Zobacz pełną wersję : W czym Canon wyprzedza Nikona?
Kiedyś Canon wprowadził tanie plastikowe szkła w zestawach kit, później pojawiły się u Nikona. Następnie małe rozmiary i brak monochromatycznego wyświetlacza i to konkurencja po pewnym czasie podpatrzyła. W czym jeszcze Canon wyprzedził Nikona? Czym jest Canon w związku z powyższym, przodownikiem kiczu czy wizjonerem?
Hehe, czyli wszystko co złego zrobił Nikon to przez Canona np. D40 w odpowiedzi na 350D ROTFL
Idź sobie kolego trolować gdzie indziej....
Nie przodownikiem kiczu, tylko tworca tanszego aparatu dla ludzi o mniejszych rekach. :twisted:
Może to mała prowokacja była, ale miałem nadzieję poznać wasze zdanie na ten temat oraz na temat marketingu tych firm.
Pozdrawiam-Paweł
Chyba w niczym :confused:
C A N O N = 5 liter
N I K O N = 5 liter
Więc remis :rolleyes:
Ale w spisie telefonicznym Canon wyżej ;)
Canon jest marką bardziej przyjazną początkującym - wg mnie jest bardziej uniwersalny i w porównaniu do droższego Nikona oferuje bardzo dużo w dobrej cenie. Wśród moich znajomych Canon był częściej niż rzadziej pierwszym aparatem jakoś tak.. a to może wina tego że mam nienormalnych znajomych LOL.. ??
Kolekcjoner
19-11-2006, 01:06
W czym Canon wyprzedza Nikona?
Odpowiedź na to pytanie jest trywialna. Zawsze był i jest lepszy w zarabianiu pieniędzy. Od wielu lat pod tym względem wyprzedzają większość firm elektronicznych na świecie:).
Zysk operacyjny za zeszły rok mieli ok. 3,25 mld $.
EDIT---Generalnie to mimo, że to dosyć ciekawy temat to ja bym zamknął ten wątek zanim się kolejna wojna systemowa rozpocznie.---
Canon wyprzedza Nikona w cenach amatorskich szkieł :(
A szkoda !!
To takie prowokacyjne pytanie kogoś kto chyba chce podgrzać atosferę a nie koniecznie podyskutować na argumenty.
Jesli jednak chcesz to proszę bardzo:
- FF
- matryce CMOS
- USM
a na koniec: MARKETING!!!
Chyba w niczym :confused:
C A N O N = 5 liter
N I K O N = 5 liter
Więc remis :rolleyes:
Ale Canon jest na 'C', a Nikon na 'N' wiec Canon wyprzedza w alfabecie :):):):)
Strasznie trollowy wątek.... :(
To takie prowokacyjne pytanie kogoś kto chyba chce podgrzać atosferę a nie koniecznie podyskutować na argumenty.
Jesli jednak chcesz to proszę bardzo:
- FF
- matryce CMOS
- USM
a na koniec: MARKETING!!!
a slyszales o SWM Nikona ?
według mnie SWM Nikona przewyższa USM Canona, ale faktycznie CMOS pod względem szumów przewyższa CCD Nikona. i tak w kółko...
temat bez sensu...
Canona logo ma ładniejszą czcionka :mrgreen:
Canon robi ładniejsze zdjęcia od Nikona ;). Nikon robi za to fajniejsze zdjęcia ;)
Kolekcjoner
19-11-2006, 22:39
Canona logo ma ładniejszą czcionka :mrgreen:
Ale za to nikon ma ładną kolorystykę:).
Według mnie to Canon wyprzedza Nikona w wyprzedaniu. Cały czas Nikon musi dogonić i wyprzedzić Canona. Musi bo Canon już wyprzedził. Czyli był lepszy w wyprzedzaniu :mrgreen:
P.S> najbardziej lubię tego typu pytania, które ostatecznie kończą się puentą: "OK to zastanowię się jeszcze czy 350D czy może 300D, w sumie po co przepłacać?" :D
P.S> najbardziej lubię tego typu pytania, które ostatecznie kończą się puentą: "OK to zastanowię się jeszcze czy 350D czy może 300D, w sumie po co przepłacać?" :D
On się nad niczym nie będzie zastanawiał bo pstryka Nikonem ;)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=5622
On się nad niczym nie będzie zastanawiał bo pstryka Nikonem ;)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=5622
Ha! Zdemaskowałeś prowokatora jednego :mrgreen:
Proponuję wszystkie takie obce i niepożądane elementy siejące zamęt bannować. My tu przecież zdjęcia robimy a nie prowadzimy takie głupie dyskusje hehe ;)
Canon wyprzedza Nikona w tym, że nie jest Nikonem. Jakoś tak miało być....
wątek w stylu Kononowicza..:roll:
najlepsze w Canonie jest to ze ma lepszego konkurenta od siebie jakim jest Nikon :P
no i sie zacznie :mrgreen:
Paprochwbody
20-11-2006, 00:26
... W czym jeszcze Canon wyprzedził Nikona? Czym jest Canon w związku z powyższym, przodownikiem kiczu czy wizjonerem?
Sam sobie odpowiedz na pytanie i niech to pozostanie Twoją tajemnicą, której nie wszyscy ciekawi.:!:
Kolekcjoner
20-11-2006, 01:23
Proponuję wszystkie takie obce i niepożądane elementy siejące zamęt bannować. My tu przecież zdjęcia robimy a nie prowadzimy takie głupie dyskusje hehe ;)
Prowokatorom i wszelkim obcym elementom mówimy stanowcze - NIE!!!
:mrgreen:
Silent Planet
20-11-2006, 02:53
A ja tam bym podrążył.
Tak dla draki.
:mrgreen:
Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam:oops: , miło mi mi że nie zostałem totalnie zmieszany z błotem;) Fakt że jestem z N nie oznacza że mam coś do C, ale że znam N z autopsi a C tylko z tego forum i sporadycznego kontaktu więc chciałem się dowiedzieć z tej strony o zaletach jednego systemu nad drugim oraz dalszych ewentualnych nowościach dla amatorów jakim niewątpliwie jestem(dlatego wspomniałem o marketingu).
Z tym bannowaniem można odłożyć:?: Kto wie z jakiego względu zadałem takie pytanie...
W czym Canon wyprzedza Nikona?
Ano w 5D, 1DmkIIN oraz EF300/2.8LIS. A cała reszta to tylko naturalna konsekwencja tych trzech pozycji.
Niedzwiedz
20-11-2006, 09:53
ej tu nie chodzi o sprzet tylko o zdjecia , skoro uwuazasz ze jak kupisz canona bedziesz robil lepsze zdjecia to kup , jak nikona to kup nikona.... canon jest lepszy w marketingu i w matrycy ktora buduje sam od wielu lat , gdzie nikon zdal sie na podwykonawcow :) tyle ze ja i z canona i nikona i fuji nie uzyl bym czegos wiecej niz iso 800 bo w kazdym z nich jest juz kiepsko powyzej (ale to wg mnie bo ja lubie stalki i ladny ostry obraz) , oo i tu tez nikon jest lepszy w stalkach amatorskkich 20,35,50,85,180 rewelacyjne nie drogie szkla (jak na stalki) osiagajace naprawde dobre rezultaty.
W!
No i tym ze C. mocno zaczyna inwestowac w naszym kraju w reklame lustrzanek, vide dzis rano przed 8 reklama 400D w TVP1 oraz w kilku magazynach ilustrowanych (np Focus), rowniez 400D. Nareszcie chcialo by sie powiedziec.
Zdrowko
Ano w 5D, 1DmkIIN oraz EF300/2.8LIS. A cała reszta to tylko naturalna konsekwencja tych trzech pozycji.
Śliczna odpowiedź ;-) Prawie tak samo stuprocentowo słuszna jak "w umiejętności robienia kasy" :mrgreen:
"W czym Canon wyprzedza Nikona?"
W ilości słoików przetestowanych na optyczne.pl :mrgreen: *
*To takie 3 grosze odemnie... bo widzę że wielorakie kwestie są w wątku poruszane ;)
No i tym ze C. mocno zaczyna inwestowac w naszym kraju w reklame lustrzanek, vide dzis rano przed 8 reklama 400D w TVP1 oraz w kilku magazynach ilustrowanych (np Focus), rowniez 400D. Nareszcie chcialo by sie powiedziec.
W tym akurat to musi mocno gonić Nikona który reklamuje się ze swoimi lustrzankami od dawna i więcej go widać.
przypomnial mi sie taki skecz Pietrzaka ;-)
opowiadał jak sie urodził ;-), budze sie na poródowce i patrze transparent - polska jest krajem przodujacym... a pozniej sie zastanawialem jak to jest ? skoro przodujemy to dlaczego ciagle doganiamy?
KuchateK
20-11-2006, 16:35
Nie przodownikiem kiczu, tylko tworca tanszego aparatu dla ludzi o mniejszych rekach. :twisted:
Wlasnie :D
Zawsze jak ktos narzeka na rozmiar ktorejs z puszek przychodzi mi wspomnienie z B&H tuz po premierze 350D jak bylem go ogladac takiej mlodej pani w duzej ilosci rozowych rzeczy na sobie, ktora mowi o nim "patrz jaki slodziutki" :mrgreen:
Kolekcjoner
20-11-2006, 17:04
(...) skoro przodujemy to dlaczego ciagle doganiamy?
No jak się poczyta forum to dokładnie można odnieść takie wrażenie:).
Mało jak się poczyta inne fora to się odnosi też takie samo wrażenie. Choć canon niektórych drażni także tu jest mała różnica ale tylko mała:).
MacGyver
20-11-2006, 17:07
Zawsze jak ktos narzeka na rozmiar ktorejs z puszek przychodzi mi wspomnienie z B&H tuz po premierze 350D jak bylem go ogladac takiej mlodej pani w duzej ilosci rozowych rzeczy na sobie, ktora mowi o nim "patrz jaki slodziutki" :mrgreen:
Słodziutki to jest Olympus E 400. Jest taki malutki i śliczniutki, stylistyką nawiązujący lekko do OM-ów i ma takie śliczniutkie nieduże obiektywiki, aż by się chciało ... postawić go na półce za szybką i co rano cieszyć nim wzrok ;-)
Kolekcjoner
20-11-2006, 17:25
Słodziutki to jest Olympus E 400. Jest taki malutki i śliczniutki, stylistyką nawiązujący lekko do OM-ów i ma takie śliczniutkie nieduże obiektywiki, aż by się chciało ... postawić go na półce za szybką i co rano cieszyć nim wzrok ;-)
No teraz ma śliczniutkiego konkurenta z napisem Nikon :mrgreen:.
MacGyver
20-11-2006, 17:44
No teraz ma śliczniutkiego konkurenta z napisem Nikon :mrgreen:.
E tam, Olek jest dużo ładniejszy:lol: No i ma więcej MPx-ów, wciśniętych na mniejszą matrycę :mrgreen:
KuchateK
20-11-2006, 17:44
Słodziutki to jest Olympus E 400.
Wtedy jeszcze tego slodziutkiego nie bylo :D
Jak widac zapoczatkowana przez Canona "slodziutkosc" wielu producentow uznalo jednak za dochodowa i warta wprowadzenia.
MacGyver
20-11-2006, 17:49
Jak widac zapoczatkowana przez Canona "slodziutkosc" wielu producentow uznalo jednak za dochodowa i warta wprowadzenia.
Tu bym polemizował. Miniaturyzacja lustrzanek to pomysł Pentaxa, jeszcze z zamierzchłych analogowych czasów.
KuchateK
20-11-2006, 17:53
Tu bym polemizował. Miniaturyzacja lustrzanek to pomysł Pentaxa, jeszcze z zamierzchłych analogowych czasów.
Mnie tu raczej chodzilo o obecnie produkowane masowo plastikowe g[ocenzurowano :D] dla mas jak to co robil kiedys Pentax.
MacGyver
20-11-2006, 17:59
Mnie tu raczej chodzilo o obecnie produkowane masowo plastikowe g[ocenzurowano :D] dla mas jak to co robil kiedys Pentax.
Ale tanie Pentaxy z lat 90-tych (MZ 30, 50, 60) takie właśnie były, plastikowe aż do bólu i okrojone z funkcji do tego stopnia że nie wspólpracowały z manualnymi obiektywami tegoż producenta co od zawsze było jego domeną (pełna zgodność, nawet 20 lat wstecz)
KuchateK
20-11-2006, 18:02
A tak gleboko historii tego systemu to ja nie znam :D
Ale nadal trzeba zauwazyc, ze maly rozmiar dotyczyl tez lepszych modeli, ktore byly robione solidnie i na lata. Obecnie wszystko co tanie i badziewne jest male a topowe modele to ogromne cegly z wbudowanymi gripami.
MacGyver
20-11-2006, 18:09
A tu się zgadzam, akurat Pentaxy były małe od samego początku (mam na myśli te z bagnetem K) bo taka była filozofia ich konstruowania. Na pomysł z plastikowym badziewiem wpadli kilkanaście lat temu.
A że obecne topowe modele są duże - widać takich oczekuje większość ich potencjalnych nabywców.
Co się zaś tyczy tych tanich (lustrzanek oczywiście), to są to modele kierowane raczej do ludzi przesiadających się z kompaktów, którym te rozmiary nie przeszkadzają, a wręcz przeciwnie. Myśle że tylko w Polsce i krajach o podobnej zamożności społeczeństwa zaawansowani fotoamatorzy kupują aparaty typu 350D czy D50 i podłoże tego wyboru jest wyłącznie finansowe.
strus_pedziwiatr
20-11-2006, 18:33
Dla mnie Canon jest lepszy, bo go po prostu lubię:grin:
A za N. jakoś Nie przepadam, bo zaczyna się na Nielubianą literę i w ogóle Nieeeeee.
czytałem że teraz to od tego nowego nikon d40 to już tylko mniejszy jest olek więc teraz to posiadaczom nikonów się zrobi fajnie
Nowe cacka tych firm wyprzedzają sie w ilosci klatek na sek.
NIKON D2X - 5 kl./sek.
Canon EOS 1D Mark - 8,5 kl./sek.
Kolekcjoner
20-11-2006, 21:52
Nowe cacka tych firm wyprzedzają sie w ilosci klatek na sek.
NIKON D2X - 5 kl./sek.
Canon EOS 1D Mark - 8,5 kl./sek.
Nie dokońca. W trybie crop 2x D2X/D2Xs też ma 8kl/s. Po za tym pewnym odpowiednikiem D2X u canona jest Ds także to porównanie nie bałdzo:)
Nowy to jest D2Xs - i ma nawet 8 kl/sek w trybie szybkiego kadrowania
Nie dokońca. W trybie crop 2x D2X/D2Xs też ma 8kl/s. Po za tym pewnym odpowiednikiem D2X u canona jest Ds także to porównanie nie bałdzo:)
Człowiek chce by było OK a wy sie czepiacie ;)
ok ok, ale rzetelnym trzeba być! po za tym kolekcjoner - po prostu telepatia no nie?
Nowy to jest D2Xs - i ma nawet 8 kl/sek w trybie szybkiego kadrowania
O właśnie, a tego nie rozumiem. Skoro już lustro kłapie, migawka miga, AF się wyrabia, to dlaczego właściwie Nikon nie zrobił tego trybu normalnie, z "pełnej" (hihi, cudzysłów to chyba na czerwono i podkreślony powinien być :lol:) klatki? Elektronika? Nie wierzę, oryginalny D2X to może, ale nie takie, w sumie świeże body.
Mi to pachnie zagrywkami w canonowym stylu - "zostawmy sobie coś do wyciskania $$$ później".
muflon, ja tam się nie znam, ale 8 MPx a 12 MPX to chyba właśnie robi tę różnicę. Mechanika daje radę ale bufor się zapełnia przed końcem pierwszej sekundy ;)
Kolekcjoner
21-11-2006, 00:11
muflon, ja tam się nie znam, ale 8 MPx a 12 MPX to chyba właśnie robi tę różnicę. Mechanika daje radę ale bufor się zapełnia przed końcem pierwszej sekundy ;)
Dokładnie obecnie żadne body nie jest w stanie przemielić takiej ilości danych tak szybko. Także to może być główna przyczyna:).
KuchateK
21-11-2006, 00:17
Tak. Ale od czasu wejscia 1DmkII troche minelo i pamiec nieco potaniala. Mogli pare mega extra dorzucic.
A ja po prostu nie wierzę. Tyle czasu ile minęło od 1Dmk2 (nie "N" - pierwszego który mielił 8MPix w 8fps) to jeśli chodzi o elektronikę cała generacja. No kurde, prawo Moore'a ;-)
Nikon wprzedarz nowinkami w swoich puszkach ;)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://yourphotoarchive.com/images/d90.jpg)
to tak na mile zakonczenie bo watek nadaje sie juz od dawna do zamkniecia
OCH Panowie wy tu pytania typu--------------------------------------------------------------------------------
A PENTAX robi swoje :) poczytajcie o K10D i co ta szacowna firma szykuje na rynek i w jakiej cenie :) bidny bedzie ten canon z tym 1dmkII
A PENTAX robi swoje :) poczytajcie o K10D i co ta szacowna firma szykuje na rynek i w jakiej cenie :) bidny bedzie ten canon z tym 1dmkII
No ja nawet ostatnio z pentaksiarzem rozmawiałem ;-) Wnioski dokładnie podobne - canon z 1DN i 1Ds2 będzie teraz hoho... kilka generacji z tyłu :mrgreen:
OCH Panowie wy tu pytania typu--------------------------------------------------------------------------------
a tak... przyjdzie, zrobi, bedzie, zamiecie... tylko poki co tego nie ma.
a w ogole to Olympus swoim E-3 to mial totalnie roz... konkurencje - jak polska reprezentacja na niedawnym mundialu Brazylie :) tylko to tak... na same slowa nie dziala :)
Kolekcjoner
21-11-2006, 02:42
a tak... przyjdzie, zrobi, bedzie, zamiecie... tylko poki co tego nie ma.
a w ogole to Olympus swoim E-3 to mial totalnie roz... konkurencje - jak polska reprezentacja na niedawnym mundialu Brazylie :) tylko to tak... na same slowa nie dziala :)
Eeee.. przeca na photokinie E1 pokazali :mrgreen: wprawdzie z tektury ale zawsze:).
Pentaksiarze są w euforii i im się nie dziwię. K10D zapowiada się na naprwdę fajną puszkę. Tyle że z tej euforii trochę tracą kontakt z rzeczywistością:D.
A tak w ogóle to ciekawszy byłby wątek: w czym Nikon wyprzedza Canona:).
CzłowiekZ
21-11-2006, 09:35
Eeee.. przeca na photokinie E1 pokazali :mrgreen: wprawdzie z tektury ale zawsze:).
Pentaksiarze są w euforii i im się nie dziwię. K10D zapowiada się na naprwdę fajną puszkę. Tyle że z tej euforii trochę tracą kontakt z rzeczywistością:D.
A tak w ogóle to ciekawszy byłby wątek: w czym Nikon wyprzedza Canona:).
W Polsce i tak będzie decydowała cena, Pentax ma być w dobrej cenie, nie taki drogi jak D200 :mrgreen:
Zobaczymy jak będziecie sikać z radości na wieść o FF od Canona za 5k :twisted:
I nie porównujcie E400 do tego kastrata D40, D40 nawet wymiarami jest wielkości E500 :razz: Nikon wyprzedaje dobry sprzęt jakim jest D50 po 1800 zł i D70s po 1900 zł, żeby mógł znów zarobić na wyznawcach jedynej słusznej marki sprzedając D40 po 2500 zł lub D80 po prawie 4000 zł :lol: Historia się powtarza ze zjeżdzaniem z ceny z coraz bardziej wykastrowanymi aparatami. Na wiosnę D80 zapewne zastąpi D80s z innym kolorem spustu, a ceny skoczą :mrgreen:
A tymczasem http://fotopolis.pl/index.php?n=5099
D80 - reklama telewizyjna MM za 2799 Brutto !!!!
Niedzwiedz
21-11-2006, 11:02
a nie d70 z kitem za 2799 ?
jestem na 95% przekonany że w telewizorni idzie reklama (ostatnie kilka dni widzialem z 5 razy więc jestem "prawie pewien"
lustrzanka cyfrowa D80 z Kitem 2799
ale oczywiście mogło mi sie pokiełbasić (lecz z dużą dozą prawdopodobiestwa wykluczam)
EDIT pokiełbasiło mi się :lol: oczywiście D70s +kit
Następnie brak monochromatycznego wyświetlacza i to konkurencja po pewnym czasie podpatrzyła.
Tutaj pierwsza była Sony Alfa 100
Tutaj pierwsza była Sony Alfa 100
Jeszcze wcześniej: Minolta. D7D.