Zobacz pełną wersję : Baterie a Lampa 580 ex
Witam
Sluchajcie mam pytanie co do zasilania lampy 580. Wlozylem Paluszki energizer i okolo 50-60 zdjec i padla. Co zrobic co stosowac czy akumulatorki ??
Jakies rady
Czekam i pozdrawiam
kanonier
27-12-2006, 10:34
550EX i 580EX to bardzo mocne lampy
potrzebuja duzo pradu
na alkalicznych to majatek stracisz
tylko jakies sensowne akumulatorki ratuja sprawe
ja uzywam wymiennie dwa komplety GP2500 i Energizer2500 - nie widze roznic w ich dzialaniu... no i straczaja na naprawde dlugo
550EX to lampa starszego typu...większe zużycie prądu itd....z 580EX będzie lepiej...Ja używam (do 550EX) 4x 2500mAh Energizer a teraz Duracell...Te pierwsze wytrzymały ponad rok...tzn. nadal działają, ale po kilku dniach są już rozładowane :( Te nowe...mam 2 miesiąc i jeszcze ich nie ładowałem :D
Takie właśnie możesz sobie kupić....i będą Ci na długo starczyć...
Uważaj tylko na jakieś no-name które mają podobno 3000mAh ...lepiej kupić firmówki. :)
No bo jak wlozylem bbaterie to byl moment a ustawienia lampy np Cn maja wplyw
borkomar
27-12-2006, 11:00
Ja mam Energizer i Sanyo po 2500 mAh i sobie bardzo chwale.
Odnośnie Cfn ja osobiście niewiele korzystam, choć jest opcją która wyłącza błysk a nie wyłącza wspomagania AF co jest czasem przydatne.
Pozdrawiam
ja używam duracell 2500 z serii supreme i GP 1600. i nawet GP 1600 starczają na dość długo :)
jedyny problem dla mnie to ich ładowanie. mam jakąś ładowarke z allegro - MW8168 i ładuje z 6 godzin :)
dla mnie to za długo, ale już upatrzyłem GP U-Smart, góra godzina i naładowane :)
borkomar
27-12-2006, 11:09
ale już upatrzyłem GP U-Smart, góra godzina i naładowane :)
Nie ma co przesadzać z ta prędkością ładowania.Uważam że 3h ładowarka do 2500mAh to max co powinno się kupować jeśli chcemy dość długo cieszyć się naszymi akumulatorkami ;)
Nie ma co przesadzać z ta prędkością ładowania.Uważam że 3h ładowarka do 2500mAh to max co powinno się kupować jeśli chcemy dość długo cieszyć się naszymi akumulatorkami ;)
zdania są podzielone na ten temat. wiadomo - zmniejsza się żywotność akumulatora ale o ile? załóżmy że mają wyrzymać standardowo 1000 ładowań bo tyle producent zapewnia. załóżmy, że my tylko nałądujemy je 500 razy, to ładowane w pół godziny powinny wytrzymać 300 ładowań. nie wiem czy ja kiedykolwiek nałąduje jakikolwiek akumulator 300 razy
borkomar
27-12-2006, 11:17
zdania są podzielone na ten temat. wiadomo - zmniejsza się żywotność akumulatora ale o ile? załóżmy że mają wyrzymać standardowo 1000 ładowań bo tyle producent zapewnia. załóżmy, że my tylko nałądujemy je 500 razy, to ładowane w pół godziny powinny wytrzymać 300 ładowań. nie wiem czy ja kiedykolwiek nałąduje jakikolwiek akumulator 300 razy
Przecież to Twój wybór - ja tylko podpowiadam.
Pozdrawiam
borkomar - ale powiedz, bo może z doświadczenia wiesz ile taki akumulator faktycznie pożyje, bo ja czerpie dane z ulotek producentów. nie wiem jak to się ma do real-life :)
ile % mniej pozyje jak będę ładował pół godziny zamiast 3?
borkomar
27-12-2006, 11:25
borkomar - ale powiedz, bo może z doświadczenia wiesz ile taki akumulator faktycznie pożyje, bo ja czerpie dane z ulotek producentów. nie wiem jak to się ma do real-life :)
Nie wiem dokładnie musiałbyś fachowców podpytać - ja się do takich nie zaliczam w tej materii.
Wiem tyle, że w procesie ładowania 3h aku są napradwe gorące, aż boje się pomyśleć jak gorące będą po ładowaniu ładowarką 1h.
kanonier
27-12-2006, 11:28
Zgadywanie, ze pozyje 300 razy zamiast 1000 jest tylko zgadywaniem.
Mam akumulatorow kilkadziesiat, rozne firmy, rozne pojemnosci ...
Czasem jeden z partii padnie po 10 razach !!!
To jakby bardzo daleko do 300 !?
Nie ma metody na prorokowanie, to tylko akumulatorki AA.
Trzeba miec wiecej niz 4szt
Co zrobic co stosowac czy akumulatorki ??
Jakies rady
Czekam i pozdrawiam
TU sobie możesz poczytać o aku i ich wadach i zaletach z doświadczenia użytkowników. (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic610103.html)
W sumie ważne:
1. Coraz więcej urządzeń jest na aku AAA ( R3 ) i AA ( R6 ), czyli warto kupić dobrą ładowarkę (możliwość ustawienia prądu ładowania, kontrola pojemności) lub dwie (druga szybka).
Możliwość zrobienia zdjęcia uważam, że jest ważniejsze niż żywotność aku.
2. Większość no-name jest warte około 60% znamionowej pojemności,
MaxXCELL 3200, dają realnie ok.2250mA. Czyli nie dużo mniej od w/w przez kolegów, a cena 50% mniejsza.
3. Kupować tam, gdzie można wymienić aku. Pojemność zestawu to pojemność najsłabszego aku.
Osobiście używam MaxXcell i trzymają długo.
Było to już dyskutowane. O aku i ładowarkach.
Możliwość zrobienia zdjęcia uważam, że jest ważniejsze niż żywotność aku.
o widzisz! to tak jak ja!
borkomar
27-12-2006, 11:53
o widzisz! to tak jak ja!
No więc dlatego mam 3 komplety po 4 sztuki :wink: 8-)
No więc dlatego mam 3 komplety po 4 sztuki :wink: 8-)
ja się jeszcze nie dorobiłem 3 kompletów! ale już niedługo :P
borkomar
27-12-2006, 12:02
ja się jeszcze nie dorobiłem 3 kompletów! ale już niedługo :P
Co jakiś czas można sobie dokupić po blisterku - nie są tak drogie jak korzystanie z alkalicznych (wtedy to dziura w kieszeni)8)
No i kupilem GP 2300 z ladowarka mikroprocesor ladowalna na osobne gniazda(1 aku na jedno gniazdo) i zobaczymy
polecam akumulatorki SONY. ja mam 2100 do 580ex i wytrzymują na naprawdę długo. wcześniej robiłem na energizer 2500 i na krócej starczały.
Teraz to juz za pozno kupie drugi komplet :D
borkomar
27-12-2006, 20:46
Teraz to juz za pozno kupie drugi komplet :D
Z tego co słyszałem Sanyo są jednymi z najlepszych ale czy to prawda.Pewnie Firmówki stoją na podobnym poziomie więc nie ma co się gorączkować:-)
Mam trzy komplety - BP, Energizer, Sanyo, wszystkie po 2500 mAh. Najsłabsze zdecydowanie BP... Sanyo były znakomite, ale po półtora roku padły. W tej chwili w ich miejsce dokupiłem kolejną parę Energizerów... są świetne, starczają nawet na kilkaset zdjęć (często robię na wysokich ISO i nie walę lampą z całej mocy, z drugiej strony prawie zawsze rozpraszam no i stofen też ogranicza moc błysku). Co do ładowarki to szybkie ładowanie z całą pewnością przyśpiesza niszczenie akumulatorów. Zdecydowanie nie polecam takich z ładowaniem w ciągu 1 godziny, w to miejsce wolę kilka kompletów akumulatorków.
Ja kupiłem aku na allegro ( najpierw dla syna do zabawki ) za 5 zeta za sztukę 2800 pojemności , młody ładował je już chyba z 1000 razy ( ma je rok ) i nadal działają .
A SKORO NIE WIDAC RóżNICY TO POCO PRZEPłACAć :)
Ja również Energizery, różne, od 1850 do 2500, w sumie chyba ze 20 :) I "ładowarka standardowa" czyli Minwa cośtamcośtam :-D
-=Festyk=-
29-12-2006, 17:13
Ja mam 4 GP 2300.Używam ich od 3 lat i dalej żyją.A ładowarkę mam od jakichś akumulatorków Albinar.Bez żadnych kosmicznych technologii w środku,prosta ładowarka:)