Zobacz pełną wersję : Filtry ochronne B+W
Czy uzywacie filtrow ochronnych do obiektywow Canona?
Jakie preferujecie marki?
Czy zauwazacie spadek jakosci zdjec?
Gdzie zaopatrujecie sie w filtry?
Ze swej strony (i) uzywam zawsze, male dzieci maja zadziwiajaca latwosc wkladania raczek do obiektywow, (ii) i (iii) B+W jest bdb i z tymi filtrami nie widze spadku jakosci, co innego z tanimi filtrami Tiffen (iv) ceny filtrow B+W w Polsce wydaja sie byc duzo lepsze niz w USA, byc moze jednak znacie jakies jeszcze lepsze zrodla, np jak jest w Niemczech?
mario1275
22-11-2006, 12:45
filtry nie służą do ochrony obiektywów gdyby taka ochrona rzeczywiście była konieczna i potrzebna były by dołączane seryjnie do obiektywów a nie widziałem nigdy żadnego profesjonalnego fotografa z filtrem "ochronnym" Każdy filtr ma swoje przeznaczenie ale nazwanie go ochronnym to tylko chwyt marketingowy
Każdy filtr ma swoje przeznaczenie ale nazwanie go ochronnym to tylko chwyt marketingowy
Chyba, ze ktos kupuje filtry tylko po to, aby chronil jego szkielko ;)
Jakie funkcje spelnia filtr UV (w aparacie cyfrowym), poza ochrona szkla przed zabrudzeniem? Mi sie wydaje, ze optyczne funkcje filtra UV w aparacie cyfrowym zalatwia balans bieli.
mario1275
22-11-2006, 13:35
niby w jaki sposób filtr UV ma załatwić balans bieli?? Filtr UV ma za zadanie ograniczyć ilość promieni UV wpadających w obiektyw jego zastosowanie ma właściwie sens tylko przy oświetleniu naturalnym i to też nie zawsze
zresztą:
http://www.pragmatic.com.pl/filtry.htm#uv
Zakladajac, ze promienie ultrafilotewe faktycznie powoduje ze swiatlo jest zimniejsze i na zdjeciach objawia sie to ich lekko niebieskim odchyleniem, to balans bieli pozwoli na skorygowanie tego odchylenia albo w automatyce aparatu, albo w PP.
Bylo to prawdziwe zwlaszcza w starych filmach kolorowych, kiedy to warstwa niebieska reagowala na ultrafiolet i zdjecia robily sie zbyt niebieskie. Jest to zreszta napisane na tej stonie do ktorej link podal Mario, wiec nie potrzebnie sie powtarzam
Wiekszosc matryc cyfrowych na ultrafiolet nie jest wrazliwa chyba wcale, wiec faktycznie balans bieli nic tu nie zmieni. Bo nie musi. Moj blad.
Nie zmienia to faktu, ze nie ma jakiegos waznego optycznego uzasadnienia do stosowania filtra UV w aparacie cyfrowym. Pozostaje funkcja ochronna...
Doczekalem sie kilku reakcji na moj post co cieszy, ale zadnej odpowiedzi na moje pytanie. Moze jednak ktos?
Czy uzywacie filtrow ochronnych do obiektywow Canona?
Ochronnych nie, UV tak. Bo: koty, slone bloto, piach i zwir.
Jakie preferujecie marki?
B+W MRC
Czy zauwazacie spadek jakosci zdjec?
W tych ktorych uzywam - nie.
Gdzie zaopatrujecie sie w filtry?
www.foto-raj.pl lub Allegro jesli znajde taniej.
Dziekuje, co za ulga, ze ktos ma podobne zdanie.
Blad ort juz poprawilem ;o)
no chyba b+w mrc jest najfajniejszym wyborem, bo kupując innej firmy aż tak dużo nie zaoszczędzisz. sam mam taki filtr i jedna z jego cech - łatwość czyszczenia jest całkiem istotna w potencjalnej ochronie obiektywu. Co do spadku jakości miałem go na 80-200 i mam teraz na sigmie 10-20 - żadnego spadku nie widziałem.
jedna z jego cech - łatwość czyszczenia jest całkiem istotna w potencjalnej ochronie obiektywu.
Rowniez jestem z tej grupy - uzywam UV zamiast dekielkow - po za tym majac jeszcze oslony przeciwsloneczne - dekielki staja sie uciazliwe.
Zrobilem rozne porowania i na moich szklach, filtrach i scenach jakie fotografuje nie zauwazylem pogorszenia obrazu.
Polecam B+W UV MRC. Raz kupilem odpowiednik w postaci Hoya UV SHMC - duzo gorzej sie czyszcza. Warto wydac kilkadziesiat zloty wiecej na MRC - UV-ki jeszcze nie sa takie drogie.
Natomiast Polar MRC duzo gorzej sie czysci w porownaniu do UV.
paweleverest
25-11-2006, 00:14
A tak off topic jak wg was ma się jakość filtrów Marmuri WPC w stosunku do B+W ??
towersivy
25-11-2006, 10:17
A tak off topic jak wg was ma się jakość filtrów Marmuri WPC w stosunku do B+W ??
W mojej ocenie nie sa w niczym gorsze, zmieniłem jakis czas temu polara B+W na Marumi DHG zostało sporo grosza w kieszeni a jakosc podobna, owszem jakosc wykonania jest deczko lepsza.
Pzdr.