PDA

Zobacz pełną wersję : Serwis Canona E-csi Warszawa na ul. Żytniej - ceny?

Strony : 1 2 [3]

iREM
07-10-2010, 16:21
Mam wycenę na wymianę stopki w 430 EXII. Cena 130 złotych.

Damian34
08-10-2010, 11:50
No dopiero aparat przysłali dzisiaj. Bardzo jestem ciekaw jak będzie działał po zmianie płyty głównej. Oby wszystko chodziło

Jernei
13-10-2010, 19:50
Wiecie może od kiedy "Żytnia" nie kalibruje obiektywów pod swoje serwisowe body? Wysłałem im 35L (z FF zwiększającym się z wraz z odległością ogniskowania) i dostałem informację, że wyregulują szkło dopiero gdy dostarczę im swoje body (5DII). Jutro szykuje się wycieczka do stolicy, jeśli serwisant potwierdzi, że będzie w stanie mi to zrobić w ciągu jednego dnia roboczego.

Hiv
14-10-2010, 21:47
JA potrzebuję plastikowa osłonkę górnego wyświetlacza do 5D.
Panowie na Żytniej mówią, że samej części zamówić mi nie mogą bo oferują tylko usługi + części...
Do tego każą mi przysłać body i czekać 12 dni na szybkę! :|:|:|

Czy to aby zgodne z prawem jest, że jedyny w Polsce serwis nie może mi sprzedać samej części?

MariuszM
14-10-2010, 22:35
Czy ktoś się orientuje, ile może kosztować wymiana matówki, podkładki pod nią oraz płytki z punktami AF do Canona 30D?

Kofeina
22-10-2010, 16:42
Witam,

Proszę o wybaczenie jeśli mimo starań powtórzę się w swoim pytaniu. Ze względu na potworną ilość "faflunów" w moim 400D postanowiłam oddać go na czyszczenie do serwisu. Samodzielne próby wyczyszczenia lustra i jego komory tylko sprawę pogorszyły teraz mam jeszcze włókna pędzelka i to we wszytkich możliwych miejscach (część wychodzi na fotografiach, a część nie). Na Żurawiej życzą sobie za kompleksowe czyszczenie 250zł, na Solcu 200. Jako, że w temacie jestem zielona i nie chciałabym być nabita w butelkę proszę o informacje o rzetelności tych serwisów i ewentualną propozycję innego/tańszego serwisu.

nowart
22-10-2010, 17:10
może Ci pomogę choćby teoretycznie - wiem, że przy pierwszym czyszczeniu ręce mogą się bardzo spocić ;) ale to naprawdę nic strasznego.

1. otwieramy k.l. w czystym , nie zakurzonym pomieszczeniu. najlepiej takim, do którego nikt nie wchodził przez jakiś czas.
2. puszka do góry, k.l. do dołu i przedmuchujemy solidnie całą k.l. wpierw z lustrem opuszczonym, po chwili to samo z podniesionym, przedmuchując również matrycę.
3. Potem odpowiednią szpachtułką z niepozostawiającą resztek chusteczką i płynem czyścimy matrycę. do tego celu kup sobie zestaw - płyn eclipse do matryc, jeden patyczek sensor swab bodajże w odpowiednim do matrycy rozmiarze i niepylące husteczki pec pady. Nazwy mogłem pokręcić.
Na taki zestaw stracisz ok 50zl a nie 250zl w serwisie. Sporo pieniędzy zostanie w kieszeni a sprzętu do czyszczenia bedziesz miała na najbliższe 10 lat wystarczająco dużo aby wyczyścić sprzęt swój i jeszcze poratować wielu przyjaciół wokół :)
4. wyciągamy matówkę i solidnie ją przedmuchujemy gruszką. jeśli umiemy się posługiwać sprężonym powietrzem to można i nim jak najbardziej, gdyż do matówki śmieci bardziej się kleją. Solidnie, z dwóch stron przedmuchać, jak nie widać pod ostre światło większych zanieczyszczeń to wkładamy spowrotem. Matówki nie dotykamy. Chyba, że posiadasz myjkę ultradźwiękową.
5. skąd masz resztki pędzelka w komorze lustra?? Tam się niczego nie pędzluje, tym bardziej tak kiepskim pędzelkiem, który zostawia śmieci, a co gorsza resztki samego siebie :)
To naprawdę żadna kosmiczna technologia, każdy bez oznak poważnego delirium poradzi sobie znakomicie. Uszkodzić też cokolwiek trudno jeśli dobrze przedmuchamy matrycę przed czyszczeniem mechanicznym.
Powodzenia :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak poza tym to 250zl za kompleksowe czyszczenie? Cóż tam takiego wielkiego do roboty, ileż tam elementów do "kompleksowego czyszczenia" żeby kasować za to 250zl??? :shock:
Za te pieniądze to zostawiam na cały dzień auto w myjni, gdzie jeden człek męczy się pół dnia z karcherem, szczotkami, płynami, myjkami doprowadzając w pocie czoła calutkie autko do stanu niemal nowości - zarówno wewnątrz jak i na zawnątrz :) A roboty na bite 5 godzin w pocie czoła co nie miara :)

tomek1976
23-10-2010, 16:28
W ubiegłym tygodniu wysłałem na Żytnią swego 28-70/2.8L. Szkło już nie pierwszej młodości, jestem jego trzecim właścicielem. Spore luzy na pierścieniu regulacji ogniskowej, sam pierścień "nie dobijał" do 70mm, zatrzymując się na na 67-68mm, paprochy wewnątrz obiektywu. Wszystkie te mankamenty + "regulacja optyki obiektywu" mają kosztować mnie 300zł. Cena przyzwoita, dlatego z dużym zniecierpliwieniem oczekuję rezultatu naprawy (szkło ma wrócić do mnie najpóźniej w najbliższy czwartek).

MariuszM
25-10-2010, 15:05
Dziś odebrałem swoje 30D z serwisu na Żytniej.
Wymienili dwie matówki (ponoć płytka z punktami AF to też matówka), wyczyścili środek. Wszystko jest jak nowe, bez paprochów itp.
Zapłaciłem...108 złotych.
Dodam, że jeden z warszawskich serwisów, który mocno się tu ostatnio reklamuje wycenił to samo na 260 zeta + 250 czyszczenie (fakt, obiecywali gruntowne czyszczenie a nawet sprawdzanie połączeń elektronicznych).
Pozostawiam bez komentarza.

Jacek23
05-11-2010, 17:04
Wlasnie dzwonilem , mily pan poinformowal mnie ze wymiana migawki w 20D kosztuje 600zl i nie ma na nia zadnej gwarancji:)
Troche nie kumam, wymienie dam 600zl. Za 2 dni padnie i moge ich pocalowac w d...?

aqua
05-11-2010, 18:03
Wlasnie dzwonilem , mily pan poinformowal mnie ze wymiana migawki w 20D kosztuje 600zl i nie ma na nia zadnej gwarancji:)
Troche nie kumam, wymienie dam 600zl. Za 2 dni padnie i moge ich pocalowac w d...?

Za tyle to ja moge Ci odac swoja 20d :)

Jacek23
05-11-2010, 20:27
Jesli przebieg do 50 000, i nie poobijany, slowem ladny to biore:)
powaga:)

artprof
20-11-2010, 22:09
70-200/2,8 bez IS - czyszczenie szkieł, przysłony + smarowanie ślizgów i gwintów + kalibracja = 400pln

Misiek87
26-11-2010, 14:09
Wyslalem do serwisu sprzet i jest w odbiorze adnotacja, slady uzytkownia, otarcia, rysy ;). Zrobilem sobie fotki przed wyslaniem aparatu bo ja tam otarc nie widzialem ;) Wiec oby sprzet wrocil nienaruszony :).

Ale jestem pod wrazeniem szybkosci zalatwienia sprawy przez kuriera i przyjecie momentalne - podobno 2-3 dni realizacja.

tom517
26-11-2010, 15:37
Wyslalem do serwisu sprzet i jest w odbiorze adnotacja, slady uzytkownia, otarcia, rysy ;). Zrobilem sobie fotki przed wyslaniem aparatu bo ja tam otarc nie widzialem ;) Wiec oby sprzet wrocil nienaruszony :).

Chyba każdy nie nowy ma taką adnotację.

Jacek23
26-11-2010, 20:56
Nowy tez ma taka adnotacje, bylem swiatkiem jak ktos oddawal body kupione kilka dni temu (3-4) bez sladow uzywania , a mimo to serwis zamiescil adnotacje slady uzywania. Klient pozwolil sobie na komentarz i pytanie gdzie sa te niby slady uzywania, otrzymal odpowiedz ze zawsze zamieszczaja taka adnotacje i bez niego nie moga przyjac sprzetu. Nie ogladalem tego body ale jakie moga byc slady uzywania na 3 dniowym sprzecie jesli nie byl uderzony naprzyklad, chyba tylko takie ze beda slady palcow na LCD.

dulak
26-11-2010, 22:42
Ja ostatnio wysyłałem 35 2.0 Pan z serwisu polecił bym wysłał również body czyli 5D. Wszystko ładnie i pięknie, ale nieprawdą jest, że wycena nastąpi w ciągu 24 godzin - u mnie trwało to około 36 godzin i nieprawdą jest czterodniowy termin (niby uśredniony) naprawy. Mój sprzęt przeleżał prawie DWA TYGODNIE a chodziło jedynie o kalibrację. Po tak długim czasie wrócił upaćkany paluchami obiektyw i tłuszcz z nosa na tylnym wyświetlaczu 5d. Ale samo szkło wyregulowane wyśmienicie. Wystawiłem ocenę serwisowi zaznaczając oczywiście, że czas realizacji tak prostego zlecenia jest skandalicznie długi oraz zwrot wypaćkanego sprzętu to już kompletnie nieakceptowalne. Po kilku dniach odezwał się do mnie Pan z serwisu, który grzecznie przeprosił za niedoczyszczenie szkła oraz za tak długi termin realizacji zlecenia. Ogólnie moja ocena dla serwisu to 3+/5.

pozdrawiam
Artur

Czytałem już o serwisie nikona więc tez wiem jak to wyglądam. Tam jest chociaż CPS ? czy jaki to tam skrót był więc może dzięki temu działa to lepiej , albo się tylko łudzę ;]

oj łudzisz się i to bardzo :) Byłem dziesięć lat w Nikonie wiem wiele o sprzęcie jak i firmie. A czy nie słyszał kolega o ekscesach nie tak dawnych jak to Nikon Polska zabronił używania wyrażenia Nikon w domenie nikonpolishservices.pl oraz dlaczego forum.nikon.org.pl zmieniło nazwę na nikoniarze.pl? Proszę poczytać sobie dziesiątki jak nie setki stron na forum tamtejszym jak to Nikon Polska listami prawniczymi krótko i szybko rozprawił się ze wszystkimi miejscami w sieci, w których krytykowano serwis i firmę.

pozdrawiam

Misiek87
04-12-2010, 14:13
Dobra, aparat wrocil z Zytniej z mirror fixa itd. Moje pytanie brzmi:

Wizjer wyczyszczony ale... punkty AF w wizjerze po lewej stronie wyswietlaja sie prawidlowo, jednak te po prawo w 3/4 poniewaz nie wyswietla sie prawa krawedz tego kwadrata od AF. Co teraz robic? Wystarczy lekko cos przesunac czy jest to jakas usterka matowki?

Maciek Canon 7d
05-02-2011, 18:09
Witam.
Wiecie może czy coś się zmieniło na Żytniej względem wymiany filtra na matrycy?
Posiadam Canon 7d i próbuję sobie ustalić ile mniej więcej powinienem przygotować pieniędzy. Może ktoś z was wymieniał filtr w 7d?
Z tego co doczytałem to jakiś czas temu do 40 wymieniali i do starej 5...
Bardzo proszę o pomoc

C80
06-03-2011, 19:33
Był luz w przedniej części 70-200/2.8. Obiektyw stracił ostrość. "Skręcenie pierścieni wewnętrznych, regulacja optyczna, regulacja AF do body" zostały wycenione na 381 zł.

piter
08-03-2011, 23:23
Wymiana monitora podglądu w 40d i czyszczenie aparatu 300zł

ripek
08-03-2011, 23:40
350zł za wymianę palnika w 580EXII .. w poniedzialek wyslałem, dziś zrobili i odesłali. PRO!

jellyeater
24-03-2011, 15:03
Oddałem aparat do czyszczenia. I matryca jest brudniejsza niż była przed czyszczeniem. :( 123 PLN w plecy. :( Panowie coś robili, bo syfy są w innych miejscach, i matówka jest wyczyszczona. Ale generalnie jest gorzej niż było. Czy to u nich normalne? Wysłałem wczoraj e-maila ze zdjęciem matrycy i do dziś nie otrzymałem odpowiedzi.

majcz
24-03-2011, 22:52
Zmuszony byłem wysłać mojego 70-200/2,8 do naprawy. Po przeczytaniu wielu negatywnych opinii na temat CSI na Żytniej zrobiłem to z mieszanymi uczuciami. Następnego dnia po wysłaniu dostałem meila z serwisu że konieczna jest regulacja optyczna obiektywu, koszt 340 zł, z prośbą o odpowiedź czy decyduję się na taką naprawę.
Przebolałem koszt regulacji i wysłałem odpowiedź że wyrażam zgodę na nązgodę. Od tego momentu słuch o obiektywie zaginął. Po 10 dniach zadzwoniłem do serwisu z pytaniem co z obiektywem. Bardzo miły Pan z informacji poprosił o mój numer telefonu i powiedział że za pół godziny oddzwoni i poinformuje jak postępuje naprawa. Po ustalonym czasie rzeczywiście dostałem wiadomość że obiektyw jest na stole serwisanta i że istnieją problemy z regulacją ale nie powiększą one wcześniej ustalonych kosztów naprawy.
Dzisiaj tj. 17 dni od daty przyjęcia obiektywu przez serwis, odesłano mój obiektyw. Natychmiast przeprowadziłem próby na tablicach testowych takich samych na których zrobiłem zdjęcia przed wysłaniem obiektywu do serwisu.
UFF! rewelacja to nie ten sam obiektyw, ostrość doskonała, kontrast jak należy i żadnych aberracji.
Reasumując: Jakość usługi i kontakt z informacją wyśmienity, termin naprawy długi. Ale przełamałem lody i gdybym miał znowu oddać coś z mojego sprzętu do naprawy nie będę miał już takich obaw jak miesiąc temu.
Nie taka Żytnia straszna jak ją czasem malują ;-)

Kagyu
27-03-2011, 13:32
hej,
czy kupując nowe szkło i pszkę mam prawo do bezpłatnej kalibracji? jesli nie to ile kasują za to?

siwartfoto
01-04-2011, 11:13
Gniazdo kart pamięci w 5D Mark II 330 zł
Niestety gwarancja tej naprawy nie obejmuje
Czas naprawy3 dni robocze

myslidar
01-04-2011, 13:38
hej,
czy kupując nowe szkło i pszkę mam prawo do bezpłatnej kalibracji? jesli nie to ile kasują za to?Tak, robią to bezpłatnie jeżeli body i obiektyw jest na gwarancji. A w innych wypadkach to zależy od tego czy trzeba kalibrować tylko body, tylko obiektyw lub to i to. Cena za kalibrację "jednej sztuki" 130 zł.

Goleo
01-04-2011, 20:57
Oddałem aparat do czyszczenia. I matryca jest brudniejsza niż była przed czyszczeniem. :( 123 PLN w plecy. :( Panowie coś robili, bo syfy są w innych miejscach, i matówka jest wyczyszczona.

Myślałem, że tylko ja miałem taką sytuację. Po odebraniu od czyszczenia jeszcze większy syf niż przed. Nigdy więcej na Żytniej

xsardas
01-04-2011, 22:57
Bo czyści się samodzielnie a nie oddaje do serwisu no ludzie ...

bartorux
15-04-2011, 15:03
Wymieniał ktoś może przysłonę w 24-105 ?? Ile taka przyjemność może kosztować ??
Z góry dzięki

chyrus
15-04-2011, 15:09
w 24-105 nie, ale wymieniany miałem mechanizm przysłony w 70-200 wraz z płytą główną - 550zł

krzysd
19-04-2011, 23:39
Oddałem aparat do czyszczenia. I matryca jest brudniejsza niż była przed czyszczeniem. :( 123 PLN w plecy. :( Panowie coś robili, bo syfy są w innych miejscach, i matówka jest wyczyszczona. Ale generalnie jest gorzej niż było. Czy to u nich normalne? Wysłałem wczoraj e-maila ze zdjęciem matrycy i do dziś nie otrzymałem odpowiedzi.

Właśnie sie zastawaniem czy nie wysłać do nich na czyszczenie i wymianę spustu migawki, ale po tym co napisałeś wstrzymam sie ,
Napisz tu albo na priv. co odpowiedzieli, czy uznali reklamacje czyszczenia - jeśli można to tak nazwać

xxkomarxx
28-04-2011, 22:03
Ja wysłałem szkła do kalibracji na żytnią, oczywiście do tego body bo inaczej nie mogą.
Szkła rozjeżdżały się na dwóch body. Skalibrowali też odpłatnie aparat bo mówili że trzeba. Jak trzeba to nie ma wyjścia. Wróciło do mnie i proszę. Szkła w sumie nawet ok nie licząc że upaćkane ale niby skalibrowane body miało pięknego ff. Dla mnie porażka a nie serwis

Voy
01-05-2011, 15:08
Wymieniał ktoś może przysłonę w 24-105 ?? Ile taka przyjemność może kosztować ??
Z góry dzięki

Wymiana przesłony i IS - 1200zł :( w tym robocizna 260zł.
Powodzenia.

bartorux
01-05-2011, 15:45
IS wygląda na działający... Chyba ... ale 1200 zł to jestem mocno załamany :( W środę będzie wycena, zobaczymy ile sobie zaśpiewają :(

Hubi78
02-05-2011, 14:45
Czy ktoś jest zorientowany na temat gwarancji na podstawie xero dowodu zakupu?

niechcemisie
03-05-2011, 14:26
Panowie czy jest sens kalibracji body na "zero" w okresie gwarancyjnym? Pytam, bo i tak będę prawdopodobnie wysyłał swoje szkiełka do kalibracji pod puszkę (50tka na gwarancji a 70-200 nie wiem czy bedzie koniecznosc wysylac).

Bolek02
03-05-2011, 15:23
Panowie czy jest sens kalibracji body na "zero" w okresie gwarancyjnym? Pytam, bo i tak będę prawdopodobnie wysyłał swoje szkiełka do kalibracji pod puszkę (50tka na gwarancji a 70-200 nie wiem czy bedzie koniecznosc wysylac).

Jeżeli masz body na gwarancji to wyślij najpierw samo body kurierem DHL - szczegóły na stronie serwisu. Nic nie zapłacisz i przekonasz sie czy pomogło.
Szkło zawsze zdążysz wysłać bo i tak nie jest na gwarancji jak piszesz :)

niechcemisie
03-05-2011, 15:42
jedno jest, drugie nie. Kwestia tylko czy regulacja samego body ma sens? Czy taki zabieg minimalizuje chociaz w malym stopniu pozniej ff bf przy zakupie szkiel..

sanminen
03-05-2011, 17:51
no to ja sie wypowiem w temacie czyszczenia matrycy - kupilem uzywane body 5d no i mial delikatnie mowiac niezbyt czysta matryce.

Zaraz po zakupie oddalem do czyszczenia i sprawdzenia przebiegu na zytniej - zaplacilem jakies 98 pln bo mieli promocje jakas. Matryca czysciutka jak ta lala. Takze ja mam jak narazie same pozytywne wrazenia z zytniej.

Pozdrawiam

goobie
03-05-2011, 18:31
kalibracja body (AF) do układu wzorcowego - 123,00 PLN
kalibracja obiektywu 'canon' do body - 123,00 PLN
wymiana przysłony w obiektywie Canon 100-300 USM - 360,00 PLN

Panowie czy jest sens kalibracji body na "zero" w okresie gwarancyjnym?

Moim zdaniem tak, bo później będziesz kalibrował swoje obiektywy do tego body. Jeśli więc twoje body ma znaczącą odchyłkę od normy, i jeśli skalibrujesz do niego obiektywy, to z tymi konkretnymi obiektywami twoje body będzie pracować poprawnie, ale:

1. każdy następny obiektyw będzie odstawał od kompletu
2. obiektywy kalibrowane pod ten aparat na innym body będą wykazywać FF lub BF

więc... chyba należało by zacząć od tego aby body było ok... poprawcie mnie jeśli się mylę...
moje body miało FF, a wyszło to podczas zakupu nowego szkiełka u 'Cichego', po kalibracji wszystkie szkła jakoś lepiej ostrzą :D

Bruinen
08-05-2011, 21:35
Z tą kalibracją z body to nie do końca tak jest. Ustawiając w puszce (50D, 7d, 5D mark II lub innej z taką możliwością) korektę dla szkła jest ona zapisywana W BODY i tylko w body - obiektyw pozostaje bez zmian, użyty na innym body będzie nadal taki jak fabrycznie go wyprodukowano. Nie wiem natomiast jak to robi serwis - oni faktycznie mogą przestawiać coś w elektronice obiektywu ;-)
To że szkiełka lepiej chodzą po kalibracji to w 50% efekt kalibracji, a w 50% placebo, ale najważniejsze jest to, że jesteśmy zadowoleni :-D

oskarkowy
09-05-2011, 09:09
Z tą kalibracją z body to nie do końca tak jest. Ustawiając w puszce (50D, 7d, 5D mark II lub innej z taką możliwością) korektę dla szkła jest ona zapisywana W BODY i tylko w body - obiektyw pozostaje bez zmian, użyty na innym body będzie nadal taki jak fabrycznie go wyprodukowano. Nie wiem natomiast jak to robi serwis - oni faktycznie mogą przestawiać coś w elektronice obiektywu ;-)
To że szkiełka lepiej chodzą po kalibracji to w 50% efekt kalibracji, a w 50% placebo, ale najważniejsze jest to, że jesteśmy zadowoleni :-D

Oni grzebią w szkłach, co do tego nie ma wątpliwości. Zapominają tylko, że zwykle zmienia się puszkę, nie obiektywy, które później z nową zabawką zaczynają głupieć. Ale doraźnie oczywiście wszystko zwykle działa.

algha
09-05-2011, 09:49
Oni grzebią w szkłach, co do tego nie ma wątpliwości. Zapominają tylko, że zwykle zmienia się puszkę, nie obiektywy, które później z nową zabawką zaczynają głupieć. Ale doraźnie oczywiście wszystko zwykle działa.

Hmmm. Zamieniłbym tylko "zapominają" na "zapominają ostrzec użytkownika".
Kiedyś miałem z nimi taką fajną dyskusję:

ja: Chciałbym skalibrować puszkę.
CSI: To prosimy przywieźć puszkę i Pana obiektyw.
ja: Ale który ?
CSI: Najlepiej wszystkie ;-)
ja: Dostarczę Wam mój podstawowy obiektyw i proszę po kalibracji puszki na nim sprawdzić.

Po jakimś czasie telefon:
CSI: Skalibrowaliśmy Pana puszkę do wzorca, ale źle ostrzy na Pana obiektywie.
ja: A co używacie jako wzorca ?
CSI: 85/1.2, ale on nam się chyba rozjustował.
ja: !!!!!!!!

Potem zadzwonili jeszcze raz. Naprawili 85-kę ;-) i skalibrowali jeszcze raz.

bartorux
12-05-2011, 13:26
Przysłona 24-105, 580 zł :)

mastercheat
13-05-2011, 09:46
Witam,

Mam pewien problem z serwisem.

mam obiektyw 28/1.8 canon na gwarancji który ma lekki back focus.

do tego body 5D, które już nie ma gwarancji ale z innymi obiektywami działa dobrze.

dzwoniłem do serwisu i okazuje się, że muszę do kalibracji wysłać zestaw i skasują mnie 123 zł, bo aparat najpierw muszą skalibrować do wzorca, a ponieważ nie ma gwarancji to jest to usługa płatna...

a więc żeby naprawić obiektyw na gwarancji i tak muszę wydać kasę...

Czy może ktoś z was miał podobny problem. Zastanawiam się czy nie zastrzec na zleceniu, że nie życzę sobie ingerencji w body (kalibracji),a tylko dostrojenie obiektywu do aparatu tak jak jest teraz ustawiony. ?

Ps. pozostałe szkła z tym body ostrzą w punkt, z drugim body też. A to szkło na drugim body 40D też ma lekki BF

myslidar
13-05-2011, 09:49
Po prostu wyciągają kasę, żeby nie zajmować się tym za darmo :) Możesz skalibrować sam obiektyw bezpłatnie.

Mi wcisnęli czyszczenie matrycy, ale z kolei nie policzyli za kalibrację jednego obiektywu z body, więc się zgodziłem..

mastercheat
13-05-2011, 09:55
Po prostu wyciągają kasę, żeby nie zajmować się tym za darmo :) Możesz skalibrować sam obiektyw bezpłatnie.

Mi wcisnęli czyszczenie matrycy, ale z kolei nie policzyli za kalibrację jednego obiektywu z body, więc się zgodziłem..

jak to sam skalibrować? :)

algha
13-05-2011, 21:46
Sam obiektyw = tylko obiektyw, bez body.

obcy21
02-06-2011, 10:27
witajcie
czy orientuje się ktoś jakie są koszty wymiany całego wyświetlacza LCD w lampie 430EX II, upadła z wysokości 10cm i pękł...
Fakt faktem jakieś dane tam jeszcze widać, po oględzinach śmiało można dalej korzystać z trybu automatycznego przestawiając kompensacje błysku, coś tam widać i widać delikatne wartości, oraz z trybu manualnego, sama lampa sprawna dobrze świeci nie przepala, wspomagacz af działa.
Na żytnią dzwoniłem, ale nie chcą powiedzieć jaka jest nawet przybliżona cena, każą przywieść sprzęt do wyceny, a jechać 50km mi się nie opłaca, jak za naprawę powiedzą mi np. 500-600zł.
Jeżeli ktoś ma jakieś informacje ile taka usługa może kosztować to proszę o informacje, niekoniecznie musi być to serwis na Żytniej bo tego gwarancja nie obejmie i tak.

umbrellavirus
17-06-2011, 22:36
Błagam o pomoc !
Próbowałem wyjąć paprocha po zdjęciu obiektywo w 40D. Uniosłem delikatnie palcem lusto i dmuchnąłem. Nie wydaje mi się bym napotkał na jakiś opór. Aparat przestał robić zdjęcia. Kiedy wciskam spust migawki, lustro podskakuje tylko ze 2mm.Opdad normalnie. Nie blokuje się ponieważ moge je podnieść palcem.Kiedy włączę Live View lustro podnosi się o 2mm, a na ekranie widać tylko 1/5 obrazu od góry, reszta czarna - bo zasłania niepodniesione lustro.
Czy ktoś się spodkał z podobnym problemem? Jaki jest przyblizony koszt naprawy.
Pomóżcie!

ukasus
13-07-2011, 18:56
orientuje się ktoś ile może kosztować wymiana/naprawa przesłony w 70-200 2,8 L ?
ps. działa sprawnie raz na 2-3 zdjęcia ... w pozostałych przypadkach domyka ją do mniejszej wartości niż powinno

janmar
13-07-2011, 20:14
Myślę że musisz dac aparat do oceny do serwisu.Bez oględzin b.trudno cokolwiek powiedzieć.Zresztą nic to Ci nie da ,bo serwis nie bierze takich "porad" pod uwagę.[Ocenę możesz uzyskać odpłatnie lub może i nieodpłatnie.]
Lustro można i należy podnieść z menu aparatu.np."ręczne czyszczenie matrycy lub jak do fotki z podniesionym lustrem.No ale mądry polak po szkodzie.Pozdrawiam

umbrelavirus. Na Twój post odpowiedziałbym tak samo jak wyżej.
Jeśli poznacie koszty,napiszcie.Pozdrawiam

szwayko
21-10-2011, 14:45
W Canonie 5D na ekranie LCD obraz był 16 kolorowy, może i mniej. Funkcje, literki widać dobrze, ale zdjęcia już nie. A tak zdjęcia aparat robi bez zmian.
Usterka to folia połączeniowa do LCD.

Koszt naprawy to:
-wymiana folii połączeniowej - 135zł
-częsci - 64zł.
W sumie 200zł.

Czy serwis wysyła Wam sprzęt pod wskazany adres, czy wg własnego widzimisię na adres który mają w bazie lub akurat pod ręką?
Podałem dokładnie przy potwierdzeniu dyspozycji dane do wysyłki i faktury, ale widać czytanie maili od klientów to już za dużo pracy.

gietrzy
21-10-2011, 14:55
Kiedyś miałem z nimi taką fajną dyskusję:

ja: Chciałbym skalibrować puszkę.
CSI: To prosimy przywieźć puszkę i Pana obiektyw.
ja: Ale który ?
CSI: Najlepiej wszystkie ;-)
ja: Dostarczę Wam mój podstawowy obiektyw i proszę po kalibracji puszki na nim sprawdzić.

Po jakimś czasie telefon:
CSI: Skalibrowaliśmy Pana puszkę do wzorca, ale źle ostrzy na Pana obiektywie.
ja: A co używacie jako wzorca ?
CSI: 85/1.2, ale on nam się chyba rozjustował.
ja: !!!!!!!!

Potem zadzwonili jeszcze raz. Naprawili 85-kę ;-) i skalibrowali jeszcze raz.

Dziękuję.

oskarkowy
21-10-2011, 15:29
Czy serwis wysyła Wam sprzęt pod wskazany adres, czy wg własnego widzimisię na adres który mają w bazie lub akurat pod ręką?
Podałem dokładnie przy potwierdzeniu dyspozycji dane do wysyłki i faktury, ale widać czytanie maili od klientów to już za dużo pracy.

Ale ja mam pewność, że je czytają, tylko ze zrozumieniem bywa gorzej.
Mój przypadek sprzed miesiąca/tygodnia: padł żarnik w 580exII. Lampa jeszcze na gwarancji (rękojmia sprzedawcy, kupowane u Towersa, więc nie ma problemu). Lampkę zawożę wraz z fakturą i gwarancją na Żytnią, Towers wysyła prośbę o wykonanie naprawy zgodnie z rękojmią. Wszystko gra do czasu... Okazuje się, że to nie jest usterka objęta gwarancją, (mogę tylko podejrzewać, że jak większość podobnych, bo przecież spisu usterek "objętych" nie ma), jak Towers zadecyduje, to oni naprawią odpłatnie.
Dzwonię i mówię, że ja zostawiałem lampę, ja się decyduję, moją fakturę mają dołączoną, do tego ja płacę. Sprzedawca lampy nie ma nic do tego i głowy mu nie ma co zawracać..
Pan wydawało się zrozumiał, ale poprosił o potwierdzenie mailowo.. Trwało to ze 4 drobiazgowo rozpisywane maile i kilka dni, zanim dotarło do nich kto ma zadecydować o naprawie, kto będzie płacił i odbierał.
Jak już w końcu naprawili, to zapomnieli mnie poinformować (idę o zakład, że poinformowali za to Towersa).
Do samej naprawy nie mam najmniejszych uwag, za to czas realizacji, czas stracony na bezsensowne rozmowy z panem Andrzejem Szwacińskim, to już delikatnie mówiąc skandal.
Aha, wymiana żarnika z robocizną - 405zł.

chyrus
26-10-2011, 13:54
@ukasus
Co prawda nie w 70-200L f2.8, ale w 70-200L f4 wymiana przysłony + płyty gł. z elektroniką kosztowała mnie kiedyś 550zł.

Obecnie serwisuję sprzęt w SERWISFOTOVIDEO we Wrocławiu, bo mam na miejscu. Skutecznie naprawili 24-70L (po zglebowaniu wgnieciony pierścień zoom), na Żytniej też była naprawiana, Canona 50 1.4 (padł AF), Canona 85tkę (padł AF). Dziś idę odebrać Sigmę 50mm 1.4 (ślimaczący się AF).

Kolekcjoner
20-11-2011, 04:21
Czas zakończyć ten tasiemiec 8-).
Do dyskusji na tematy związane z serwisem zapraszam tutaj:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79642