Ornitolog
17-12-2006, 23:17
Do niedawna byłem zdecydowany zakupić ten obiektyw, jednak po przejrzeniu wielu stron na forach, przykładowych zdjęć i opinii staciłem tą pewność. Chciałbym zwrócić się do posiadaczy tego szkła o (co prawda subiektywną) ocenę tego obiektywu i rozwianie moich wątpliwości. A zatem:
a) czy kupując ten obiektyw można trafić na słaby optycznie (ostrość) egzemplarz?
b) czy stabilizacja aż tak bardzo pogarsza jakość (nawet po wyłączeniu)?
Jedyną alternatywą ze względów finansowych jest 400/5,6L lecz nie posiada stabilizacji i ma małą skalę odwzorowania, co jak dla mnie jest dość istotne (do 400 mógłbym zastosować pierścienie pośrednie i zwiększyć odwzorowanie, ale jednocześnie zapomnieć o robieniu zdjęć z ręki). Z góry dziękuję za odpowiedzi.
a) czy kupując ten obiektyw można trafić na słaby optycznie (ostrość) egzemplarz?
b) czy stabilizacja aż tak bardzo pogarsza jakość (nawet po wyłączeniu)?
Jedyną alternatywą ze względów finansowych jest 400/5,6L lecz nie posiada stabilizacji i ma małą skalę odwzorowania, co jak dla mnie jest dość istotne (do 400 mógłbym zastosować pierścienie pośrednie i zwiększyć odwzorowanie, ale jednocześnie zapomnieć o robieniu zdjęć z ręki). Z góry dziękuję za odpowiedzi.