Zobacz pełną wersję : [Zeus] Minolta 100-400 zdjęcia do oceny.
Witam
Chodzi o ocenę nie zdjęć ale jakości obiektywu dlatego wstawiłem to do działu Sprzęt Fotograficzny inny.
Jak widać w mojej stopce posiadam równiez Minolta 7D +szkła.
Parę dni temu trochę przypadkowo kupiłem
Minolta 100-400mm f/4.5-6.7 AF APO.
Wczoraj zrobiłem kilka zdjęc próbnych.
Zdjęcia były robione wczoraj między godziną 12.00 a 14.00 przy pełnym zachmurzeniu a wiec swiatła nie było za dużo.
Warunki do fotografowania były raczej trudne.
Anti-shake był włączony ale nie do wszystkich zdjęć próbowałem bez Anti-shake również.
Chcę podkreślić że nie chcę rozpoczynać żadnych wojen systemowych.
Liczę na rzetelną i wywarzoną ocenę a że na forum Canona to tym bardziej mam nadzieje że będzie wiarygodna.
Mam nadzieje że zrozumiecie moje intencje.
Przyznam się że nigdy wcześniej nie robiłem zdjęć przy ogniskowej 400 (600 dla 7D) i wcale nie jest latwo utrzymać i zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki
poruszajacych się dzieci.
zdj. 6 ISO 800 f.7,1 1/250s ogniskowa 400(600)mm
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=a7df9b06bae68513)
Nikt nie kometował zdjęć to wszystkie usunąłem zostawiłem tylko kaczkę :)
Jak czas pozwoli to wstawię inne zdjęcia
A co tu oceniać jeśli chodzi o jakość? Fotki 500xY, do tego kiepsko pomniejszone (kompresja, zęby)... równie dobrze mógłbyś dać obok swoje 30D+100-400, albo choćby 5D + 400/5.6L :lol: - różnica byłaby chyba tylko w bokeh ;-)
A co tu oceniać jeśli chodzi o jakość? Fotki 500xY, do tego kiepsko pomniejszone (kompresja, zęby)... równie dobrze mógłbyś dać obok swoje 30D+100-400, albo choćby 5D + 400/5.6L :lol: - różnica byłaby chyba tylko w bokeh ;-)
No to jak mam zapodac zdjęcia żeby było dobrze :)
Zdjęcia były robione w jpg i zostaly zmniejszone do 800x600 w IrfanView a potem poszły na fotosik (gdzie chyba byly dalej zmniejszone)
Mogę zrzucić całe pliki bez resizu ale gdzie
Te zdjęcia wyglądają jakby były robione kamerką internetową ;)
No a teraz?
Wstawiłem inaczej zdjęcia chociaż fotosik.pl i tak narzucił swoją kompresję
Teraz coś tam widać... no zdjęcia... do 13x18 raczej spoko, powyżej niespecjanie. Na oko moim zdaniem wyraźnie gorzej od 100-400IS. A tak w ogóle... to ossochozzi? :lol:
Teraz coś tam widać... no zdjęcia... do 13x18 raczej spoko, powyżej niespecjanie. Na oko moim zdaniem wyraźnie gorzej od 100-400IS. A tak w ogóle... to ossochozzi? :lol:
Muflon nie jest to żadna prowokacja ani nie ma innych podtekstów.
Poprostu chciałem poznać Waszą opinie. Ja cały czas jestem amatorem i cały czas uczę sie fotografii a na forum jest wiele osób od których można się czegoś dowiedzieć.
Wracając do tematu myślę że można bybyło więcej z tego obiektywu wycicnąć ale nie pozwalał mi na to 1,7 roczny syn który absorbował dużo mojej uwagi.
Szkoda że nigdy nie miałem w reku 100-400 IS i raczej nigdy nie będe miał bo cena jest taka jaka jest.
Być może że w tej sytuacji jeżeli się sprawdzi pozostawię sobię Minolta 100-400 APO
Kolekcjoner
10-12-2006, 21:22
(...) A tak w ogóle... to ossochozzi? :lol:
No właśnie o co chodzi? Kaczka ładna :).
No właśnie o co chodzi? Kaczka ładna :).
Tylko bez prowokacji politycznych proszę :razz:
No to jak mam zapodac zdjęcia żeby było dobrze :)
Zdjęcia były robione w jpg i zostaly zmniejszone do 800x600 w IrfanView a potem poszły na fotosik (gdzie chyba byly dalej zmniejszone)
Mogę zrzucić całe pliki bez resizu ale gdzie
Mi tam 8 megapikselowego jpga udaje sie w oryginalnym rozmiarze wrzucic na http://www.imageshack.us/ .
Tobie 6 megapikseli powinno sie tym bardziej udac.
W Photoshopie zapis 'save for web' z jakoscia 6-8.
Mi tam 8 megapikselowego jpga udaje sie w oryginalnym rozmiarze wrzucic na http://www.imageshack.us/ .
Tobie 6 megapikseli powinno sie tym bardziej udac.
W Photoshopie zapis 'save for web' z jakoscia 6-8.
Dzieki za pomoc :smile: Następnym razem tak właśnie spróbuje.
Kolekcjoner
12-12-2006, 01:39
(...)
Chcę podkreślić że nie chcę rozpoczynać żadnych wojen systemowych.
Liczę na rzetelną i wywarzoną ocenę a że na forum Canona to tym bardziej mam nadzieje że będzie wiarygodna.
Mam nadzieje że zrozumiecie moje intencje.
(....)
Dzieki za pomoc :smile: Następnym razem tak właśnie spróbuje.
No to jak jest już po wszystkim to zdradź proszę tajemnicę powstania tego wątku, bo nijak nie "czaję" o co tu chodzi :shock: :D?
No to jak jest już po wszystkim to zdradź proszę tajemnicę powstania tego wątku, bo nijak nie "czaję" o co tu chodzi :shock: :D?
Nie bardzo wiem co odpowiedzieć.
Jakbym umieścił ten wątek w Fotogalerie to byłoby lepiej? To może go tam przenieść.
Jakbym umieścił ten wątek w Fotogalerie to byłoby lepiej?
No jeśli miałeś na myśli "oto moje zdjęcia, proszę napiszcie co o nich sądzicie", to tak, mogę przenieść. Jeśli nie... to co miałeś na myśli? ;-)
No jeśli miałeś na myśli "oto moje zdjęcia, proszę napiszcie co o nich sądzicie", to tak, mogę przenieść. Jeśli nie... to co miałeś na myśli? ;-)
To może lepiej przenieś i będzie spokój.
Proszę o ocenę zdjeć i jakości obiektywu :mrgreen:
No a jak bym chiał pokać inne zdjęcia w dziale Fotogalerie ale wykonane Minolta 7D to co mogę :D
Zdjęć wykonanych Canonem 30D na razie mam mało.
To może lepiej przenieś i będzie spokój.
Pstryk :-D