Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Zdjęcia poklatkowe / foto wyzwalacz

Mieszany widok

Cezex
    Guest

Domyślnie Zdjęcia poklatkowe / foto wyzwalacz

Jakiś czas temu kumpel zrobił mi niewielkie urządzonko pozwalające na robienie filmów poklatkowych. Osobom, które nie wiedzą o co chodzi tłumaczę, że są to filmy złożone z serii zdjęć zrobionych tuż po sobie. Przykłady takich filmów nakręconych przeze mnie można zobaczyć pod adrese http://redfish.pl/foto-wyzwalacz lub na youtube.

Czemu o tym piszę ? Otóż droższe Canony mają tą funkcję wbudowaną, niestety z 300D/350D już nie jest tak łatwo. Można wprawdzie użyć notebooka, ale odpada wtedy robienie zdjęć poza domem, szczególnie podczas nienajlepszych warunków atmosferycznych. Trzeba zatem skorzystać z dodatkowego urządzenia, które niestety są pieruńsko drogie (na Allegro dochodzą do kilkuset złotych).

Rozwiązanie z którego ja korzystam jest nie tylko tanie (kosztuje 60zł), ale też bardzo poręczne (urządzenie jest mniejsze od pudełka od zapałek) przez co zawsze można go mieć przy sobie. Więcej informacji znajdziecie na stronie http://redfish.pl/foto-wyzwalacz. Jeśli ktoś były zainteresowany to dajcie znać. W przypadku kilku chętnych kumpel jest gotowy wyprodukować kilka takich urządzeń dodatkowo.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

No reflektowałbym na taki gadżet, czasem może się przydać a mam kilka pomysłów na wykorzystanie.

Na kiedy kolega planuje przetestowanie urządzenia z 30D?
    Ostatnio edytowane przez Mac ; 28-12-2006 o 01:47
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a czy jest mozliwe wykonanie zabawki ktora:
    1. odpalala by migawke z zadanym opoznieniem (czasy - dajmy na to co dzialke od 2s do 2min)
    2. zwierala by styki spustu przez zadany czas (jak wyzej, bo w gre wchodza tylko dlugie czasy, wiec zalozmy co pol dzialki od 15 sekund do 8 minut)

czasem mi czegos takiego potrzeba, a zakup wypasionego pilota Canona za 400zl jakos mi sie nie widzi.

pytanie jest orientacyjne, bo w chwili obecnej raczej bym nie wysuplal kwoty. mozna olac, jesli kolega nie ma czasu na kombinowanie a gdyby mial, to bylbym wdzieczny za odpowiedz
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawka

Domyślnie

ja sie tak zapytam jak to sie montuje bo szczeze mowiac pierwszy raz o czyms takim slysze
    i czy sa przewidywane testy na 400D ?
    pozdrawiam

Cezex
    Guest

Domyślnie

Mac - a czy 30D nie ma takiej funkcjonalności wbudowanej ? Nie mniej powinno działać z każdym dSLRem Canona (zapewne z innymi markami także, ale na razie nie miałem jak przetestować).

kula - podłącza się to do tego samego wejścia co wężyk spustowy (do płytki można dolutować kabelek, lub, tak jak ja, dolutować wtyczkę bezpośrednio do płytki.

Coś już napisał Awatar wuqa
    Miasto
    Chelm

Domyślnie

Cezex... a w tych swoich filmikach ile wstawiasz klatek (zdjęć) na sekundę?

Coś już napisał Awatar Lodek
    Miasto
    Chrzanów, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cezex Zobacz posta
    Mac - a czy 30D nie ma takiej funkcjonalności wbudowanej ?
    Nie ma ani 30D, 20D, 5D, o niższych modelach nie wspomnę .... a i Jedynki też raczej nie mają takiej funkcji wbudowanej

jak by miały to po co by wężyk za kilka nie małych zetów kupować
    Czarna skrzynka firmy C

Cezex
    Guest

Domyślnie

Rożnie, czasami 25, czasami 10, wszystko zależy od tego co się dzieje na filmach.

Coś już napisał Awatar wuqa
    Miasto
    Chelm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cezex Zobacz posta
    Rożnie, czasami 25, czasami 10, wszystko zależy od tego co się dzieje na filmach.
    Deklarowana przez producenta wytrzymałość migawki to ok 100 tys. klapnięć czyli raptem ok. 66 minut takigo filmiku (przy 25 klatkach/s)

Cezex
    Guest

Domyślnie

akustyk da się zrobić, jak już będziesz zainteresowany to daj znać mailem

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów