Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Wysokośc VAT na plener itd..

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Wysokośc VAT na plener itd..

Czy ktoś wie (bo Urząd Skarbowy w Nowym Saczu nie wie!!!) jaka stawka podatku Vat obowiązuje na wykonanie (mam nadzieję artystycznej) sesji zdjęciowej (plener, stare wnętrza itd..) nieoficjalnie poinformowano mnie że chyba 7% bo może to podciągnąć pod Ustawe O Prawach Autorskich i wówczas to vat te 7%. Wieć może ktoś ma pewne informacje i może kod PKD to tej formy działalności gosp.
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

forma działalnosci to usługi fotograficzne - PKD nie pamiętam ale vat chyba faktycznie 7% tlko pytanie czy jesteś vatowcem??
    bo jeśli nie to polecam rozliczanie na zasadach ogólnych i prowazdzenie książki przychodu - rozchodu

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275 Zobacz posta
    forma działalnosci to usługi fotograficzne - PKD nie pamiętam ale vat chyba faktycznie 7% tlko pytanie czy jesteś vatowcem??
    bo jeśli nie to polecam rozliczanie na zasadach ogólnych i prowazdzenie książki przychodu - rozchodu
    tak, vatowcem jestem, tylko usługi fotograficzne to drzewo (nazewnictwo z PKD :-)i mają wiele gałęzi (czym innym jest usługa fotograficzna np wykonanie odbitek lub zdjęcie paszportowe a czy innym sesja gdzie udział "twórczy" fotografa jest większy) i to chyba jest inaczej klasyfikowane i tego vat i symbol PKWiU mi chodzi
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 12-12-2006 o 11:38
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Napisz pismo do twojego US z twoją interpretacją przepisów. Jeśli nie ustosunkują się w odpowiednim czasie to twoja interpretacja jest prawomocna.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

klasa 74.81 podklasa 74.81.Z Działalność fotograficzna

74.81.Z Działalność fotograficzna

Podklasa ta obejmuje:
    - usługi fotograficzne w zakresie:
    - fotografii portretowej, zdjęć paszportowych, zdjęć do legitymacji, zdjęć z uroczystości ślubnych itp.,
    - fotografii komercyjnej, dla wydawców, dla potrzeb kreatorów mody, dla agentów handlu nieruchomościami lub dla celów turystyki,
    - fotografii lotniczej,
    - obróbkę materiałów fotograficznych:
    - wywoływanie klisz, robienie odbitek i powiększeń z negatywów i taśm filmowych przyjętych od klienta,
    - oprawianie slajdów,
    - kopiowanie, restaurowanie i retuszowanie fotografii,
    - usługi fotograficzne realizowane za pomocą automatów fotograficznych.

Podklasa ta nie obejmuje:
    - obróbki taśm filmowych związanej z przemysłem filmowym i telewizyjnym, sklasyfikowanej w 92.11.Z,
    - działalności agencji informacyjnych, sklasyfikowanej w 92.40.Z,
    - działalności automatów fotograficznych na monety, obsługiwanych osobiście, sklasyfikowanych w 93.05.Z.

a tu masz jak byś sam chciał poczytać: http://www.stat.gov.pl/klasyfikacje/PKD/pkd.htm

ale samo pkd nie decyduje o formie rozliczania z US (jełśi jesteś fotografikiem artystą rozliczasz siejak artysta jeśłi prowdzisz działalność to albo vat albo jak pisałem wcześniej książka przychodu rozchodu albo jeszcze inne formy rozliczenia - np możesz być zatrudniony jako osoba fizyczna ale to jużbyło by kombinowanie

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

już znalazłem ty do celów podatkowych nie potrzebujesz klasyfikacji pkd tylko PKWiU ta jest bardziej szczegółowa
    masz tutaj: http://klasyfikacje.pl/drzewo.php?ba...2,74.81.22-00#

w skrócie :
    74 USŁUGI ZWIĄZANE Z PROWADZENIEM DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ POZOSTAŁE
    74.8 USŁUGI ZWIĄZANE Z PROWADZENIEM INTERESÓW POZOSTAŁE, GDZIE INDZIEJ NIE SKLASYFIKOWANE
    74.81 Usługi fotograficzne
    74.81.2 Usługi wykonywania zdjęć
    74.81.22 Usługi wykonywania fotografii portretowych pozostałe
    74.81.22-00 Usługi wykonywania fotografii portretowych, pozostałe
    74.81.22-00.00 Usługi wykonywania fotografii portretowych, pozostałe

niestety nie znalazłem tej usługi w załączniku nr 3 do ustawy w którym określone są usługi na które obowiązuje 7% vat ani w załączniku nr 6 gdzie określone sa usługi objęte 3% vatem więc może to oznaczać że Vat wynosi 22% lecz mogę się mylić a ty wisisz mi piwo
    Ostatnio edytowane przez mario1275 ; 12-12-2006 o 13:01

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

uuuchhh... ale perfekcyjnie podzszedłeś do tematu, urzędnik wspominał o pozycji 162 z załącznika 3, a w sprawie wykładni odesłał mnie do GUS w Łodzi, a piwo... zawsze chętnie stawiam, jeśli będziesz w okolicy...a jest co pofocić..

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275 Zobacz posta
    ale samo pkd nie decyduje o formie rozliczania z US (jełśi jesteś fotografikiem artystą rozliczasz siejak artysta jeśłi prowdzisz działalność to albo vat albo jak pisałem wcześniej książka przychodu rozchodu albo jeszcze inne formy rozliczenia - np możesz być zatrudniony jako osoba fizyczna ale to jużbyło by kombinowanie
    Jeśli pozwolicie to skorzystam z okazji i podrążę trochę temat, bo nigdzie do tej pory nie znalazłem odpowiedzi.

Czy mógłbyś trochę więcej opowiedzieć o sposobach rozliczania fotografa z US? Zdarza mi się (ostatnio coraz częściej) popełnić jakieś sesje ślubne, za które biorę kasę. Ponieważ chciałbym być wzorowym obywatelem praworządnego państwa chciałbym ten "interes" jakoś zalegalizować. Jak to powinienem zrobić i czy w ogóle warto sobie zawracać głowę?
    Pytałem różne osoby zorientowane w temacie, ale każda mówiła mi coś innego...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Usługi foto opodatkowane są stawką podstawową VAT czyli 22% .

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

mtata jeżeli zaczynasz jakąś działalność to zgłaszasz siędo gminy potem do zus i US. Napisz mi proszę jaka jest twoja obecna sytuacja pracowniczo - działalnościowa: tzn czy jesteś zatrudniony gdzieś, czy też prowadzisz już jakąś działalność ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów