Zobacz pełną wersję : 430ex czy 580ex do EOS 30D?
czy róznica miedzy tymi lampami warta jest 170euro ? u mnie 430ex kosztuje 249e ,a 580ex 419e.
za róznice mozna by kupic grip BG-E2 choc mnie ten aparat dobrze w reku lezy, a i bateria wystarcza na to co robie.. czyli biegam po okolicy i udaje fotografa ;)
niemniej jednak prosze o jakies racionalne argumenty
ja mam ten sam problem i wybiore 580. głównie dlatego, że jest mocniejsza i może sterować innymi lampami.
Stoję przed takim samym wyborem i chciałbym 580ex, ale rozsądek podpowiada, że 430ex będzie wystarczająca dla moich potrzeb - pstrykacza, który więcej niż jednej lampy na raz nie używa (oprócz pstrykania produktów do sklepu internetowego - ale mam lampy studyjne).
Argument, że 580ex mocniejsza - OK. Ale że steruje innymi lampami?
A planujesz mieć więcej lamp niż jedną? I będą to lampy Canona ?
Za 6 stówek różnicy kupisz gripa - jeśli potrzebny, albo będziesz miał na kawałek nowego obiektywu. Ewentualnie będziesz miał na wycieczkę, gdzie być może zrobisz zdjęcie życia (pewnie bez użycia lampy błyskowej :mrgreen: ), lub możesz sprawić prezent żonie / dziewczynie lub dziecku - pożytek z tego większy niż z możliwości wyzwalania dodatkowych lamp w 580ex czy strobo, których prawdopodobnie nigdy nie użyjesz. Oczywiście jeśli masz kasę, to kupuj 580ex, ale gdybyś miał, nie byłoby tego posta...
Ja chyba wybiorę 430ex...
wiesz kasa to nie jest problemem ale sens jej wydania, ja w ogole tego canona troche z przypadku kupiłem, mniejsza o okolicznosci, nie znam sie na sprzęcie canonowskim, generalnie słabo znam sie na lampach i nie wiem co to jest warte bo jesli róznica w klasie lamp warta jest 170 euro to wydanie tej kwoty jest najmniejszym problemem
w sumie to nawet nie 170 a 120 bo mam te czeki od canona i tam jest 50E zwrotu w przypadku zakupu 580EX
tylko lubie miec pewnosc ze nie wywalam kasy :)
jeżeli masz kase, to bierz 580ex. Napewno nie będziesz żałował. Lepiej, abyś nie wykożystał w pełni funkcji 580ex niż gdyby miało Ci ich zabraknąć w 430ex
Bierz 580EX! Jakbym stał przed takim wyborem dzisiaj to bym się nie zawachał.
Kiedyś się zawachałem i wziąłem 550EX i gripa 8-) :lol:
Ale nie wiem czy teraz dostaniesz gdzieś nówkę sztukę 550EX. Ale nie o to pytałeś, więc rozmowę o 550EX zostawmy.
Ja też się wahałem, robiłem okazyjnie 420 i 430 Ex. Ostatni raz jekieś 5 tygodni temu na imprezie córki w szkole - i 430 miała za mało mocy.. a już miałem kupić 430 i kupiłem 580 - po pierwszych testach moc i wygoda obsługi (kółko) jest zdecydowanie większa niż 430. Więc jak cię stać to bierz 580.. nigdy nie wiadomo gdzie bedziesz focił
Pozdr
Artur
Mam 420 i 580. 580 to jest klasa sama w sobie. A 420 tez sporo sie zrobi, ale wolniej i slabiej. Ja polecam 580EX.
tylko lubie miec pewnosc ze nie wywalam kasy :)
myslę, że zakup 580EX to nie jest wywalanie kasy :) to świetny zakup :)
Mam 420 i 580. 580 to jest klasa sama w sobie. A 420 tez sporo sie zrobi, ale wolniej i slabiej. Ja polecam 580EX.
Tylko, że 420 jest zdecydowanie wolniejsza od 430, ja myślę, że przewaga 580 w stosunku do 430 to głównie możliwość pracy jako master a mi rzadko zdarza się pracować z 430 powyżej 0 a zwykle jest to -2/3 do -1EV (nawet ze STOFENEM). Potem zwykle już mocno widać tę lampę...
Podsumowując, kiedyś pewnie kupię tę 580 ale tylko po to aby móc zdalnie wyzwalać tę 430...
czy róznica miedzy tymi lampami warta jest 170euro ? u mnie 430ex kosztuje 249e ,a 580ex 419e.
za róznice mozna by kupic grip BG-E2 choc mnie ten aparat dobrze w reku lezy, a i bateria wystarcza na to co robie.. czyli biegam po okolicy i udaje fotografa ;)
niemniej jednak prosze o jakies racionalne argumenty
Jest warta, osobiście mam 430ex, bo poskąpiłem kasy na 580-kę. Wydawało mi się, że mi wystarczy. Potem miałem okazję robić zdjęcia właśnie zestawem 30D + 580ex i różnica wbrew pozorom jest ogromna. Naprawdę warto dołożyć tę różnicę w cenie.
Oczywiście, że tak. W zasadzie większość tutaj nie ma co do tego wątpliwości, no może oprócz autora wątku ;)
"Kasa misiu kasa" dla mnie róznica w cenie pomiedzy 430 i 580 jest duża więc nawet o 580 nie myśle.a 0 430stce mysle w blizej nieokreslonej przyszłosci Jesli róznica kasowa jest dla Ciebie pomijalna to za wszystkimi - kup 580.
Mnie osobiście wystarcza zupełnie 420EX ze Stofenem. W zeszłym roku na studniówce (wielka ciemna sala) jakby brakowało mi mocy i szybkości ładowania (można zdjąć dyfuzor i będzie). Ale od tej pory (głównie śluby) nie zauważyłem w/w braków. Mam też Metza 54 (jest niezastąpiony w pewnych sytuacjach, w innych wręcz przeciwnie), więc na co dzień używam 420. Dziś brałbym 430EX i basta :) Nie lubie zdjęć z przewagą flasha, wolę podnieść ISO.
to zalezy jeszcze od tego jakie masz szkla i jakie robisz foty, bo moze rzeczywiscie 430 Ci wystarczy wiec nie ma co wywalac kase. uzywales wczesniej jakiejs lampy? poza wbudowana;)
to zalezy jeszcze od tego jakie masz szkla i jakie robisz foty, bo moze rzeczywiscie 430 Ci wystarczy wiec nie ma co wywalac kase. uzywales wczesniej jakiejs lampy? poza wbudowana;)
jesli mam byc szczery to... mialem TTL z Zenithem :D
to by było na tyle jesli o lampy chodzi....
obiektywy... T 17-50 2.8
zamówiony canon 85mm 1.8
w planie na wiosne 70-200 4.0 L IS(na puchar ameryki w Walencji :D)
no chyba ze zrobie jakis interes zycia a wtedy kupie leice M8(poprawioną :P ) i znikne z tego forum :D
no to mi sie wydaje ze 430 Ci wystarczy:) no chyba ze robisz wesela to jednak 580.
no to mi sie wydaje ze 430 Ci wystarczy:) no chyba ze robisz wesela to jednak 580.
nie robie wesel... w ogole słowo "wesele" działa na mnie jak woda swiecona na diabła za co kobiety mnie nienawidzą ale to inna bajka :D
ja robie fotki da siebie by powiesic cos ładnego na scianie lub by rozebrac jakąs niewiaste;) gdyz przyznam ze nikczemny bajer na delikatna "artystyczną" sesje rozbieraną bywa wręcz genialny :D
hehe-ja nie mam takiego bajeru ale z reguly jak robie swojej dziewczynie foty to jakos tak niechcacy wychodzi;)
a wracajac do tematu - ja w takim wypadku polecam z cala odpowiedzialnoscia 430ex:)
hehe-ja nie mam takiego bajeru ale z reguly jak robie swojej dziewczynie foty to jakos tak niechcacy wychodzi;)
a wracajac do tematu - ja w takim wypadku polecam z cala odpowiedzialnoscia 430ex:)
ale czy ja mówie o własnej dziewczynie ? z własną to po pewnym czasie juz kazirodztwo ;)
oki to jade do sklepu "nie dla idiotow" i sobie kupie... bo w promocji 430ex jest u mnie po 249 euro a w razie czego odniose im mówiąc ze prezent nie trafiony :D
w ogole jakby ktos szukał 70-200 4.0 L IS to Media Markt w niemczech ma to w cenie 1049 euro... na ebay jest drozej o 100 euro!!! nie wiem skąd mają moze ukradli ale mają :) a 5D z obiektywem 24-105 L 4 IS za 2990... tego ebay równiez nie przeskoczy...
Bierz 580EX. Warto. A odkąd mam to tym bardziej wiem, że warto. Lubię rozpraszać światło (wtedy wszystko ładniej wygląda) i wtedy czasami nawet tej lampie mocy brakuje. A są jeszcze inne potrzebne funkcje, których brak odkrywamy gdy ... nie ma tych funkcji w lampie.
mam mozliwosc kupic lampe 430EX Speedlite TTL lub 580EX II Speedlite TTL
Posiadam 30d i nie wiem ktora lampa bedzie w pelni wspolpracowala z moim modelem. bo po co mi drozsza lampa jesli nie bede mogl jej wykorzystac pozniej w pelni. Co mozecie mi powiedziec na temat tych lamp ?
Potrzebna bedzie w 80 % do sportowych zdjec ( deskorolka, rolki, bmx, snowboard..)
a moze wogole jakas mozecie zaproponowac ?
z gory dziekuje i przepraszam za klopotliwe pytanie i z pewnoscia za pytanie ktore nia raz tu sie pojawiala ale naprawde nie mam zbytnio czasu by sie w glebiac w wielka odchlan tego forum :/
Ja nie uzywalem innych i jestem w 100% zadowolony z mojej. Ponoc starsze wersje sa glosne podczas ladowania kondensatorow, wolniej się ładują, mają mniej wygodne mocowanie itd. Nie wiem jak jest z opcją stroboskopową w starszych modelach, którą się można fajnie bawić w 580.
Jak się nad tym zastanawiasz to czytałem kilka tematów z tym związanych więc
http://canon-board.info/search.php może ci wiele pomoc.
Pozdro
mam mozliwosc kupic lampe 430EX Speedlite TTL lub 580EX II Speedlite TTL
Posiadam 30d i nie wiem ktora lampa bedzie w pelni wspolpracowala z moim modelem.
Obydwie oraz wszystkie inne Canon EX.
bo po co mi drozsza lampa jesli nie bede mogl jej wykorzystac pozniej w pelni.
o tym sobie poczytaj na forum;
http://canon-board.info/showthread.php?t=11928
http://canon-board.info/showthread.php?t=5466
naprawde nie mam zbytnio czasu by sie w glebiac w wielka odchlan tego forum :/
to Twój problem :-P
Miałem 30D i 430EX. Teraz mam 40D i 580EX II.
Różnice - 430 było słychać podczas ładowania, 580 nie słychać.
430 ładowała się zauważalnie wolniej od 580.
W 430 nie ma sztucznego sufitu - musiałem używać kartonika i gumki recepturki, w 580 zamontowali ten przydatny gadżet.
580 można sterować z aparatu - wygodne jeśli sterujemy innymi lampami - nie wiem jak ustawić tryb master z lampy i w sumie przy współpracy z 40D nie jest mi to potrzebne.
580 ma znacznie lepsze mocowanie do stopki - nie kręci się kółkiem tylko przesuwa dźwignię.
580 jest mocniejsza od 430 co przy odbijaniu światła od ścian ma znaczenie w dużych pomieszczeniach.
Szukając na siłę, znalazłem wadę 580EX II - przy serii 6,5kl/s w ciemnym pomieszczeniu, aparat w trybie M lampa błysnęła tylko przy 1 zdjęciu :wink: Chciałbym, żeby błysnęła przy każdej klatce, ale takie rzeczy to chyba tylko w Erze...
a 430 nie ma opcji stroboskopowej ? Bo ta opcje chial bym posiadac i uzywac dosyc czesto
430 nie ma stroboskopu. ma 580, 580 ii i o ile dobrze pamiętam to 550 też
Szukając na siłę, znalazłem wadę 580EX II - przy serii 6,5kl/s w ciemnym pomieszczeniu, aparat w trybie M lampa błysnęła tylko przy 1 zdjęciu
Nie błysnęła bo użyłeś za dużej mocy i nie miała czasu się naładować. Przy mniejszej mocy złapie większą ilość klatek.
Wiem, dlatego napisałem, że takie rzeczy to tylko w Erze, ale kolega widzę zza wielkiej kałuży i reklam w naszej telewizji nie ogląda.
Przemek_PC
29-07-2008, 23:27
Wiem, dlatego napisałem, że takie rzeczy to tylko w Erze,
A przestawiłeś kolego C.Fn. #06 na "1"? Domyslnie jest "0" czyli Quickflash jest wyłączony. A co to takiego Quickflash? Ano takie coś co pozwala błyskać lampie mimo nienaładowania kondensatora. Oczywiście lampa błyska słabiej ale przy małej odległości od obiektu daje radę.
Dzięki za informację. Zazwyczaj czytam instrukcję od nowego sprzętu zanim pójdzie z niego dym. Tym razem jednak nie miałem na to czasu, kupiłem nową lampę i z biegu zdarzyła mi się impreza ze zdjęciami. Wezmę się jutro za lekturę...