Zobacz pełną wersję : SanDisk 1GB zwykła czy Ultra II do G5 -pilnie potrzebne :-)
Witam po dłuższej nieobecności.
Czytałem i przeglądałem to forum w celu uzyskania odpowiedzi i tak jak nic nie wiedziałem tak nadal nic nie wiem.
Bardzo proszę o sprawdzone opinie na temat karty do G5 - czy jest różnica szybkości miedzy zwykłym SanDisk 1GB a Ultra II - tzn. czy aparat jest w stanie to wykorzystać.
W poniedziałek musze zamówić karte więc zależy mi na szybkiej pomocy.
dodam tylko, że:
SanDisk 1GB - 280 zł
Ultra II 1GB - 379 zł
(może ktoś wie, gdzie taniej kupie Ultra II ?)
Pozdrawiam
Michał
Tomasz Golinski
26-12-2004, 03:05
różnica szybkości b. niewielka.
G5 nie wykorzysta roznicy w szybkosci. Ale jesli chcesz kupic przyszlosciowo (np jakis 20D czy cos za rok, dwa ;) ) - to lepiej kupic szybsza 8) .
Ja tak zrobilem - mialem do wyboru Lexara 40x albo 80x z czego ten drugi 50zl drozszy ale moj 10D roznicy w predkosci miedzy nimi nie wykorzysta... ale pewnie kiedys zmienie body wiec kupilem szybsza o grosze tansza ;)
Ale jesli chcesz kupic przyszlosciowo (np jakis 20D czy cos za rok, dwa ) - to lepiej kupic szybsza
chyba sie nie oplaca kupowac przyszlosciowo elektroniki :-), bo za rok, dwa te karty beda po 40 zl :-) albo taniej
Jac ma racje. Przyszłościowo to można mieszkanie kupic ale nie pamięć.
Jac ma racje. Przyszłościowo to można mieszkanie kupic ale nie pamięć.
Taaa... za np 2 lata karta pamieci tego typu moze byc 400zl tansza... a mieszkanie moze byc np 40000zl tansze albo drozsze... no nie wiem co sie bardziej oplaca w tym panstwie dziwnych podatkow ;)
Taaa... za np 2 lata karta pamieci tego typu moze byc 400zl tansza... a mieszkanie moze byc np 40000zl tansze albo drozsze... no nie wiem co sie bardziej oplaca w tym panstwie dziwnych podatkow
nie, z mieszkaniem to chodzi o to ze kupujac przyszlosciowo jesli sie jest we dwoje, to sie planuje ze bedzie 'nas' troje albo czworo albo... i kupuje sie przyszlosciowo czyli trzy pokojowe albo cztero, wprzypadku mieszkania to metraz jest wazny a nie cena :-), no moze cena tez troszeczke :-):-) ale to juz NTG wiec z mojej strony EOT
Ja bym kupil tansza.
Za rok, dwa beda jeszcze wieksze pamieci, jeszcze szybsze. Roznicy w zapisie kart 40x - 80x nie widac nawet na szybkich aparatach, tzn to nie jesyt roznica kwadratowa...
Np. pamieci 40x 1gb Pretec, powszechnie uwazanej za wolna w D20 robiac jpeg'i nie da sie rady zapchac praktycznie. Roznica jest natomiast w odczycie.
Ale nie taka, ze sie wariuje.
Np. pamieci 40x 1gb Pretec, powszechnie uwazanej za wolna w D20 robiac jpeg'i nie da sie rady zapchac praktycznie.
To zacznij robic RAWy 8)
No wlasnie robie rawy z dodatkowym jpg.
A w/w Sandisk (zwykly) jest bardzo szybki, szybszy niz zwykly Pretec i Kingstone. nie uzywam go mimo wszystko bo nie widze go w czyniku pcmia. Wiem ze sa szybsze karty, ale tu chodzi o cene. Pozatym Rawy w g5 to traci fetyszyzmem...
Pozatym Rawy w g5 to traci fetyszyzmem...
RAWy w G5 to normalne i najodpowiedniejsze wykorzystanie mozliwosci aparatu, jego matrycy omijajac soft w aparacie i najnormalniejsze pozniej obrabianie zdjec wg swojego a nie softu aparatu widzimisie 8) .
Ja sie do RAW juz w G3 przekonalem.
RAWy w G5 to normalne
Ok, nie watpie.
100 zł różnicy, a tyle gadania.
Kupuj Sandiska UII.
Nowsza technologia, może mniej awaryjna od starego rozwiązania.
ja kupowałem 512 UII SanDiska za 500 jakieś pół roku temu. A 10D za 6400.
Ja ostatnio kupiłem kingston hight-speed 1GB. Na Canon G6 działa bardzo szybko.
No i kupiłem SanDisk Ultra II 1 GB - kupowałem na fakture więc kosztowała mnie jakoś 320 zł