PDA

Zobacz pełną wersję : tajemnicze paski na zdjeciach

akustyk
14-01-2005, 22:33
znajoma prosila mnie o zadanie pytania o nastepujacy problem.

na zdjeciach z 10D pojawiaja sie jej poziome paski, takie jak na tych
przykladach:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://granat.im.pwr.wroc.pl/malost/IMG_0247.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://granat.im.pwr.wroc.pl/malost/IMG_0247-detal.jpg)

czy spotkaliscie sie moze z tego typu problemem? jesli tak, to co
moze byc ich przyczyna? aparat jest z USA i tamtejszy dzial obslugi
klienta stwierdzil, ze ma przyslac korpus to powiedza o co chodzi
(dowcipnisie!). no wiec raczej zostaje pytac tutaj....

z gory dzieki!

Tomasz Golinski
14-01-2005, 22:39
jakis artefakt jpgizacji? wlad dekodera z raw? dekodowane w aparacie czy jakims softem w kompie?

akustyk
14-01-2005, 22:44
no to jest zdaje sie JPEG. jestem w trakcie zdobywania RAW-a i wiekszej ilosci zdjec pogladowych.

na artefakt kompresji to nie wyglada, wiec moze jakis blad w firmwarze... ? dziwnie to wyglada

Jac
14-01-2005, 22:47
ja sie nie spotkalem, a jakie ISO ?
BTW, te paski to sie ciagna przez cale zdjecie dobrze je widac tez kilka mm nad ustami ale sa na calej dlugosci widac je lepiej w PS ctrl+1 (red) albo troche slabiej ctrl+3 (blue)

Cychol
14-01-2005, 22:48
Wg mnie to błąd w pliku, lub na karcie, tzn jpg potrafi być tak mądry, że plik z niewielkim błędem się otwiera, ale ma wady w obrazie czasem to paski, czasem przesunięta linia pikseli, czy nawet przesunięty cały fragment obrazu, miałem coś takiego (przesunięcia) w 300D pomogła zmiana MD na kartę CF, mówiąc po ludzku - błąd na dysku.

Jac
14-01-2005, 22:49
BTW, te paski to sie ciagna przez cale zdjecie dobrze je widac tez kilka mm nad ustami ale sa na calej dlugosci widac je lepiej w PS ctrl+1 (red) albo troche slabiej ctrl+3 (blue)

Tomasz Golinski
14-01-2005, 22:55
ani gimp ani inny viewer nie skarzy mi sie na bledy w jpgu a maja zwyczaj to robic (chyba ze zostaly juz poprawione przy kropowaniu). paski sie nie "ciagna" bo nad ustami sa na innej wysokosci.

akustyk
14-01-2005, 22:59

te paski co widac sa prawdopodobnie przez cale zdjecie - tak jak piszesz. rzeczona bialoglowa przyznala sie, ze to jedyne zdjecie, na ktorym slady paskow ocalaly przed wyszopowaniem ;-) ech... kobiety z tym technicznym podejsciem do sprawy. nie dziw, ze onanizm sprzetowy jest tylko kwestia meska :D

Kubaman
14-01-2005, 23:23
trochę to wygląda jako pomieszanie mory z bandingiem. Chociaz turdno sie skapować, bo artefakty świadczą o mocnym przetworzeniu zdjęcia.

Wszystko zależy jakie ISO. Gdybym miał zgadywać, co to może być, to bym powiedział, że to jakaś wada lub zanieczyszczenie filtru antyaliasingowego.

pokaż próbkę w RAWie, będzie można łatwiej sprawdzić

Jac
14-01-2005, 23:25
paski sie nie "ciagna" bo nad ustami sa na innej wysokosci
owszem 'ciagna' sie bo zanim to napisalem to sprawdzilem :mrgreen:

akustyk
14-01-2005, 23:34
pokaż próbkę w RAWie, będzie można łatwiej sprawdzić

hehe... jak bede sam mial to pokaze ;-) spotkalem sie jeszcze z teza, ze chodzi o interferencje i to moze faktycznie byc kwestia ryski filtra na matrycy...

maku
15-01-2005, 03:18
Stawiam na błąd w zapisie aparat-karta. Wyszedł mi kiedyś podobne efekt i nigdy więcej się nie powtórzył. Wtedy przyjąłem (co wydawało mi się najbardziej prawdopodobne) że jest to wynik zbyt szybkiego otwarcia drzwiczek karty tzn. zanim cały obraz został zapisany. Zakładam że skoro tu błąd jest powtarzalny to należałoby sprawdzić kartę.

akustyk
15-01-2005, 11:19
Stawiam na błąd w zapisie aparat-karta. Wyszedł mi kiedyś podobne efekt i nigdy więcej się nie powtórzył. Wtedy przyjąłem (co wydawało mi się najbardziej prawdopodobne) że jest to wynik zbyt szybkiego otwarcia drzwiczek karty tzn. zanim cały obraz został zapisany. Zakładam że skoro tu błąd jest powtarzalny to należałoby sprawdzić kartę.

blad sie powtarza.

gietrzy
15-01-2005, 11:33

blad sie powtarza.
Tak jak maku stawiam na problem z kartą.

Cychol
15-01-2005, 11:36
Stawiam na błąd w zapisie aparat-karta.

blad sie powtarza.

No to teraz pytanie, które rozstrzygnie kwestię, czy to błąd zapisu, czy matrycy:
czy błąd powtarza się w tym samym miejscu?

Jeżeli na to pytanie odpowiesz -> tak tzn - błąd na matrycy, albo w innym miejcu opyki.
Jeżeli na to pytanie odpowiesz -> nie tzn - błąd zapisu. I tu mogę poradzić: zmień kartę pamięci, zmień czytnik, zmień kabel USB

Kubaman
16-01-2005, 02:09
a ja się będę upierał, że jeśli błąd pojawia się w tym samym miejscu, to nie jest to błąd matrycy, tylko filtra antyaliasingowego. Wzór i kolory wyraźnie przypominaą paski interferencyjne, podobne do tych, jakie powstają kiedy rozlejemy olej w kałuży. Dlatego jeśli problem pojawił sie nagle, przypuszczam, że jest do usunięcia.

Czy aby ktoś nie czyścił matrycy jakimś sprężonym specyfikiem .... :roll:

Kostek
17-01-2005, 23:34
Miałem taki sam efekt w swoim A75. Pojawiło się to na jednym jedynym zdjęciu i od tamtej pory spokój. I też nikt nie potrafił mi odpowiedzieć co mogło być tego przyczyną.

tpop
17-01-2005, 23:45
a cyknij fotke bez obiektywu

akustyk
18-01-2005, 00:09
tpop - czekam na kontakt z poszkodowana. jak bede mial RAW-y to pewnie sie wyjasni. fotke bez obiektywu tez zasugeruje...

dzieki!