Zobacz pełną wersję : Blenda typu Handmade
Olszewski
11-12-2006, 20:11
Witam,
Czy ktos mial do czynienia z tym? Jak sie spisują? Bo slyszalem ze wystarczy miec tekture grubą w kształcie koła i dosyc ladnie i równomiernie obleikic ją sreberkiem i dac cos na brzegi zeby srebro sie nie rozwijało? Czy to bedzie spełniało swoje zadanie? Koszt wykonania takiej blendy jest tańszy o dobre 60zł
Tektura - 6zł
Srebrerko - 6zł
Wykończenie - 5zł
Gdzie normalna blenda (dobra blenda) kosztuje ~70zł. Tylko ciekawe czy blenda handmade spełnia swoje zadanie?
rysiaczek
11-12-2006, 20:40
blenda handmade spelni swoje zadanie, co wiecej mozesz zrobic jeszcze prostsza i tansza - ot kawalek cienkiego (3cm) styropianu, wycinaj w dowolne ksztalty;)
Tylko jedna rzecz - pomysl, ze musisz to gdzies przetransportowac... imho akurt w tym temacie rozrzut cenowy normalna/handmade nie jest na tyle duzy, by byl powodem 1)zabawy w tworzenie 2)niedogodnosci w transporcie 3)innej mimo wszystko specyfiki dzialania:)
Olszewski
11-12-2006, 20:46
rysiaczek - zacznijmy od tego, iż transport nie stanowi problemu :) Wykonanie pokrowcy na blende (sztywnych) to koszt 10zł (2szt.) :)
Odnosnie styropianu to nie polecam, styropian sie moze zlamac dosyc latwo, a tektura gruba, sztywna nawet jakby w jakis sposob sie wygieła to mozna probowac wyprostowac, styropian sie rozsypie i lipa z blendy.
Niby rzeczywiscie rozrzut cenowy niewielki bo różnica (z pokrowcem) 40zł od jednej sztuki, ale zawsze pozostaje pytanie, po co wydawac te 40zł wiecej skoro moze zostac w kieszeni a zrobienie blendy to 1 godzina wolnego czasu w niedziele :P
Olszewski, jak zrobisz to rezerwuję sobie prezentację ze zdjęciami w T&T :-D
Bagnet007
11-12-2006, 23:46
A ja sobie zrobiłem jakiś czas temu blendę hand-made :mrgreen: Na oko 75*50 cm. Z jednej strony srebrna, z drugiej złota. Kubaman- przywieść ją do Ciebie :lol: ?
rysiaczek
12-12-2006, 02:06
rysiaczek - zacznijmy od tego, iż transport nie stanowi problemu :) Wykonanie pokrowcy na blende (sztywnych) to koszt 10zł (2szt.) :)
nie miałem na mysli pokrowca, lecz raczej rozmiaru.. nie wyobrażam sobie transportować mojej blendy ~60x90 rozlozonej (30cm po zlozeniu). Ale jezeli to nie problem dla Ciebie, to git - czekamy na T&T:)
Olszewski
12-12-2006, 08:07
Jako iż jestem nowy czy ktoś mógłby rozwinąc skrót T&T?:)
Owszem transport dla mnie to nie problem :) Nad skladaniem blendy pomysle jak bede ją robił :)
Tips&tricks - to taki dział na forum o wszelkiego rodzaju handmade'ach
A moze gotowe ekrany zagrzejnikowe? W rulonie lub płytach? Nie aż tak łamliwe i niewiele kosztują a gotowe
mario1275
12-12-2006, 17:58
są jeszcze takie maty na plaże bardziej elastyczne - ajako blenda w zalezności od światła może służyć nawet zwykły biały karton
Olszewski
12-12-2006, 19:08
kami74 - dziekuje za wyjaśnienie :)
Joshec, mario - ja pozostane przy tekturze :) Jak bede mial chwile czasu wolnego to postaram sie zrobic T&T i zmontowac tego typu blende.
KuchateK
12-12-2006, 19:15
Pamietajcie tylko, ze material na blede ma byc stosunkowo matowy/porowaty/zmiety, tak aby odbijal swiatlo na powierzchnie rownomiernie a nie w dziwne wzorki jak to sie dzieje przy stosowaniu gladkich kocy termicznych z apteki.
Olszewski
12-12-2006, 22:28
Kuchatek - cenna rada :) a takie srebro jak są pakowane np. czekolady?
Tomasz1972
12-12-2006, 22:30
http://www.janniezbedny.pl/niezastapiony_jan_niezbedny/przechowywanie_zywnosci_z_janem/34,1,43,4,artw.html
Ja używam maty na przednią szybę samochodu. Elastyczna, składa się do wymiaru mniej więcej 40/15 cm, jest pokryta srebrnym materiałem. Wydaje mi się, że widziałem gdzieś złote ale nie jestem pewien. Cena na wyprzedaży w Tesco 2,99
Ja używam maty na przednią szybę samochodu. Elastyczna, składa się do wymiaru mniej więcej 40/15 cm, jest pokryta srebrnym materiałem. Wydaje mi się, że widziałem gdzieś złote ale nie jestem pewien. Cena na wyprzedaży w Tesco 2,99
wlasnie mialam pisac ze moj kuzyn uzywa takiej samej:)
efekty calkiem przyzwoite:)
Olszewski
14-12-2006, 23:24
Hmm :) Moze tez warto wyprobowac :)
bede musiał się zakręcić koło tesco, bo kartonow miałem 2 i po dwu plenerach poszły w cholere :(
kartony jakos sie nie sprawdzaja. mam bialy i czarny ale bialy juz nie jest bialy bo tu ktos nadepnie tam samo sie pobrudzi... ;)
niebawem tez zakupie blendy
Koce termiczne -fajna rzecz ale jak pisał KuchateK trzeba mocno wymiętolić... (klejem do kasetonów nakleiłem na pianke, którą daje się pod panele -super lekka jednak do transportu odpada ;
większa powierzchnia to już oklejona konstrukcja z rurek PCV - nie nadaje sie do transportu ;) )
Mata na przednią szybe samochodu -srebrna (złożona na pół zawsze znajduje miejscie w plecaku, największy jej minus: gnie się na wszystkie strony w czasie nawet lekkiego wiaterku)
Ale po tych zabawach z Handmade i tak rozglądam się za prawdziwą blendą... :D
-=Festyk=-
16-12-2006, 16:14
Ja w swoim piwnicowatym studiu;) zrobiłem dość dużą blendę ze styropianu i sprawdza się idealnie.Równomiernie odbija światło,bez żadnych wzorków.Transportować jej nie muszę to mi mobilność zestawu nie przeszkadza:)