Zobacz pełną wersję : Kategoria sprzedam - czy czasem nas nie obrażają niektórzy sprzedawcy?
Czasem się zastanawiam, że niektórzy sprzedający mają całe CB w głębokim poważaniu. Po grzyba jest podawać cenę za sprzęt używany, prawie zgodną z ceną nowego produktu? Czy 100 zł lub 200 zł obniżki przekona kogoś do zakupu używanego sprzętu, bez gwarancji i od obcej osoby? Pewnie gdyby te 100-200 zł stanowiło 30-40% ceny nowego artykułu, to tak, ale to czesto jest 5-10%. Kto rozsądnie myślący i planujący wydać 3500 zł na nowy obiektyw kupi półroczną używkę bez gwarancji za 3300 zł i jeszcze dostarczoną pocztą?
Ktoś się loguje pod nowym nickiem, żeby specjanie opchnąć jakies coś za kosmiczna cenę, a na codzień używa innego nicka. Przecież na CB 30% aktywnych użytkowników zna ceny sprzętu lepiej niż właściciele hurtowni i sklepów. Po co takie zabway?
Mnie takie oferty irytują i obrażają.
Generalnie chciałem się wyłącznie podzielić refleksjami jakie po raz kolejny naszły mnie kiedy przeczytałem nasz dział Sprzedam.
wolny rynek to sie nazywa... nie ma co sie oburzac i obrazac kazdy ma prawo rzadac dowolnej ceny za swoj sprzet ;-) a nam nic do tego ... tylko sie troche czasem posmiac mozna ;-)
Nie odpowiada Ci oferta to nie kupuj. Może sprzedający kupił w innej cenie i nie zaktualizował swoich poglądów? Co złego w tym, że sprzedajacy chce dostać jak największe pieniądze? Gdzie tu powód do obrażania się? Nie przeginasz czasem?
Nie odpowiada Ci oferta to nie kupuj. Może sprzedający kupił w innej cenie i nie zaktualizował swoich poglądów? Co złego w tym, że sprzedajacy chce dostać jak największe pieniądze? Gdzie tu powód do obrażania się? Nie przeginasz czasem?
Podzieliłem się swoimi wrażeniami, nic ponadto.
Na szczęście, nie wszyscy ogłaszający się (ca zaznaczyłem na początku mojego postu), mają takie poczucie humoru.
liquidsound
17-12-2006, 17:59
Mnie tez rozwalaja oferty ze ktos sprzedaje uzywke 10% taniej bez gwarancji:lol: ludzie nie wypuszczajcie sie z taka oferta. Sprzet uzywany bez gwarancji powinien kosztowac 60% ceny rynkowej (w dniu odsprzedazy a nie kupna kiedys). Smieszy mnie tekst "a bo ja kiedys dalem za to szklo 1500zl wiec sprzedam Ci za 900zl, w sklepie teraz kosztuje 1000zl". Panie kurde co to za okazja:D no ale wolny rynek to fakt. Ja wlasnie kupilem od normalnego sprzedawcy lampe za normalna cene:wink:
Mnie osobiście bardziej denerwuje gadka w stylu a ile by pan dał? Zawsze mówię, że 2 zł to się obrażają no jak to przecież jest warte 3000zl hehe.
liquidsound
17-12-2006, 18:27
Tez prawda;-) tez zawszemowie ze 5zl
To samo na "giełdzie foto" w Katowicach (ul. Warszawska). Czasami mam ochotę gościa zbluzgać za to, że traktuje mnie jak durnia i nie dość, że nie ma dużego wyboru sprzętu na stoliku to jak pytam o jakiś konkret to mi na przykład odpowie, że jutro może mieć za tyle i tyle. Tylko że tyle to zwykle cena górnego przedziału rozpiętości cen za dany towar w regularnych sklepach i to potrafi powiedzieć szubrawiec bez skrępowania, prosto w oczy nie oferując potem ani faktury (odliczenie VAT), ani żadnej gwarancji... To nie ma nic wspólnego z wolnym rynkiem - to jest arynkowe podejście. Nie wiem jak tym gościom się opłaca w ogóle przyjeżdżać tam na giełdę, do tego podołu pseudoekspertów i poklepywaczy... Czy durniów, którzy tam kupują jast aż tylu?
Zawsze myślałem, że giełda sprzętu używanego to miejsce na stosowne obniżki cen a Ci panowie się zachowują jakby z innego świata przybyli. Czy oni nie wiedzą, że już każdy może dzięki internetowi sprawdzić ceny? Ich utarg to ich problem, ale taka bezczelność powinna być napiętnowana, dlatego popieram wątek!
Jaka bezczelnosc? ze koles chce zarobic? to jest normalne nikt nie prowadzi organizacji charytatywnej...
moze jeszcze wprowadzic ceny urzedowe? wejdz sobie na ceneo i zobacz jaki jest rozrzut cen.... to jet NORMALNE!!! - ja to sie wkurzam wtedy jak widze jakis produkt w kilku sklepach i wszedzie ma taka sama cene.... to jest dopiero zmowa cenowa i wtedy sie mozna wkurzyc!
Widocznie znajduja klientow za takie ceny a moze po prostu trzeba sie targowac. A jest roznica miedzy tym ile ktos chce za towar a ile dostanie i ile on jest naprawde wart. Nie chcesz nie kupuj proste.
w wolnym rynku fajne jest to, że można iść tam gdzie taniej. :)
mario1275
17-12-2006, 23:26
co do cen to sprawa sprzedającego i kupującego ale co do osób sprzedających tutaj - oczywiście nie odnosi się to do wszystkich ale kupiłem od gościa obiektyw który ogłosił się tutaj i z tego powodu nie zachowałem należytej ostrożności i gość wcisnął mi uszkodzony obiektyw - dłuższa historia ale dopiero jak dostałem obiektyw do ręki i gość twierdził że on wysłał sprawny obiektyw sprawdziłem że zamieścił tu 3 posty wszystkie o sprzedarzy więc zalecam ostrożność pod tym kątem bo ograniczanie zamieszczania ogłoszeń o sprzedarzy chyba nie miało by żadnego sensu.
Ech... ja myślę że wystarczyłoby kilka emotikonów w pierwszym poście i nie byłoby awantury ;-) Pewnie że niektórzy sprzedawcy są dość dowcipni jeśli chodzi o ceny. Śmiejmy się więc :lol: Na zdrowie :lol:
liquidsound
18-12-2006, 01:59
moze jeszcze wprowadzic ceny urzedowe? 70-200 f4L za 500zl, 5D za 800zl, itd:grin:
Czasem się zastanawiam, że niektórzy sprzedający mają całe CB w głębokim poważaniu......
Nie zupełnie. Jakiś czas temu chciałem nowiutkiego kita oddać potrzebującemu za darmo. Ot tak. I gość mnie olał. Czyli zbyt duża obniżka ceny również szkodzi.
Nie zupełnie. Jakiś czas temu chciałem nowiutkiego kita oddać potrzebującemu za darmo. Ot tak. I gość mnie olał. Czyli zbyt duża obniżka ceny również szkodzi.
Nie no, to totalna skrajność. Poza tym, ja napisałem o kolesiach, co sprzedają sprzęt używany kilka % taniej niż nowy.
Postowanie w dziale Sprzedam powinno być płatne :) Oferty byłyby bardziej przemyślane a kaska szłaby na utrzymanie forum. Bez tego forum stanowi darmową powierzchnię reklamową dla działalności komercyjnej.
Bez tego forum stanowi darmową powierzchnię reklamową dla działalności komercyjnej.
Juz o to sie nie boj. Pilnujemy by oferty w dziale Sprzedam byly ofertami okazjonalnymi, a reklamy sklepow/sprzedawcow kierujemy zazwyczaj tu: http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=13 .
Oczywiscie nie wszystko da sie wylapac i do tego sluzy ten przycisk:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://canon-board.info/vb3bluesaint/buttons/report.gif)
Juz o to sie nie boj. Pilnujemy by oferty w dziale Sprzedam byly ofertami okazjonalnymi, a reklamy sklepow/sprzedawcow kierujemy zazwyczaj tu: http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=13 .
Oczywiscie nie wszystko da sie wylapac i do tego sluzy ten przycisk:
źródło (http://canon-board.info/vb3bluesaint/buttons/report.gif)
Nie, no Vitez, nie mów, że ogłoszenia Cichego (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7038) czy Tomasza1972 (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=17135) są okazjonalne albo przez nieuwagę niewyłapane. Pojawiają się regularnie, od dawna i mają charakter jawnie komercyjny.
Akurat z obu ofert swego czasu skorzystałem, jestem bardzo zadowolony i nie chciałbym aby zniknęły, więc proszę, nie posądzaj mnie o sianie fermentu. To tylko pierwsze z brzegu przykłady, że Twoja wypowiedź nie do końca odzwierciedla rzeczywistość.
ukasbadu
19-12-2006, 09:57
Cos mi sie wydaje ze autor watku mial ochote cos kupic i mu nie wyszlo bo cena byla za duza. Generalnie zasada mowi zeby od klientow brac tyle ile moga dac. Jezeli nie podobaja sie komus oferty na forum czy na Allegro to decyduje po prostu nogami - nie kupujac u danego sprzedawcy. Po co od razu swiete oburzenie, ze cena prawie jak w sklepie (to isc do sklepu) ?
Nie chodzi o to jakie ceny ktoś ustala, tylko że ma czelność MNIE to powiedzeć prosto w oczy, ryzykując strzał w kufę! O bezczelności mowa! ;-)
Cos mi sie wydaje ze autor watku mial ochote cos kupic i mu nie wyszlo bo cena byla za duza. Generalnie zasada mowi zeby od klientow brac tyle ile moga dac. Jezeli nie podobaja sie komus oferty na forum czy na Allegro to decyduje po prostu nogami - nie kupujac u danego sprzedawcy. Po co od razu swiete oburzenie, ze cena prawie jak w sklepie (to isc do sklepu) ?
Otóż, autor wątku podzielił się swoimi refleksjami. To, że wyszła z tego niemalże dyskusja, to inna piłka. Poza tym, nic nie kupowałem na CB (raz prawie, ale z powodu braku odpowiednio szybkiego kontaktu kupiłem w sklepie). A zasada brać ile wlezie jest czysto kapitalistycznym podejściem do tematu z którym się zgadzam, pod jednym warunkiem, że handlujemy na bazarze, giełdzie, allegro czy innej aukcji, a nie na dedykowanym forum pasjonatów maniaków, którzy często żyją marką Canon i pochodnymi.
Czy jakbyś sprzedawał coś koledze, starałbyś się ściągnąć z niego jak najwyższą cenę?
Dla mnie CB to społeczność skupiona wokół jednej pasji. Wszyscy są kumplami, nawet jeśli się nie znają. Jestem pewien, że jeśli ktoś ze smyczą CB spotkałby totalnie obcą osobą z taką samą smyczą, to podszedłby i pogadał jak ze starym znajomym.
Ot i cała filozofia i powód założenia wątku.
HOWGH :)
ukasbadu
19-12-2006, 11:38
Czy jakbyś sprzedawał coś koledze, starałbyś się ściągnąć z niego jak najwyższą cenę?
Oczywiscie ze nie. Ale rozumiem podejscie jak to nazwales kapitalistyczne i nie potepiam takich ofert. Kazdy ma prawo zyczyc sobie dowolna kwote za to co sprzedaje - rynek i tak zdecyduje 8). Zgadzam sie z tym co napisales o spolecznosci, sam zreszta kupilem kilka rzeczy via forum, bo zakladam ze w znakomitej wiekszosci uzytkownicy tego forum dbaja o sprzet, mniejsze jest wiec ryzyko ze kupi sie bubla. Pozdrawiam ;) .
Nie, no Vitez, nie mów, że ogłoszenia Cichego (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7038) czy Tomasza1972 (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=17135) są okazjonalne albo przez nieuwagę niewyłapane. Pojawiają się regularnie, od dawna i mają charakter jawnie komercyjny.
Zwroc uwage na slowo "zazwyczaj" w mojej wypowiedzi. Sugeruje ono ze moga istniec, i jak widac istnieja, wyjatki.
Te dwa przyklady sa zaakceptowane przez Hazana a wiec zgodne z Regulaminem, inaczej by ich nie bylo (odbyly sie stosowne prywatne dyskusje).
Czekam na nastepne przyklady, smialo mozesz dalej brzegu siegac :roll: i jak tylko znajdziesz cos, co ci sie nie podoba to uzyj tego przycisku:
źródło (http://canon-board.info/vb3bluesaint/buttons/report.gif) , jak to wielu pomagajacych nam uzytkownikow robi i za co dziekujemy.
Twoja wypowiedz sugeruje ze nie ufasz moderatorom w tym, co robia w dziale Sprzedam. Jak na razie udowadniam ci, ze wiemy co robimy.
Jednoczesnie nie nalezy zapomniec ze ekipa moderatorska nie ma dyzurow 24godz/dobe.
A zasada brać ile wlezie jest czysto kapitalistycznym podejściem do tematu z którym się zgadzam, pod jednym warunkiem, że handlujemy na bazarze, giełdzie, allegro czy innej aukcji, a nie na dedykowanym forum pasjonatów maniaków, którzy często żyją marką Canon i pochodnymi.
Dla mnie CB to społeczność skupiona wokół jednej pasji. Wszyscy są kumplami, nawet jeśli się nie znają.
a wiesz co to sa czarne owce ;-)... niestety jak kazda spolecznosc rownierz na CB sa osoby ktore przyszly w jednym okreslonnym (a nam nie znanym ;-) ) celu, nie mozna wartosciowac ludzi na podstawie cen ogloszen bo moze ktos kupil szklo w canon.pl za 4k a na allegro sa po 3k wiec sprzedaje za 2,9K z duza strata ;-), tak wiec nie zwracal bym na to uwagi (analizujac wysokie ceny niektorych sprzedawcow) tylko robil zdjecia ;-)... przeciez nie trzeba byc dlugo na forum wystarczy 6mies. zeby wiedziec kto jest "swoj" a kto przyszedl pohandlowac ;-)
Oddech ja Ci powiem tyle ... mamy wolny rynek i kazdy moze sobie dawac cene jaka mu sie podoba. Niektorzy dokladaja pare zlotych za przywiazanie emocjonalne do sprzetu ... ich sprawa. Jesli ktos kupi ok jesli nie obniza cene albo zostana ze sprzetem.
Dla mnie granda to 70-200/2.8 za 2999 albo 85/1.8 za 900 zl bodajze :) Znajdz taka cene na allegro i wroc napisac kolejnego posta
Twoja wypowiedz sugeruje ze nie ufasz moderatorom w tym, co robia w dziale Sprzedam.Wręcz przeciwnie! Należę do grona użytkowników, które nigdy nie wyrażało żadnych zastrzeżeń do pracy któregokolwiek moderatora, uważam, że dobrze wywiązujecie się ze swoich obowiązków i zdaję sobie sprawę z tego, że to ciężkie i małodochodowe zajęcie.
Mój post był tylko odpowiedzią na Twoje stwierdzenie, że dział Sprzedam jest przeznaczony wyłącznie dla sprzedawców okazjonalnych i że tego pilnujecie. Prawdę powiedziawszy nie miałem pojęcia, że tak jest, bo w regulaminie podforum nie ma na ten temat wzmianki, więc to raczej Wasze wewnętrzne ustalenie. Tym bardziej nie mogę mieć o to pretensji. BTW, może jednak warto by dopisać to wewnętrzne ustalenie do regulaminu, bo póki co, to nie ma podstawy, żeby używać przycisku
źródło (http://canon-board.info/vb3bluesaint/buttons/report.gif) w takich przypadkach.
Już w pierwszym swoim poście tego wątku powiedziałem, że nie mam nic przeciwko pojawianiu się takich ofert, szczególnie, że samemu zdarza mi się z nich korzystać. Wyraziłem natomiast opinię, którą zresztą podtrzymuję, że osoby czerpiące dochody ze sprzedaży powinny finansować swoją kampanię promocyjną. Dodatkowo dzięki takiemu rozwiązaniu, każdy post sprzedawcy przed umieszczeniem byłby lepiej przemyślany, co użytkownikom takim jak Oddech zaoszczędziłoby poczucia bycia obrażanym.
Jeszcze raz proszę, nie doszukuj się na siłę ataków tam, gdzie ich nie ma. Mam zasadę pisania wprost a nie między wierszami, więc jak będę niezadowolony to nie będę nic sugerował tylko o tym jasno napiszę.
Pozdrawiam!
Mikołaj
Czasem się zastanawiam, że niektórzy sprzedający mają całe CB w głębokim poważaniu.
Tak, rozumiem Twoje odczucia. Przy moim 5-tym poscie na tym forum z sugestią zakupu 135/2 otrzymałem od jednego z czołowych userów propozycję zakupu za 36,5 za roczny, gdy 3 przystanki dalej mam za 35,5 za nówkę z roczną gwaranclą Cn Pl. Wiesz, wszystko jest kwestią smaku. trzeba po prostu odróżniać..
Tak, rozumiem Twoje odczucia. Przy moim 5-tym poscie na tym forum z sugestią zakupu 135/2 otrzymałem od jednego z czołowych userów propozycję zakupu za 36,5 za roczny, gdy 3 przystanki dalej mam za 35,5 za nówkę z roczną gwaranclą Cn Pl. Wiesz, wszystko jest kwestią smaku. trzeba po prostu odróżniać..
Ta i w ogole to kazdy wysylajac propozycje sprzedazy powinien brac uwage ceny we wszystkich mozliwych sklepach i lokalizacjach (co w Twoim przypadku jest niemozliwe bo nie napisales skad jestes). Trzeba bylo odpisac ze za tyle chodza nowe a za uzywana proponujesz mu tyle a tyle. Chlopie (badz dziecko - nie wiem co napisac bo zapomniales podac wieku) to sa normalne negocjacje finansowe jak wszedzie na tym swiecie. Nie podoba CI sie cena i nie chcesz negocjowac grzecznie odpisujesz albo olewasz propozycje i koniec.
A gdybys jeszcze nie wiedzial to codziennie przeplacasz chodzac do sklepow bo w hurtowniach taniej za wschodnia granica taniej i jakos nie piszesz nigdzie ze sztuczne nabijanie cen jest brakiem smaku ;)
Ta i w ogole to kazdy wysylajac propozycje sprzedazy powinien brac uwage ceny we wszystkich mozliwych sklepach i lokalizacjach (co w Twoim przypadku jest niemozliwe bo nie napisales skad jestes). Trzeba bylo odpisac ze za tyle chodza nowe a za uzywana proponujesz mu tyle a tyle. Chlopie (badz dziecko - nie wiem co napisac bo zapomniales podac wieku) to sa normalne negocjacje finansowe jak wszedzie na tym swiecie. Nie podoba CI sie cena i nie chcesz negocjowac grzecznie odpisujesz albo olewasz propozycje i koniec.
A gdybys jeszcze nie wiedzial to codziennie przeplacasz chodzac do sklepow bo w hurtowniach taniej za wschodnia granica taniej i jakos nie piszesz nigdzie ze sztuczne nabijanie cen jest brakiem smaku ;)
Hehe... :) chyba lecisz za wysoko :) Rozluźnij pośladki i potraktuj ten wątek, tak jakby go nie było :)
Pozdrawiam
:)
Hehe... :) chyba lecisz za wysoko :) Rozluźnij pośladki i potraktuj ten wątek, tak jakby go nie było :)
Pozdrawiam
Qrde jak mnie moja Judytka uczy plywac to karze spinac posladki ... wchodze na forum musze rozluzniac ... wezcie ustalcie jakas wspolna wersje bo sie jeszcze jakiegos niezytu odbytu nabawie ;)
Prawdę powiedziawszy nie miałem pojęcia, że tak jest, bo w regulaminie podforum nie ma na ten temat wzmianki, więc to raczej Wasze wewnętrzne ustalenie. Tym bardziej nie mogę mieć o to pretensji. BTW, może jednak warto by dopisać to wewnętrzne ustalenie do regulaminu(...)
Jest w ogolnym Regulaminie wspominka o zakazie reklamy bez zgody Hazana. Zglosic zawsze mozna "niezgodne" ogloszenie (klik nic nie kosztue) - jesli nic z nim nie zostanie zrobione (ja np zawsze sprawdzam wszelkie zgloszone posty - znowu klik nic nie kosztuje) to znaczy ze jest 'approved' .
oddech lepiej bym tego nie powiedział ;)
spotkanie na wakacjach kogoś ze smyczą CB musi skończyc sie browarkiem :)
tak na marginesie po tych dyskusjach ktoś pomyśli że traktowanie CB-sprzedam jako miejsce kupna czegoś od człowieka któremu można zaufac, który szczerze doradzi i pomoże jest nie możliwe?
-powiem krótko: moj pierwszy zakup za pośrednictwem CB i pomocą entera nie mogł byc bardziej udany... (dzieki!)
pozdrawiam :D
kanonier
04-02-2007, 10:20
Pozdrawiam
Tak na moje oko to Twoj watek chlopie !!
To sie moze zachowuj !
Jakby to byla odpowiedz na moj tekst to pewnie bym dostal bana za to co Ci odpowiedzialem :^)))))
No to oddech - luzujesz ... wiesz co i odplywasz ... tez wiesz gdzie.
Oddychaj bardzo gleboko
paweleverest
04-02-2007, 10:25
Wolny rynek to wolny rynek - nie widze przeszkody żeby ktoś sprzedawał ziemniaki po 100zł za kg . Jak tylko znajdzie kupców to trzeba mu gratulować :) Przy kupowaniu trzeba myśleć nikt nas w tym nie wyręczy ;)
adam1004a
20-02-2007, 12:08
co do cen to mistrzem jest canon polska. kupowalem ostatnio 30d dla brata i zadzwonilem to canon polska z pytaniem ile u nich kosztuje 30d. podali mi cene za body o 1000zl wyzsza niz na allegeo i kolo 500zl wyzsza niz w sklepie. jak probowalem negocjowac to kolo mnie orypal ze to nie mozliwe i, ze oni maja najtaniej.......
Poohutch
20-02-2007, 14:38
To ja dodam z innej mańki, że są szkła, które drożeją :) to, że 4 lata temu nowy 50/1,8 na allegro kosztował tyle co 4 sonnary 135/3,5 nie znaczy, że teraz komuś, kto chce za sonnara tyle co za 50tkę należy splunąć w twarz. Takie dziwne rzeczy się dzieją, panie, nie mogę się nadziwić. To samo z super-takumarem 50/1,4 i kilkoma innymi cool-towymi szkłami M42.
emisiaczek
20-02-2007, 15:16
Oddech ma niewatpliwie racje, osobiscie nie patrze na gielde juz chyba, ze chce sie posmiac. Najbardziej mi sie podoba gdy ze stoickim spokojem sprzedajacy opisuje swoje body sprzed roku i wrzuca cene taka ze pietnastosekundowa wizyta na skepcu i to w nie najtanszych sklepach dowodzi ze lepiej zaplacic te 3-5% wiecej i miec cala gwaracja, nie macany nie przechodzony sprzed, ktory wyslany mi zostanie kurierem a cena jego jest juz wliczona. Ba jak sie uprzec to jeszcze dostane jakas karte czy kupon na znizne o fakturze nie wspomne.
Zasady wolnego rynku sa oczywiste ale czasem az chce sie krzyczec, ostrzec potencjalnych frajerow .... nie dajcie sie zrobic.
mariusz11
20-02-2007, 20:06
a ja po założeniu wątku w dziale "kupię" otrzymałem dzisiaj fajną PM na CB: podpisawszy sie nickiem sugerującym pewien sklep netowy zaoferowano mi komplet używanych pierścieni pośrednich Kenko za... 600zł, dla porównania średnia cena w sklepach NOWYCH pierścieni to ok 550 zł... :-)
Eee przesadzacie... ja np. pamiętam ostatnio jakąś sigmę (chyba 50-500) za tyle, że gdyby nie odległość to miałbym problem z powstrzymaniem się, żeby nie wziąć od ręki :) Pewnie że są też tacy, co przeginają w drugą stronę. A średnia jest... średnia ;-)
Vresviik
20-02-2007, 22:39
No czasem lekko przesadzają:)
http://www.allegro.pl/item164665994_okazja_zestaw_fotograficzny_canon_st an_idealny.html
liquidsound
20-02-2007, 22:44
Hehe to dopiero okazja :d Ile to jest warte?? 2kpln??
Witam,
czy nie denerwuje was fakt, ze czasem ktos wystawia cos na sprzedaz za chora cene i nie mozna mu tego "publicznie" wypomniec ? Mysle ze osoby slabo doswiadczone i nie obeznane w temacie tylko by na tym zyskaly. Czesto widze ogoszenia o sprzedazy np. uzywanego body w cenie prawie za ktora mozna nowe kupic. Przykladow mozna mnozyc wiele.
Ostatnio chcialem kupic 85 1.8. Ceny na forum sa zabojcze, nawet u ludzi ktorzy zrzucaja te szkla z usa, uk lub hk. Ja swoje kupilem bezposrednio w uk za kwote kilkaset zl nizsza niz oferowane na forum. Czy nie warto o tym pisac. Uswiadamiac osoby "zielone". Czemu ktos ma zarabiac kosztem czyjejs niewiedzy. Mnie to irytuje ;) Kogos jeszcze ? Czemu nie dopisywac do ogloszen swoich uwag, czy linkow do tanszych ofert? Przeciez to tylko na dobre wszystkim wyjdzie. W koncu im taniej tym lepiej :)
Jestem modkiem na forum zwiazanym z gsm, u nas mozemy dodawac posty do czyjegos ogloszenia. Czesto dzieki temu, ktos nie kupil bubla, lub nie przeplacil. Moze i tu ta zasada ma szanse bycia...
pozdrawiam :)
Tomasz1972
17-05-2008, 20:35
Witam,
czy nie denerwuje was fakt, ze czasem ktos wystawia cos na sprzedaz za chora cene i nie mozna mu tego "publicznie" wypomniec ? Mysle ze osoby slabo doswiadczone i nie obeznane w temacie tylko by na tym zyskaly. Czesto widze ogoszenia o sprzedazy np. uzywanego body w cenie prawie za ktora mozna nowe kupic. Przykladow mozna mnozyc wiele.
Ostatnio chcialem kupic 85 1.8. Ceny na forum sa zabojcze, nawet u ludzi ktorzy zrzucaja te szkla z usa, uk lub hk. Ja swoje kupilem bezposrednio w uk za kwote kilkaset zl nizsza niz oferowane na forum. Czy nie warto o tym pisac. Uswiadamiac osoby "zielone". Czemu ktos ma zarabiac kosztem czyjejs niewiedzy. Mnie to irytuje ;) Kogos jeszcze ? Czemu nie dopisywac do ogloszen swoich uwag, czy linkow do tanszych ofert? Przeciez to tylko na dobre wszystkim wyjdzie. W koncu im taniej tym lepiej :)
Jestem modkiem na forum zwiazanym z gsm, u nas mozemy dodawac posty do czyjegos ogloszenia. Czesto dzieki temu, ktos nie kupil bubla, lub nie przeplacil. Moze i tu ta zasada ma szanse bycia...
pozdrawiam :)
Wlasnie celowo nie można odpowiadac w gieldzie. Za duzo sprzatania by było.(podbieranie klientów itp)
Wlasnie celowo nie można odpowiadac w gieldzie. Za duzo sprzatania by było.(podbieranie klientów itp)
dokładnie :-)
krwi wylanej i zepsutej, pyskówek, flejmów, itd, itp...
Niby racja, ale czasem posty typu "nadal aktualne", "podbiajam", "up up" denerwuja. Autor chyba nigdy nie zrozume ze cena jest przesadzona...
aBe
Jeśli ktoś jest zainteresowany sprzętem to zapewne będzie chciał zebrac o nim troche opinii (jeżeli będzie mu zależało),więc jeśli zacznie szukać to prawdopodobnie trafi i tutaj.
Na jarmarku są różne towary i różne ceny, są ucziwi i oszuści, oraz wolna wola kupującego.
na forum nikona można dodawać odpowiedzi w dziale sprzedam i nie ma z tym problemów. Czasem można sprowadzić sprzedawcę na ziemię albo wynegocjować lepszą cenę
Tomasz1972
17-05-2008, 20:58
na forum nikona można dodawać odpowiedzi w dziale sprzedam i nie ma z tym problemów. Czasem można sprowadzić sprzedawcę na ziemię albo wynegocjować lepszą cenę
Od tego sa PW.
Czasem można sprowadzić sprzedawcę na ziemię albo wynegocjować lepszą cenę
a czy nie lepiej załatwić to na priv?
pieniądze zwykle rozpalają ogromne emocje (najczęściej zresztą niepotrzebnie...)
Pewnie że są też tacy, co przeginają w drugą stronę. A średnia jest... średnia ;-)
np.Ci co sprzęt z USA, np. 5d sprzedają bez gwarancji za tyle ile dobry TIP T czy M z gwarancją europejska po odliczeniu CaseBack
czy nie denerwuje was fakt, ze czasem ktos wystawia cos na sprzedaz za chora cene i nie mozna mu tego "publicznie" wypomniec ? Mysle ze osoby slabo doswiadczone i nie obeznane w temacie tylko by na tym zyskaly.
Jeśli chcesz prywatnie przenegocjować cenę to od tego jest PW.
Jeśli chcesz publicznie "porozmawiać" o danym sprzedawcy i jego cenach by i inni na tym zyskali - zawsze możesz założyć wątek z uwagami, właśnie w tym podforum w którym teraz piszemy.
a ja myślę że mamy wolny rynek, i za ile kto coś chce sprzedać jego sprawa, ważne żeby znalazł kupca. Podstawa to pisanie prawdy o przedmiocie, wg mnie, nie sama cena stanowi podłoże nieuczciwości, bo kupujący się przecież świadomie na nią godzi, lecz często niezgodny ze stanem faktycznym opis przedmiotu.
Nie do końca się zgadzam że od tego są PW bo jak ktoś chce sprzedać 2 letnią używkę w cenie nówki lub 50zł taniej to każdy kto zna ceny machnie na to ręką i nie będzie pisał żadnych PW a jeśli będzie można dopisywać posty to wtedy wielu ludzi da sygnał sprzedającemu jakie są realia. Unikamy wtedy sytuacji że trafia na forum ktoś nowy, nie zna cen i nie zostanie nabity w butelkę przez takiego sprzedającego. Ale jednak jest tu chyba zbyt wielu sprzedających i bardzo nie na rękę im takie rozwiązania:evil: bo kupującym to na 100% nie będzie przeszkadzało
adam_k wyluzuj, w końcu ludzie nie handlują tu lekami ratującymi życie. Jak się komuś nie chce poszukać i poczytać to niech płaci. Ja nie widzę problemu. Sytuację można też odwrócić. Jest sporo ludzi, którzy szukają niedoinformowanych jeleni i kupują u nich sprzęt poniżej faktycznej wartości, lub korzystają z faktu, że kogoś sytuacja życiowa zmusza do sprzedaży w krótkim czasie. Ale to pewnie według ciebie jest OK.
No właśnie nie prawda bo możliwość pisania postów na pewno by pomogła w takiej sytuacji sprzedającemu który chciał by sprzedać w swej niewiedzy
sprzęt zbyt tanio bo inni forumowicze analogicznie by mu pomogli zorientować się jakie są realia.
Już widzę te informacje o zaniżonej wartości sprzętu.
Tłumy to by były i owszem,ale kupujących.
Bądz realistą i nie idealzuj czegoś czego się kompletnie nie da.
Jarmark to jarmark, sklep to sklep.
W sklepie wymaga sie od sprzedającego,na jarmarku od SIEBIE SAMEGO.
Ale jednak jest tu chyba zbyt wielu sprzedających i bardzo nie na rękę im takie rozwiązania:evil: bo kupującym to na 100% nie będzie przeszkadzało
najwyzej zostana z towarem - ich sprawa.. a kupujacy pewnie nieraz zrobiliby "bydlo" byle tylko zaoszczedzic pare zlotowek :roll:
No właśnie nie prawda bo możliwość pisania postów na pewno by pomogła w takiej sytuacji sprzedającemu który chciał by sprzedać w swej niewiedzy
sprzęt zbyt tanio bo inni forumowicze analogicznie by mu pomogli zorientować się jakie są realia.
W początkach istnienia Giełdy można było tam pisać posty. To co się działo było na tyle przerażające że bardzo szybko ta możliwość została zablokowana i jest jak teraz (czyli dobrze). Tak więc nie jest to odgórne założenie a bazujące na doświadczeniu. Więc chyba EOT :p .
Ja na allegro sprzedając sprzęt, zostałem poproszony o zarezerwowanie obiektywu na dwa dni, więc aby nie nie ponosić kosztów ponownego wystawienia gdyby potencjalny kupujący się rozmyślił, podniosłem nienaturalnie cenę, aby sprzęt został na aukcji lecz nikt go nie zalicytował.
Przez dwa dni dostałem UWAGA 42 maile że mam za wysoką cenę.
Pewnie podobnie było by właśnie w "giełdzie" gdyby sie dało dopisywać do cudzych wątków, że cena za wysoka, że zdjęcia byle jakie, itd itd
Czasem się zastanawiam, że niektórzy sprzedający mają całe CB w głębokim poważaniu. Po grzyba jest podawać cenę za sprzęt używany, prawie zgodną z ceną nowego produktu? Czy 100 zł lub 200 zł obniżki przekona kogoś do zakupu używanego sprzętu, bez gwarancji i od obcej osoby? Pewnie gdyby te 100-200 zł stanowiło 30-40% ceny nowego artykułu, to tak, ale to czesto jest 5-10%. Kto rozsądnie myślący i planujący wydać 3500 zł na nowy obiektyw kupi półroczną używkę bez gwarancji za 3300 zł i jeszcze dostarczoną pocztą?
Ktoś się loguje pod nowym nickiem, żeby specjanie opchnąć jakies coś za kosmiczna cenę, a na codzień używa innego nicka. Przecież na CB 30% aktywnych użytkowników zna ceny sprzętu lepiej niż właściciele hurtowni i sklepów. Po co takie zabway?
Mnie takie oferty irytują i obrażają.
Generalnie chciałem się wyłącznie podzielić refleksjami jakie po raz kolejny naszły mnie kiedy przeczytałem nasz dział Sprzedam.
Już prawie półtora roku toczą się na tym wątku polemiki o niczym.
W gospodarce rynkowej każdy sprzedający ma prawo starać się uzyskać maksymalną cenę za swój produkt, a każdy kupujący ma prawo starać się nabyć produkt za najniższą możliwą cenę.
Rynek weryfikuje oczekiwania obu uczestników obrotu gospodarczego.
Chyba nikt nie pragnie tu wprowadzać cen regulowanych (przez kogo ???).
Po prostu, kto ceni za wysoko, ten nie sprzeda i kropka. :mrgreen:
Pozdrówka
W gospodarce rynkowej każdy sprzedający ma prawo starać się uzyskać maksymalną cenę za swój produkt, a każdy kupujący ma prawo starać się nabyć produkt za najniższą możliwą cenę.
A na forum dyskusyjnym każdy ma prawo o tej sytuacji podyskutować ;)
A na forum dyskusyjnym każdy ma prawo o tej sytuacji podyskutować ;)
Chyba, że to prywatne forum i właściciel ustalił, że dyskusji nie będzie.
A na forum dyskusyjnym każdy ma prawo o tej sytuacji podyskutować ;)Dział "Sprzedam" to nie forum dyskusyjne tylko tablica ogłoszeń. Poza tym, jak zaznaczył Gonzo44, na prywatnym forum dyskusyjnym nie "każdy" musi mieć prawo dyskutować.
Na forum Pentaxa ogłaszałem sprzedaż pewnego szkła. Tam można komentować. Pojawił się post pewnego pana, że próbuje takie samo szkło sprzedać na allegro za 550zł od pół roku i nikt go nie chce (ja chciałem 850). Podawał przykłady zakończonych aukcji itp. W międzyczasie wystawił swoje szkło na allegro (moje też tam było) za owe 550. I... dzień później moje poszło za 850. On chyba do tej pory nie sprzedał swojego za 550. Tak więc przegięta obniżka wzbudza podejrzenia najwyraźniej...
A z kolei zbyt wysokie ceny używek faktycznie momentami są wkurzające, ale nie ma przymusu. Szukam dalej :-)
Dział "Sprzedam" to nie forum dyskusyjne tylko tablica ogłoszeń. Poza tym, jak zaznaczył Gonzo44, na prywatnym forum dyskusyjnym nie "każdy" musi mieć prawo dyskutować.
Wyraziłem się niejasno :oops:. Z tą zasadą nie polemizuję! Przecież mamy ten wątek i całą kategorię Co? gdzie? za ile? po to, aby dyskutować. Zaś forum ogłoszenia jest pod-forum ogłoszeniowym, a nie dyskusyjnym ;)