Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Manual focus w 350D(rebel XT). Proszę o pomoc

bialy
    Guest

Domyślnie Manual focus w 350D(rebel XT). Proszę o pomoc

Witam!

Zakupiłem Canona Rebel XT jakiś czas temu i używałem go w zasadzie w 99% z AF. Od dzis zacząłem bardziej interesować się MF (po zakupie trzeciego obiektywu) i stwierdziłem, że mój MF kompletnie nie ostrzy tam gdzie widzę ostro w wizjerze! Rodzinka też próbowała i wszelkie zmiany w wizjerze nic nie pomogły. Ustawiam przykładowo ostrość na kapsel, a mam ostrość przed nim i to na każdym z obiektywów ( 70-300 Sigma APO DG, Canon 50mm F/1.8 i KITówka). Czy to może być wina matówki czy może czegoś innego? Ponieważ AF ostrzy idealnie, nawet na (niby) słabym Canonie 50mm F/1.8 II. Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje, bo nie wiem czy wysyłanie go na Żytnią będzie niezbędne.

Podejrzewam, że taki temat istnieje już na forum, bo czytałem go kiedyś, jednakże ani szukarka, ani google nie potrafiły go znaleźć, dlatego licze na wyrozumiałość moderatorów.

Miłego dnia życze :-)

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

źle ustawiona matówka
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

bialy
    Guest

Domyślnie

I co w związku z tym? Czy można to w domu samemu ustawić? Wrócę jutro to spr. forum. Z góry dzięki za pomoc!

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

A co na to potwierdzenie ostrości? Czy jak - Twoim zdaniem - ostrość ustawiona jest poprawnie, to czy świeci sygnalizacja ostrości?
    No i pytanie podstawowe: czy masz poprawnie ustawioną osrość wizjera? (takie małe pokrętło po prawej stronie wizjera).
    40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105L + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex

bialy
    Guest

Domyślnie

Właśnie wtedy nie świeci. Dopiero jak ustawię za obiektem. A pokrętłem kręciłem nie raz.

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

to nie kręć pokrętłem tylko ustaw je tak, żeby duży ząbek był na środku...a zdjęcia są ostre czy też nie ??
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialy Zobacz posta
    Właśnie wtedy nie świeci. Dopiero jak ustawię za obiektem. A pokrętłem kręciłem nie raz.
    To może zrób tak:
    kręć ostrością tak długo aż zaświeci się lampka, a następnie przy pomocy pokrętła spróbuj ustawić ostrość wizjera tak, by przedmiot, na który ostrzysz był ostry.
    Z doświadczenia wiem, że taka 'kalibracja' jest lepsza niż ustawianie ostrości wizjera na cyferki czy 'drabinkę' ekspozycji.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

W domu można, dwie blaszki trzymają tą matówke, ale chyba łatwo ją zarysowac i bezpieczniej wysłać na Żytnia albo pójść to jakiegoś serwisu aparatów i tam ci powinni wyregulować
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

bialy
    Guest

Domyślnie

Jest na środku, ja widzę idealnie. Ale jak zrobię zdjęcie, ostrość jest przed obiektem i to sporo.

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick Zobacz posta
    to nie kręć pokrętłem tylko ustaw je tak, żeby duży ząbek był na środku...a zdjęcia są ostre czy też nie ??
    Może być tak, że ktoś ma minimalną wadę wzroku, która nie przeszkadza na codzień, a wychodzi w takich sytuacjach...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów