Zobacz pełną wersję : 400D nie działa czyszczenie matrycy
007baska
10-12-2006, 11:37
Dzień dobry
Jest to moj pierwszy post na tym forum.Jestem od tygodnia szczesliwym posiadaczem 400D.Poniewaz mam troche starych obiektywow z analoga dlatego zdecydowalem sie na ten model i nie ukrywam ze dla czyszczenia matrycy tez. Zmieniam obiektywy tak jak to robilem w analogu - czyli leza sobie porozrzucane w torbie a ja je wyciagam i podpinam kiedy mi odpowiada -no i wczoraj patrze na zdjecia na monitorze a tam pelno!!!! malych kropeczek na niebie.Zrobilam testy na f16 i mam pelno jakis kropek na matrycy - to straszne myslalam ze system strzasania brudow bedzie dzialal. Wlaczylam aparat 10 razy pod rzad obiektywem w dol i spadlo moze z 5 kropek z 40 jakie mam.Acha a czy po strzasnieciu te paproszki sa gdzies usowane czy leza sobie pod matryca i czekaja zeby znowu na niej osiasc.Acha czyszczenie matrycy oczywiscie dziala bo to czuje trzymajac aparat w rekach.
Czy macie podobne odczucia co do tego mechanizmu???:-(
Nie wiem dokładeni na jakiej zasadzie działa ta funkcja w 400d, ale mozna przypuszczać, że analogicznie jak Olympusach. Już kilka razy trafiałem na opienie, że funckja ta w Olympusach działa skutecznie tylko na folderze reklamowym. W rzeczywistości spotykałem się z podobnymi opiniami do Twojej wypowiedz. Więc chyba pozostaje Ci stara poczciwa gruszka (kilka złotych w aptece).
qwerty1237
10-12-2006, 12:48
Czyszczenie matrycy dziala tylko w przypadku syfu ktory nie jest "przylepiony" do matrycy, czyli w przypadku kurzu ktory tam po prostu osiadl. W innym wypadku wchodzi w rachube mechaniczne czyszczenie matrycy ale jak nie masz pojecia jak to sie robi to nawet nie zabieraj sie za to. Lepiej sprzet poslac do serwisu. W przypadku uporczywego brudu ktory az tak Ci nie przeszkadza w rachube wchodzi takze funkcja mapownia syfu. Wlaczasz funkcje w menu, pstrykasz fote jakiejs czystej sciany i aparat zbiera indormacje gdzie jaki syf w jaki miejscu siedzi. Informacja ta zostaje dolaczona do rawa i przy wywolywaniu canonowskim softem wszystkie sysfy zostaja maskowane. Tak na marginesie przy nowym aparacie matryca powinna byc superczysta.
Tak na marginesie przy nowym aparacie matryca powinna byc superczysta.
Powinna być, ale rzadko kiedy jest. Niestety.
jastrzemb
10-12-2006, 16:11
trzeba włożyć worek na śmieci jak do odkurzacza, tylko canonowski odpowiednik takiego worka, bo Zelmera pewnie nie będzie pasował?
Kolekcjoner
10-12-2006, 21:39
Nie ma cudów. Tego co się przykleiło strząsaniem się nie pozbędziesz. Jak na złość większość paprochów się właśnie przykleja. Także jak Cię to denerwuje to serwis ok. 40zł i mycie.
Tak swoją drogą to czekałem kiedy pojawią sie takie posty.
Tomasz1972
10-12-2006, 21:42
W 400D jest jeszcze opcja mapowania śmieci , działająca z DPP .
Od razu mówiłem, że to tylko pic na wode. Jak coś się przylepi, to wibracja nie pomoże.
mattnick
10-12-2006, 21:59
ej ! Wpadłem na pomysł !!!! lol !!!! poczekam aż prane będzie się odwirowywać w pralce...położę na pralce aparat i sensor cleaning :)
tak wieszacie psy na tym aparacie :) - a ja mysle ze to sa po prostu brudy na szklach, a nie na matrycy. Tyle brudow zeby sie dostalo to nie wiem co trzeba by bylo robic z aparatem?
mattnick
10-12-2006, 22:36
zmieniać szkła jak jest zimno ??
jastrzemb
10-12-2006, 22:53
bo wtedy ręce się trzepią i paprochy z matrycy spadają. Pomysłowe!
mattnick
10-12-2006, 22:59
raczej środek aparatu jest "cieplejszy" i paprochy łatwiej się kleją :) Sprawdzone ogranoleptycznie zeszłej zimy
Czyszczenie martycy na Żytniej jest darmowe. Kolega czyścił. Recepcjonistka wzięła od niego 350D, przedmuchała powietrzem, popatrzyła na matrycę, chuchnęła na jakiś patent i wyczyściła w ciągu 2 minut matryce.
tak wieszacie psy na tym aparacie :) - a ja mysle ze to sa po prostu brudy na szklach, a nie na matrycy. Tyle brudow zeby sie dostalo to nie wiem co trzeba by bylo robic z aparatem?
Chlapnij sobie kiedys blotem na szklo, zrob zdjecie. Zdziwilbym sie jakbys zauwazyl na zdjeciu jakies brudy. A potem poczytaj cos o odleglosci ostrzenia ;)
mattnick
11-12-2006, 13:52
Chlapnij sobie kiedys blotem na szklo, zrob zdjecie.
no chyba że zachlapie cały przód to będzie widać :)
no chyba że zachlapie cały przód to będzie widać :)
wtedy to jest bokeh! :mrgreen:
Krótko:
- jeśli paprochy są widoczne w wizjerze to znajduja się na matówce,
- jeśli paprochy są widoczne na zdjęciach to znajduja się na matrycy.
I koniec.
Inne zanieczyszczenia (z obiektywu, lustra, itp...) nie sa bezpośrednio widoczne.
mattnick
11-12-2006, 14:34
wtedy to jest bokeh! :mrgreen:
chyba błoteh
Chlapnij sobie kiedys blotem na szklo, zrob zdjecie. Zdziwilbym sie jakbys zauwazyl na zdjeciu jakies brudy. A potem poczytaj cos o odleglosci ostrzenia ;)
sugerujesz ze brudow na szkle nie bedzie widac przy przyslonie >16 ?
piszczal
11-12-2006, 16:18
tych z przedniej soczewki nie będzie widać, chyba że maja działanie flarujące przy świetle na szkło
te znajdujące się na tylnej sa znacznie bardziej istotne dla jakości obrazu
Kolekcjoner
11-12-2006, 17:11
Praktycznie nie (oczywiście zależy to od stopnia błotehu ;):lol:). A jeżeli będzie coś widać to ma to całkowicie inny charakter niż brudy na matrycy.
PS. Kolega powyżej mnie już uprzedził :).
Nie sugeruje a jestem pewien. To co widzisz przy domknietej przyslonie to brudy na matrycy.
http://canon-board.info/showpost.php?p=52316&postcount=3
http://canon-board.info/showthread.php?p=63779
http://canon-board.info/showthread.php?t=246
I pewnie z kilkadziesiat kolejnych by sie znalazlo.