Zobacz pełną wersję : Wysokośc VAT na plener itd..
Czy ktoś wie (bo Urząd Skarbowy w Nowym Saczu nie wie!!!) jaka stawka podatku Vat obowiązuje na wykonanie (mam nadzieję artystycznej) sesji zdjęciowej (plener, stare wnętrza itd..) nieoficjalnie poinformowano mnie że chyba 7% bo może to podciągnąć pod Ustawe O Prawach Autorskich i wówczas to vat te 7%. Wieć może ktoś ma pewne informacje i może kod PKD to tej formy działalności gosp.
mario1275
12-12-2006, 11:21
forma działalnosci to usługi fotograficzne - PKD nie pamiętam ale vat chyba faktycznie 7% tlko pytanie czy jesteś vatowcem??
bo jeśli nie to polecam rozliczanie na zasadach ogólnych i prowazdzenie książki przychodu - rozchodu
forma działalnosci to usługi fotograficzne - PKD nie pamiętam ale vat chyba faktycznie 7% tlko pytanie czy jesteś vatowcem??
bo jeśli nie to polecam rozliczanie na zasadach ogólnych i prowazdzenie książki przychodu - rozchodu
tak, vatowcem jestem, tylko usługi fotograficzne to drzewo (nazewnictwo z PKD :-)i mają wiele gałęzi (czym innym jest usługa fotograficzna np wykonanie odbitek lub zdjęcie paszportowe a czy innym sesja gdzie udział "twórczy" fotografa jest większy) i to chyba jest inaczej klasyfikowane i tego vat i symbol PKWiU mi chodzi
Napisz pismo do twojego US z twoją interpretacją przepisów. Jeśli nie ustosunkują się w odpowiednim czasie to twoja interpretacja jest prawomocna.
mario1275
12-12-2006, 12:29
klasa 74.81 podklasa 74.81.Z Działalność fotograficzna
74.81.Z Działalność fotograficzna
Podklasa ta obejmuje:
- usługi fotograficzne w zakresie:
- fotografii portretowej, zdjęć paszportowych, zdjęć do legitymacji, zdjęć z uroczystości ślubnych itp.,
- fotografii komercyjnej, dla wydawców, dla potrzeb kreatorów mody, dla agentów handlu nieruchomościami lub dla celów turystyki,
- fotografii lotniczej,
- obróbkę materiałów fotograficznych:
- wywoływanie klisz, robienie odbitek i powiększeń z negatywów i taśm filmowych przyjętych od klienta,
- oprawianie slajdów,
- kopiowanie, restaurowanie i retuszowanie fotografii,
- usługi fotograficzne realizowane za pomocą automatów fotograficznych.
Podklasa ta nie obejmuje:
- obróbki taśm filmowych związanej z przemysłem filmowym i telewizyjnym, sklasyfikowanej w 92.11.Z,
- działalności agencji informacyjnych, sklasyfikowanej w 92.40.Z,
- działalności automatów fotograficznych na monety, obsługiwanych osobiście, sklasyfikowanych w 93.05.Z.
a tu masz jak byś sam chciał poczytać: http://www.stat.gov.pl/klasyfikacje/PKD/pkd.htm
ale samo pkd nie decyduje o formie rozliczania z US (jełśi jesteś fotografikiem artystą rozliczasz siejak artysta jeśłi prowdzisz działalność to albo vat albo jak pisałem wcześniej książka przychodu rozchodu albo jeszcze inne formy rozliczenia - np możesz być zatrudniony jako osoba fizyczna ale to jużbyło by kombinowanie;)
mario1275
12-12-2006, 12:58
już znalazłem ty do celów podatkowych nie potrzebujesz klasyfikacji pkd tylko PKWiU ta jest bardziej szczegółowa
masz tutaj: http://klasyfikacje.pl/drzewo.php?baza=pkwiuvat&parentList=74,74.8,74.81,74.81.2,74.81.22,74.81.22-00#
w skrócie :
74 USŁUGI ZWIĄZANE Z PROWADZENIEM DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ POZOSTAŁE
74.8 USŁUGI ZWIĄZANE Z PROWADZENIEM INTERESÓW POZOSTAŁE, GDZIE INDZIEJ NIE SKLASYFIKOWANE
74.81 Usługi fotograficzne
74.81.2 Usługi wykonywania zdjęć
74.81.22 Usługi wykonywania fotografii portretowych pozostałe
74.81.22-00 Usługi wykonywania fotografii portretowych, pozostałe
74.81.22-00.00 Usługi wykonywania fotografii portretowych, pozostałe
niestety nie znalazłem tej usługi w załączniku nr 3 do ustawy w którym określone są usługi na które obowiązuje 7% vat ani w załączniku nr 6 gdzie określone sa usługi objęte 3% vatem więc może to oznaczać że Vat wynosi 22% lecz mogę się mylić a ty wisisz mi piwo:)
uuuchhh... ale perfekcyjnie podzszedłeś do tematu, urzędnik wspominał o pozycji 162 z załącznika 3, a w sprawie wykładni odesłał mnie do GUS w Łodzi, a piwo... zawsze chętnie stawiam, jeśli będziesz w okolicy...a jest co pofocić..
ale samo pkd nie decyduje o formie rozliczania z US (jełśi jesteś fotografikiem artystą rozliczasz siejak artysta jeśłi prowdzisz działalność to albo vat albo jak pisałem wcześniej książka przychodu rozchodu albo jeszcze inne formy rozliczenia - np możesz być zatrudniony jako osoba fizyczna ale to jużbyło by kombinowanie;)
Jeśli pozwolicie to skorzystam z okazji i podrążę trochę temat, bo nigdzie do tej pory nie znalazłem odpowiedzi.
Czy mógłbyś trochę więcej opowiedzieć o sposobach rozliczania fotografa z US? Zdarza mi się (ostatnio coraz częściej) popełnić jakieś sesje ślubne, za które biorę kasę. Ponieważ chciałbym być wzorowym obywatelem praworządnego państwa ;) chciałbym ten "interes" jakoś zalegalizować. Jak to powinienem zrobić i czy w ogóle warto sobie zawracać głowę?
Pytałem różne osoby zorientowane w temacie, ale każda mówiła mi coś innego...
Tomasz1972
12-12-2006, 13:43
Usługi foto opodatkowane są stawką podstawową VAT czyli 22% .
mario1275
12-12-2006, 14:03
mtata jeżeli zaczynasz jakąś działalność to zgłaszasz siędo gminy potem do zus i US. Napisz mi proszę jaka jest twoja obecna sytuacja pracowniczo - działalnościowa::) tzn czy jesteś zatrudniony gdzieś, czy też prowadzisz już jakąś działalność ?
Pracuję na etacie i raczej nie planuję w najbliższym czasie z tego rezygnować :)
Fotografia od zawsze była moim hobby. Dopiero od stosunkowo niedawna pojawiła się możliwość dodatkowego przypływu gotówki, żeby trochę złagodzić ból związany z zakupem coraz to nowych dodatków do sprzętu. Raczej więc nie liczę na to, że mógłbym kiedykolwiek "wyżyć" z samej fotografii. Ale cały ten proceder chciałbym uprawiać jak najbardziej legalnie :D
mario1275
12-12-2006, 14:31
więc rejestrujesz działalność, rozliczasz się na zasadach ogólnych, prowadząc książke przychodu i rozchodu do zusu będziesz musiał jednak płacić składkę zdrowotną (oprócz tej którą płaci pracodawca) to jest ok. 170PLN plus jest taki że podatek płacisz od dochodu czyli różnicy pomiędzy przychodem a rozchodem od podatku odlicza się zapłacone składki ZUS więc jedyna uciążliwość to składanie PIT5 co miesiąc - więc musisz sobie zrobić bilans zysków i strat i odpowiedzieć na pytanie czy ci się to opłaca. oczywiście nie wyjaśniłem tu dokłądnie niuansów rozliczania się z US bo to problem dośc rozległy a dla mnie zbyt mglisty dlatego osobiście korzystam z pomocy osób bardziej doświadczonych;)
Dzięki wielkie za poradę! :-)
Wspomniałes wcześniej, że może tu mieć znaczenie czy prowadzi się "zwykłą" działalność gospodarczą, czy jest się artystą fotografikiem. Nie to, żebym od razu chciał się uważać za artystę :D ale ciekawi mnie co trzeba zrobić, żeby nim zostać i czym to się różni dla US od nie-artysty fotografa :)
o jaki ciekawy temat ;) ja od stycznia otwieram dzialalnosc, ktorej jedna z galezi bedzie wlasnie fotografia zleceniowa ... ale bedzie to tylko ok 30% dochodu, czy mogłby mi ktoś napisać jak wygląda sprawa kas fiskalnych ?? pozostałe 70% będą to usługi dla firm z zakresu szeroko pojętego projektowania oraz informatyki.
mario1275
12-12-2006, 15:08
póki co nie potrzebujemy kas fiskalnych (projektowania - jakiego?) a żeby US uznał cię za artystę to chyba trzeba być członkiem SPAFu np a może nie, trzeba by zapytać ale taka usługa jak plener dla młodych i to jeśli jest to twoje dodatkowe żródło dochodu to raczej sięnie załapie, choć wg PKD to będzie chyba 92.31.G ale jako twórca róznica polega na tym jaki przyjmuje się koszt uzyskania przychodu (50% jeśli się nie mylę) i nie prowadzi się wtedy jako takiej księgowości ale tego nie jestem pewien
projektowania graficznego, reklamy, znaki towarowe, loga, strony.
Dodatkowo programowanie sterowników, maszyn numerycznych.