Zobacz pełną wersję : Serwis Canona E-csi Warszawa na ul. Żytniej - ceny?
czy jako, że gwarantują 100 000 zdjec to nie ważne czy gwarancja minela czy nie?
Stawiałbym na to, bo już co najmniej parę takich przypadków czytałem. Niezależnie od body i nawet dla puszek z USA i nawet po gwarancji - jeśli migawka padała przed gwarantowaną ilością klatek (tylko tej 'gwarantowanej ilości' to gdzieś głęboko w whitepaperach trzeba się doszukiwać) to wymieniają za darmo.
dzieki Vitez. mi raz gdzieś minęla informacja ze komuś wymienili za darmo, ale wlasnie w 40d. nawiasem mowiac calkiem przyjemnie ze biora na siebie tą gwarancję dozytownio:)
Zadzwoniłem dziś. Rzeczywiście spust kosztuje parę dolarów zaledwie, ale pani z obsługi upierała się, że nie wysyłają poza USA.
Sewi, wysłali Ci do Europy te dwa spusty??? Jak ich przekonałeś?
Płatność - karta kredytowa w moim przypadku, nr czesci znalem lecz gosc przez telefon nawet bez niego kapował o co chodzi. Niestety po za USA nie wysyłają, od tego są europejscy dystrybutorzy. Nie zdziwilo go też to że nie chcieli mi sprzedać tych części, stwierdził że "co to za dystrybutor który nie ma części "dostępnych", musi u Was pracować banda idiotów" :lol: Wysłali mi do znajomego w USA, potem już listem do PL. Mała kombinacja lecz opłacalna.
Płatność - karta kredytowa w moim przypadku, nr czesci znalem lecz gosc przez telefon nawet bez niego kapował o co chodzi. Niestety po za USA nie wysyłają, od tego są europejscy dystrybutorzy. Nie zdziwilo go też to że nie chcieli mi sprzedać tych części, stwierdził że "co to za dystrybutor który nie ma części "dostępnych", musi u Was pracować banda idiotów" :lol: Wysłali mi do znajomego w USA, potem już listem do PL. Mała kombinacja lecz opłacalna.
No to i ja muszę znaleźć kogoś znajomego, kto przełoży spust z koperty do koperty.
Jeszcze mi tylko powiedz, jak jest z płatnością, bo podczas rozmowy wydawało mi się, ża za chwilę poproszą o podanie numeru karty.
donald7000
23-08-2009, 13:07
Czytając wątek, zaczynam się zastanawiać kiedy migawka padnie w moim 40D:)
A co do cen na żytniej to wymiana zespołu palnika w 580EX II kosztowała mnie 378 złotych, gdzie 205 - część, 146zł robocizna a reszta to koszty przesyłki.
Najgorsze jest to, iż cała według mnie trwało to zbyt długo bo 2 tygodnie, od momentu wysłania do doręczenia naprawionej lampy. Jak na taki serwis i jak się okazuje przy takiej typowej usterce, części powinny leżeć na półce.
Witam,
mam takie pytanie:
- ja zapakować aparat, zwykły karton?
- czy wysłac sam aparat, czy z paskiem, baterią? (czy potem wszystko wraca?:)
- jaką firmą kurierską, czy może pocztą?
- jak opisać uszkodzenia, włozyć jakąś kartkę z opisem?
- ile kosztuje wycena uszkodzenia? (konkretnie to mi lampa zewnętrzna nie odpala)
powiem, co wiem:
wycena jest za darmo (pokrywasz tylko wysyłkę)
zapakuj jak najmniej - na miejscu nie przyjmują z paskiem, gripem itp. z baterią to nie szalej.
napisz karteczkę z problemem i lepiej jeszcze do nich zadzwoń
dzięks,
a baterii to rozumiem nie dawać :)
dawać - przynajmniej z tego, co wiem - przecież na czymś muszą Ci to przetestować
dawać - przynajmniej z tego, co wiem - przecież na czymś muszą Ci to przetestować
Sugerujesz że w serwisie Canona nie mają żadnych baterii pod ręką by odpalić aparat?
Jak 'na żywo' przyjmują to sprzet jak najbardziej goły - bez obiektywu, baterii, paska, muszli ocznej, nawet bez dekielka na bagnet (nie dziwne że jak ktoś wyśle/zostawi do czyszczenia matrycy to owszem - wyczyszczą ale za chwilę się może zabrudzić).
Tak więc podobnie goły sugerowałbym słać.
Wymiana plytki z punktami AF w 5D, 170zl, ekspresowo tego samego dnia ale trzeba bylo sie umowic telefonicznie na termin.
I dodatkowe pytanie , czy kiedykolwiek Wam sie zdazylo ze na zytniej zniszczyli Wam sprzet? No zniszczyli to moze za duze slowo , ale np. porysowali obudowe itp? Pozdrawiam
Sugerujesz że w serwisie Canona nie mają żadnych baterii pod ręką by odpalić aparat?
Jak 'na żywo' przyjmują to sprzet jak najbardziej goły - bez obiektywu, baterii, paska, muszli ocznej, nawet bez dekielka na bagnet (nie dziwne że jak ktoś wyśle/zostawi do czyszczenia matrycy to owszem - wyczyszczą ale za chwilę się może zabrudzić).
Tak więc podobnie goły sugerowałbym słać.
Ty w ogóle przeczytałeś, co żeś napisał?
nie sugeruję, że na Żytniej nie mają baterii - przecież to byłby jakiś absurd
możesz sprawdzić, że mają nawet ich za dużo, bo je sprzedają
ostatnio dawno tam sprzęt oddawałem, to nie pamiętam, co mi z baterią kazali zrobić
mate00sh
08-09-2009, 09:13
Wiele razy oddawałem im aparaty i zawsze rozbierali je do minimum, tak jak pisał Vitez - baterii nigdy nie brali.
dzięki za wszelkie info. Jutro wysyłka 400D i 30D :/
Ty w ogóle przeczytałeś, co żeś napisał?
nie sugeruję, że na Żytniej nie mają baterii - przecież to byłby jakiś absurd
możesz sprawdzić, że mają nawet ich za dużo, bo je sprzedają
ostatnio dawno tam sprzęt oddawałem, to nie pamiętam, co mi z baterią kazali zrobić
To po co sugerujesz by dawać sprzęt z baterią "by mieli na czym przetestować", skoro doskonale wiesz, że mają mnóstwo baterii i nie pamiętasz co zrobiłeś z baterią jak swój oddawałeś?
Ja pamiętam, więc napisałem to, co wiem :p .
Przeczytaj swój post #259 będący odpowiedzią na #258 i się zastanów... bo chyba coś Ci się pomieszało...
Ostatnio padl mi 24-105 L
Do wymiany przeslona i IS + regulacja.
Koszt 1120.
romanowy
14-09-2009, 20:41
Witam.
Przejrzałem cały wątek i nie znalazłem odpowiedzi, jeśli jest w innym miejscu to proszę o linka lub o pomoc.
Dostała mi się para do obiektywu c 10-22 i zostały wewnątrz smugi i plamki. Obiektyw jest na gwarancji. W rozmowie tel. z Żytnią powiedzieli,że mogą to potraktować jako uszkodzenie mechaniczne i gwarancja tego nie obejmuje.
Ktoś może pomóc ile bedzie kosztować wyczyszczenie obiektywu??
Spadku jakości zdjęć nie zaobserwałem, ale denerwuje mnie to.
Przejrzałem cały wątek i nie znalazłem odpowiedzi, jeśli jest w innym miejscu to proszę o linka lub o pomoc.(...)
Ktoś może pomóc ile bedzie kosztować wyczyszczenie obiektywu??
Dokładnie tego obiektywu nie ma ale znalazłem inne - 50 (nie wiadomo czy 1.8 czy 1.4) = 70zł , 28-105 = 110zł , 70-200 4 L = 235zł .
Wygląda na to że cena zależy od wielkości fizycznej ;) , tak więc chyba możesz sobie przekalkulować jakiej ceny możesz się spodziewać.
Ernest_DLRS
19-09-2009, 12:56
Ile może mnie wynieść wymiana migawki w 5D mkI PO gwarancji?
Ile może mnie wynieść wymiana migawki w 5D mkI PO gwarancji?
http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20 + "wymiana migawki 5D" = na piątej pozycji masz "wymiana migawki 5D mark I 800zł"
( http://canon-board.info/showpost.php?p=607348&postcount=147 )
Wynik niżej, post z 23.06.2009 : "O wymianę migawki w 5D pytałem się jakiś miesiąc temu i dostałem odpowiedź "900zł". "
Nie przesadzaj z lenistwem i najpierw szukaj, potem pytaj :roll: .
ikswokirdna
21-09-2009, 12:13
Witam Wszystkich :). Czy ktos orientuje się jaki byłby koszt wymiany przysłony w obiektywie 17-85 IS? - ewentualnie IS - bo zaczął mi sie pojawiać błąd Err01 - do serwisów mam daleko a telefonicznie niestety nie powiedzą:(
Musiało się to kiedyś wydarzyć... :/ Fotografując usłyszałem delikatne "zgrzytnięcie" i jeden "listek" migawki się nie otwiera w pełni. Podniosłem lustro i fucktycznie górny "listek" jest wygięty... Aparat robi zdjęcia lecz u góry na zdjęciu jest widoczny przysłonięty obraz...
Aparat potrzebuję na sobotę, wysyłam dziś do serwisu na Żytnią kurierem - przesyłkę będą mieli do godz. 12 lecz nie stety nie usłyszałem gwarancji iż aparat będę miał z powrotem w piątek - muszę coś wykombinować gdyż potrzebuję aparatu klasy 5D na sobotę a back up w formie 30D to już nie to samo :/
Istnieje możliwość aby skontaktować się z bardziej kompetentną osobą - omijając przemiłego Pana z "call center" aby przyspieszyć naprawdę???
Wspolczuje
Przy okazji - jaki miala przebieg?
Cena w okolicach 950pln? Tak gdzies wyczytalem kiedys na forum.
Witam Wszystkich :). Czy ktos orientuje się jaki byłby koszt wymiany przysłony w obiektywie 17-85 IS? - ewentualnie IS - bo zaczął mi sie pojawiać błąd Err01 - do serwisów mam daleko a telefonicznie niestety nie powiedzą:(
250-300zł
ikswokirdna
29-09-2009, 13:18
Wczoraj zawiozłem obiektyw do naprawy - przysłona w 17-85IS - koszt 350zł :(
do serwisów mam daleko a telefonicznie niestety nie powiedzą:(
Żytnia odpowiada mi na maile w sprawie orientacyjnej ceny usług, choć zwykle trwa to parę dni.
mate00sh
29-09-2009, 14:11
Żytnia odpowiada mi na maile w sprawie orientacyjnej ceny usług, choć zwykle trwa to parę dni.
Tia... Zadałem im mailowo pytanie o koszt wymiany konkretnej części w gripie (ułamany zaczep akumulatora), nawet zdjęcie załączyłem, żeby wiedzieli o co chodzi. Kazali przynieść do wyceny...
400d - naprawa układu sterowania lampą zewnętrzną 195 zł, gratis słabe zmontowanie lampki wewnętrznej i lekko postukuje mi teraz jak ruszam aparatem :/
30d - naprawa układu zasilania, 330 zł.
gratis odczyt licznika migawki.
Ogolnie wrażenia pozytywne.
Wymiana gumy uszczelniajacej EF 24-105L? Moze ktos wie czy robia to na zytniej i za ile?
Pozdro
tymczasowa
12-10-2009, 22:15
Witajcie.
Piatek byl dla mnie paskudnym dniem. Wyjelam karte pamieci, wlozylam i ..koniec: Error i sugestia wlozenia nowej karty pamieci (...) jeden pin przekrzywil sie na plasko - zdolalam go podniesc, ale dzis w serwisie lokalnym, prowadzonym przez fotografa oswiadczono mi, ze to dwa piny sie zapadly i bedzie trzeba wymieniac plyte glowna, co sie nie oplaca (wiem, czytalam o tym wczesniej). Jestem zrozpaczona..serio.
Moje kochane od roku lusterko (bez gwarancji) to EOS 400D i wiem o scisle zintegrowanej plycie glownej z gniazdem kart pamieci (...)
Napiszcie mi, ile kosztuje taka wymiana plyty glownej? Gdzies w jednym z pierwszych postow czytalam, ze 1ooo zl.. czy to prawda? Mowiono mi w serwisie, ze z 5 stów (?)
Co mam zrobic z tym aparatem, czuje ze bezuzytecznym juz... ? :/
Jesli ktos je sprzedaje, to po ile jest sens je "opchnąć"? :cry:
Z Żytnią nigdy nie mialam do czynienia, mysle ze nie ma sensu wysylac do nich skoro znam opinie lokalnego serwisanta.
Zainwestowalam w nowa lustrzanke, ale mimo to prosze o informacje do zrobic z ta dotychczasowa, ktora sluzyla mi swietnie do zeszlego weekendu... (?) Z gory dzieki za odpowiedz.
mysle ze nie ma sensu wysylac do nich skoro znam opinie lokalnego serwisanta.
Myślę że jest, bo nie widzę powodu dlaczego z powodu wepchnięcia dwóch pinów wymieniać całą płytę główną. Może wystarczy tylko sam wewnętrzny czytnik kart w aparacie wymienić? (kosztuje to ok 300zł) On nie jest integralną częścią płyty głównej:
http://canon-board.info/showthread.php?t=50699
Jak długo "serwis" z Żytniej będzie niechlujnie wykonywał naprawy gwarancyjne jeśli już nie uda się im wcisnąć bzdetów, że usterka sprzętu leży po stronie użytkownika??
Mała podpowiedź a mianowicie jeśli macie sprzęt do naprawy na gwarancji i zależy wam na solidnej naprawie omijajcie Żytnią!
Gdzie? Jesteśmy w unii i polecam Czechy. Mieszkam w okolicach Wałbrzycha i zawsze przed upływem gwarancji robię sobie wypad do Pragi turystycznie a zarazem body leci z uwagami do przeglądu i kalibracji. Tak było z 10D, 5D. Takie rozwiązanie kiedyś podpowiedział mi znajomy, który omijał Żytnią jak .......... !
panmateusz
19-10-2009, 15:19
Ostatnio trochę stan mojego sprzętu się pogorszył, aparat nie umie poprawnie ustawić balansu bieli, więc zdjęcia wychodzą niebieskie, dosyć często źle zapisuje zdjęcia na karcie pamięci, na dodatek 50mm f/1.8, które z początku było diabelsko ostre w porównaniu do kita, teraz mydli nawet na przysłonie rzędu f/4. Do całego zestawu dochodzi 430EX II, które lubi samo z siebie wyzwalać błysk, gdy jest włączona. Mogę się bać ceny, jaką zaśpiewa mi Żytnia (sprzęt jest na gwarancji, ale to raczej nie zmienia faktu, że "usterka jest mechaniczna i wynika z mojej winy" - standardowy tekst serwisu ;-))? Nie stać mnie na wyskok do Pragi.
Ostatnio chyba sie dzieje "na lepsze" na Zytniej, tak to odczuwam, wymiana gumy uszczelniajacej przy bagnecie, obiektyw po gwarancji, 0zl, w ciagu 24h:)
Panowie i Panie, ile na Zytniej kosztuje przedmuchanie (!), obiektywu z paprochow? Nie wiem czy to ma znaczenie ale obiektyw seri L zoom.
Hm, doslownie przed chwila dzwonilem i powiedzieli ze gratis:)
jeżeli chodzi o wyczyszczenie obiektywu w środku z rozkręceniem go, to tyle zapłaciłem jakieś rok temu
Jak chodzi o czyszczenie EF28-135 od środka oraz usunięcie kosmicznych luzów tubusa to zapłaciłem za to 230 zł.
Soczewka czyściutka, zero luzów, obiektyw jak nowy (pozdrowienia dla ElSora).
Komu można się poskarżyć na serwis na Żytniej?
nikomu... możesz pisać oczywiście do canon polska, canon europe, canon japan, federacji konsumentów - efekt będzie taki zam jakbyś pisał na
Berdyczów
Kurka wodna - gdzieś kiedyś wpadło mi to w oko ale nie mogę tego wyszukać. Wie ktoś ile kosztuje kalibracja światłomierza na żytniej?
Sądowi powszechnemu?
zawiozłem 40D na czyszczenie matrycy, odbieram sprawdzam 5 plamek, mówię to a ten gość beszczelnie mi odpowiada, że właśnie jak zmieniałem obiektyw to mogło wpaść. Nie wspomnę tu o marnej zagrywce na dzień dobry, że chyba mam rysę na matrycy. Żenuła. Z tego co czytam ten wątek to dużo gorszych przypadków jest cała masa. Jako CB jesteśmy poważną społecznością powinniśmy wystosować pismo jako forum do Canon Japan nie wierzę, że przejdzie to bez echa proponuję kopie pisma zamieścić w paru opiniotwórczych pismach. Co Wy na to?
zawiozłem 40D na czyszczenie matrycy, odbieram sprawdzam 5 plamek, mówię to a ten gość beszczelnie mi odpowiada, że właśnie jak zmieniałem obiektyw to mogło wpaść. Nie wspomnę tu o marnej zagrywce na dzień dobry, że chyba mam rysę na matrycy. Żenuła. Z tego co czytam ten wątek to dużo gorszych przypadków jest cała masa. Jako CB jesteśmy poważną społecznością powinniśmy wystosować pismo jako forum do Canon Japan nie wierzę, że przejdzie to bez echa proponuję kopie pisma zamieścić w paru opiniotwórczych pismach. Co Wy na to?
Pomijając zachowanie serwisu to czyszczenie matrycy jest tak trywialną sprawą, że wożenie tam aparatu w tym celu to prośba o kłopoty...
Pomijając zachowanie serwisu to czyszczenie matrycy jest tak trywialną sprawą, że wożenie tam aparatu w tym celu to prośba o kłopoty...
Krzychu jeśli chcesz zapłacę Tobie za czyszczenie skoro to taka trywialna sprawa, ja próbowałem i efekt był niezadawalający. Użyłem alkoholu izopropylowego i pałeczek - nie byłem w stanie wyczyścić przy krwaędziach i narożnikach :(
Krzychu jeśli chcesz zapłacę Tobie za czyszczenie skoro to taka trywialna sprawa, ja próbowałem i efekt był niezadawalający. Użyłem alkoholu izopropylowego i pałeczek - nie byłem w stanie wyczyścić przy krwaędziach i narożnikach :(
Ja używam samych pałeczek na sucho i czyszczę tak że nie zostaje nic a ostatnio miewałem matrycę baaardzo brudne...
Ja używam samych pałeczek na sucho i czyszczę tak że nie zostaje nic a ostatnio miewałem matrycę baaardzo brudne...
ile bierzesz za szkolenie :mrgreen: chętnie się zapiszę
jakby co to poproszę o info na priv
Wymiana uszczelki bagnetu w 24-70F/2.8L 120zł z robocizną plus przesyłka oczywiście
to bardzo proste zakladasz polishcanonservice . com
media zalatwiaja calosc
czekasz az sie zrobi szum
i tyle
proste prawda :) juz gornicy to wymyslili palac opony przed sejmem
a teraz juz nie trzeba palic wystarczy domena :)
powodzenia
W wyniku bardzo delikatnego (naprawdę) puknięcia coś się popsuło z pierścieniem AF. Silnik pracuje ale AF się blokuje. Zawiozłem wczoraj, dzisiaj dostałem wycenę:
Wymiana zespołu AF - 460zł :(
panmateusz
15-11-2009, 15:41
A wiecie może ile kosztuje kalibracja 50mm f/1.8 i ile to im zajmuje?
A wiecie może ile kosztuje kalibracja 50mm f/1.8 i ile to im zajmuje?
Nie znam kosztów, więc mocno hipotetyzuję, ale jeśli twoja 50' nie jest na gwarancji, to pewnie taniej będzie ją puścić na allegro, i "zanabywszy" nową metodą selekcji.
W wyniku bardzo delikatnego (naprawdę) puknięcia coś się popsuło z pierścieniem AF. Silnik pracuje ale AF się blokuje. Zawiozłem wczoraj, dzisiaj dostałem wycenę:
Wymiana zespołu AF - 460zł :(
O kurczaczki,mam podobnie :-?
460 zł ? Jasny gwint,ten silniczek to chyba na złotych trybikach pracuje...
Pójdę chyba na Żurawią do Foto-Tronika,zobaczę ile tam zaśpiewają:!:
robert paul
19-11-2009, 11:58
Naprawa mechaniczna poupadkowa. przytwierdzenie latającej wewnątrz części coż to było ciągle dla mnie tajemnica... Czyszczenie soczewki która została porysowana tym złośliwym elementem, gdy próbowało się zmieniać ogniskową. Czyszczenie z paprochów, poskręcanie i regulacja optyczna w sumie 256 zł brutto plus pzesyłka 27 zł.
bartorux
20-11-2009, 00:20
Jak Żytnia wykonuje naprawy gwarancyjne ?? Jak widzą, że aparacik kupowany w DE to partolą ?? Aż takie sępy, że jedynie poza gwarancją dobrze zrobią ?? Bo moje 40D chyba wymaga zrobienie spustu :(
Zaibatsu
22-11-2009, 11:49
ostatnio moje 70-200 zaliczyło glebę :( efektem czego przestał działać pierścień nastawiania ostrości o dziwo szkła nie uległy zniszczeniu. Koszt naprawy 1150 zł w tym 350 zł robocizny. Przy okazji oddałem 100-400 w którym ciężko chodziło zoomowanie okazało się że niestety wymiany wymaga pierścień zoomowania koszt 1100 zł. Sprzęcik oddali sprawny i wyczyszczony :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O kurczaczki,mam podobnie :-?
460 zł ? Jasny gwint,ten silniczek to chyba na złotych trybikach pracuje...
Pójdę chyba na Żurawią do Foto-Tronika,zobaczę ile tam zaśpiewają:!:
w moim 70-200 po wymianie układu af dostałem soczewkę umieszczoną w czymś rodzaju magnesu oraz rowkowaną tuleję w której poruszała się owa soczewka, tuleja wykonana z bardzo lekkiego metalu
donald7000
22-11-2009, 13:37
Nie znam kosztów, więc mocno hipotetyzuję, ale jeśli twoja 50' nie jest na gwarancji, to pewnie taniej będzie ją puścić na allegro, i "zanabywszy" nową metodą selekcji.
Teraz wiadomo kto sprzedaje rozjechane szkła i wiadomo kto tego nie kupi.
Dziękuję za informacje.
Teraz wiadomo kto sprzedaje rozjechane szkła i wiadomo kto tego nie kupi.
Dziękuję za informacje.
Oohohoo.. Jaka wycieczka :)
Aż z rozkoszą pozwolę sobie się odnieść.
A kolega wie może, że szkło kalibruje się do body?
I że to samo szkło może zupełnie inaczej działać na innych body?
Czy nie jest logiczne, że szkła za 300 złotych nie opłaca się kalibrować za $?
Za to nic nie stoi na przeszkodzie poszukać kogoś, u kogo będzie ono działać nieco lepiej?
I ostatnia sprawa.
Akurat ja JESTEM WŁAŚNIE UŻYTKOWNIKIEM TAKIEJ (jak to ładnie okresliłeś) "ROZJECHANEJ" 50ki, która miała problemy z cyfrowym cropem, ale na analogu jest ostra jak brzytwa. Co więcej, kupiłem ją właśnie przez alledrogo, po wcześniejszym sprawdzeniu pod cropem i dostrzelaniu końcówki filmu.
Więc za informację nie musisz dziękować. Była zupełnie gratis. Sugeruję tylko nie mierzenie innych przez pryzmat własnej "uczciwości handlowej". A nade wszystko dokładne sprawdzanie tego co kupujesz.
Wszystkich pozostałych przepraszam za OT.
edit:
z odpowiedzią zapraszam na priva, albo proszę modów o przeniesienie do pralni - żeby prywatnymi żaluzjami nie zaśmiecać wątku.
donald7000
24-11-2009, 16:40
Czy nie jest logiczne, że szkła za 300 złotych nie opłaca się kalibrować za $?
Za to nic nie stoi na przeszkodzie poszukać kogoś, u kogo będzie ono działać nieco lepiej?
Sugeruję tylko nie mierzenie innych przez pryzmat własnej "uczciwości handlowej". A nade wszystko dokładne sprawdzanie tego co kupujesz.
Podaj nick
allegro?
Masz na prv. Zamykamy temat, nie rób w wątku serwisowym dalszego OT.
Kilka ciepłych słów o serwisie na Żytniej.
Naprawiany był obiektyw C 17-55 @ 2.8 IS USM.
Wada: Error 01 błąd przysłony.
Całkowity koszt naprawy: 560 zł.
Czas naprawy niecałe 2 tygodnie.
Dostarczał i odbierał kolega osobiście.
Naprawa zakończona powodzeniem, a dodatkowo wyczyszczono obiektyw z wewnętrznych pyłków i chyba naoliwiono (nasmarowano) mechanizmy ponieważ teraz lepie pracuje pierścień ogniskowej.
Podsumowując. Jestem zadowolony z pracy serwisu, mimo dość dużego kosztu naprawy.
oskarkowy
29-11-2009, 15:54
Naprawa zakończona powodzeniem, a dodatkowo wyczyszczono obiektyw z wewnętrznych pyłków i chyba naoliwiono (nasmarowano) mechanizmy ponieważ teraz lepie pracuje pierścień ogniskowej.
Podsumowując. Jestem zadowolony z pracy serwisu, mimo dość dużego kosztu naprawy.
Mnie przy wymianie spustu w gripie "wyczyszczono i nasmarowano" gripa. Z doświadczenia pamiętam, że kiedyś sukcesem było, jak ich czyszczenie kończyło się brakiem dodatkowych śmieci między soczewkami, więc i tak jest postęp.
Aha, koszt wymiany spustu w gripie - 343zł. Tak to jest, jak się nie pilnuje karty gwarancyjnej, bo sama faktura już nie wystarcza.
Tak z ciekawości spytam. Dlaczego faktura nie wystarcza do naprawy gwarancyjnej?
szymekgd
30-11-2009, 12:43
Zytnia zada przy naprawach gwarancyjnych karte gwarancyjna i dowod zakupu, pewnie w ten sposob sprawdza z jakiej dystrybucji jest sprzet.
oskarkowy
30-11-2009, 12:43
Tak z ciekawości spytam. Dlaczego faktura nie wystarcza do naprawy gwarancyjnej?
Nie wiem, zażądali i faktury i karty gwarancyjnej, karty nie znalazłem, więc musiałem zapłacić. Też mi się wydawało, że kiedyś coś naprawiałem z samą fakturą, ale koleś był uparty, że to niemożliwe.
Jak serwis rozpatruje taką sytuację.
Mam fakturę i kartę gwarancyjną, ale nie podbitą.
Tak z ciekawości spytam. Dlaczego faktura nie wystarcza do naprawy gwarancyjnej?Wyobraź sobie, że sprzedaję Ci dzisiaj swój używany od 5 lat obiektyw i wystawię fakturę. Legalne? Jak najbardziej! Jaka będzie data sprzedaży na fakturze? Oczywiście dzisiejsza. Czy serwis Canona ma obowiązek naprawiać to szkło w ramach gwarancji? Skądże! Właśnie dlatego potrzebna jest karta gwarancyjna. Kwestia tego, czy szkło pochodzi z dystrybucji obsługiwanej przez serwis też oczywiście nie bez znaczenia.
A je chylę czoła przed Żytnią. Obiektyw 10-22 został wysłany w poniedziałek z powodu zapsutego AF. Mimo informacji, że naprawa potrwa tydzień lub dwa, obiektyw wrócił we czwartek naprawiony i czyściutki. Naprawa pogwarancyjna, koszt 480 pln. Jak chcą to mogą.
szymekgd
02-12-2009, 11:43
A je chylę czoła przed Żytnią. Obiektyw 10-22 został wysłany w poniedziałek z powodu zapsutego AF. Mimo informacji, że naprawa potrwa tydzień lub dwa, obiektyw wrócił we czwartek naprawiony i czyściutki. Naprawa pogwarancyjna, koszt 480 pln. Jak chcą to mogą.
Pewnie "przestraszyli" sie akcji http://fotopolis.pl/index.php?n=9872 i za jakis czas wszystko wroci do normy ;)
Kiedyś czytałem, że serwis raz w ramach gwarancji czyści matrycę. Odesłałem do mapowania pikseli i czyszczenia, niestety matryca wróciła w takim samym stanie. Czy tak było i się zmieniło, czy to kwestia dobrej woli serwisu?
Przesłałem w poniedziałek kurierem do serwisu EF 50mm/1.4 z niedziałającym AF i luzami w środku (obiektyw upadł z 40 cm), wycena na około 360 zł (190 zł robocizna: naprawa AF, wymiana pierscienia ostrosci; materiały 170 zł: barrel, cam).
Zobaczymy jak im to wyjdzie i na kiedy będzie (oficjalnie 14 dni).
Po prawie 2 tygodniach się upomniałem i odpisali, że czekają na część, a kilka godzin później dostałem maila, że obiektyw został wysłany.
Całość wyszła 350 zł + koszty wysyłki. Obiektyw działa, ciężko powiedzieć czy ma FF/BF, nie testowałem, jednak AF chodzi głośniej niż przed awarią.
po rozmowie telefonicznej dowiedziałem się, że regulacja czegokolwiek (body/szkło) -> 122PLN/sztuka
więc te ceny które można znaleźć w tym wątku odnośnie regulacji bf/ff są już nieaktualne
jest pewna tendencja to krytykowania Żytniej: ja natomiast mam 2 pozytywne doświadczenia, 430EX zaliczyło upadek z 3m, potem mądrze ją odpaliłem i to był ostatni jej błysk - przepalony kondensator, zrobiona w 7 dni, koszt 300zł, teraz w IXUS80IS wysypał się biektywik (lens error) - naprawa gwarancyjna w niecałe 7 dni.
580EXII - upadła z wys ok 2m z pocket wizardem przyczepionym. złamała się biedna w pół w miejscu "zgięcia" i trzyma się jedynie na kablach, błyska i reszta działa, ale niestety - średnio mi się to podoba więc CSI mi zaproponowało 540zł za wymianę obudowy i czegoś zwanego Pivot-Ass'ami... niestety, za taką kwotę to ja wolę sobie to sam naprawić poxipolem... ;)
ZiemniaQ
20-12-2009, 19:48
Witam, posiadam c 350d i regulacja ostrości w wizjerze się zepsuła, nie można nic ustawić i cały czas mam obraz w wizjerze rozmazany. Jest szansa to naprawić ? jeżeli tak to ile by takie coś mogło kosztować?
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
gadget_zary
20-12-2009, 20:12
ZiemniaQ szansa zapewne jest, po resztę info zadzwoń do serwisu i wyślij puszkę na "wycenę".
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów ( to mój pierwszy post na cannon-board ).
Ja ciutkie OT, kupiłem córce PowerShota E1 i po dwóch miesiącach padł, rozumiem, że najlepiej na żytnią się udać ( bo widzę że są także różne autoryzowane serwisy ). Pytam się, bo jako użytkownik Nikona mam straszne doświadczenia z Nikonowskim serwisem ;).
Pozdrawiam,
AMI
1kupiłem córce PowerShota E1 i po dwóch miesiącach padł, rozumiem, że najlepiej na żytnią się udać
Gwarancja więc tylko żytnia. Ten drugi serwis robi naprawy płatne.
Napisz na co padło jak już będziesz wiedział.
Witamy na forum :)
Gwarancja więc tylko żytnia. Ten drugi serwis robi naprawy płatne.
Napisz na co padło jak już będziesz wiedział.
Witamy na forum :)
Gietrzy, dziękuję za odpowiedź i powitanie. Mam zamiar od nowego roku wejsc równolegle w system Canona więc będę pisał, można powiedzieć, pełno prawnie na forum:) Dam znać jak już się dowiem co padło w E1.
Pozdrawiam,
AMI
Dla zainteresowanych
Zapytałem o kalibracje body-30D cena 122zł brutto.
Odpisują na maila w zasadzie max do 5-10 min. Przynajmniej w porach porannych.
Edit
ghrond-nie zauważyłem Twojej wypowiedzi na temat kalibracji :)
Szczur88
28-12-2009, 10:59
580EXII - upadła z wys ok 2m z pocket wizardem przyczepionym. złamała się biedna w pół w miejscu "zgięcia" i trzyma się jedynie na kablach, błyska i reszta działa, ale niestety - średnio mi się to podoba więc CSI mi zaproponowało 540zł za wymianę obudowy i czegoś zwanego Pivot-Ass'ami... niestety, za taką kwotę to ja wolę sobie to sam naprawić poxipolem... ;)
Poszukaj serwisu, który ma na składzie np sfajczoną 580EX II (kiedyś coś takiego mieliśmy, nie wiem, czy dalej jest...), serwisów dużo, więc szansa na znalezienie nie taka znowu mała. Myślę, że do 200zł taka naprawa w tym wypadku.
50 1.8
upadł i w połowie drogi (toczenia się) rozpadł sie na 2 części
1- plastiki
2- szkła
na szczęście tak szczęśliwie upadł że nic się nie połamało, nie ukruszyło tylko wyskoczyło.
Za naprawę w serwisie chcieli 180,00
W stosunku do ceny obiektywu to ok 50% wartości:-(
Wariant zdecydowanie tańszy:
Kazaa;)
Canon EF 50 1.8 II Repair Manual.pdf
Na razie działa:-D :-D :-D :-D :-D :-D
Mam identyczny problem - rozpadł się na 2 części. Jaki to pomysł "domowy", jak mniemam??? Help. help ;- )
czy ktoś się orientuje ile kosztuje naprawa spitolonego jednego z pierścieni wewnątrz tubusa w 85mm 1.8 ? (nie ostrzy ni chu chu)
Corehoorn
30-12-2009, 14:28
Wymiana / naprawa migawki w serii 350/10D - ciągle 600 złotych (czyli tyle ile warte są aktualnie te aparaty) - czyli nie warto nawet. Zdecydowanie polecam rozkręcenie samemu i sprawdzenie co się stało.
- kupno migawki z allegro 100 zł (na ebay można dostać za około 50 - 70$ new part)
- 2 godziny roboty w rozkręcaniu i skręcaniu
http://blog.glogowski.net.pl/?p=657
Czyszczenie obiektywu - Canon 50mm f/1.8
http://blog.glogowski.net.pl/?p=571
Mam do wysłania obiektyw na gwarancji na żytnią. Czy wysyła jest na ich koszt ?
iktorn92
03-01-2010, 21:47
Z tego co wiem na Twoj.
Mam do wysłania obiektyw na gwarancji na żytnią. Czy wysyła jest na ich koszt ?
zgodnie z prawem koszt wysylki sprzetu na gwarancji, w dwie strony, ponosi producent wiec na ich koszt, zreszta wystarczy wejsc na strone serwisu i juz masz pewnosc :)
http://www.e-csi.pl/pl/wysylka.html
zgodnie z prawem koszt wysylki sprzetu na gwarancji, w dwie strony, ponosi producent wiec na ich koszt, zreszta wystarczy wejsc na strone serwisu i juz masz pewnosc :)
http://www.e-csi.pl/pl/wysylka.html
No właśnie niezbyt jasno jest opisane. Jutro zadzwonię do nich.
No właśnie niezbyt jasno jest opisane. Jutro zadzwonię do nich.
najjasniej jak to mozliwe, cytuję z ich www:
"3. Prosimy nadać przesyłkę na koszt serwisu właściwym kurierem.
4. W czasie do 14 dni sprzęt odeślemy z powrotem na koszt serwisu z odnotowaniem w gwarancji wykonanych czynności."
moze nie otworzyles linku "SPRZĘT GWARANCYJNY"
moze nie otworzyles linku "SPRZĘT GWARANCYJNY"
ślepota nie boli :mrgreen:
tarantoga
06-01-2010, 13:16
Naprawa obiektywu (zacina się) w Canon S3 IS to koszt ok. 370 PLN, wymiana na nowy: 600 PLN.
Naprawa płyty głównej w C40 366zł, czas 5 godzin.
Dzisiaj przyjechał do mnie obiektyw C85/1,8 z naprawy z CSI. Wymieniono w nim cały zespół AF. Obiektyw był dostarczony do serwisu 11.01 po czym zostałem poinformowany, że czas oczekiwania na części to około 10-12 dni roboczych. Dzisiaj otrzymałem szkło, więc zeszło dwa tygodnie.
W momencie wysyłania obiektywu do serwisu, wysyłałem też inną paczkę z zepsutym rozrusznikiem od quada. Na drugi dzień po południu dzwoni do mnie uprzejmy pan z CSI i informuje, że serwis nie jest w stanie naprawić wysłanej części, bo nie naprawiją rozruszników do Qada :)
Pomyłkowo zamieniłem adresy na paczkach, ale Pan z serwisu odłożył mój rozrusznik i czekał tam cierpliwie, aż odzyskam szkło z serwisu quadów i wyślę na Żytnią. Dzisiaj przyjechały razem. Osobiście jestem zadowolony z usługi CSI na Żytniej i informacji jakie otrzymywałem od razu po wysyłce i po naprawie. Koszt takiej wymiany to ten pogrubioną czcionką zogniskowany nowym układem AF:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img19.imageshack.us/img19/5664/img1604ii.jpg)
oskardj92
27-01-2010, 22:59
U mnie wymiana płyty głównej na Żytniej trwała 3 tygodnie :( - bo przez Media Markt była naprawa gwarancyjna
Max-Maciej
13-02-2010, 12:33
Naprawa niedziałającej przysłony w C85/1,8 USM - 183 zł. W czwartek wysyłałem obiektyw, a w piątek około godz. 14 miałem już wycenę naprawy. W sumie ta naprawa zajęła im jeden dzień i we wtorek obiektyw był u mnie. Była to moja pierwsza naprawa w tym serwisie i z obsługi jestem zadowolony.
johnny240663
13-02-2010, 20:41
Panowie!?
Ile może kosztować czyszczenie wnętrza 400D do którego kiedyś na wietrze naleciało drobnych paprochów, które widzę przez wizjer. Matryca jest czysta, na zdjęciach czysto. Ale troche mnie to denerwuje. Czasami wydaje mi się że z ostrością też nie jest super.
Posiadam 85/1.8 na gwarancji jeszcze, i niedawno odkryłem że obiektyw ostrzy o około 5-10mm dalej, test robiłem na FOCUS TEST pod kątem 45. Czy w ramach gwarancji kalibrują obiektyw za darmo, czy się płaci za to:)?
Tak, FF/BF to jest wada więc niby czemu nie mieli by tego robić.
ja tam jestem zadowolony z serwisu na zytniej.
wyslalem im 430ex, ktora upadla mi z 2m na cementowa posadzke, w wyniku czego pekla szybka od wyswietlacza LCD i porysowala sie tylna obudowa.
wymiana tych elementow wraz z robocizna + koszt wysylki (w obie strony) wynioslo mnie nieco ponad 400 pln.
swietny kontakt, szybkie odpisywanie na maile i krotszy niz zadeklarowany czas naprawy - 10 dni bodajze.
innymi slowy polecam :)
Wymiana w Canonie 5D płytki z punktami AF, montaż własnej matówki Ee-D, sprawdzenie licznika - koszt niecałe 100 zł. Mailowo umówiona usługa - dostarczony do serwisu w południe, po 18.00 był gotowy. Szybko , czysto, do tego mały gratis od serwisu.
Oby tak było jak najczęściej. Jedyny problem / oczywiście niezależny od serwisu e-CSI/, to potwornie zasnieżone parkingi w W-wie - znalezienie miejsca było niełatwym zadaniem.
Jedyny problem / oczywiście niezależny od serwisu e-CSI/, to potwornie zasnieżone parkingi w W-wie - znalezienie miejsca było niełatwym zadaniem.
Parking bezpłatny dla klientów serwisu znajduje się na terenie strzeżonym przy wejściu do serwisu. Nie trzeba jeździć po okolicy w celu znalezienia wolnego miejsca.
dołączę się do tematu ponieważ warto opisać mój przypadek...
pogiąłem piny w 40D.... nie wiem jak ale może jakoś krzywo weszła karta, no stało się i łezka poleciała..... Wymiana tej części nawet w przypadku gdy sprzęt jest na gwarancji jest odpłatna gdyż jest to uszkodzenie mechaniczne i nie podlega naprawie gwarancyjnej więc z przesyłkami około 360 zł :( Sprzęt wysłałem na ich koszt.... na drugi dzień otrzymałem maila, że dostali i przekazują do naprawy.... po południu otrzymuję maila, że gniazdo zostało wymienione i ze warunkowo na gwarancji i w dodatku przesyłka 0 zł . Sprzęt miałem kolejnego dnia u siebie z niedowierzaniem patrząc na 0 zł i jednodniowy dzień naprawy:) WIELKI PLUS dla serwisu na który wszyscy tak narzekają
Wymiana ułamanej stopki od lampy 580EX - 100zł
Żal serce ściska, że tego głupiego kawałka plastiku, wartego pewnie z 50gr nie da się po prostu kupić i samemu wymienić.
źródło (http://img716.imageshack.us/my.php?image=img2440y.jpg)
robert914
15-03-2010, 23:49
http://bocaphoto.com/products/new/canon/canonacc.htm
koszt 10$+ przesyłka 5$ do polski
Będę nie długo zamawiać u nich. Ktoś chetny na jakies party?
Nie myślałem , że kiedykolwiek to napiszę, ale nie wiem czy wymieniono ekipę na żytniej, czy coś im się cudownie odmieniło ale jestem pod wrażeniem działania serwisu C.S.I Foto i Video.
W piątek zauważyłem że coś jest nie tak z moją puszką (50D) nie naświetlała prawidłowo klatek z użyciem lampy błyskowej. Pierwsza klata OK. nastęne naświetlone prawidłowo do wys. ok 1/5 kadru reszta ciemna. na czasach krótszych niż 1/320 w trybie H na lampie był ok , czasy dłuższe niż 1/320 tak jak opisałem.
W piątek telefon na Żytnią z prośbą o poradę co to może być - diagnoza "coś się pewnie rozregulowało"... (puszka na gwarancji)
No dobra,
w poniedziałek (15 marca) wysyłka na Żytnią (z Gdańska)
we wtorek 11.00 - info z Żytniej na maila "sprzęt przyjęty do serwisu, planowany termin naprawy 2 tygodnie)
ten sam wtorek godz. 14.00 - mail: naprawa zakończona , puszka wysłana
środa - dziś godz. 12.00 puszka u mnie z nową migawką, działa idealnie.
SZOOOKKK !
notabene migawka zdechła po pół roku od kupienia z przebiegiem 38 tyśi.
wickermann
20-03-2010, 21:50
Po tym, co z nimi miałem do czynienia, nie chce mi się aż uwierzyć, ale wygląda na to, że zrobili DOBRZE naprawę zooma 24-70 2.8 L po uderzeniu. Wymienili tulejki mechanizmu zoomowania + jakaś regulacja optyczna. Koszt około 450 zł.
Obiektyw po lekkim uderzeniu miał bardzo słabą ostrość na 70 mm, na innych ogniskowych było już lepiej. Po naprawie wygląda na to, że zrobili dobrze.
mate00sh
25-03-2010, 13:25
Kumpel miał ostatnio problem z 5D - po podłączeniu dowolnego obiektywu EF (bez obiektywu nie było problemu) miał przysłonę 00 i po wciśnięciu spustu Err01. Okazało się na szczęście, że to tylko styki.
Wymiana: 300 zł.
Może idzie ku lepszemu.
Być może pani Magda Lokajczyk która kiedyś to na forum dała znać o sobie i o planach wobec serwisu naprawdę coś robi !
To i ja się dopiszę - ostatnie kontakty z Żytnią - bardzo pozytywne (nie licząc małego zgrzytu jakiś czas temu), ale czytając opinie sprzed roku czy dwóch - mam wrażenie że to jakby o zupełnie innym serwisie było :-)
Mam nadzieję że to raczej długofalowy trend ;-)
580EXII błyska tylko przedbłysk i strasznie piszczy.W srodę email z wyceną i zaznaczeniem że części są w drodze i jak nie dotrą na dniach to może potrwać dwa tygodnie.W poniedziałek wiadomość przesyłka wysłana.
Wysyłka we wtorek nastepny wtorek kurier u mnie z gotową lampą.
Wymiana elektroniki wraz z pojemnikiem na baterie oraz palnika.
Jakby który grzebacz potrzebował sam koszyczek to mam na zbyciu.
785zł z przesyłkami w obie strony.
Ja jestem zadowolony z usług "Żytniej". Co prawda mogło by być taniej, ale tak zawsze można sobie mówić...
Krótko mówiąc - miałem wymianę zespołu AF w 17-40 F4 L. Zapowiadany czas oczekiwania na naprawę - 14 dni. Obiektyw mogłem odebrać po 7-miu dniach.
Szacowany koszt naprawy - 590 zł. Do zapłaty: 576.29 zł.
Przy okazji obiektyw wyczyszczony, zero luzów, pierścienie pracuja cicho i miekko...
Także - jak tu nie być zadowolonym.
To była moja pierwsza wizyta na Żytniej i muszę przyznać, że wszystko przebiegło wzorowo.
Zaniosłem im 40D do kalibracji AF (korpus miał delikatny BF na kilku obiektywach). Miało to trwać 2-3 dni, a okazało się, że po 2 godzinach wszystko było gotowe. Body ostrzy teraz jak należy, dodatkowo wyczyścili mi gratisowo matówkę z paprochów. Koszt, jak to standardowo przy kalibracji korpusu - 120zł.
Szybko i profesjonalnie. Z mojej strony pełne zadowolenie.
Witam,
w imieniu kolegi oddawałem osobiście na Żytnią jego 40D celem wymiany spustu migawki - która jeszcze co prawda pstrykała, ale często się zacinała itd.
Koszt naprawy:
części (switch, release) - 1szt. - 9,35zł brutto
robocizna - 183zł brutto
Pozostawię to bez komentarza, bo niczego to nie zmieni.
Obsługa - grzecznie, bezproblemowo.
Szybkość - oddano jednego dnia o 16, informacja o możliwości odbioru następnego dnia o 17.
PS. Rzekomo standardowo gratis odczyt przebiegu i update firmware - o czym zaznaczono na pokwitowaniu.
Wystraszyli się, żebyśmy nie zrobili takiej afery jak koledzy z Nikona?
A jaką zrobili koledzy z Nikona?
szymekgd
01-04-2010, 18:29
Wystraszyli się, żebyśmy nie zrobili takiej afery jak koledzy z Nikona?
Uwazasz, ze koszt robocizny jest adekwatny do zakresu naprawy i w serwisie nikona jest wyzszy? Nie sadze, 183zl robocizny to jak dla mnie jest duza przesada.
(...)183zl robocizny to jak dla mnie jest duza przesada.
To trochę jak z tym rachunkiem wystawionym przez Edisona
1. Uderzyłem młotkiem - 1$
2. Wiedziałem gdzie uderzyć - 99$
ja mam pewien problem a wyglada to tak: wyslalem body i 85tke na kalibracje szkła do body. Wczoraj mialem info, ze "operacja" zakonczona a dzis z samego rana dzwoni serwisant, ze w body padl port firewire. Mysle sobie jak to padl? PRzeciez 2-3 tygodnie temu go uzywalem i dzialal. Serwisant rozmawiał ze mną tak jakby to było niemozliwe, ze to ich wina. I teraz nie wiem co z tym zrobic. Sprzet juz do mnie jedzie i powinien byc w piatek. Zakładajac, ze faktycznie nie dziala, co moge zrobic oprocz wystawienia im odpowiedznio negatywnej opinii w ich pieprz%^&nej ankiecie??? Prosze o rade, moze ktos sie z tym juz spotkał? Zastanawia mnie jak taki port moze nagle nie dzialac i to w serwisie? Nadmienie, ze zostałem zapytany, czy zgadzam sie na wymiane tegoż portu za bagatela ok 500 złociszy??
A jaką zrobili koledzy z Nikona?
Założyli stronę, gdzie poddali totalnej krytyce serwis Nikona. Pisali o tym nawet na zagranicznych stronach... Z tego co czytałem, pomogło i serwis wziął się do roboty :-D
W końcu :) Jak zalał mi się trochę D80 to chcieli mnie przekręcić na wymianę płyty głównej i zasilania. Koszt 1400zł. Jak się okazało w innym serwisie, płyta główna była w 100% sprawna...
Panowie mam pytanie. Mam 50D na gwarancji. Posiadam również 2 Sigmy i w obu zauważyłem spory front focus. Już nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy słać najpierw body na Żytnią i niech tam kalibrują za free, czy oba szkła Sigmy do Gdyni? Długo im się zejdzie z tą kalibracją AF? A jeśli się okaże, że AF w body był sprawny i to wina szkieł to obciążą mnie za co finansowo Ci z Żytniej?
szymekgd
08-04-2010, 15:10
W końcu :) Jak zalał mi się trochę D80 to chcieli mnie przekręcić na wymianę płyty głównej i zasilania. Koszt 1400zł. Jak się okazało w innym serwisie, płyta główna była w 100% sprawna...
Panowie mam pytanie. Mam 50D na gwarancji. Posiadam również 2 Sigmy i w obu zauważyłem spory front focus. Już nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy słać najpierw body na Żytnią i niech tam kalibrują za free, czy oba szkła Sigmy do Gdyni? Długo im się zejdzie z tą kalibracją AF? A jeśli się okaże, że AF w body był sprawny i to wina szkieł to obciążą mnie za co finansowo Ci z Żytniej?
O kalibracji sigm w serwisie poczytaj tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=22308
Wymiana przysłony w kitowym 18-55 IS: robocizna 180zł + części (lens ass'y, rear) 390zł = 570zł brutto. Oczywiście nie naprawiałem, ale zastanawiam się na co oni liczą robiąc taką wycenę... Przecież nowy kit kosztuje 299zł, już mogliby cokolwiek pokombinować, żeby klient miał się nad czym zastanowić. Na przykład mi jest szkoda odkładać obiektyw który zrobił 200 fotek (4 dni użytkowania) na półkę, żeby się kurzył... Fakt, że jest po upadku, ale gdyby miał być w 100% sprawny to wolę taki naprawić za ~150-180zł (nawet!) niż kupować nowy za 299zł. No ale w takiej sytuacji nie mam wyboru.
Tak czy siak zaniosłem sprzęt wczoraj przed 18 a dzisiaj trochę po 12 miałem na maila wycenę, więc w tym względzie są w porządku.
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-18-55-mm-f/35-56-ef-s-is.html
I ja dodam coś od siebie.
1. Naprawa spustu migawki w Canonie G5 (dawne czasy) części nawet nie 9pln, robocizna 180pln ;)
2. Obiektyw 18-200 IS - zablokował się pierścień zoom, z wnętrza szkła dobiegały podejrzane dźwięki i coś sobie gruchało. Nie mniej naprawa ta została wykonana na gwarancji, a w koordynowaniu całości pomogła firma, w której kupiłem sprzęt - Digital24 (autofocus) z Poznania. Dzięki za pomoc. Sprzęt oddany do Nich we wtorek. W środę wysłany do Warszawki do serwisu, w poniedziałek odebrany. Cała operacja trwała niespełna tydzień, z czego efektywnie sprzęt w E-csi leżał 2 dni;)
Reasumując wszystko gra, jestem zadowolony.
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-18-55-mm-f/35-56-ef-s-is.html
Ja najpierw sprawdzam cenę na allegro - tam nowy po 330zł mozna najtaniej kupić z tego co się ostatnio orientowałem. No a potem szukam po sklepach internetowych, często bywa tak, że jeszcze coś da się z tego urwać...
http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=94&id=1129
Regulacja AF w body 5D mk1 + to samo w 85 1.8 + czyszczenie matrycy i info o stanie migawki = 415zł z trasportem DHL w obie strony. Czas realizacji gdyby nie długi weekend 3dni!!! gdzie 2 dni to transport. jestem zadowolony z kalibracji nie mówiąc o formie przekazu informacji mailem ( na każdym kroku informacja co robią) i czasu wykonanej pracy. POLECAM
pe.en.de
09-05-2010, 21:49
Adobe Lens Profile Creator
Kilka dni temu informowaliśmy o możliwości korekty wad obiektywów w Adobe Lightroom 3 oraz wtyczce Camera RAW 6.1, a także w Adobe Photoshop CS5. Wiele osób zastanawiało się wówczas jakie modele obiektywów będą wspierane przez tę funkcję. Okazuje się, że sami będziemy mogli tworzyć profile obiektywów, gdyż producent udostępnił właśnie Adobe Lens Profile Creator.
Adobe Lens Profile Creator jest to narzędzie, które pozwala, na podstawie zestawu zdjęć specjalnej tablicy testowej, stworzyć profil korekcyjny dowolnego obiektywu i potem zaimportować go do funkcji „Lens correction” w programach Adobe.
Choć stworzenie profilu obiektywu wymaga trochę pracy i sprzętu (odpowiednia tablica testowa, oświetlenie studyjne), to i tak procedura jest na tyle prosta, iż z pewnością wszyscy producenci zadbają o udostępnienie profili dla wszystkich swoich obiektywów, gdyż mogą być one udostępniane w Internecie i importowane do programów Adobe.
Jeden problem z żytnią z głowy. I to za darmo.
donald7000
09-05-2010, 23:01
Że niby jak? AF się pomyli a Adobe to naprawi ?
pe.en.de
10-05-2010, 00:06
Profile producenta oprogramiowania w kombinacji body-obiektyw są dostępne tylko dla serwisów.
I jest ich tyle ile kombunacji.
Na Żytniej udają tylko takich mądrych bo program sam pobiera odpowiedni moduł wczytując go z zawartości exif-a.
Tu uwzględnione zostaną typy aberracji optycznych, posiadanych przez konkretne obiektywy i każdemu nich zostanie przypisana korekta zniekształceń obrazu, zrobionego tym konkretnym obiektywem.
Reszta jak w podpisie.
Lub na : http://labs.adobe.com/technologies/lensprofile_creator/
Dzisiaj podczas robienia zdjęć piątką, nagle znikł mi obraz w wizjerze.
po zdjęciu obiektywu okazało się że odkleiło się lustro, czy ktoś z was miał taki przypadek ?
jaki byłby koszt przyklejenia tego lustra w serwisie ?
chyba zle miejsce na to pytanie, ale jezeli chodzi o twoj problem, to swego czasu bylo glosno o takich przypadkach i nie wiem czy nie naprawiaja tego za darmo, trzeba by sie dowiedziec.
panowie z żytniej robią sobie chyba ze mnie jaja... 2 raz wysłałem obiektyw do kalibracji, za pierwszym razem wrócił z wymienionym usm i front focusem. Teraz starają mi się udowodnić, że sprzęt jest sprawny technicznie, nie mają na uwadze zdjęć testowych, które wysłałem im na maila oraz wypaliłem na cd gdzie jak byk widać, że szkło sobie nie radzi z łapaniem ostrości. Delikatnie wyjaśniłem im, że sprzęt będę wysłał do skutku aż się z tym nie uporają, na co dostałem odpowiedź, że jeśli jeszcze raz wyślę sprzęt (objęty gwarancją) zostanę obciążony kosztami wysyłki. cyrk jakiś i paranoja zarazem..
panowie z żytniej robią sobie chyba ze mnie jaja... 2 raz wysłałem obiektyw do kalibracji, za pierwszym razem wrócił z wymienionym usm i front focusem. Teraz starają mi się udowodnić, że sprzęt jest sprawny technicznie, nie mają na uwadze zdjęć testowych, które wysłałem im na maila oraz wypaliłem na cd gdzie jak byk widać, że szkło sobie nie radzi z łapaniem ostrości. Delikatnie wyjaśniłem im, że sprzęt będę wysłał do skutku aż się z tym nie uporają, na co dostałem odpowiedź, że jeśli jeszcze raz wyślę sprzęt (objęty gwarancją) zostanę obciążony kosztami wysyłki. cyrk jakiś i paranoja zarazem..
No to witaj w klubie, ale spokojnie nic nie wskórasz. Pozostaje mieć nadzieję, że SONY zdominuje rynek evil a ze swojej strony możesz polecać Nikona i Sony. No chyba, że lubisz jak cię firma lojalnie/lokalnie...
coś mi się zdaje, że zgłoszę to do rzecznika praw konsumenta bo krew mnie zalewa jak po raz enty tłumacze im w czym problem a oni dalej swoje.
coś mi się zdaje, że zgłoszę to do rzecznika praw konsumenta bo krew mnie zalewa jak po raz enty tłumacze im w czym problem a oni dalej swoje.
Jesteś n-tą osobą, która pisze o front fokusie po kalibracji na żytniej... Podejrzewam, że sam koncern puszcza bąki i w zależności od wersji softu mamy różne "fenomeny". z biegiem czasu mi przeszła złość i nawet rozumiem kolesi z żytniej: mówią treściwie by cię bardziej nie ****. I tak wiedzą jak się skończy ;)
Anyway... jeśli nie zarabiasz na foto to przejdź na system CDAF (jakiegokolwiek producenta; ja polecam Olympus E-PL1 lub Sony NEX-3). Tam błąd układu AF widać b. wyraźnie przed zrobieniem zdjęcia.
niestety opcja pozbycia się całego systemu canona odpada bo przymierzam się do zarabiania na fotografii. btw. brak kompetencji i ignorancja obsługi serwisu bardzo razi.
po paru mailach do seriwsu, zostałem delikatnie mówiąc olany i dostałem informacje, że sprzęt został wysłany kurierem. piękne podejście do klienta, tylko pogratulować!!!
Czy ma ktoś jakieś zachęcające przeżycia z tym serwisem? Wybieram się i chciałbym się dobrze nastroić. ;-)
MM-architekci
21-05-2010, 11:49
Czasem zostaje tylko opcja załatwiania pewnych spraw osobiście , niestety . Canon Polska i tak w du@#% swoich klientów jeśli chodzi o sprzęt foto.
Nie napawa to optymizmem.
Mam problem: siostra próbowała wkładać kartę CF do 40D, niestety złą stroną<ściana>
Skrzywiły się 2 pręciki - myślicie, że jak wyślę do serwisu do uwzględnią gwarancję? Jeśli nie to ile coś takiego może kosztować?
Jak w ogóle teraz jest z terminami?
Janusz66
03-06-2010, 23:18
witam
Mam Canona 50D zakupiony w FOTOJOKER razem z kitem C/17-85. Aparat z obiektywem 17-85 zestroiłem "względnie" przy pomocy mikro regulacji w body(+4 do +6 zależnie od odległości). Aparat jeszcze około dwa miesiące na gwarancji. Zakupiłem niedawno Tokinę 50-135/2,8. Niestety w żaden sposób nie ma możliwości przy pomocy mikro regulacji zastawić mojego Canona 50D z Tokiną. Przy zmianie odległości ostrzenia trzeba by przestawiać mikro regulację od ok +3 przy małej odległości ostrzenia do +10 przy ostrzeniu powyżej 7-8m. Tokina jest raczej na pewno OK na dwóch innych korpusach ostrzy w punkt.
Czy ten problem załatwię wysyłkowo w serwisie na Żytniej?
Janusz
Zaciekawiony skanem dwóch dokumentów przedstawionych przez Selenę
źródło (http://global.images8.fotosik.pl/341/5206f9211dc144c7.jpg) chciałem zapytać, czy Żytnia naprawdę realizuje gwarancję na podstawie rachunku/paragonu i tego białego dokumentu EWS, bez żadnych pieczątek itp?
Kilkukrotnie uzyskałem tamże informację że do realizacji gwarancji potrzebny jest biało-czerwony, tekturowy dokument EWS i że wyżej widoczny biały "książkowy" dokument, nie wystarczy do realizacji gwarancji w Polsce.
Oczywiście w założeniu, że razem z nim przedstawiam dowód zakupu sprzętu w Europie....
sal - te biało czerwone, rozkładane książeczki nie są już od dobrych kilku miesięcy dokładane do sprzętów Canona (większości). Teraz są te czarno-biale książeczki będące również Europejską Kartą Gwarancyjną - European Waranty System (EWS).
Zatem nie ma z nimi oczywiście najmiejszego problemu.
Na pieczątki nie zwracają uwagi, ważna jest data i miejsce zakupu - zresztą czasem sami też podbijają w puste miejsca swoją pieczątkę i wpisują dane w brakujące miejsca.
sal - te biało czerwone, rozkładane książeczki nie są już od dobrych kilku miesięcy dokładane do sprzętów Canona (większości). Teraz są te czarno-biale książeczki będące również Europejską Kartą Gwarancyjną - European Waranty System (EWS).
Zatem nie ma z nimi oczywiście najmiejszego problemu.
No tak, to wszystko tłumaczy...
Dzięki serdeczne za wyjaśnienie :-)
sal - nie ma za co :)
Mam problem: siostra próbowała wkładać kartę CF do 40D, niestety złą stroną<ściana>
Skrzywiły się 2 pręciki - myślicie, że jak wyślę do serwisu do uwzględnią gwarancję? Jeśli nie to ile coś takiego może kosztować?
Jak w ogóle teraz jest z terminami?
niestety też przeszedłem z kolegą tę drogę. to uszkodzenie mechaniczne - nie ma szans na gwarancję. wymiana całego slotu miała kosztować zgodnie z wyceną ok 400zl. Kolega zrezygnował i u zegarmistrza zrobił to za 30zł ;) (oczywiście o ile są jedynie zgięte a nie połamane).
aha.... znaczy się, że zegarmistrz jakimiś tam malutkimi swoimi narzędziami je przyprostował bez rozkręcania slotu?
no 400zł to mnie rozwaliłeś....
Potwierdzam.Dzisiaj kupiłem w sklepie nowy obiektyw canona i razem z nim dostałem taką czarno-białą EWS.Biało-czerwonej nie dostałem.
aha.... znaczy się, że zegarmistrz jakimiś tam malutkimi swoimi narzędziami je przyprostował bez rozkręcania slotu?
no 400zł to mnie rozwaliłeś....
zawsze możesz zdemontować piny z czytnika CF i dziubać samemu :) widziałem już gdzieś takie kombinacje przy którymś z korpusów...
tak, jeśli nie są połamane to musisz je bardzo drobnymi szczypcami idealnie naprostować (na wyłączonym aparacie oczywiście i najlepiej wyciągniętej baterii żeby nie zrobić zwarcia)
regis.szymon
17-06-2010, 16:15
Nie wiem czy w dobrym temacie ale co tam.
Przede wszystkim witam wszystkich jako że to mój pierwszy post tutaj.
Moja przygoda z Canonem zaczła się własnie od Żytniej, a to z powodu przesiadki z Nikona i zakupienia puchy (1d mk2) z walniętą migawką. Koszt był niewielki, całośc się kalkulowała, kupiłem. W poniedziałek zawiozłem sprzet, dostałem info, że następnego dnia będzie wycena. Dostałem wycenę i prawie z krzesła nie spadlem, przygotowany na jakieś 1400zł (migawa plus czyszczenie), bo opiewała na kwotę... niecałych 130zł za czyszczenie. Migawa gratis, nie dobiła do deklarowanej wartości. Pierwszy szok. Dziś telefon, migawka porysowała filtr na matrycy (pałamały się lamelki), wiec matryca do wymiany i drugi szok... też gratis. Teraz pozostaje liczyć że nic ine spierdzielą i będzie działać pięknie.
Byłem przygotowany na najgorsze, zwłaszcza po poczytaniu forum i bardzo pozytywnie się zdziwiłem. Kontak z serwisem Nikona miałem i o ile się tam nic nie zmieniło to współczuję ludziom z niego korzystającym, miesiąc czekania na wycenę i drugie tyle na wykonanie naprawy, masakra.
Pozdrawiam
Ile dają gwarancji na wymienione elementy w serwisie?
krzych85
24-06-2010, 22:20
Nie wiem czy w dobrym temacie ale co tam.
Przede wszystkim witam wszystkich jako że to mój pierwszy post tutaj.
Moja przygoda z Canonem zaczła się własnie od Żytniej, a to z powodu przesiadki z Nikona i zakupienia puchy (1d mk2) z walniętą migawką. Koszt był niewielki, całośc się kalkulowała, kupiłem. W poniedziałek zawiozłem sprzet, dostałem info, że następnego dnia będzie wycena. Dostałem wycenę i prawie z krzesła nie spadlem, przygotowany na jakieś 1400zł (migawa plus czyszczenie), bo opiewała na kwotę... niecałych 130zł za czyszczenie. Migawa gratis, nie dobiła do deklarowanej wartości. Pierwszy szok. Dziś telefon, migawka porysowała filtr na matrycy (pałamały się lamelki), wiec matryca do wymiany i drugi szok... też gratis. Teraz pozostaje liczyć że nic ine spierdzielą i będzie działać pięknie.
Byłem przygotowany na najgorsze, zwłaszcza po poczytaniu forum i bardzo pozytywnie się zdziwiłem. Kontak z serwisem Nikona miałem i o ile się tam nic nie zmieniło to współczuję ludziom z niego korzystającym, miesiąc czekania na wycenę i drugie tyle na wykonanie naprawy, masakra.
Pozdrawiam
Podobne zaskoczenie miałem dobrych kilka lat temu gdy udało mi się "dobić" kompakt IXUS 700, niechcący podczas plażowania do obiektywu dostał się piasek i zatarł się mechanizm AF. Ku olbrzymiemu mojemu zdziwieniu usterka została usunięta GRATIS. Aczkolwiek na karcie gwarancyjnej pojawiła się adnotacja o treści "Piasek". :)
70-300 is ums z wadą produkcyjną
pojechał do e-csi i dalej do niemczech, tam mu wymienili ISa, wyczyścili i nasmarowali gratis
koszt naprawy 0zł
koszt transportu 0zł
czas ponad 3 tyg
a chodzli lepiej jak nowy :) aż zal sprzedawać
ale coż szkło poszło do wymiany by było git (az sie spodobało), a potem na wymiane innego szkła, a dla mnie i tak za krotkie bywa
thomaslel
20-07-2010, 17:31
Słyszałem o paru innych metodach czyszczenia matrycy, ale wolę serwis. Mam już dość bawienia się w to czyszczenie samemu. Efekty mnie nie zadowoliły, więc mogę zabulić trochę więcej, ale mieć pewność wyczyszczenia. Stąd mam parę pytań. Byłbym bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź, bo już jutro będę musiał wysłać paczkę do serwisu:
1. Orientujecie się ile będzie na Żytniej kosztować wyczyszczenie matrycy z takim (http://img805.imageshack.us/img805/1255/img3114.jpg) brudem? (to ciemniejsze, to włoski z pędzelków, a jaśniejsze to pozostały brud, który miałem przed tym nieszczęsnym "czyszczeniem" gruszką i pędzelkiem hamy). Dodam, że gwarancja chyba już nie obowiązuje (ponad rok od zakupu), więc dobrze byłoby się przygotować na to.
2. Czy istniej możliwość wysłania paczki z aparatem kurierem, czy trzeba iść na pocztę i kupować karton, by później samemu ją wysłać do Warszawy? No i jakie będę miał potwierdzenie, że go wysłałem tam gdzie trzeba i, że dotarł? Jak byłem oddawać monitor od komputera do serwisu, to dostałem na miejscu dokument to potwierdzający - jak to jest w tym przypadku?
3. Co trzeba zapakować, a co nie do kartonu? Czy potrzebny im jest obiektyw? Jakieś kartki z opisem problemu?
4. Kiedy i jak najlepiej jest się z nimi skontaktować? Jeszcze przed wysyłką, czy już po? Samemu dzwonić i pytać, czy czekać na ich telefon?
5. No i chyba ostatni problem - ile to może trwać? Jeśli łącznie z tydzień, to ok. Ale jeśli więcej, to wolałbym, żeby to zrobili szybciej, co oczywiście wiązałoby się z dopłatą. I tutaj kolejne pytanie - jak dużą?
To chyba wszystkie moje wątpliwości. Wybaczcie mi, ale ani razu nie oddawałem sprzętu do serwisu wysyłając go. Stąd też moje pytania - nie mam w tej dziedzinie doświadczenia. Bardzo by mi to pomogło, jeśli byście potrafili mi pomóc :)
Słyszałem o paru innych metodach czyszczenia matrycy, ale wolę serwis. Mam już dość bawienia się w to czyszczenie samemu. Efekty mnie nie zadowoliły, więc mogę zabulić trochę więcej, ale mieć pewność wyczyszczenia. Stąd mam parę pytań. Byłbym bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź, bo już jutro będę musiał wysłać paczkę do serwisu:
1. Orientujecie się ile będzie na Żytniej kosztować wyczyszczenie matrycy z takim (http://img805.imageshack.us/img805/1255/img3114.jpg) brudem? (to ciemniejsze, to włoski z pędzelków, a jaśniejsze to pozostały brud, który miałem przed tym nieszczęsnym "czyszczeniem" gruszką i pędzelkiem hamy). Dodam, że gwarancja chyba już nie obowiązuje (ponad rok od zakupu), więc dobrze byłoby się przygotować na to.
2. Czy istniej możliwość wysłania paczki z aparatem kurierem, czy trzeba iść na pocztę i kupować karton, by później samemu ją wysłać do Warszawy? No i jakie będę miał potwierdzenie, że go wysłałem tam gdzie trzeba i, że dotarł? Jak byłem oddawać monitor od komputera do serwisu, to dostałem na miejscu dokument to potwierdzający - jak to jest w tym przypadku?
3. Co trzeba zapakować, a co nie do kartonu? Czy potrzebny im jest obiektyw? Jakieś kartki z opisem problemu?
4. Kiedy i jak najlepiej jest się z nimi skontaktować? Jeszcze przed wysyłką, czy już po? Samemu dzwonić i pytać, czy czekać na ich telefon?
5. No i chyba ostatni problem - ile to może trwać? Jeśli łącznie z tydzień, to ok. Ale jeśli więcej, to wolałbym, żeby to zrobili szybciej, co oczywiście wiązałoby się z dopłatą. I tutaj kolejne pytanie - jak dużą?
To chyba wszystkie moje wątpliwości. Wybaczcie mi, ale ani razu nie oddawałem sprzętu do serwisu wysyłając go. Stąd też moje pytania - nie mam w tej dziedzinie doświadczenia. Bardzo by mi to pomogło, jeśli byście potrafili mi pomóc :)Skopiuj swój tekst i wyślij go mailem do serwisu. Nikt nie odpowie dokładniej niż sam serwis na twoje pytania.
A tyle się namęczyli na stronie CSI ,wszystko wyjaśnili dali przykłady a klient i tak tego nie czyta.
thomaslel
21-07-2010, 00:07
Zwracam honor. Przestudiowałem dzisiaj wieczorem całą stronę i mam większość potrzebnych informacji :) Teraz pozostaje tylko jedno pytanie - o ile rozumiem, że w polu "Model sprzętu" mam wpisać "Canon EOS 40D", to nie mam pojęcia co trzeba wpisać w polu "Numer Seryjny". Mam wpisać ten dziesięciocyfrowy kod u dołu aparatu, czy coś innego? Wiecie o co chodzi z tym numerem seryjnym?
Tak to ten nr z dołu aparatu.
thomaslel
21-07-2010, 11:18
Dzięki :) Mam jeszcze jedną wątpliwość. Na dole formularza zgłoszeniowego jest napisane:
"WYPOSAŻENIE: Prosimy o nie dołączanie do wysyłanego sprzętu akcesoriów, nie mających związku ze zgłaszaną usterką."
Wnioskuję po tym, że nie mam dołączać obiektywu? A jak w takim razie zrobią zdjęcie testowe, które pomoże wskazać, czy wyczyścili poprawnie matrycę? Użyją innego? Nie wiem też, czy dodać tę opaskę na szyję, czy też nie? Prosiłbym o pomoc :) Paczkę wysyłam dzisiaj, a tu ciągle jeszcze niedomówienia.
Czyli nie wysyłasz karty pamięci, muszli ocznej i paska. Nie wiem jak z baterią główną, ale jej chyba tez sie nie wysyła.
thomaslel
21-07-2010, 12:47
Karta pamięci chyba musi być, tak samo bateria - przecież po wyczyszczeniu będą musieli zrobić fotkę testową, by stwierdzić, czy brud znikł, czy nie. A do tego potrzebna jest właśnie karta pamięci i bateria. Głupio byłoby, jeśli okazałoby się, że trzeba coś dosyłać. Co do paska i obiektywu, to myślę, że zdecydowanie się nie przyda. Jeśli chodzi o muszlę oczną, to chyba nie trzeba aż tak przesadzać, bo idąc tym tropem mógłbym im samą matrycę (filtr) przesłać :mrgreen:
A właśnie tak przy okazji. Mam jeszcze jedno pytanie - Czy w opisie uszkodzenia napisać, że matryca jest zabrudzona, czy wspomnieć o tym filtrze przed nią? I chyba warto napisać o tym, że matryca jest zabrudzona tymi włoskami z pędzelka? Jak myślicie - lepiej dokładny opis ze szczegółami, czy proste suche fakty typu - "matryca jest zabrudzona" ?
Widać, że nie zdawałes jeszcze sprzętu do serwisu Canona.
Sądzisz, że Żytnia nie ma kart pamięci? Czystość matrycy możesz sprawdzić nawet bez karty pamięci w aparacie. Poza tym karta pamięci jest elementem "wyjmowalnym" i "łatwogubialny". Identycznie jest z muszlą oczną. Jak Żytnia zgubi taką "pierdółkę" to będziesz się wykłócał i udowaniał, że wysłałeś?
Zdawałem kilka razy sprzęt do serwisu i z tego co pamiętam, to oprócz paska, karty i muszli z powrotem dostawałem też baterię. Karta CF do mnie wróciła nawet gdy tydzien temu aparat w serwisie wylądował na 5 minut (dokładnie 5 minut!).
Zresztą twój sprzet, twoje dodatki i twoje ryzyko.
thomaslel
21-07-2010, 13:20
No dobra. Rzeczywiście to chyba zbędne obciążenie. Muszli ocznej jednak nie potrafię zdjąć, więc pozostałe akcesoria zostawię w domu z wyjątkiem właśnie tego elementu.
Dzięki za porady :)
witam,
niedawno stalem sie posiadaczem wysokiej jakosci szkła 85L. Zachwyt szybko minał po podpieciu do body i zrobieniu paru fotek a na koncu małym testem:i wyszlo takie cos:
http://img683.imageshack.us/f/testtbf.jpg/
Widac ze szko osrzy przed obiektem. Pytanie do was drodzy koledzy jak wyglada taka kalibracja na zytniej? I czy jest sens naprwy takiej usterki? chodzi mi oto czy po naprawie w serwisie jest mozliwe ze obiektyw bedzie trafiał idealnie w punkt?
Po opiniach niektorych uzytkowinikow troszke mam obawy przed wysyłka do nich ale co mi zostaje.......
Jeśli masz drogie szkło jakim jest ta L-ka , to raczej nie masz wyjścia i musisz skorzystać z pomocy serwisu. Najlepiej najpierw do nich napisz lub zadzwoń, to dowiesz sie szczegółowo co i jak :) Prawdopodobnie będziesz musiał dostarczyć szkło razem z body :(
Szczegóły tutaj http://www.e-csi.pl/
dziobolek
02-08-2010, 21:10
witam,
niedawno stalem sie posiadaczem wysokiej jakosci szkła 85L. Zachwyt szybko minał po podpieciu do body i zrobieniu paru fotek a na koncu małym testem:i wyszlo takie cos:
http://img683.imageshack.us/f/testtbf.jpg/
Widac ze szko osrzy przed obiektem. Pytanie do was drodzy koledzy jak wyglada taka kalibracja na zytniej? I czy jest sens naprwy takiej usterki? chodzi mi oto czy po naprawie w serwisie jest mozliwe ze obiektyw bedzie trafiał idealnie w punkt?
Po opiniach niektorych uzytkowinikow troszke mam obawy przed wysyłka do nich ale co mi zostaje.......
Z tego co widzę to focisz EOS 5D MkII, więc raczej bez problemu powinieneś dać radę
skorygować taką "wadę" przy użyciu funkcji Mikroregulacja/Microadjustment.
No chyba że już próbowałeś i nie pomaga.
Pozdrówka!
dziobolek
oczywiscie ze probowałem - ale to minimalnie pomoglo i nadal miałem front focus :(
Po pierwsze - zrób sampla na 1.2 a nie na 1.8, wtedy lepiej będzie widoczna wada. Najlepiej normalnego sampla, np portret, zamiast tabelek i wykresów...
Po drugie - nie wiem jak w przypadku dalszych odległości ale pamiętaj, że to nie szkło macro. Wiele szkieł pokazuje na takich planszach minimalny rozrzut w przypadku minimalnego ogniskowania podczas, gdy podczas normalnego fotografowania jest już wszystko w porządku - uwierz mi na słowo, przerabiałem to jakieś kilkaset razy ;)
Po trzecie - czy te 2-3 milimetrowy FF jest widoczny w codziennym użytkowaniu i naprawdę Ci przeszkadza?
Jestem nowy wiec proszę o wyrozumiałość czy do kalibracji lepiej wysłać obiektyw z aparatem czy sam obiektyw?
I czy jest jakiś alternatywny serwis do żytniej?
mate00sh
12-08-2010, 11:14
Grip BG-E2N, wymiana ząbka przytrzymującego baterię... Canon nie umożliwia wymiany jednego plastikowego ząbka - trzeba wymienić całą komorę akumulatorów. Koszt części 200 zł, odpuściłem sobie. Da się z tym żyć.
jagusia2003
13-08-2010, 20:20
Witam
naprawiałam na Żytniej canona ps s2 is . Robi nieostre zdjęcia. zrobili naprawę obiektywu za 244,- aparat odesłali podziałał kilka dni i zaczął pokazywać błąd E18 , napisałam do nich że teraz pokazuje się komunikat E18 na maksymalnym zoomie- poprosili żeby dostarczyć, przysłałam i dostałam nowy kosztorys naprawy i regulacji obiektywu za 200,- a gwarancja została odrzucona bo zniszczona była ich naklejka gwarancyjna i podobno brakuje jakieś foli w środku. Aparat był pierwszy raz w naprawie właśnie u nich!!!!!!
Paranoja przecież jak się nie znam na naprawie aparatu to go nie otwieram szczególnie że nie mam wykształcenia ani zainteresowań w tym kierunku a oni mi wmawiają że skoro naklejka jest uszkodzona to aparat był otwierany.
ludzie jak tak można naciągać klientów!!!!!!!!! zażądałam zwrotu aparatu i zwrotu kosztów poprzedniej naprawy a oni w odpowiedzi przysłali mi ponownie kosztorys na naprawę za 200,-
NIE POLECAM NIKOMU. :sad:
WYMIANA DOLNEJ CZESCI KORPUSU Z GNIAZDEM STATYWOWYM w 30D-200 zł
misiek0813
15-08-2010, 00:28
Canon 30D, wymiana spustu - 156zł.
Przy dostawie aparat wypatroszony z karty CF, baterii, muszli, ocznej, paska, obiektywu (przezornie zabrałem dekielki na szkło i body)
Witam wszystkich,
Spotkał się ktoś kiedyś z uszkodzonymi stykami aparat-obiektyw i ewentualnymi kosztami naprawy?? Nie wiem co się stało ale jeden styk nie "odbił" i pozostał wciśnięty. Aparat zgłasza mi teraz błąd "transferu danych aparat-obiektyw". Zdjęcia robi ale tylko gdy ostrze obiekty znajdujące się blisko. Jak chce ostrzyć w dali to albo w ogóle nie działa autofocus albo dostaje błąd jak powyżej.
Pozdrawiam,
allxages
21-08-2010, 23:26
Kurde, przeleciałem cały wątek i nie w sumie nie znalazłem. Aż mi się wierzyć nie chce. Czy kalibracja obiektywu kupionego w Polsce z gwarancją jest odpłatna czy darmowa? Czy trzeba wysyłać puszkę czy robią do wzorca?
Jeżeli jest na gwarancji to kalibrują za free. Jeżeli masz pewność, że pucha jest ok, to wyślij samo szkło. Jeżeli nie, to wyślij z puchą.
barman_pl
30-08-2010, 18:27
Panowie, mam pytanie. Otóż muszę wysłać 24-70 na żytnią na naprawę gwarancyjną. Mam gwarancję bez daty z samą pieczątką. Czy to plus faktura zakupu wystarczy czy lepiej wpisać na gwarancji datę zakupu ?
źródło (http://img831.imageshack.us/img831/8875/img6382m.jpg)
Pozdr.
@barman_pl
czytelne ksero faktury możesz dołączyć, bez sesu dosyłac papierek pozniej
pozdrawiam
barman_pl
30-08-2010, 20:44
Wiem wiem... Ale chodzi mi o to czy wpisywać na karcie gwarancyjnej datę zakupu czy zostawić taką jak powyżej - czyli tylko z pieczątka i podpisami ;)
pozdr.
oskarkowy
30-08-2010, 20:58
Wiem wiem... Ale chodzi mi o to czy wpisywać na karcie gwarancyjnej datę zakupu czy zostawić taką jak powyżej - czyli tylko z pieczątka i podpisami ;)
pozdr.
Nic sam nie wpisuj, nie jesteś upoważniony do wypisywania czy uzupełniania takich papierków.
Ode mnie zawsze chcieli faktury, na kartę gwarancyjną nawet nie patrzą.
barman_pl
30-08-2010, 21:25
A to spoko - wysyłam ksero FV i taką kartę jak powyżej ;)... Dziękować za info...
Pozdr.
A to spoko - wysyłam ksero FV i taką kartę jak powyżej ;)... Dziękować za info...
Pozdr.
czasmi wystarczy ksero
ale
zadzwon i spytaj sie dla pewności czy moze byc ksero czy musi byc orginał
pozdr
barman_pl
30-08-2010, 23:29
Ksero FV wiem że może być bo dzwoniłem, bardziej chciałem się zorientować co z kartą ;)
Pozdr.
Ksero FV wiem że może być bo dzwoniłem, bardziej chciałem się zorientować co z kartą ;)
Pozdr.
spoko, z tego co wiem czesto z lenistwa (nie muszę = nie robię) sprzedajcy stawiają tylko
pieczątke zeniby gdzie kupiony
i parawke (ze pieczatka nie podrabiana)
a brak daty wynika ze na FV jest, a i tak czesto FV musisz miec
o tyle
pozdrawiam
Witam.
Czy ktoś miał do czynienia z usterką "uszkodzenia PCB ASS'Y ,DC/DC"?
Przeczytałem sporo stron w tym wątku ale nie znalazłem odpowiedzi.
Pozdrawiam
underhand
02-09-2010, 08:11
przelecialem i nieznalazlem ...czy ktos kompletnie czyscił 70 200 2.8 bez IS jakie koszty ? no i oczywiscie jesli go rozbebesza to pewnie kalibrowac trzeba, czy moze sie myle by uniknac dodatkowych naciaganych cen za kalibracje
Czy ktoś miał do czynienia z usterką "uszkodzenia PCB ASS'Y ,DC/DC"?
Przeczytałem sporo stron w tym wątku ale nie znalazłem odpowiedzi.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=14854889
Matt_K-K
08-09-2010, 21:56
Wymiana szybki oslaniajacej palnik, odblokowanie mechanizmu zooma w lampie 430EX II - 150 zł.
MM-architekci
09-09-2010, 20:53
Wysłałem 5d2 , do wymiany migawka. Niestety serwis ich nie trzyma na stanie , trochę dziwne bo podejrzewam że od czasu czasu piątki do nich przychodzą na taką naprawę. Najlepsze jest to , że zamawiają migawki jak kilka aparatów będzie... :/ bomb , czyli weź pan zlecenie se odwołaj bo nam się nie pali... masakra. Póki co jutro minie 10 dni jak mają sprzęt.
korona-pl
09-09-2010, 20:56
zamawiają migawki jak kilka aparatów będzie... :/ bomb , czyli weź pan zlecenie se odwołaj bo nam się nie pali... masakra. Póki co jutro minie 10 dni jak mają sprzęt.
Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę (już parę lat w handlu nie robię...), ale zgodnie z prawem na naprawę mają 14 dni lub 21 jeżeli konieczne jest sprowadzenie części zamiennych. Jeżeli się nie wyrobią masz prawo żądać nowego aparatu.
MM-architekci
10-09-2010, 11:20
No i podają , 12 dni roboczych ale co z tego skoro 31.08 dostali aparat , przedzwoniłem bodaj 07.09 z zapytaniem ile może to trwać i pan mówi że mam sobie te 12 dni liczyć właściwie to od dziś sic! ... bo rzekomo czekają na potwierdzenie że decyduje się na naprawdę , czyli robią ze mnie idiotę , bo co mam potwierdzić ? że migawka ma być wymieniona na gwarancji ? chore
zresztą dzwoniłem w dzień kiedy aparat dostali i potwierdziłem naprawę więc cóż czekam do 18.09 tzn na ten dzień body mi już potrzebne , to praktycznie 3 tyg miną więc liczę że będzie zrobione
Rozumiem do 7d mogą nie mieć bo crop w cenie FF, ale do FF w sezonie nie mieć na wymiane migawki?
I weź człowieku nie miej zapasu...
MM-architekci
14-09-2010, 13:48
Dla mnie to też dziwne.
Minęło 2 tygodnia i nadal nie wiadomo kiedy części będą ...
Dla mnie to też dziwne.
Minęło 2 tygodnia i nadal nie wiadomo kiedy części będą ...
No to słabo, nie zazdroszczę sytuacji:( - jeśli dalej potrzebujesz sprzęt to pisz
5dmk1 wymiana migawki i naprawa mechanizmu lustra - aparat oddany wczoraj - mowia, ze na piatek bedzie gotowy.
MM-architekci
14-09-2010, 16:03
No to bosko , do starej piątki mają a do nowej nie , dla mnie to paranoja , tym bardziej że wiedzą , że sprzęt do pracy potrzebny :/.
No i podają , 12 dni roboczych ale co z tego skoro 31.08 dostali aparat , przedzwoniłem bodaj 07.09 z zapytaniem ile może to trwać i pan mówi że mam sobie te 12 dni liczyć właściwie to od dziś sic! ... bo rzekomo czekają na potwierdzenie że decyduje się na naprawdę , czyli robią ze mnie idiotę , bo co mam potwierdzić ? że migawka ma być wymieniona na gwarancji ? chore
zresztą dzwoniłem w dzień kiedy aparat dostali i potwierdziłem naprawę więc cóż czekam do 18.09 tzn na ten dzień body mi już potrzebne , to praktycznie 3 tyg miną więc liczę że będzie zrobione
Ten pan może Cie pocałować w tyłek za przeproszeniem. Naprawa gwarancyjna liczy się od dnia wysłania kurierem. Nadajesz i tego samego dnia ma być proste.
No to bosko , do starej piątki mają a do nowej nie , dla mnie to paranoja , tym bardziej że wiedzą , że sprzęt do pracy potrzebny :/.
A tak btw to ile ty strzeliłeś klatek zanim zdechła?
MM-architekci
14-09-2010, 21:28
75k
Jak minie 12 dni upomnę się , do tego czasu sprawdzę jak to faktycznie według przepisów jest.
Z wymianą mogawki w 50D wyrobili się w równy tydzień więc może faktycznie z tym dostępem części jest nie halo choć faktem jest że CSI sobie żartuje z tym terminem od którego ma liczą naprawę. Rozumiem że naprawa gwarancyjna w ramach gwarancji na przebieg migawki więc zgadzanie się lub nie klienta na naprawę jest nieco nielogiczne.
MM-architekci
15-09-2010, 09:19
Mówią tak żeby na czasie rzekomo zyskać po prostu. Generalnie jak przegną z terminem to nie odpuszczę tak łatwo.
Numer: Z/4046/08/10
Status: 4. Czeka na zamówienie(czeka na części)
Producent: CANONModel: EOS 5D MARK II BODYNumer seryjny: 0630318422
Data przyjęcia: 2010-08-31
Numer listu przewozowego przychodzącego: 0150000104728Y
Typ naprawy: Goodwill
i jeszcze :
W czasie do 14 dni sprzęt odeślemy z powrotem na koszt serwisu z odnotowaniem w gwarancji wykonanych czynności.
W ciągu 14 dni czy 14 dni roboczych ? Bo 14 dni mija dziś :P
MM-architekci
15-09-2010, 10:11
na stronie napisane 14 dni , a skoro tak to nie roboczych tylko po prostu dni
No to dzwon :D i opier.... :D
MM-architekci
15-09-2010, 12:02
Pisałem w pon czy się coś ruszyło , oczywiście nie. Takie dzwonienie nic mi nie da bo i tak mnie zleją :/ , poczekam ich 12 dni czyli sumie do jutra i dopiero będę męczył.
Zadzwoń i powiedz że masz zlecenie w sobotę i w związku z przedłużającym się ponad ustawowy termin okresem naprawy będziesz zmuszony wypożyczyć puszkę na ich koszt :)
MM-architekci
15-09-2010, 12:24
No ale jaka jest podstawa prawna to tego żeby takie coś zastosować ? ;] Ja mogę chyba co najwyżej później dochodzić roszczeń jeśli okres naprawy się przedłuża , tym bardziej że sami z siebie o niczym kompletnie nie informują.
Można to potraktować jako blef który chwyci lub nie. A z drugiej strony przedłużający się okres naprawy może z ich strony rodzić odpowiedzialność na szkodę w postaci utraconych zarobków itd z tym że udowodnienie tego wymagałoby najpierw wykazania że ich zaniechanie było zawinione.
MM-architekci
16-09-2010, 08:43
Niech ktoś mnie oświeci , czy są gdzieś oficjalne informacje jak wygląda sprawa naprawy gw przy padniętej migawce ? Terminy/warunki itp ? Co za tym idzie jasno napisane konsekwencje kiedy ktoś nie wywiązuje się z terminów ?
Bo na chwilę obecną to ja sobie mogę czekać kolejne 3 tygodnie i nadal będę słyszał że nie wiadomo co i nie wiadomo kiedy.
mariokil
16-09-2010, 08:56
Z tego co pamiętam (mogę sie mylić) jezeli zgłaszasz naprawe jako osoba prywatna - aparat nie jest kupiony na firme - to nie ma zadnej ustawowej gwarancji co do czasu naprawy jak też ilości takich napraw.
Nie wiem czy nie lepszym rozwiazaniem było zgłoszenie sie do sprzedawcy z pismem mówiącym o niezgodnosci zakupionego towaru z opisem i prosba o wymiane na towar nowy, wolny od wad.
Ja ćwiczyłem ostatnio ten temat przy okazji płyty głównej Gigabyte. Za pierwszym razem zgłosiłem jako naprawa gwarancyjna i czekałem 2 miesiące. Za drugim razem zgłosiełm niezgodność z opisem i po 2 tygodniach nowa płyta była już u mnie.
Ustawa Tobie pozostawia wybór co do ścieżki reklamacji, a nie sprzedawcy. Oczywiście są różne chaczyki. Poszukaj : Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (DzU z 2002 r. Nr 141, poz. 1176)
MM-architekci
16-09-2010, 09:08
Ale ja nie mam dowodu zakupu/karty GW. Naprawa jest w oparciu o gw producenta i tu właśnie nie wiem jak to wszystko do końca wygląda i w oparciu o co.
Zgłosiłem jako firma , sprzęt nie był kupiony na firme bo po co mi to. To co piszesz w pierwszej części to nie prawda. Ustawa obowiązuję i firmy i osoby prywatne tak samo.
No nic chyba wejdę dzisiaj do federacji konsumentów i się dopytam.
A ja muszę pochwalić serwis na Żytniej.
W poniedziałek 13.09 wysłałem do nich aparat Eos 50D, a w środę 15.09 był już u mnie :) Wymieniono w nim matówkę, oraz płytke z punktami AF bo poświetlenie działalo słabo. Teraz wszystko jest OK, także jestem zadowolony.
Jedyne do czego można mieć zastrzeżenia to brak kontaktu, chociaż w liście zaznaczyłem, że przed podjęciem naprawy proszę pilnie o kontakt.
Pozdrawiam
wymiana migawki w 5d mk1, w poniedzialek oddalem, dzis rano byl gotowy
MM-architekci
16-09-2010, 20:44
No to bosko , kolejna sytuacja kiedy do 5d1 jest , do 5d2 nie bo po co.
Czy ktoś mi powiedzieć , czy Canon określił terminy wymian migawek które podlegają gwarancji ?
W ciągu 14 dni czy 14 dni roboczych ? Bo 14 dni mija dziś :P
14 dni roboczych wyłączając z tego święta etc, wielokrotnie przerabiałem to z pcetem
czyli np.
poniedziałek wtorek środa(święto) czwartek piątek to mamy tylko 4 dni robocze
sobota też przez nie które firmy jest uważana za dzień NIE roboczy...
MM-architekci
20-09-2010, 20:27
nie 14 dni roboczych tylko 14 dni , jeśli nie jest doprecyzowane odnosi się ogólnie do dni
14 dni roboczych wyłączając z tego święta etc, wielokrotnie przerabiałem to z pcetem
czyli np.
poniedziałek wtorek środa(święto) czwartek piątek to mamy tylko 4 dni robocze
sobota też przez nie które firmy jest uważana za dzień NIE roboczy...
Wiem co to znaczy dzień roboczy. Ale skoro nie napisali tak w regulaminie to odnosi się do to 14 dni kalendarzowych.
Wiem co to znaczy dzień roboczy. Ale skoro nie napisali tak w regulaminie to odnosi się do to 14 dni kalendarzowych.
Ale ja nie mowie ze nie ...
Tylko mowię z swoich doświadczeń, w regulaminie pisze "14 dni" wieć się pytam servisanta (sklepu komputerowego) czyli w praktyce ?
Odp "Ok 3 tygodnie"
I pod konieć 3 tygodnia dostałem info o zgłoszenie sięo sprzet.
Może chłopaki na żytniej robią to szybciej?
Pozdrawiam
Przemek_PC
21-09-2010, 17:05
A nie jest tak, że w ciągu 14 dni gwarant musi jedynie określić się czy uznaje gwarancję czy nie a na naprawę ma czas nieokreślony? Przy czym brak odpowiedzi w ciągu 14 dni oznacza uznanie gwarancji.
canis_lupus
21-09-2010, 17:13
Z tego co pamiętam (mogę sie mylić) jezeli zgłaszasz naprawe jako osoba prywatna - aparat nie jest kupiony na firme - to nie ma zadnej ustawowej gwarancji co do czasu naprawy jak też ilości takich napraw.
Nie wiem czy nie lepszym rozwiazaniem było zgłoszenie sie do sprzedawcy z pismem mówiącym o niezgodnosci zakupionego towaru z opisem i prosba o wymiane na towar nowy, wolny od wad.
Ja ćwiczyłem ostatnio ten temat przy okazji płyty głównej Gigabyte. Za pierwszym razem zgłosiłem jako naprawa gwarancyjna i czekałem 2 miesiące. Za drugim razem zgłosiełm niezgodność z opisem i po 2 tygodniach nowa płyta była już u mnie.
Ustawa Tobie pozostawia wybór co do ścieżki reklamacji, a nie sprzedawcy. Oczywiście są różne chaczyki. Poszukaj : Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (DzU z 2002 r. Nr 141, poz. 1176)
Bardzo prosze nie mylić gwarancji - której zapisów nie definiują żadne przepisy, z niezgodnością towaru z umową - która to jest bardzo dokładnie opisana w Ustawie o szczególnych warunkach sprzedaży.
beatrice
21-09-2010, 19:17
Muszę przyznać, że swoje pierwsze doświadczenie z serwisem na Żytniej wspominam bardzo dobrze. Przedwczoraj mój obiektyw rozleciał się na dwie części, przerażona opiniami z forum wybrałam się najpierw do przemiłego pana w "pracowni mechaniki precyzyjnej" na Lewartowskiego, choć bardzo chciał mi pomóc, nie miał części, więc musiałam udać się na Żytnią. Z drżącym sercem patrzyłam jak niedelikatnie pan upycha mój obiektyw w pudełku, ale cóż. Umówiliśmy się, że następnego dnia do 12 dostanę kosztorys i wówczas zdecyduję się na naprawę lub nie. Maila dostałam jeszcze tego samego dnia, zadzwoniłam następnego dnia ok 12, zgodziłam się na cenę, a już godzinę później dostałam informację, że obiektyw jest gotowy. Na szczęście mieszkam kilka przystanków dalej, więc zaraz tam pojechałam, odebrałam go, później podpięłam i sprawdziłam - czysty i działa jak należy. Chyba miałam szczęście ;)
A nie jest tak, że w ciągu 14 dni gwarant musi jedynie określić się czy uznaje gwarancję czy nie a na naprawę ma czas nieokreślony? Przy czym brak odpowiedzi w ciągu 14 dni oznacza uznanie gwarancji.
Z tego co pamiętam to serwis ma czas określony jakoś chyba właśnie 14 dni (chyba dni roboczych). Ale z braku części wymiennych serwis może termin naprawy przedłużyć nawet do 3 miesięcy.
Jak regulamin autoryzowanego serwisu mówi to inna rzecz.
MM-architekci
22-09-2010, 14:41
Dostałem dzisiaj body. Z tego co widzę naprawione , brak czasu na sprawdzenie.
Natomiast gratis została mi zarysowana matówka w centralnej części. Widać że komuś omsknęła się reka/narzędzie. Komentować tego nie będę bo brak mi słów.
To jest to profesjonalne podejście do klienta który w zasadzie pracuje profesjonalnie.
MM-architekci
23-09-2010, 13:49
No i żytnia póki co mnie zlewa , o ile wcześniej kontakt był bdb to teraz cisza po tej wpadce.
Jutro będę w wawie to sobie porozmawiam na miejscu.
Kurcze to już nic nierozumiem. Jak oddawałem moje 50D na wymianę migawki to miałem zarysowaną matówkę (przypadkowo podczas dmuchania plastikowa końcówka gruchy omsknęła mi się i zrobiłem dość widoczną rysę której potem nie dało się usunąć). Po oddaniu aparatu z Żytniej matówka została albo przez nich wyczyszczona albo wymieniona na nową bo rysa zniknęła. Czy przy wymianie migawki wymieniają też matówkę?
Mam pytanie.
Aparat jest nowy, ale nie wiedzieć czemu, dostał sie jakiś farfocel pod pentapryzmat chyba - nie jest ani na lustrze, ani na matówce, tylko tam, gdzie się punkty AF - nie wiem jak to sie nazywa.
Na zdjęciu go oczywiście nie widać, widać tylko w wizjerze.
Może nie zawracałabym sobie tym głowy, ale mam wrażenie, że z niewiadomych przyczyn błądzi mi środkowy punkt AF - aparat potrafi świetnie wyostrzyć na bocznym, a na środkowym mam często zonk. Być moze własnie ten paproch powoduje jakies problemy.
Jutro będę w Warszawie i podjechałabym sobie na Żytnią, ale jak wiadomo, dzisiaj do nich nie zadzwonię, więc pytam Was, może macie jakieś doświadczenie w takich sprawach -
mogę liczyć na przedmuchanie układu na "poczekaniu" ? - czy raczej będą mi robić problem ?
Dzięki z góry za podpowiedzi
heh, dopiero zauwazyłam, że w tym watku chodzi o ceny... edytować nie mogę, usunąć też nie. Może więc ktoś mi jednak podpowie ? :)
Przepraszam za przeoczenie
MM-architekci
23-09-2010, 19:01
Czy jeżeli matówka jest zarysowana , bądź jest inny podobny defekt , serwis nie powinie tego odnotować w karcie/zgłoszeniu ? Teraz okazało się że to ja tak uszkodzony aparat wysłałem...
Wydaje mi się że jest to ich psi obowiązek, ale ja się nie znam.
MariuszJ
23-09-2010, 19:44
Mam pytanie.
Aparat jest nowy, ale nie wiedzieć czemu, dostał sie jakiś farfocel pod pentapryzmat chyba - nie jest ani na lustrze, ani na matówce, tylko tam, gdzie się punkty AF - nie wiem jak to sie nazywa.
Na zdjęciu go oczywiście nie widać, widać tylko w wizjerze.
Może nie zawracałabym sobie tym głowy, ale mam wrażenie, że z niewiadomych przyczyn błądzi mi środkowy punkt AF - aparat potrafi świetnie wyostrzyć na bocznym, a na środkowym mam często zonk. Być moze własnie ten paproch powoduje jakies problemy.
Moduł AF masz na dole puszki. Ostatnim wspólnym elementem toru światła jest lustro główne. Jak coś widzisz i nie ma tego w obiektywie ani na lustrze na AF wpływać nie może.
.
Ostatnim wspólnym elementem toru światła od obiektywu do wizjera i do modułu AF.
Wydaje mi się że jest to ich psi obowiązek, ale ja się nie znam.
Bo jest, ale jak sprzęt przychodzi kurierem to komu się chce? Oddając osobiście moze i wypisują taki papierek?
Chyba nie bez powodu jest napisane by odawać aprat bez zbędnych rzeczy. Bo nie robią takiego raportu (to tez strata czasu) i z tego powodu nie którym znikają karty muszle obiektywy.
Przed wysłaniem samemu się robi zdjęcia przedstawiające stan, mająć exify mamy jakis atut w reku czy to przeciwko servisowi czy kurierowi.
Smieszne ale to chyba najprostrza droga.
Pozdrawiam
MM-architekci
26-09-2010, 22:40
ja już mam ich w dup%# , dno a nie serwis , jak ktoś ma gw to chyba wolał bym do Berlin wysłać
Damian34
27-09-2010, 00:39
No to mnie nie pocieszyliście. Nie dość, że czekałem 3 tygodnie na naprawę vo nie mieli płyty głównej a wcześniej im się pomylił nr zlecenia. Ciekawe jak długo będę czekał na aparat bo najpierw idzie do Komorowa a potem do rtv euro. Obawiam się, że jak będzie coś nie tak będzie awantura
Witam
No i każdy ma inne doświadczenie z Żytnią.
Nie będę dublować postów ale polecam moje przeboje z 1000D
LINK DO POSTU (http://canon-board.info/showpost.php?p=872526&postcount=568)
Może nie jest tak źle jak by się wydawało. Nie bronię nikogo ale ja jestem potencjalnym zadowolonym klientem.
Byli uczciwi, a to naważniejsze.
MM-architekci
27-09-2010, 22:33
Hehe czyli przez 3 tyg wprowadzali cie w błąd , ale w rezultacie nie kosztowało cie to nic i zrobili wiec jesteś zadowolony , tak można to skreślić ?
Ja już pasuje z tym serwisem. Nie mam ochoty walczyć dalej bo to śmieszne. Teraz się okazało że jednak matówka była czyszczona , przedmuchane niby , bez wyjmowania.
Damian34
27-09-2010, 23:08
MM-architekci ja jeszcze go nie dostałem. Miał być wysłany dzisiaj. Jutro będzie interwencja czy go wyślą jutro
MM-architekci
28-09-2010, 09:02
No to tym bardziej już oceniasz usługę ? :D No przepraszam ja cię ;]
Damian34
29-09-2010, 12:54
Dostałem informację z serwisu, że to sklep musi dać zlecenie żeby odesłali aparat a sklep mówi, że to serwis. Rzecznik konsumenta, że to odpowiada serwis
MM-architekci
29-09-2010, 13:04
No czyli nadal utrzymujesz że to dobry serwis skoro sami nie wiedzą co powinni zrobić ? ;]
Damian34
29-09-2010, 17:26
Nie napisałem, że jestem zadowolony. Ciekawe ile jeszcze będą mnie zwodzić
MM-architekci
29-09-2010, 21:41
A przepraszam pomyliłem dwie osoby i zamieszałem ;]
MM ciekaw jestem co będziesz pisać za jakiś czas o serwisie Nikona.
Damian34
29-09-2010, 23:31
Jak na razie napisane jest że zlecenie zakończone. Sklep zrzuca na serwis a serwis na sklep. Szybciej bym pojechał i odebrał sam ale szkoda kasy. Będę walczył dalej i jutro ostro pisał bo to już kpina
MM-architekci
30-09-2010, 07:57
MM ciekaw jestem co będziesz pisać za jakiś czas o serwisie Nikona.
Ale o co ci chodzi ? ;]
Pewnie o to, że większość ludzi tak bardzo narzekających na serwis danej firmy ucieka do innego systemu myśląc, że tam będzie lepiej ;)
A niestety w tym przypadku trawa u sąsiada wcale nie jest bardziej zielona niż u nas :mrgreen:
MM-architekci
30-09-2010, 09:56
Tak no to pewnie był argument dla zmiany sprzętu heh. Nie zmieniłem systemu.
Damian34
30-09-2010, 09:59
Ja to się zastanawiam dlaczego przetrzymują naprawiony sprzęt i zwalają jeden na drugiego tzn sklep na serwis a serwis na sklep. Może jednak nie działa tak jak powinien i zwlekają z wysyłką. Ja chyba zaczne ich straszyć bo po dobroci nie ma co
Ale o co ci chodzi ? ;]
Chodzi o to:
http://canon-board.info/showthread.php?t=69373
MM-architekci
05-10-2010, 22:38
No i nadal nie rozumiem co do ma do rzeczy?
Zmieniam bo okazało się że lepiej sprawdza się sprzęt Nikona w mojej pracy.
Jak już całkowicie zmienisz system na Nikona to wpadnij tu za jakiś czas i napisz gdzie masz ich serwis. Z tego co czytam w necie to będziesz miał nam dużo do opowidania :)
MM-architekci
05-10-2010, 23:45
Czytałem już o serwisie nikona więc tez wiem jak to wyglądam. Tam jest chociaż CPS ? czy jaki to tam skrót był więc może dzięki temu działa to lepiej , albo się tylko łudzę ;]