Zobacz pełną wersję : ratunku
własnie popelniłem chyba głupote zycia!!!
strzykawki której uzywam do czyszczenia matrycy ktos uzył do jakis płynów i musiała resztka zostac gdzies w srodku nie zauwazyłem i mam malenkie kropelki na matrycy i nie wiem co robic probowalem zdmuchnąc przez rurke ale para wodna sie zebrałą na matrycy i jestem załamany, nie wiem co robic bo to troche zeszło ale widac zacieki :shock:
Maćko_Pń
22-12-2006, 20:41
spoko Maroko... są większe tragedie. Proponuję Tobie nie kombinowąć więcej, bo możesz jeszcze bardziej popsuć. Weź aparacik i udaj się do jakiegoś poleconego serwisu w Twoim mieście, tam jeśli to są tylko kropki wyczyszczą ci matryce w przeciągu godziny. Stracisz 50 zeta, ale bedziesz miał pewność, że zrobi to ktoś dla kogo czyszczenie matrycy jest czymś codziennym i przedewszystkim ma odpowiedni sprzęt, bo gruszki, strzykawki i inne to sobie można co nawjwyżej w d..e wsadzić.
własnie tak wykombinowalem ze szmatka do okularow chcialem to zebrac i juz ch.. teraz mam jakies zamazania;/
naprawde człowiek w panice działa jak kretyn :(
rzecz w tym ze nie mieszkam w polsce tylko za granica i nie wiem gdzie mam isc i zaraz szlag mnie trafi :(
Olszewski
22-12-2006, 20:50
Idź do serwisu i juz lepiej tam nie grzeb. Spieprzysz bardziej niz poprawisz. Zostaw to osobom które sie tym zajmują na codzień.
Na przyszłosc sprawdz sprzet którym masz zamiar czyscic, a nie na oślep uzyles strzykawki.
rzecz w tym ze to byl sprzet od tego i nie spodziewalem sie ze cos moze byc nie tak sam bylem w szoku :(
czlowiek ma 35 lat na karku wyższe wyksztalcenie a czasem wylazi z niego taki kretyn ze głowa boli ;/
Tomasz Golinski
22-12-2006, 20:56
rzecz w tym ze nie mieszkam w polsce tylko za granica i nie wiem gdzie mam isc i zaraz szlag mnie trafi :(
Tym lepiej, w Polsce bywa różnie z serwisami. Oczywiście, o ile nie jest tu mowa o granicy wschodniej.
Maćko_Pń
22-12-2006, 21:00
Jak to sa tylko zamazania od szmatki to naprawde nie rób nic więcej tylko SERWIS !!!, jak beziesz dalej próbował to dojdzie do tego że zaczniesz stosowac coraz drastyczniejsze środki, będziesz staral się wyczyścić za wszelką cenę i tylko zarysujesz ochronny filtr, a wtedy to już Ci nawet i sam papież nie pomoże. Jeszcze raz, idź do serwisu, za granicą też je mają, no chyba że jesteś w Abudabi to rzeczywiście masz problem
BDW a wacikiem na patyczku i spirytusem nie mozna czyscic matrycy w takich wypadkach, zajmowałem sie swego czasu komputerami i pamietam ze laser w CD romach czy nagrywarkach najlepiej sie spirytem czysciło.. zresztą nie tylko laser ale i wiele innych rzeczy :D
Nie przesadzajmy matryca nie jest znowu taka delikatna. Ale faktycznie jak nie masz przaktyki w takich operacjach manualnych to daj to komuś kto się zna.
nie no powaznie pytam bo ja to do serwisu mam 3 dni i 3 noce za to spirytusu mam sporo;) i na wypadek "W" taka wiedza moze byc przydatna... nie ma tam czegos na tej matrycy co spiryt mogłby nieodwracalnie rozpuscic?:)
KuchateK
22-12-2006, 23:46
Jak Ci spiryt gardla nie rusza to i matrycy tez nie zaszkodzi ;)
Wez patyczki jakies przyzwoite i przelec po matrycy nieco. Nie musisz koniecznie lac tam spirytusu. Wiecej nie znaczy lepiej. Jak nie bylo kto wie jakiego syfu w strzykawce to powinno zejsc latwo bez dodatkow.
Czysc scierajac w jedna strone. Mazanie w kolko jest malo skuteczne.
Poza tym filtr jest wbrew pozorom dosyc trwaly. Na kilkadziesiat czyszczen praktycznie "byle czym" (glownie patyczki) jeszcze nic nie uszkodzilem.
mattnick
23-12-2006, 01:02
spiryt nie zaszkodzi ale smugi zostawi :)