Zobacz pełną wersję : Lustra a kompakty-ostrosc?
Witam, o co w tym chodzi, prawie wszyscy uzytkownicy kompaktow chwala sie ze ich sprzet lepiej ostrzy fotki i zdjecia wychodza ostrzejsze niz z luster?
Nawet niekt. uzytkownicy luster tak twierdza, sam mam lustro obecnie po przesiadce z kompaktu i fakt ze obraz jest niekiedy myslany troche ale przeciez na pstryknieciu nie konczy sie proces fotograficzny cyfra. Ja nie dostrzegam zbytniej w tym roznicy, wiec jak to jest?
pozdrawiam
Kompakt dużo bardziej agresywnie od lustra wyostrza obraz softowo i tyle. Każdemu kto uważa że obraz z kompaktu jest ostrzejszy/lepszy od obrazu z lustrzanki polecam obejrzenie fotek na 100% wtedy widać który obraz ma szczegóły a który tylko ostrą kontrastową pikselową papkę.
Peri Noid
06-11-2006, 14:52
Poza tym kompakty ze względu na rozmiar matryc mają dużo większą GO, przez co łatwiej jest złapać ostrość na obiekt. Inna sprawa, że przy tym dużo więcej (często niepotrzebnych) rzeczy jest ostrych. Ale o tym już jakoś nikt nie wspomina ;-)
Nie są ostrzejsze, widać to na powiększeniu 100%, piksele i ich układ to papka, obiektyw kompaktu 8 mpix nie da optycznej optymalnej do ostrego obrazu dla tak małej i upakowanej matrycy
Ale jesli nie masz do lustra podpiętego niczego lepszego niz "kit" to nie powinieneś się spodziewać cudów.
Ale jesli nie masz do lustra podpiętego niczego lepszego niz "kit" to nie powinieneś się spodziewać cudów.
bzdura. canonowski kit po domknięciu przesłony do odpowiedniej wartości jest ostry a nikonowski 18-70 DX jest bardzo ostry!
ostry to nawet jest Helios z Zenita jak się go odpowiednio przymknie!
Bagnet007
15-11-2006, 22:54
Helios pod względem ostrości jest całkiem ok, gorzej ma się sprawa z odblaskami. Trzeba kombinować, albo mieć dobrą osłonę przeciwsłoneczną.
Kolekcjoner
15-11-2006, 23:04
bzdura. canonowski kit po domknięciu przesłony do odpowiedniej wartości jest ostry a nikonowski 18-70 DX jest bardzo ostry!
ostry to nawet jest Helios z Zenita jak się go odpowiednio przymknie!
Swego czasu zrobiłem kilkanaście widoczków (Hawrań i Murań) tym kitem (jeszcze z 20D) i powiem, że lekko byłem zaskoczony jakością - na plus. Także nie jest tak najgorzej. Da się:). Robiłem też sporo zdjęć (moja żona bardzo dużo:)) Nikonem D50 z tym tańszym kitem 18-55 i było bardzo dobrze:).
Swego czasu zrobiłem kilkanaście widoczków (Hawrań i Murań) tym kitem (jeszcze z 20D) i powiem, że lekko byłem zaskoczony jakością - na plus. Także nie jest tak najgorzej. Da się:)
da się, da! mój kolega chwali go strasznie, całe studia foto przeleciał na tym szkle, wszystkie prace itp i zadowolony :)
Ja tam na KITowy narzekać nie mogę... tak dla porównania klapnąłem zdjęcie KITowym:
http://michelcat.cal.pl/foty/IMG_9409.jpg - Canon 400D, KIT
to dla zwolenników kompaktów i ostrości na nich, porównajcie z tym zdjęciem z lustrzanki...
obecnie posiadam kita i tamrona 28-105 i szczerze moge powiedziec, ze z kitowego nie wychodza zle zdjecia... faktem cos nie pojdzie tak jak powinno, ale da sie przezyc...