Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Filtry ochronne B+W

Domyślnie Filtry ochronne B+W

Czy uzywacie filtrow ochronnych do obiektywow Canona?
    Jakie preferujecie marki?
    Czy zauwazacie spadek jakosci zdjec?
    Gdzie zaopatrujecie sie w filtry?

Ze swej strony (i) uzywam zawsze, male dzieci maja zadziwiajaca latwosc wkladania raczek do obiektywow, (ii) i (iii) B+W jest bdb i z tymi filtrami nie widze spadku jakosci, co innego z tanimi filtrami Tiffen (iv) ceny filtrow B+W w Polsce wydaja sie byc duzo lepsze niz w USA, byc moze jednak znacie jakies jeszcze lepsze zrodla, np jak jest w Niemczech?
    Ostatnio edytowane przez KKE ; 22-11-2006 o 15:26
    1D i obiektywy Canona

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

filtry nie służą do ochrony obiektywów gdyby taka ochrona rzeczywiście była konieczna i potrzebna były by dołączane seryjnie do obiektywów a nie widziałem nigdy żadnego profesjonalnego fotografa z filtrem "ochronnym" Każdy filtr ma swoje przeznaczenie ale nazwanie go ochronnym to tylko chwyt marketingowy

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275 Zobacz posta
    Każdy filtr ma swoje przeznaczenie ale nazwanie go ochronnym to tylko chwyt marketingowy
    Chyba, ze ktos kupuje filtry tylko po to, aby chronil jego szkielko

Domyślnie

Jakie funkcje spelnia filtr UV (w aparacie cyfrowym), poza ochrona szkla przed zabrudzeniem? Mi sie wydaje, ze optyczne funkcje filtra UV w aparacie cyfrowym zalatwia balans bieli.
    Ostatnio edytowane przez KKE ; 22-11-2006 o 13:17
    1D i obiektywy Canona

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

niby w jaki sposób filtr UV ma załatwić balans bieli?? Filtr UV ma za zadanie ograniczyć ilość promieni UV wpadających w obiektyw jego zastosowanie ma właściwie sens tylko przy oświetleniu naturalnym i to też nie zawsze

zresztą:

http://www.pragmatic.com.pl/filtry.htm#uv
    Ostatnio edytowane przez mario1275 ; 22-11-2006 o 13:39

Domyślnie

Zakladajac, ze promienie ultrafilotewe faktycznie powoduje ze swiatlo jest zimniejsze i na zdjeciach objawia sie to ich lekko niebieskim odchyleniem, to balans bieli pozwoli na skorygowanie tego odchylenia albo w automatyce aparatu, albo w PP.

Bylo to prawdziwe zwlaszcza w starych filmach kolorowych, kiedy to warstwa niebieska reagowala na ultrafiolet i zdjecia robily sie zbyt niebieskie. Jest to zreszta napisane na tej stonie do ktorej link podal Mario, wiec nie potrzebnie sie powtarzam

Wiekszosc matryc cyfrowych na ultrafiolet nie jest wrazliwa chyba wcale, wiec faktycznie balans bieli nic tu nie zmieni. Bo nie musi. Moj blad.

Nie zmienia to faktu, ze nie ma jakiegos waznego optycznego uzasadnienia do stosowania filtra UV w aparacie cyfrowym. Pozostaje funkcja ochronna...

Doczekalem sie kilku reakcji na moj post co cieszy, ale zadnej odpowiedzi na moje pytanie. Moze jednak ktos?
    Ostatnio edytowane przez KKE ; 22-11-2006 o 19:30
    1D i obiektywy Canona

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KKE Zobacz posta
    Czy uzywacie filtrow ochronnych do obiektywow Canona?
    Ochronnych nie, UV tak. Bo: koty, slone bloto, piach i zwir.

Jakie preferujecie marki?
    B+W MRC

Czy zauwazacie spadek jakosci zdjec?
    W tych ktorych uzywam - nie.

Gdzie zaopatrujecie sie w filtry?
    www.foto-raj.pl lub Allegro jesli znajde taniej.

Domyślnie

Dziekuje, co za ulga, ze ktos ma podobne zdanie.
    Blad ort juz poprawilem ;o)
    Ostatnio edytowane przez KKE ; 22-11-2006 o 15:28
    1D i obiektywy Canona

Domyślnie

no chyba b+w mrc jest najfajniejszym wyborem, bo kupując innej firmy aż tak dużo nie zaoszczędzisz. sam mam taki filtr i jedna z jego cech - łatwość czyszczenia jest całkiem istotna w potencjalnej ochronie obiektywu. Co do spadku jakości miałem go na 80-200 i mam teraz na sigmie 10-20 - żadnego spadku nie widziałem.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trigger Zobacz posta
    jedna z jego cech - łatwość czyszczenia jest całkiem istotna w potencjalnej ochronie obiektywu.
    Rowniez jestem z tej grupy - uzywam UV zamiast dekielkow - po za tym majac jeszcze oslony przeciwsloneczne - dekielki staja sie uciazliwe.
    Zrobilem rozne porowania i na moich szklach, filtrach i scenach jakie fotografuje nie zauwazylem pogorszenia obrazu.

Polecam B+W UV MRC. Raz kupilem odpowiednik w postaci Hoya UV SHMC - duzo gorzej sie czyszcza. Warto wydac kilkadziesiat zloty wiecej na MRC - UV-ki jeszcze nie sa takie drogie.
    Natomiast Polar MRC duzo gorzej sie czysci w porownaniu do UV.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów