Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia poklatkowe / foto wyzwalacz

Cezex
28-12-2006, 01:13
Jakiś czas temu kumpel zrobił mi niewielkie urządzonko pozwalające na robienie filmów poklatkowych. Osobom, które nie wiedzą o co chodzi tłumaczę, że są to filmy złożone z serii zdjęć zrobionych tuż po sobie. Przykłady takich filmów nakręconych przeze mnie można zobaczyć pod adrese http://redfish.pl/foto-wyzwalacz lub na youtube (http://youtube.com/results?search_query=timelapse&search=Search).

Czemu o tym piszę ? Otóż droższe Canony mają tą funkcję wbudowaną, niestety z 300D/350D już nie jest tak łatwo. Można wprawdzie użyć notebooka, ale odpada wtedy robienie zdjęć poza domem, szczególnie podczas nienajlepszych warunków atmosferycznych. Trzeba zatem skorzystać z dodatkowego urządzenia, które niestety są pieruńsko drogie (na Allegro dochodzą do kilkuset złotych).

Rozwiązanie z którego ja korzystam jest nie tylko tanie (kosztuje 60zł), ale też bardzo poręczne (urządzenie jest mniejsze od pudełka od zapałek) przez co zawsze można go mieć przy sobie. Więcej informacji znajdziecie na stronie http://redfish.pl/foto-wyzwalacz. Jeśli ktoś były zainteresowany to dajcie znać. W przypadku kilku chętnych kumpel jest gotowy wyprodukować kilka takich urządzeń dodatkowo.

Mac
28-12-2006, 01:20
No reflektowałbym na taki gadżet, czasem może się przydać a mam kilka pomysłów na wykorzystanie.

Na kiedy kolega planuje przetestowanie urządzenia z 30D?

akustyk
28-12-2006, 01:31
a czy jest mozliwe wykonanie zabawki ktora:
1. odpalala by migawke z zadanym opoznieniem (czasy - dajmy na to co dzialke od 2s do 2min)
2. zwierala by styki spustu przez zadany czas (jak wyzej, bo w gre wchodza tylko dlugie czasy, wiec zalozmy co pol dzialki od 15 sekund do 8 minut)

czasem mi czegos takiego potrzeba, a zakup wypasionego pilota Canona za 400zl jakos mi sie nie widzi.

pytanie jest orientacyjne, bo w chwili obecnej raczej bym nie wysuplal kwoty. mozna olac, jesli kolega nie ma czasu na kombinowanie :) a gdyby mial, to bylbym wdzieczny za odpowiedz

kula
28-12-2006, 06:25
ja sie tak zapytam jak to sie montuje bo szczeze mowiac pierwszy raz o czyms takim slysze :)
i czy sa przewidywane testy na 400D ?
pozdrawiam

Cezex
28-12-2006, 09:41
Mac - a czy 30D nie ma takiej funkcjonalności wbudowanej ? Nie mniej powinno działać z każdym dSLRem Canona (zapewne z innymi markami także, ale na razie nie miałem jak przetestować).

kula - podłącza się to do tego samego wejścia co wężyk spustowy (do płytki można dolutować kabelek, lub, tak jak ja, dolutować wtyczkę bezpośrednio do płytki.

wuqa
28-12-2006, 12:53
Cezex... a w tych swoich filmikach ile wstawiasz klatek (zdjęć) na sekundę?

Cezex
28-12-2006, 17:25
Rożnie, czasami 25, czasami 10, wszystko zależy od tego co się dzieje na filmach.

Lodek
28-12-2006, 17:54
Mac - a czy 30D nie ma takiej funkcjonalności wbudowanej ?

Nie ma ani 30D, 20D, 5D, o niższych modelach nie wspomnę .... a i Jedynki też raczej nie mają takiej funkcji wbudowanej

jak by miały to po co by wężyk za kilka nie małych zetów kupować

Cezex
28-12-2006, 18:17
akustyk da się zrobić, jak już będziesz zainteresowany to daj znać mailem

akustyk
28-12-2006, 18:48
akustyk da się zrobić, jak już będziesz zainteresowany to daj znać mailem
dobra, jak mi wpadnie pare groszy to sie odezwe. chyba ze moj ojciec, badz co badz elektronik z zawodu, cos ciekawego mi wymysli :)

Focus604
28-12-2006, 23:02
Fajne urządzenie.Ale jak łączy się te zdjęcia w jedną całoś
by wyszedł taki filmik?
W jakim programie to obrobić?

wuqa
28-12-2006, 23:11
Rożnie, czasami 25, czasami 10, wszystko zależy od tego co się dzieje na filmach.

Deklarowana przez producenta wytrzymałość migawki to ok 100 tys. klapnięć czyli raptem ok. 66 minut takigo filmiku (przy 25 klatkach/s) ;)

amper
28-12-2006, 23:37
Fajne urządzenie.Ale jak łączy się te zdjęcia w jedną całoś
by wyszedł taki filmik?
W jakim programie to obrobić?

Adobe Premier, Avid, Final Cut, Easy Dv, VideoStudio i wiele innych do edycji video

gustaff
28-12-2006, 23:54
Czytam od niedawna duzo o sprzęcie canona i wlasnie zapomniałem, że moja d7d ma takie coś w standardzie. Można zadawać dowolny interwał czasowy. Czy jakaś puszka canona (cyfrowa) ma tą opcję w standardzie ? Zastanawiam się nad 30D i ciekaw jestem co jeszcze odkryję (braki).

Pozdrawiam

akustyk
29-12-2006, 00:14
Czytam od niedawna duzo o sprzęcie canona i wlasnie zapomniałem, że moja d7d ma takie coś w standardzie. Można zadawać dowolny interwał czasowy. Czy jakaś puszka canona (cyfrowa) ma tą opcję w standardzie ? Zastanawiam się nad 30D i ciekaw jestem co jeszcze odkryję (braki).

na pewno brak zdziwka, ze czujniki AF dzialaja we wszystkich kierunkach, i ze AF moze byc szybki :)

nie ma czegos takiego jak interwaly w Canonach. Sonolta ma to na zasadzie odziedziczenia po linii cyfranek Dimage i tez tylko dlatego, ze nikt tego nie ruszal. ficzer moze i fajny, ale uzytecznosc dosc watpliwa. jak czesto to jest potrzebne przecietnemu fotografowi w skali roku? wyjdzie 0.1 raza pod wartoscia oczekiwana? :roll:

gustaff
29-12-2006, 00:51
Użyteczność bardzo mała ;P Ja użyłwm kilka razy na zasadzie testów, ale już roślinkę fociłem alutka przez kilka dni gdy zostawiłem aparat na statywie i wyszło bajera ;D Czułem się jak jakiś niesamowity przyrodnik ;P

akustyk
29-12-2006, 01:17
Użyteczność bardzo mała ;P Ja użyłwm kilka razy na zasadzie testów, ale już roślinkę fociłem alutka przez kilka dni gdy zostawiłem aparat na statywie i wyszło bajera ;D Czułem się jak jakiś niesamowity przyrodnik ;P
a to akurat bardzo fajne zastosowanie. zwlaszcza jak sie czlowiek z dzieckiem bawi, wiec jak ktos ma pedraka w wieku wczesnoszkolnym to interwal w aparacie lub pilocie moze dac kupe zabawy.
furory w marketingu DSLR ten ficzer moze nie zrobi, ale ten kontrargument "jury uznaje awansem" :wink:

Cyborg
02-01-2007, 16:38
nie ma czegos takiego jak interwaly w Canonach.
Jest w Pro1 i EOS 10 (nie D).
Co do zapotrzebowania, to chyba jednak jest, bo nikt nie kupował by TC za ciężką kasę. A najlepsze jest to, że zrobienie tego w body nie kosztowałoby nic, tylko nie dało by się później złupić gości na TC :-D

akustyk
02-01-2007, 17:23
Jest w Pro1 i EOS 10 (nie D).

a to przepraszam. nie wiedzialem.

Co do zapotrzebowania, to chyba jednak jest, bo nikt nie kupował by TC za ciężką kasę. A najlepsze jest to, że zrobienie tego w body nie kosztowałoby nic, tylko nie dało by się później złupić gości na TC :-D
no dokladnie. nie pierwszy to i nie ostatni numer Canona z takim wyciaganiem forsy...
ech... 160zl za kawalek go... kabelka z wtyczka i przyciskiem to tez nie jest koniecznie przyklad normalnej ceny...

Canclerz
02-03-2007, 20:43
Od wczoraj jestem posiadaczem foto wyzwalacza. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Urządzenie solidnie wykonane, no i działa :)

seja
27-12-2007, 16:18
Minęło sporo czasu, więc pytam czy ktoś używa, używał takiego fotowyzwalacza do do EOS-a 30D??
A jeśli tak to jak to się sprawuje.
Myślę o fundnięciu sobie takiego gadżetu.

Yenox
27-12-2007, 16:50
co do interwałów w 400d/350d to istnieje taki grip nieoryginalny - http://allegro.pl/item287482338_canon_400d_350d_battery_pack_zam_bg_ e3_wersja_pro.html