Zobacz pełną wersję : Płytka w Velbon Sherpa 600R
ErnestPierwszy
07-12-2006, 02:09
W sumie nie chodzi o płytkę tylko zatrzask przytrzymujący płytkę:)
Czy on jest plastikowy? Bo chyba jednak tak.
Pytanie do tych, którzy ostro wykorzystują ten statyw. Czy ten zatrzask jest trwały? Czy można, nie siwiejąc, założyć np. 30D+70-200IS2.8 do dołu (90 stopni na ziemię albo w niebo) i nie bać się, że się oderwie?
Dzięki.
zatrzask jest ogolnie trwaly i przy normalnym uzytkowaniu (katowaniu) daje rade. plastikowy jest, ale to nie jest plastik jak z klockow Lego czy, co gorsza, obudowy trabanta
natomiast przy gruchnieciu statywu o twarde podloze zdarzylo mi sie jeden rozwalic, i musialem z Foto-Techniki zamawiac zamiennik, bo proby klejenia do niczego nie prowadzily...
rysiaczek
07-12-2006, 10:53
zatrzask jest ogolnie trwaly i przy normalnym uzytkowaniu (katowaniu) daje rade. plastikowy jest, ale to nie jest plastik jak z klockow Lego czy, co gorsza, obudowy trabanta
natomiast przy gruchnieciu statywu o twarde podloze zdarzylo mi sie jeden rozwalic, i musialem z Foto-Techniki zamawiac zamiennik, bo proby klejenia do niczego nie prowadzily...
j.w. - plastik twardy jak cholera, trzyma b. dobrze. A o twardosci sie dowiedzialem, jak go rozwalilem i probowalem kleic. Poki co maly technik i wszystko dziala ok, ale i tak bez Foto-techniki sie nie obejdzie... jakos teraz nie mam pelnego zaufania do zlaczki;)
To ja zabiore glos...bo juz nie mam zatrzasku (mial 2 lata) :)
Byl i sie zmyl, specjalnie glowicy nie katowalem. Bylismy razem z nia i monopodem na koncercie...po powrocie okazalo sie, ze glowica narazie nigdzie nie pojedzie :)
Zanabylem Manfrotto 486RC2, ciagle odwlekany zakup w koncu stal sie koniecznoscia.
Generalnie - zatrzask jest niezawodny dopoki sie nie popsuje ;)