Zobacz pełną wersję : [Pytanie]70-200 + 350D
Kupilem niedawno 70-200 2,8 L nonIS. Poniewaz w zestawie nie bylo uchwytu do statywu - mam pytanie. Czy 70-200 moze wyrwac/uszkodzic/spowodować luz swoim ciezarem na bagnecie aparatu zamontowanego na statywie/trzymanego w reku. :confused:
Kupilem niedawno 70-200 2,8 L nonIS. Poniewaz w zestawie nie bylo uchwytu do statywu - mam pytanie. Czy 70-200 moze wyrwac/uszkodzic/spowodować luz swoim ciezarem na bagnecie aparatu zamontowanego na statywie/trzymanego w reku. :confused:
Dziwne pytanie, ja osobiście po podpięciu 70-200/2.8 do 350D nie umiałem trzymać za sam aparat - środek ciężkości zestawu jest gdzieś pośrodku obiektywu. Ja bym nie ryzykował, bo jak Ci obiektyw nie wyrwie mocowania (350D nie jest wykonany z jakichś super materiałów) to istnieje możliwośc wywrócenia całego statywu.
nurtuje mnie przypadek gdy zamontowany do statywu ale przez aparat
nurtuje mnie przypadek gdy zamontowany do statywu ale przez aparat
Osobiście odradzam, przynajmniej ja bym się bał o stabilność takiego zestawu. Lepiej dokupić uchwyt niż ryzykować bądź co bądź uszkodzenie dość drogiego sprzętu.
o stabilnosc sie nie boje raczej - robie przeciwwage 2 nogami i jedna z tylu (pod aparatem) - bardziej boje sie o mocowanie bagnetu. Moze inni userzy maja jakies doswiadcznia?
piszczal
28-12-2006, 12:52
zakładalem, bez żadnych uszkodzeń
można i bez mocowania obiektywu do statywu - ale nikt ci gwarancji nie da że nie zerwiesz gwintu w puszce....
Po co ryzykować zniszczenie sprzetu za kilka tysięcy? Nie lepiej kupic mocowanie - to nie jest jakis wielki wydatek.... a bedziesz robił foty bez myslenia czy wyrwiesz mocowanie czy nie.... Po drugie odpadnie ci problem manipulacji statywem aby utrzymac cały zestaw w równowadze.... Pozdro
Kolekcjoner
29-12-2006, 02:00
Wg. mnie też nie ma sensu eksperymentować. Po za tym to może być bardzo nie stabilne (także na boki). W każdym razie ja bym pod tym zestawem wolał nie siedzieć :mrgreen:.