Zobacz pełną wersję : jak wsadowo zmniejszyć obrazek w PS CS i podostrzyć
potrzebuje zmniejszyc wsadowo i podostrzyć fotki w PS CS i nie mam zielonego pojęcia czy sie da, a jeśli tak to jak;)
W PS CS 2 da się. Nie mam pojęcia jak jest w wersji CS.
W PS CS 2 da się. Nie mam pojęcia jak jest w wersji CS.
a jak jest w CS2 ? może w CS jest tak samo??:confused:
Fan nr 1
28-11-2006, 23:23
Zrób sobie akcje na pomniejszenie obrazka i wyostrzenie go (ale wtedy wszystkie fotki jada na tych samych parametrach). Potem puszczasz akcje w obróbce wsadowej. Ja mam tak poustawiane i jedyny problem, to to, że nie wiem jak zrobić akcję by zmniejszał zarówno kadry pionowe jak i poziome i zawsze puszczam w dwóch turach
W CS 2 wchodzisz w Adobe Bridge, potem w Tools, następnie Photoshop i Image Processor. Tam możesz sobie ustawić docelowy rozmiar obrazka na wysokość i szerokość, to czy ma być np. jpg (może być jeszcze w TIFF i PSD), jakość, folder docelowy i... leci. To tyle odnośnie wielkości. Wyostrzanie można zrobić akcją, ale wtedy wszystkie foty robisz tak samo.
ja zmiejszam a acd see
mozna zmniejszyc procentowo i wtedy nie ma poblemu jak kadry sa pionowe czy poziome
a wyostrzanie to akcja w ps
W sposobie który opisałem można kontrolować wysokość i szerokość zdjęcia co do piksela, program dopasowuje konkretne zdjęcia do większej wartości zachowując właściwe proporcje. Zdecydowanie polecam ten sposób masowej zmiany wielkości zdjęć.
W sposobie który opisałem można kontrolować wysokość i szerokość zdjęcia co do piksela.
tu sie zgodze , procentowo rozmiary moga byc dosc dziwne
Zrób sobie akcje na pomniejszenie obrazka i wyostrzenie go (ale wtedy wszystkie fotki jada na tych samych parametrach)
a nieprawda - da się abyś za każdym razem mógł zmieniać parametr wyostrzania :)
a nieprawda - da się abyś za każdym razem mógł zmieniać parametr wyostrzania :)
No wlasnie... wystarczy w akcji, przy wyostrzaniu wlaczyc opcje dialogu :roll: .
A co to opcja "dialogu" i jak to zrobić, jeżeli za jednym kliknięciem ja wyostrzam i nagrywam jednocześnie po kilkaset zdjęć?
A co to opcja "dialogu"
google.pl , wpisalem 'dialog akcja Photoshop' , drugi link od gory: http://www.webovers.org/index.php?id=art&topic=92
Dzisiejsza wypowiedz sponsorowaly powiedzenia:
- szukajcie a znajdziecie
- zanim zapytasz - poszukaj sam
Dzięki drogi kolego. Niestety nie każdy ma nawyk szukania tak szczegółowo po necie, ja już stary jestem i wolę książki czytać. Tylko dalej nie wiem czy jest możliwe takie sterowanie jak jednocześnie robię takową akcję dla kilkuset zdjęć. Bo jak już zacznie się taka masowa akcja to jak ją przerwać, coś zmienić i wznowić z częściowo zmienionymi parametrami? Chyba się nie da. Dodam, że tak zmienione zdjęcia są cały czas nagrywane w specjalnym folderze. Bo to, że można tak zrobić dla fotek zmienianych pojedynczo to ja rozumiem, ale dla takich zmienianych grupowo, gdzie akcja kończy się nagraniem w innym folderze gotowego zdjęcia to już nie wiem. I od razu napiszę, że jako człowiek starej daty to w goglownicy biegły nie jestem :P
Niestety nie każdy ma nawyk szukania tak szczegółowo po necie
Nie zgodze sie z tym by wpisanie paru slow w googla nazwac "szczegolowe wyszukiwanie" .
ja już stary jestem i wolę książki czytać.
No to instrukcje do Photoshopa polecam na dzien dobry :twisted: .
A potem http://helion.pl/ksiazki/pcs2bi.htm . Lektury akurat na dluuugie, zimowe wieczory.
Tylko dalej nie wiem czy jest możliwe takie sterowanie jak jednocześnie robię takową akcję dla kilkuset zdjęć. Bo jak już zacznie się taka masowa akcja to jak ją przerwać, coś zmienić i wznowić z częściowo zmienionymi parametrami? Chyba się nie da.
A sprobowales?
Wchodzisz sobie do akcji (screenshot masz w poprzednim linku), wybierasz punkt z tej akcji odpowiedzialny za wyostrzanie, przy nim wlaczasz opcje dialogu.
Jak odpalasz akcje na stercie plikow to jest ta akcja wykonywana DLA KAŻDEGO pliku z osobna. Tak wiec dla kazdego pliku odpali ci sie dialog z wyborem parametrow wyostrzania.
Dodam, że tak zmienione zdjęcia są cały czas nagrywane w specjalnym folderze.
Zapisanie w osobnym folderze tez jest wykonywane osobno dla kazdego pliku. Jest to punkt akcji niezalezny od wyostrzania.
Aha... mowa caly cas o wlasnorecznie nagranej akcji, bo Image Processora nie znajdziesz w menu akcji.
I od razu napiszę, że jako człowiek starej daty to w goglownicy biegły nie jestem :P
Wybacz ale to zadna wymowka - wystarczy chciec. Dyskusji na temat lenistwo/poswiecanie wlasnego czasu/wyszukiwanie bylo juz mnostwo na forum wiec nie bede kontynuowal tego tematu... co najwyzej przestane sie w nim wypowiadac bo tez mi sie nie bedzie chcialo ;)
Biblię od PS-a mam, tak samo jak jeszcze z 10 innych książek do w/w programu. Jak widzisz niechęć do szukania w necie mam zaprogramowaną genetycznie. Ale masz rację, to nie jest usprawiedliwienie.
Akcja oczywiście jest nagrana ręcznie, tyle że jakimś cudem udało mi się stworzyć coś takiego, że akcję którą wyostrzam (i nawet odszumiam) zdjęcia wpakowałem jakoś do przetwarzania wsadowego i mogę sobie cały taki folder zmienić jedną akcją nie klikając każdej fotki oddzielnie (tak robiłem kiedyś) ale po prostu robię tak z całym folderem. Klikam gdzie trzeba i idę spać a komp sam sobie dalej pracuje. Zwyczajnie chciałem się dowiedzieć, czy taką akcję masową można przerwać w pewnym momencie i zmienić jej parametry. Coś czuję, że nie można bo nigdzie tego typu działania nie widziałem.
Jarek Jaworski
29-11-2006, 18:30
Ja mam tak poustawiane i jedyny problem, to to, że nie wiem jak zrobić akcję by zmniejszał zarówno kadry pionowe jak i poziome i zawsze puszczam w dwóch turach
Tutaj jest z grubsza odpowiedz
http://canon-board.info/showthread.php?t=16279
Niestety nie zawsze funkcja Fit Image wystarcza i niestety nie mam pomyslu zeby PS rozpoznawal piony i poziomy i w zaleznosci od orientacji wykonywal rozne akcje.
Dodatkowo chcialbym sie dowiedziec jak polaczyc akcje zmieniania wielkosci zdjec. Sam mam ze cztery formaty zmiany wielkosci zdjecia, wyostrzenia i zapisania. Chcialbym zeby te cztery akcje odbywaly sie za jednym kliknieciem, tylko jak to zrobic, zeby PS zapisywal to w czterech roznych katalogach. Jakies pomysly ??
Fan nr 1
29-11-2006, 21:52
mkwiek, Vitez , Jarek Jworski - dzięki za porady.
Zrób sobie akcje na pomniejszenie obrazka i wyostrzenie go (ale wtedy wszystkie fotki jada na tych samych parametrach). Potem puszczasz akcje w obróbce wsadowej. Ja mam tak poustawiane i jedyny problem, to to, że nie wiem jak zrobić akcję by zmniejszał zarówno kadry pionowe jak i poziome i zawsze puszczam w dwóch turach
Aby zmniejszal piony i poziomy tak samo wystarczy stworzyc akcje, ktora bedzie pomniajszac procentowo a nie wg. rozmiaru w pikselach, do tego odpowiednie wyostrzanie i wszystko gra.
Aby zmniejszal piony i poziomy tak samo wystarczy stworzyc akcje, ktora bedzie pomniajszac procentowo a nie wg. rozmiaru w pikselach, do tego odpowiednie wyostrzanie i wszystko gra.
A co jesli przed pomniejszeniem uzyjesz cropa ? Pomniejszanie procentowe jest bez sensu i niegodne zaufania.
A co jesli przed pomniejszeniem uzyjesz cropa ? Pomniejszanie procentowe jest bez sensu i niegodne zaufania.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że "niegodne zaufania"? Pomniejsza wg. tego samego algorytmu, ale używając innego kryterium. Jest tak samo godne zaufania jak każde inne pomniejszanie i posiada jak największy sens, przynajmniej dla mnie. Pomniejszam w ten sposób piony i poziomy, szczególnie gdzy używam wsadowej obróbki. A jak ktoś sobie wszystko cropuje jak leci to niech się nauczy kadrować zdjęcia patrząc przez wizjer podczas fotografowania. Wtedy wszystkie zdjęcia będą miały taki sam rozmiar. U mnie się to sprawdza, to po prostu kwestia indywidualna uzależniona dodatkowo samą potrzebą zmniejszania.
Jarek Jaworski
30-11-2006, 19:14
. A jak ktoś sobie wszystko cropuje jak leci to niech się nauczy kadrować zdjęcia patrząc przez wizjer podczas fotografowania. Wtedy wszystkie zdjęcia będą miały taki sam rozmiar.
No rzeczywiscie mocny argument.
To co zrobic w przypadku kiedy ma sie zbior, nie kadrowanych, plikow, z dwoch aparatow, dajmy na to z 5D i 1D Mark II. Trzeba je pomniejszyc i wyostrzyc do odbitek 10x15 cm.
I moze od razu odpowiem - kiedy mamy pliki (piony i poziomy) o roznych wielkosciach i chcemy je hurtowo zmniejszyc trzeba uzyc w akcji funkcji Fit Image gdzie podaje sie wielkosc w pikselach
To co zrobic w przypadku kiedy ma sie zbior, nie kadrowanych, plikow, z dwoch aparatow, dajmy na to z 5D i 1D Mark II. Trzeba je pomniejszyc i wyostrzyc do odbitek 10x15 cm.
I moze od razu odpowiem - kiedy mamy pliki (piony i poziomy) o roznych wielkosciach i chcemy je hurtowo zmniejszyc trzeba uzyc w akcji funkcji Fit Image gdzie podaje sie wielkosc w pikselach
No cóż, tym problemem zbiłeś mnie z tropu ;-) Faktycznie procentowo byłby problem. Ja pomniejszam zbiory wyłącznie po to aby służyły jako miniaturki-wglądówki, które wczytują się bez porównania szybciej więc dla mnie dokładny rozmiar nie jest ważny. Każdy ma swój sposób, aczkolwiek Twój wydaje mi się zupełnie sensowny. :-)
Obczaiłem Twój sposób, okazał się najprostszy i najskuteczniejszy. Szczerze mówiąc aż dziwne, że na to nie wpadłem... o tym jednak będe już rozmyślał w samotności ;-).
tylko sie nie śmiejcie, nie robiłem nigdy nic wsadowo w PS CS a potrzebuje na 12tą oddać 600 wglądówek z zawodów i musze je na szybko podostrzyć, czy ktoś mogłby mi po kolei krok po kroku jak całkiem zielonemu w tej materii pomoc?? Zaznaczam, że nawet nie wiem gdzie tych akcji szukać- wersja spolszczona
Jak "na wczoraj" a nie bardzo czujesz temat w PS, to może IrfanViewa
zaprzegnij? Szybciutko można zrobić wsadowo to co najważniejsze:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img83.imageshack.us/img83/4833/schowek01qd6.jpg)
Plik - przetwarzanie wsadowe i dalej sobie już poradzisz...
tylko sie nie śmiejcie, nie robiłem nigdy nic wsadowo w PS CS a potrzebuje na 12tą oddać 600 wglądówek z zawodów i musze je na szybko podostrzyć, czy ktoś mogłby mi po kolei krok po kroku jak całkiem zielonemu w tej materii pomoc?? Zaznaczam, że nawet nie wiem gdzie tych akcji szukać- wersja spolszczona
IMHO najszybszy sposob (cs2):
tworzysz akcje - resize i wyostrzanie.
otwierasz obrazek
odnajdujesz zakladke 'akcje'(obrazek) (http://img172.imageshack.us/img172/8821/akcjaxe1.jpg).
tworzysz nowa, nazywasz.
wciskasz przycisk play na tejze zakladce. wykonujesz operacje - resize i wyostrzanie. wciskasz stop na akcji.
potem uruchamiasz (CS2) File/Scripts/Image processor.
wybierasz folder, wktorym znajduja sie zdjecia do przetworzenia, folder docelowy, nizej format a na samym dole najwazniejsze - dodajesz do calej operacji stworzona przed chwila akcje.
klikasz 'run' i czekasz chwile :0
skoro ma to byc 600 zdjec radze to podzielic na np 6 porcji co by sie komp nie zapchal ;)
IMHO najszybszy sposob (cs2):
tworzysz akcje - resize i wyostrzanie.
otwierasz obrazek
odnajdujesz zakladke 'akcje'(obrazek) (http://img172.imageshack.us/img172/8821/akcjaxe1.jpg).
tworzysz nowa, nazywasz.
wciskasz przycisk play na tejze zakladce. wykonujesz operacje - resize i wyostrzanie. wciskasz stop na akcji.
potem uruchamiasz (CS2) File/Scripts/Image processor.
wybierasz folder, wktorym znajduja sie zdjecia do przetworzenia, folder docelowy, nizej format a na samym dole najwazniejsze - dodajesz do calej operacji stworzona przed chwila akcje.
klikasz 'run' i czekasz chwile :0
Próbowałem to zrobić, tyle ,że nie z wysotrzaniem a dodaniem ramki do 20 zdjęć. Zrobiłem wszystko po kolei tak jak to opisałeś i okazuje się,że CS 3 po prostu skopiował mi 20 razy pierwsze zdjęcie na którym zapisałem akcję. Jak to zrobić, żeby CS dodał ramke do kazdego zdjęcia a nie powielał jedno 20 razy ?
Ok. Już sobie poradziłem, wystarczyło nie dawać "flatten image" i akcja działa ;)
dzieki wszystkim za super rady- od razu vitez, zaćmienie totalne, że już kiedyś zadawałem podobne pytanie, skorzystałem z tutka od ciebie: http://www.webovers.org/index.php?id=art&topic=92 szybko, zwięźle i na temat popróbuje też inne powyższe metody. U mnie w PS nie nazywają sie to akcje ale zadania, może dlatego tak długo szukałem...:confused:
roofman, dzieki wielkie i sprawdze to w najbliższym czasie, tymczasem w PS-ie działa to superowo...:)