

To ja mam pytanie w sprawie bagażu podręcznego. Bo jak dobrze pamiętam to może on być do 5 kg a jeśli waga będzie większa to trzeba dopłacić za nadbagaż?
      I czy lepiej np dopłacić czy dać jako zwykły bagaż ale ubezpieczyć go?

Komentarz

• Krisspy
        Bywalec
        • 2006
        • 131

Za nic w świecie nie zostawiaj sprzętu! TYLKO jako podręczny, cały czas na oku.
        Zapewniam, że na bramkach NIC mu nie grozi.
        Miłego lotu :-)

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez TomS Zobacz wpis
          To ja mam pytanie w sprawie bagażu podręcznego. Bo jak dobrze pamiętam to może on być do 5 kg a jeśli waga będzie większa to trzeba dopłacić za nadbagaż?
          I czy lepiej np dopłacić czy dać jako zwykły bagaż ale ubezpieczyć go?
          Zależy od linii ale z reguły limit jest 10 kg i jeżeli nie jest to low cost i jest niewielka nadwaga to przymykają oko...

Nadawanie na zwykły bagaż to samobójstwo dla sprzętu - wiozłem kiedyś płyty CD pochowane między ciuchami w twardej walizce Samsonite - jak ją otworzyłem to wszystkie miały połamane pudełka - co oni z tą walizką robili nie chcę wiedzieć...
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• TomS
            Uzależniony
            • 2006
            • 880

Jako zwykły bagaż to w życiu.
            Ale czy warto ubezpieczać sprzęt? Bo chyba lepiej dopłacić jako nadbagaż.

Komentarz

• mungo
              Uzależniony
              • 2006
              • 535

Na Okęciu wpuścili mnie nawet ze statywem W drodze powrotnej z Włoch, musiałem już go dać do bagażu normalnego. Miałem wtedy "Ixusa i"[cały metalowy] i musiałem się tłumaczyć co to jest, czy to napewno aparat Ale wszystko się dobrze skończyło, więc sprzęt możesz zabierać bez problemu.

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• emisiaczek
                Uzależniony
                • 2005
                • 548

To bardzo proste bierzesz jakis starter lub atrape pistoletu i ladujesz razem z rzeczami

Komentarz

• Bachman
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 147

Na Schonefeld puscili mnie ze statywem do samolotu, za to w dublinie juz nie chcieli. Jesli lecisz low costem to na pytanie czy masz podreczny mow ze nie - na bilecie nie daja takiej infromacji i dopiero przy odprawie musisz pokazac co masz. Ryanair stawia na lotniskach takie cos w czym probujesz czy podreczny miesci sie w normie - nie przejmuj sie tym. milego lotu.

Komentarz

• Kamyk

Zamieszczone przez Krzychu Zobacz wpis
                    Przez wykrywacze metalu i tak przechodzi bez niczego, reszta jedzie przez prześwietlarkę x-ray która na sprzęt cyfrowy nie ma żadnego wpływu, na analogowy w zasadzie też chyba że masz czułe filmy lub są prześwietlane wielokrotnie (prześwietlarki do podręcznego są bezpieczne, te do nadanego są wielokrotnie mocniejsze i filmy zaświetlają od razu, natomiast reszta sprzętu jest cały czas bezpieczna).
                    A karty pamięci przy prześwietlaniu x-ray ?? Są bezpieczne?

Komentarz

• mungo
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 535

A karty pamięci przy prześwietlaniu x-ray ?? Są bezpieczne?
                      Jak najbardziej są bezpieczne.

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• Kamyk

Zamieszczone przez Krisspy Zobacz wpis
                        Za nic w świecie nie zostawiaj sprzętu! TYLKO jako podręczny, cały czas na oku.
                        Zapewniam, że na bramkach NIC mu nie grozi.
                        Miłego lotu :-)
                        Dziękuję :grin:

Komentarz

• mor_feusz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1370

Wlasnie dzis wyladawalem na heathrow - mialem Trabanta z kitem, sigme 70-300 + pare innych onirktywow dodatkowo wszystkie kabelki, dtabank, dodatkowy dysk w obudowie i nic - jako bagaz podreczny. (naaastepnym razem zabiore Zeissa 180 S mocowaaniem SIXa - ot bedzie niezly ubaw [dla tych co widzieli ten obiektyw - wiedza co mowie]) a teraz bez bagazu lecimy na sylwka. Milej zbawy. Nie biore sprzetu - bedziemy swietnie sie baawic. Tego wszystkim zycze. jeszcze raz TYLKO bagaz PODRECZNY. to twoj sprzet zamiast lptopa. Masz go na oku przez cala droge

Komentarz

• grabex

Tylko i wylacznie bagaz podreczny. Filmy trzeba zabezpieczyc folia kuchenna lub mozna kupic torbe specjalna w sklepach fotograficznych

Komentarz

• KORD/EPKK
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 137

A wracajac do limitow bagazowych to na transatlantykach jest limit 6kg , na krajowych bodajrze tez , a na krajowych w USA jest limit 18kg (dziwne ale tak jest). Tyle ze z autopsji wiem ze nigdy nikt nie wazy bagazu kabinowego. Raz mialem lecac z ORD do KRK podreczny o wadze 13kg i nikt mi uwagi nie zwrocil (wielkosc). Sa rowniez obostrzenia jezeli chodzi o sume trzech wymiarow ale tego to nikt nigdy nie sprzwdza , nawet jak nadajesz bagaz do "piwnicy".
                              Pozdrawiam
                              airliners.net
                              50D + BG-E2 + 70D
                              + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Komentarz

Pracuję...
                              X