PDA

Zobacz pełną wersję : Manual focus w 350D(rebel XT). Proszę o pomoc

bialy
18-12-2006, 23:16
Witam!

Zakupiłem Canona Rebel XT jakiś czas temu i używałem go w zasadzie w 99% z AF. Od dzis zacząłem bardziej interesować się MF (po zakupie trzeciego obiektywu) i stwierdziłem, że mój MF kompletnie nie ostrzy tam gdzie widzę ostro w wizjerze! Rodzinka też próbowała i wszelkie zmiany w wizjerze nic nie pomogły. Ustawiam przykładowo ostrość na kapsel, a mam ostrość przed nim i to na każdym z obiektywów ( 70-300 Sigma APO DG, Canon 50mm F/1.8 i KITówka). Czy to może być wina matówki czy może czegoś innego? Ponieważ AF ostrzy idealnie, nawet na (niby) słabym Canonie 50mm F/1.8 II. Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje, bo nie wiem czy wysyłanie go na Żytnią będzie niezbędne.

Podejrzewam, że taki temat istnieje już na forum, bo czytałem go kiedyś, jednakże ani szukarka, ani google nie potrafiły go znaleźć, dlatego licze na wyrozumiałość moderatorów.

Miłego dnia życze :-)

snow
18-12-2006, 23:18
źle ustawiona matówka

bialy
18-12-2006, 23:20
I co w związku z tym? Czy można to w domu samemu ustawić? Wrócę jutro to spr. forum. Z góry dzięki za pomoc!

gkocur
18-12-2006, 23:21
A co na to potwierdzenie ostrości? Czy jak - Twoim zdaniem - ostrość ustawiona jest poprawnie, to czy świeci sygnalizacja ostrości?
No i pytanie podstawowe: czy masz poprawnie ustawioną osrość wizjera? (takie małe pokrętło po prawej stronie wizjera).

bialy
18-12-2006, 23:23
Właśnie wtedy nie świeci. Dopiero jak ustawię za obiektem. A pokrętłem kręciłem nie raz.

mattnick
18-12-2006, 23:25
to nie kręć pokrętłem tylko ustaw je tak, żeby duży ząbek był na środku...a zdjęcia są ostre czy też nie ??

gkocur
18-12-2006, 23:26
Właśnie wtedy nie świeci. Dopiero jak ustawię za obiektem. A pokrętłem kręciłem nie raz.

To może zrób tak:
kręć ostrością tak długo aż zaświeci się lampka, a następnie przy pomocy pokrętła spróbuj ustawić ostrość wizjera tak, by przedmiot, na który ostrzysz był ostry.
Z doświadczenia wiem, że taka 'kalibracja' jest lepsza niż ustawianie ostrości wizjera na cyferki czy 'drabinkę' ekspozycji.

snow
18-12-2006, 23:27
W domu można, dwie blaszki trzymają tą matówke, ale chyba łatwo ją zarysowac i bezpieczniej wysłać na Żytnia albo pójść to jakiegoś serwisu aparatów i tam ci powinni wyregulować

bialy
18-12-2006, 23:28
Jest na środku, ja widzę idealnie. Ale jak zrobię zdjęcie, ostrość jest przed obiektem i to sporo.

gkocur
18-12-2006, 23:28
to nie kręć pokrętłem tylko ustaw je tak, żeby duży ząbek był na środku...a zdjęcia są ostre czy też nie ??

Może być tak, że ktoś ma minimalną wadę wzroku, która nie przeszkadza na codzień, a wychodzi w takich sytuacjach...

gkocur
18-12-2006, 23:30
Jest na środku, ja widzę idealnie. Ale jak zrobię zdjęcie, ostrość jest przed obiektem i to sporo.

Ale - jak napisałeś - nie ma potwierdzenia ostrości.
Więc może właśnie nie jest idealnie mimo, że Tobie wydaje się, że jest...

Spróbuj zrobić tak, napisałem wyżej ('skalibruj' sobie ostrość wizjera na podstawie potwierdzenia ostrości).

bialy
18-12-2006, 23:31
Wydaje mi sie, że matówka jest lekko przesunięta po prawej stronie w górę. Jeśli chodzi o korekcje przy wizjerze, naprawde próbowałem każdy przeskok możliwy i to nic a nic nie poprawia. Czyli pozostaje mi serwisowanie?

gkocur
18-12-2006, 23:32
No i jeszcze jedno: w trybie AF, gdy aparat potwierdza ostrość w wizjerze masz ostro? Bo z tego co piszesz nie powinieneś mieć...

bialy
18-12-2006, 23:33
I nie mam.

gkocur
18-12-2006, 23:34
I nie mam.

To by chyba potwierdzało teorię z matówką...

bialy
18-12-2006, 23:36
Czyli aparat leci na Żytnią lub gdzieś do najbliższego serwisanta :) Serdecznie wszystkim dziękuje za szybkie udzielenie pierwszej pomocy :D :) Dobranoc.

mattnick
18-12-2006, 23:55
a zdjęcia wychodzą ostre ?? Rozmumiem, ze przy każdym ustawieniu korekcji wizjera i potwierdzeniu na af ostrości strości w wizjerze nie widzisz ??

piast9
19-12-2006, 00:13
Ludzie, to jest matówka! Żadna wada wzroku czy złe ustawienie dioptrii nie spowoduje, że będzie się wydawało, że punkt ostrości jest nie tam gdzie w rzeczywistości.

Winną jest tylko i wyłącznie źle ustawiona matówka. Jak ją wyjmiesz będziesz mógł zabrać znajdującą się pod nią podkładkę, może to pozwoli skorygować wadę. Jeśli korekcja jest potrzebna w drugą stronę to pomagają wąziutkie paseczki z taśmy klejącej na obwodzie matówki.

mattnick
19-12-2006, 00:20
Ludzie, to jest matówka! Żadna wada wzroku czy złe ustawienie dioptrii nie spowoduje, że będzie się wydawało, że punkt ostrości jest nie tam gdzie w rzeczywistości.

To podłącz szkło na m42 np. przestaw dioptrie i rób zdjęcia a potem oglądnij je na kompie...kiedyś wziąłem aparat po ojcu...on ma +2 ja -3...zdjęcia wszystkie nieostre :)

GrzesiekK
19-12-2006, 00:33
matówkę bardzo łatwo wymienic (i prawidłowo zamontować) samemu. Zdejmij obiektyw i spojrz na matówkę pod kątem 45 stopni. Powinieneś zauważyć, czy jest dobrze zamontowana. Ew jeśli się boisz porysować lustro przy tej operacji napisz skąd jesteś, może jakiś forumowicz zrobi tą kalibrację za ciebie "za browara"

piast9
19-12-2006, 00:34
To podłącz szkło na m42 np. przestaw dioptrie i rób zdjęcia a potem oglądnij je na kompie...
Ok, jest trudniej, ale przestawienie dioptrii nie spowoduje, że punkt, powiedzmy, najlepszej ostrości będzie przesunięty. Trudno będzie ocenić ostrość, bo user będzie miał do wyboru silnie rozmazane - bardzo silnie rozmazane. Ale nie będzie przesunięcia w żadną stronę. No nie da się. Narysuj to sobie na kartce.

Edit:
To tak jakby okularnik bez okularow miał ocenić, która odbitka jest ostra a która nie. To dokładnie taka sama sytuacja.

mattnick
19-12-2006, 01:00
oceni...ja z 33,3 cm :) ktoś kto ma -2 z 50 cm