Zobacz pełną wersję : TAMRON 28-75 mm vs CANON EF 24-85 ULTRASONIC
salceson
29-11-2006, 00:50
Witam!!
Zastanawiam się zad zakupem któregoś z powyższych obiektywów. Który najlepiej wybrać?? Przeważnie główne zastosowanie krajobrazy, portrety czasami reporterka. Który oferuje lepsze właściwości optyczne (winietowanie itp.) i jak wygląda sytuacja w użytkowaniu?? Może inny obiektyw o podobnym zakresie ogniskowych polecacie??
Pozdrawiam!!
piszac o krajobrazach masz na mysli analoga?
jesli tak to mysllbym o 24-85. optycznie da sobie rade, a USM jest kulturka.
bo jesli cyfra (i crop 1.6) to tylko i wylacznie Tamron. choc jak Ty tym chcesz krajobrazy robic, to dla mnie jest niezrozumiale, bo to tak waskie jest, ze z trzecim planem sie nie rozpedzisz, a drugi sie w zdjeciu nie zmiesci, o pierwszym nawet nie wspominajac :)
salceson
29-11-2006, 01:11
mam Canona 1n (analog)
MacGyver
29-11-2006, 02:09
Tak w skrócie to Tamron jest ostrzejszy a Canon ma lepszy af. Do portretu bardziej zdatny będzie Tamron do krajobrazu (z analogowym body) Canon, bo jest szerszy. Niemniej temat obu tych szkieł był tu ostatnio wiele razy wałkowany, przeszukaj dokładnie forum a dowiesz się niemal wszystkiego na temat ich użytkowania.
Kolekcjoner
29-11-2006, 03:33
(...)bo jesli cyfra (i crop 1.6) to tylko i wylacznie Tamron. choc jak Ty tym chcesz krajobrazy robic, to dla mnie jest niezrozumiale, bo to tak waskie jest, ze z trzecim planem sie nie rozpedzisz, a drugi sie w zdjeciu nie zmiesci, o pierwszym nawet nie wspominajac :)
Jak to jak:) - wycinkowo :lol:.
Ad rem: ja bym wziął Tamrona.
Dla mnie jest tak:
1. Ostrzejszy - przy krajobrazie ma znaczenie.
2. AF nie jest tu sprawą krytyczną, a jeśli ta reporterka ma być tylko sporadycznie to da rady:).
3. 28 na analnym FF :D da radę przy krajobrazie.
4. Najważniejsze - jak dojrzejesz do cyfry będzie jak znalazł i to nawet na FF.
:)
salceson
04-12-2006, 22:31
a co myślicie o Canonie 28-105 3.5-4.5 USM jak ma się on do tych 2 pozostałych??
a co myślicie o Canonie 28-105 3.5-4.5 USM jak ma się on do tych 2 pozostałych??
jest porównywalny do 24-85 moze troszke gorszy pod wzgledem optyki,zdania sa podzielone
natomiast af ma bardzo dobry,szybki i cichy
wiec albo szerszy kąt(24-85) albo dłuzsza ogniskowa(28-105)
co do tamrona to ma lepszą optyke od tych dwóch i jasniejszy jest ale ma wolniejszy af
(no i na BF/FF trzeba uwarzac)
niedawno miałem podobny dylemat dokładnie te same 3 obiektywy do wyboru
i niedługo kupuje tamrona-optyka, jasnosc...
MacGyver
05-12-2006, 11:08
Mam to szkło i używam. Kupiłem używane, mimo niezbyt entuzjastycznych opinii znalezionych w sieci. I nie żałuje, sprawdza się zarówno na cyfrze z cropem jak i na kliszy (oczywiście do zastosowań typowo amatorskich), ale jeśli kupować to raczej używane, cena nowego (ok 1400 zł) jest moim zdaniem trochę za wysoka.