PDA

Zobacz pełną wersję : W czym Canon wyprzedza Nikona?

Paweł.S
18-11-2006, 22:15
Kiedyś Canon wprowadził tanie plastikowe szkła w zestawach kit, później pojawiły się u Nikona. Następnie małe rozmiary i brak monochromatycznego wyświetlacza i to konkurencja po pewnym czasie podpatrzyła. W czym jeszcze Canon wyprzedził Nikona? Czym jest Canon w związku z powyższym, przodownikiem kiczu czy wizjonerem?

MMM
18-11-2006, 22:28
Hehe, czyli wszystko co złego zrobił Nikon to przez Canona np. D40 w odpowiedzi na 350D ROTFL

Idź sobie kolego trolować gdzie indziej....

pazurek
18-11-2006, 22:36
Nie przodownikiem kiczu, tylko tworca tanszego aparatu dla ludzi o mniejszych rekach. :twisted:

Paweł.S
18-11-2006, 22:36
Może to mała prowokacja była, ale miałem nadzieję poznać wasze zdanie na ten temat oraz na temat marketingu tych firm.

Pozdrawiam-Paweł

Driver
18-11-2006, 23:22
Chyba w niczym :confused:

C A N O N = 5 liter

N I K O N = 5 liter

Więc remis :rolleyes:

snow
18-11-2006, 23:26
Ale w spisie telefonicznym Canon wyżej ;)

blue7
18-11-2006, 23:46
Canon jest marką bardziej przyjazną początkującym - wg mnie jest bardziej uniwersalny i w porównaniu do droższego Nikona oferuje bardzo dużo w dobrej cenie. Wśród moich znajomych Canon był częściej niż rzadziej pierwszym aparatem jakoś tak.. a to może wina tego że mam nienormalnych znajomych LOL.. ??

Kolekcjoner
19-11-2006, 01:06
W czym Canon wyprzedza Nikona?

Odpowiedź na to pytanie jest trywialna. Zawsze był i jest lepszy w zarabianiu pieniędzy. Od wielu lat pod tym względem wyprzedzają większość firm elektronicznych na świecie:).
Zysk operacyjny za zeszły rok mieli ok. 3,25 mld $.

EDIT---Generalnie to mimo, że to dosyć ciekawy temat to ja bym zamknął ten wątek zanim się kolejna wojna systemowa rozpocznie.---

scooter
19-11-2006, 15:48
Canon wyprzedza Nikona w cenach amatorskich szkieł :(
A szkoda !!

Mac
19-11-2006, 16:17
To takie prowokacyjne pytanie kogoś kto chyba chce podgrzać atosferę a nie koniecznie podyskutować na argumenty.
Jesli jednak chcesz to proszę bardzo:
- FF
- matryce CMOS
- USM
a na koniec: MARKETING!!!

iczek
19-11-2006, 21:24
Chyba w niczym :confused:

C A N O N = 5 liter

N I K O N = 5 liter

Więc remis :rolleyes:

Ale Canon jest na 'C', a Nikon na 'N' wiec Canon wyprzedza w alfabecie :):):):)
Strasznie trollowy wątek.... :(

Klosiu
19-11-2006, 21:28
To takie prowokacyjne pytanie kogoś kto chyba chce podgrzać atosferę a nie koniecznie podyskutować na argumenty.
Jesli jednak chcesz to proszę bardzo:
- FF
- matryce CMOS
- USM
a na koniec: MARKETING!!!

a slyszales o SWM Nikona ?

mkwiek
19-11-2006, 21:41
według mnie SWM Nikona przewyższa USM Canona, ale faktycznie CMOS pod względem szumów przewyższa CCD Nikona. i tak w kółko...
temat bez sensu...

FERRER
19-11-2006, 21:43
Canona logo ma ładniejszą czcionka :mrgreen:

Mac
19-11-2006, 21:46
Itd, itd...

zanussi
19-11-2006, 22:15
Canon robi ładniejsze zdjęcia od Nikona ;). Nikon robi za to fajniejsze zdjęcia ;)

Kolekcjoner
19-11-2006, 22:39
Canona logo ma ładniejszą czcionka :mrgreen:

Ale za to nikon ma ładną kolorystykę:).

Kubaman
19-11-2006, 22:58
Według mnie to Canon wyprzedza Nikona w wyprzedaniu. Cały czas Nikon musi dogonić i wyprzedzić Canona. Musi bo Canon już wyprzedził. Czyli był lepszy w wyprzedzaniu :mrgreen:

P.S> najbardziej lubię tego typu pytania, które ostatecznie kończą się puentą: "OK to zastanowię się jeszcze czy 350D czy może 300D, w sumie po co przepłacać?" :D

FERRER
19-11-2006, 23:02
P.S> najbardziej lubię tego typu pytania, które ostatecznie kończą się puentą: "OK to zastanowię się jeszcze czy 350D czy może 300D, w sumie po co przepłacać?" :D
On się nad niczym nie będzie zastanawiał bo pstryka Nikonem ;)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=5622

MMM
19-11-2006, 23:38
On się nad niczym nie będzie zastanawiał bo pstryka Nikonem ;)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=5622
Ha! Zdemaskowałeś prowokatora jednego :mrgreen:
Proponuję wszystkie takie obce i niepożądane elementy siejące zamęt bannować. My tu przecież zdjęcia robimy a nie prowadzimy takie głupie dyskusje hehe ;)

irma
19-11-2006, 23:45
Canon wyprzedza Nikona w tym, że nie jest Nikonem. Jakoś tak miało być....
wątek w stylu Kononowicza..:roll:

Klosiu
20-11-2006, 00:04
najlepsze w Canonie jest to ze ma lepszego konkurenta od siebie jakim jest Nikon :P

Jac
20-11-2006, 00:17
no i sie zacznie :mrgreen:

Paprochwbody
20-11-2006, 00:26
... W czym jeszcze Canon wyprzedził Nikona? Czym jest Canon w związku z powyższym, przodownikiem kiczu czy wizjonerem?

Sam sobie odpowiedz na pytanie i niech to pozostanie Twoją tajemnicą, której nie wszyscy ciekawi.:!:

Kolekcjoner
20-11-2006, 01:23
Proponuję wszystkie takie obce i niepożądane elementy siejące zamęt bannować. My tu przecież zdjęcia robimy a nie prowadzimy takie głupie dyskusje hehe ;)

Prowokatorom i wszelkim obcym elementom mówimy stanowcze - NIE!!!
:mrgreen:

Silent Planet
20-11-2006, 02:53
A ja tam bym podrążył.
Tak dla draki.

:mrgreen:

Paweł.S
20-11-2006, 08:22
Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam:oops: , miło mi mi że nie zostałem totalnie zmieszany z błotem;) Fakt że jestem z N nie oznacza że mam coś do C, ale że znam N z autopsi a C tylko z tego forum i sporadycznego kontaktu więc chciałem się dowiedzieć z tej strony o zaletach jednego systemu nad drugim oraz dalszych ewentualnych nowościach dla amatorów jakim niewątpliwie jestem(dlatego wspomniałem o marketingu).

Z tym bannowaniem można odłożyć:?: Kto wie z jakiego względu zadałem takie pytanie...

JSK
20-11-2006, 08:45
W czym Canon wyprzedza Nikona?
Ano w 5D, 1DmkIIN oraz EF300/2.8LIS. A cała reszta to tylko naturalna konsekwencja tych trzech pozycji.

Niedzwiedz
20-11-2006, 09:53
ej tu nie chodzi o sprzet tylko o zdjecia , skoro uwuazasz ze jak kupisz canona bedziesz robil lepsze zdjecia to kup , jak nikona to kup nikona.... canon jest lepszy w marketingu i w matrycy ktora buduje sam od wielu lat , gdzie nikon zdal sie na podwykonawcow :) tyle ze ja i z canona i nikona i fuji nie uzyl bym czegos wiecej niz iso 800 bo w kazdym z nich jest juz kiepsko powyzej (ale to wg mnie bo ja lubie stalki i ladny ostry obraz) , oo i tu tez nikon jest lepszy w stalkach amatorskkich 20,35,50,85,180 rewelacyjne nie drogie szkla (jak na stalki) osiagajace naprawde dobre rezultaty.

lukep
20-11-2006, 09:55
W!

No i tym ze C. mocno zaczyna inwestowac w naszym kraju w reklame lustrzanek, vide dzis rano przed 8 reklama 400D w TVP1 oraz w kilku magazynach ilustrowanych (np Focus), rowniez 400D. Nareszcie chcialo by sie powiedziec.

Zdrowko

muflon
20-11-2006, 10:33
Ano w 5D, 1DmkIIN oraz EF300/2.8LIS. A cała reszta to tylko naturalna konsekwencja tych trzech pozycji.
Śliczna odpowiedź ;-) Prawie tak samo stuprocentowo słuszna jak "w umiejętności robienia kasy" :mrgreen:

roofman
20-11-2006, 10:54
"W czym Canon wyprzedza Nikona?"
W ilości słoików przetestowanych na optyczne.pl :mrgreen: *

*To takie 3 grosze odemnie... bo widzę że wielorakie kwestie są w wątku poruszane ;)

MMM
20-11-2006, 14:43
No i tym ze C. mocno zaczyna inwestowac w naszym kraju w reklame lustrzanek, vide dzis rano przed 8 reklama 400D w TVP1 oraz w kilku magazynach ilustrowanych (np Focus), rowniez 400D. Nareszcie chcialo by sie powiedziec.
W tym akurat to musi mocno gonić Nikona który reklamuje się ze swoimi lustrzankami od dawna i więcej go widać.

Jac
20-11-2006, 14:49
przypomnial mi sie taki skecz Pietrzaka ;-)

opowiadał jak sie urodził ;-), budze sie na poródowce i patrze transparent - polska jest krajem przodujacym... a pozniej sie zastanawialem jak to jest ? skoro przodujemy to dlaczego ciagle doganiamy?

KuchateK
20-11-2006, 16:35
Nie przodownikiem kiczu, tylko tworca tanszego aparatu dla ludzi o mniejszych rekach. :twisted:
Wlasnie :D

Zawsze jak ktos narzeka na rozmiar ktorejs z puszek przychodzi mi wspomnienie z B&H tuz po premierze 350D jak bylem go ogladac takiej mlodej pani w duzej ilosci rozowych rzeczy na sobie, ktora mowi o nim "patrz jaki slodziutki" :mrgreen:

Kolekcjoner
20-11-2006, 17:04
(...) skoro przodujemy to dlaczego ciagle doganiamy?

No jak się poczyta forum to dokładnie można odnieść takie wrażenie:).
Mało jak się poczyta inne fora to się odnosi też takie samo wrażenie. Choć canon niektórych drażni także tu jest mała różnica ale tylko mała:).

MacGyver
20-11-2006, 17:07
Zawsze jak ktos narzeka na rozmiar ktorejs z puszek przychodzi mi wspomnienie z B&H tuz po premierze 350D jak bylem go ogladac takiej mlodej pani w duzej ilosci rozowych rzeczy na sobie, ktora mowi o nim "patrz jaki slodziutki" :mrgreen:

Słodziutki to jest Olympus E 400. Jest taki malutki i śliczniutki, stylistyką nawiązujący lekko do OM-ów i ma takie śliczniutkie nieduże obiektywiki, aż by się chciało ... postawić go na półce za szybką i co rano cieszyć nim wzrok ;-)

Kolekcjoner
20-11-2006, 17:25
Słodziutki to jest Olympus E 400. Jest taki malutki i śliczniutki, stylistyką nawiązujący lekko do OM-ów i ma takie śliczniutkie nieduże obiektywiki, aż by się chciało ... postawić go na półce za szybką i co rano cieszyć nim wzrok ;-)

No teraz ma śliczniutkiego konkurenta z napisem Nikon :mrgreen:.

MacGyver
20-11-2006, 17:44
No teraz ma śliczniutkiego konkurenta z napisem Nikon :mrgreen:.
E tam, Olek jest dużo ładniejszy:lol: No i ma więcej MPx-ów, wciśniętych na mniejszą matrycę :mrgreen:

KuchateK
20-11-2006, 17:44
Słodziutki to jest Olympus E 400.
Wtedy jeszcze tego slodziutkiego nie bylo :D

Jak widac zapoczatkowana przez Canona "slodziutkosc" wielu producentow uznalo jednak za dochodowa i warta wprowadzenia.

MacGyver
20-11-2006, 17:49
Jak widac zapoczatkowana przez Canona "slodziutkosc" wielu producentow uznalo jednak za dochodowa i warta wprowadzenia.
Tu bym polemizował. Miniaturyzacja lustrzanek to pomysł Pentaxa, jeszcze z zamierzchłych analogowych czasów.

KuchateK
20-11-2006, 17:53
Tu bym polemizował. Miniaturyzacja lustrzanek to pomysł Pentaxa, jeszcze z zamierzchłych analogowych czasów.
Mnie tu raczej chodzilo o obecnie produkowane masowo plastikowe g[ocenzurowano :D] dla mas jak to co robil kiedys Pentax.

MacGyver
20-11-2006, 17:59
Mnie tu raczej chodzilo o obecnie produkowane masowo plastikowe g[ocenzurowano :D] dla mas jak to co robil kiedys Pentax.
Ale tanie Pentaxy z lat 90-tych (MZ 30, 50, 60) takie właśnie były, plastikowe aż do bólu i okrojone z funkcji do tego stopnia że nie wspólpracowały z manualnymi obiektywami tegoż producenta co od zawsze było jego domeną (pełna zgodność, nawet 20 lat wstecz)

KuchateK
20-11-2006, 18:02
A tak gleboko historii tego systemu to ja nie znam :D

Ale nadal trzeba zauwazyc, ze maly rozmiar dotyczyl tez lepszych modeli, ktore byly robione solidnie i na lata. Obecnie wszystko co tanie i badziewne jest male a topowe modele to ogromne cegly z wbudowanymi gripami.

MacGyver
20-11-2006, 18:09
A tu się zgadzam, akurat Pentaxy były małe od samego początku (mam na myśli te z bagnetem K) bo taka była filozofia ich konstruowania. Na pomysł z plastikowym badziewiem wpadli kilkanaście lat temu.
A że obecne topowe modele są duże - widać takich oczekuje większość ich potencjalnych nabywców.
Co się zaś tyczy tych tanich (lustrzanek oczywiście), to są to modele kierowane raczej do ludzi przesiadających się z kompaktów, którym te rozmiary nie przeszkadzają, a wręcz przeciwnie. Myśle że tylko w Polsce i krajach o podobnej zamożności społeczeństwa zaawansowani fotoamatorzy kupują aparaty typu 350D czy D50 i podłoże tego wyboru jest wyłącznie finansowe.

strus_pedziwiatr
20-11-2006, 18:33
Dla mnie Canon jest lepszy, bo go po prostu lubię:grin:
A za N. jakoś Nie przepadam, bo zaczyna się na Nielubianą literę i w ogóle Nieeeeee.

vesper
20-11-2006, 19:53
czytałem że teraz to od tego nowego nikon d40 to już tylko mniejszy jest olek więc teraz to posiadaczom nikonów się zrobi fajnie

FERRER
20-11-2006, 21:45
Nowe cacka tych firm wyprzedzają sie w ilosci klatek na sek.
NIKON D2X - 5 kl./sek.
Canon EOS 1D Mark - 8,5 kl./sek.

Kolekcjoner
20-11-2006, 21:52
Nowe cacka tych firm wyprzedzają sie w ilosci klatek na sek.
NIKON D2X - 5 kl./sek.
Canon EOS 1D Mark - 8,5 kl./sek.

Nie dokońca. W trybie crop 2x D2X/D2Xs też ma 8kl/s. Po za tym pewnym odpowiednikiem D2X u canona jest Ds także to porównanie nie bałdzo:)

mkwiek
20-11-2006, 21:54
Nowy to jest D2Xs - i ma nawet 8 kl/sek w trybie szybkiego kadrowania

FERRER
20-11-2006, 22:11
Nie dokońca. W trybie crop 2x D2X/D2Xs też ma 8kl/s. Po za tym pewnym odpowiednikiem D2X u canona jest Ds także to porównanie nie bałdzo:)
Człowiek chce by było OK a wy sie czepiacie ;)

mkwiek
20-11-2006, 22:16
ok ok, ale rzetelnym trzeba być! po za tym kolekcjoner - po prostu telepatia no nie?

muflon
20-11-2006, 22:41
Nowy to jest D2Xs - i ma nawet 8 kl/sek w trybie szybkiego kadrowania
O właśnie, a tego nie rozumiem. Skoro już lustro kłapie, migawka miga, AF się wyrabia, to dlaczego właściwie Nikon nie zrobił tego trybu normalnie, z "pełnej" (hihi, cudzysłów to chyba na czerwono i podkreślony powinien być :lol:) klatki? Elektronika? Nie wierzę, oryginalny D2X to może, ale nie takie, w sumie świeże body.

Mi to pachnie zagrywkami w canonowym stylu - "zostawmy sobie coś do wyciskania $$$ później".

Kubaman
21-11-2006, 00:04
muflon, ja tam się nie znam, ale 8 MPx a 12 MPX to chyba właśnie robi tę różnicę. Mechanika daje radę ale bufor się zapełnia przed końcem pierwszej sekundy ;)

Kolekcjoner
21-11-2006, 00:11
muflon, ja tam się nie znam, ale 8 MPx a 12 MPX to chyba właśnie robi tę różnicę. Mechanika daje radę ale bufor się zapełnia przed końcem pierwszej sekundy ;)

Dokładnie obecnie żadne body nie jest w stanie przemielić takiej ilości danych tak szybko. Także to może być główna przyczyna:).

KuchateK
21-11-2006, 00:17
Tak. Ale od czasu wejscia 1DmkII troche minelo i pamiec nieco potaniala. Mogli pare mega extra dorzucic.

muflon
21-11-2006, 00:18
A ja po prostu nie wierzę. Tyle czasu ile minęło od 1Dmk2 (nie "N" - pierwszego który mielił 8MPix w 8fps) to jeśli chodzi o elektronikę cała generacja. No kurde, prawo Moore'a ;-)

Klosiu
21-11-2006, 00:23
Nikon wprzedarz nowinkami w swoich puszkach ;)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://yourphotoarchive.com/images/d90.jpg)

to tak na mile zakonczenie bo watek nadaje sie juz od dawna do zamkniecia

pilapl
21-11-2006, 01:32
OCH Panowie wy tu pytania typu--------------------------------------------------------------------------------

A PENTAX robi swoje :) poczytajcie o K10D i co ta szacowna firma szykuje na rynek i w jakiej cenie :) bidny bedzie ten canon z tym 1dmkII

muflon
21-11-2006, 01:38
A PENTAX robi swoje :) poczytajcie o K10D i co ta szacowna firma szykuje na rynek i w jakiej cenie :) bidny bedzie ten canon z tym 1dmkII
No ja nawet ostatnio z pentaksiarzem rozmawiałem ;-) Wnioski dokładnie podobne - canon z 1DN i 1Ds2 będzie teraz hoho... kilka generacji z tyłu :mrgreen:

akustyk
21-11-2006, 01:50
OCH Panowie wy tu pytania typu--------------------------------------------------------------------------------

a tak... przyjdzie, zrobi, bedzie, zamiecie... tylko poki co tego nie ma.

a w ogole to Olympus swoim E-3 to mial totalnie roz... konkurencje - jak polska reprezentacja na niedawnym mundialu Brazylie :) tylko to tak... na same slowa nie dziala :)

Kolekcjoner
21-11-2006, 02:42
a tak... przyjdzie, zrobi, bedzie, zamiecie... tylko poki co tego nie ma.

a w ogole to Olympus swoim E-3 to mial totalnie roz... konkurencje - jak polska reprezentacja na niedawnym mundialu Brazylie :) tylko to tak... na same slowa nie dziala :)

Eeee.. przeca na photokinie E1 pokazali :mrgreen: wprawdzie z tektury ale zawsze:).
Pentaksiarze są w euforii i im się nie dziwię. K10D zapowiada się na naprwdę fajną puszkę. Tyle że z tej euforii trochę tracą kontakt z rzeczywistością:D.

A tak w ogóle to ciekawszy byłby wątek: w czym Nikon wyprzedza Canona:).

CzłowiekZ
21-11-2006, 09:35
Eeee.. przeca na photokinie E1 pokazali :mrgreen: wprawdzie z tektury ale zawsze:).
Pentaksiarze są w euforii i im się nie dziwię. K10D zapowiada się na naprwdę fajną puszkę. Tyle że z tej euforii trochę tracą kontakt z rzeczywistością:D.

A tak w ogóle to ciekawszy byłby wątek: w czym Nikon wyprzedza Canona:).

W Polsce i tak będzie decydowała cena, Pentax ma być w dobrej cenie, nie taki drogi jak D200 :mrgreen:

Zobaczymy jak będziecie sikać z radości na wieść o FF od Canona za 5k :twisted:

I nie porównujcie E400 do tego kastrata D40, D40 nawet wymiarami jest wielkości E500 :razz: Nikon wyprzedaje dobry sprzęt jakim jest D50 po 1800 zł i D70s po 1900 zł, żeby mógł znów zarobić na wyznawcach jedynej słusznej marki sprzedając D40 po 2500 zł lub D80 po prawie 4000 zł :lol: Historia się powtarza ze zjeżdzaniem z ceny z coraz bardziej wykastrowanymi aparatami. Na wiosnę D80 zapewne zastąpi D80s z innym kolorem spustu, a ceny skoczą :mrgreen:

A tymczasem http://fotopolis.pl/index.php?n=5099

popmart
21-11-2006, 10:54
D80 - reklama telewizyjna MM za 2799 Brutto !!!!

Niedzwiedz
21-11-2006, 11:02
a nie d70 z kitem za 2799 ?

popmart
21-11-2006, 11:16
jestem na 95% przekonany że w telewizorni idzie reklama (ostatnie kilka dni widzialem z 5 razy więc jestem "prawie pewien"

lustrzanka cyfrowa D80 z Kitem 2799

ale oczywiście mogło mi sie pokiełbasić (lecz z dużą dozą prawdopodobiestwa wykluczam)

EDIT pokiełbasiło mi się :lol: oczywiście D70s +kit

Arek_O
21-11-2006, 15:37
Następnie brak monochromatycznego wyświetlacza i to konkurencja po pewnym czasie podpatrzyła.

Tutaj pierwsza była Sony Alfa 100

gwozdzt
21-11-2006, 16:05
Tutaj pierwsza była Sony Alfa 100
Jeszcze wcześniej: Minolta. D7D.