Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: TAMRON 28-75 mm vs CANON EF 24-85 ULTRASONIC

Coś już napisał
    Miasto
    Cieszyn

Domyślnie TAMRON 28-75 mm vs CANON EF 24-85 ULTRASONIC

Witam!!
    Zastanawiam się zad zakupem któregoś z powyższych obiektywów. Który najlepiej wybrać?? Przeważnie główne zastosowanie krajobrazy, portrety czasami reporterka. Który oferuje lepsze właściwości optyczne (winietowanie itp.) i jak wygląda sytuacja w użytkowaniu?? Może inny obiektyw o podobnym zakresie ogniskowych polecacie??
    Pozdrawiam!!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

piszac o krajobrazach masz na mysli analoga?
    jesli tak to mysllbym o 24-85. optycznie da sobie rade, a USM jest kulturka.

bo jesli cyfra (i crop 1.6) to tylko i wylacznie Tamron. choc jak Ty tym chcesz krajobrazy robic, to dla mnie jest niezrozumiale, bo to tak waskie jest, ze z trzecim planem sie nie rozpedzisz, a drugi sie w zdjeciu nie zmiesci, o pierwszym nawet nie wspominajac
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Cieszyn

Domyślnie

mam Canona 1n (analog)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak w skrócie to Tamron jest ostrzejszy a Canon ma lepszy af. Do portretu bardziej zdatny będzie Tamron do krajobrazu (z analogowym body) Canon, bo jest szerszy. Niemniej temat obu tych szkieł był tu ostatnio wiele razy wałkowany, przeszukaj dokładnie forum a dowiesz się niemal wszystkiego na temat ich użytkowania.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    (...)bo jesli cyfra (i crop 1.6) to tylko i wylacznie Tamron. choc jak Ty tym chcesz krajobrazy robic, to dla mnie jest niezrozumiale, bo to tak waskie jest, ze z trzecim planem sie nie rozpedzisz, a drugi sie w zdjeciu nie zmiesci, o pierwszym nawet nie wspominajac
    Jak to jak - wycinkowo .

Ad rem: ja bym wziął Tamrona.
    Dla mnie jest tak:
    1. Ostrzejszy - przy krajobrazie ma znaczenie.
    2. AF nie jest tu sprawą krytyczną, a jeśli ta reporterka ma być tylko sporadycznie to da rady.
    3. 28 na analnym FF da radę przy krajobrazie.
    4. Najważniejsze - jak dojrzejesz do cyfry będzie jak znalazł i to nawet na FF.

"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Cieszyn

Domyślnie

a co myślicie o Canonie 28-105 3.5-4.5 USM jak ma się on do tych 2 pozostałych??
    Canon 1n RS, 20D, 40D, Carl Zaiss 50/2,8 Canon 75-300 1:4-5.6 IS, Tamron SP AF 28-75 2.8, Canon 50mm 1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez salceson Zobacz posta
    a co myślicie o Canonie 28-105 3.5-4.5 USM jak ma się on do tych 2 pozostałych??
    jest porównywalny do 24-85 moze troszke gorszy pod wzgledem optyki,zdania sa podzielone
    natomiast af ma bardzo dobry,szybki i cichy
    wiec albo szerszy kąt(24-85) albo dłuzsza ogniskowa(28-105)
    co do tamrona to ma lepszą optyke od tych dwóch i jasniejszy jest ale ma wolniejszy af
    (no i na BF/FF trzeba uwarzac)
    niedawno miałem podobny dylemat dokładnie te same 3 obiektywy do wyboru
    i niedługo kupuje tamrona-optyka, jasnosc...
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez salceson Zobacz posta
    Mam to szkło i używam. Kupiłem używane, mimo niezbyt entuzjastycznych opinii znalezionych w sieci. I nie żałuje, sprawdza się zarówno na cyfrze z cropem jak i na kliszy (oczywiście do zastosowań typowo amatorskich), ale jeśli kupować to raczej używane, cena nowego (ok 1400 zł) jest moim zdaniem trochę za wysoka.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów