PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie kupujecie ramki?

tomisiek
31-10-2006, 11:26
Witam Wszystkich.

od jakiegoś czasu (właściwie od zakończenia remontu) moja druga połówka naciska mnie na ozdobienie ścian fotkami.

fotki są wybrane (i częściowo wywołane), koncepcja gdzie co wieszać jest i tylko.... ramek brakuje.

czy macie może jakieś namiary na sprawdzone miejsca zakupu ramek i antyram? bo ze względu na miejsce zamieszkania zdany jestem na zakup via internet. wprawdzie google wyrzuca sporo adresów, ale wolałbym ewentualnie sprawdzone miejsca zakupu (tym bardziej, że sporo tego muszę kupić).

za pomoc z góry dziękuję.

tomisiek

n0wy
31-10-2006, 12:20
Dołączam się do pytania.
Czy macie może jakieś sprawdzwone sposoby na wieszanie zdjęć na ścianach? Nie chodzi mi tu o wiercenie otworów na antyramy, ale o proste przyklejanie fotek. Jakich materiałów używacie, aby zawiesić zdjęcia, które np. w miarę często chcielibyście zmieniać, a nie koniecznie zależy wam na brudnych plamach na ścianie ;)
Może dwustronna taśma zdałaby egazmin? Kiedyś z Anglii przywiozłem coś w stylu naszej plasteliny, jednak ta nie pozostawiała na ścianie tłustych plam. Niestety zaginęła w akcji kilka lat temu ;)

popmart
31-10-2006, 12:34
najlepszy jaki widzialem sklep z ramkami jest w domu artystów plastykow na ulicy mazowieckiej w warszawie .

Zielony
31-10-2006, 13:16
Może śmieszne, ale zdaje się, że w Castoramie widziałem oddzielny dział/stoisko z ramami. Wybierasz sobie listwy, podajesz rozmiar lub przynosisz dzieło i oni Ci to montują. Na ceny nie zerkałem, ale może warto się zorientować.

Kalina
31-10-2006, 13:20
Ja sobie oprawilam w Castoramie i jestem zadowolna. Mozna tez kupic gotowe ramki (duzy wybor) i to jest troche tansze. Ale oprawianie na wymiar uwalnia cie od uzaleznienia od formatu.

negatyv
31-10-2006, 13:24
Dobrze ze doczytalem do konca, bo juz chcialem ci mowic, gdzie kupuje ramki do slajdów. :D

mario1275
31-10-2006, 13:32
klejenie do ścian?? najlepiej zawiesić sobie na stałe kilka antyram i zmieniać ich zawartość formatów całe mnóstwo łatwo to zawiesić łatwo zdjąć jak chce sięnie typowy wymiar to też nie weilki problem jeśli samemu sięnie chce ciąć to do szklarza takie coś to chyba nawet za darmo zrobi pare sek. roboty:)

a jeżeli ktoś jest uparty i koniecznie chce do ściany to zastanowiłbym się czym wykończyć ścianę - powinien srawdzić się korek, zmywalne tapety, drewno - wszystko co się nie oderwie razem z tasmą dwustroną - jesnak takie zawieszanie bezpośrednio na ścianie ma poważny minus - zdjęcia łatwo mogą ulec zniszczeniu.

TomekS
31-10-2006, 13:40
Ja kupowałem w Saturnie w Jankach ale większy wybór jest na Allegro. Ostatnio kupowałem od http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=3968703 i byłem zadowolony. Bardzo dobrze zapakowane, a w magazynie wybór większy niż by się wydawało :)

n0wy
31-10-2006, 14:30
klejenie do ścian?? najlepiej zawiesić sobie na stałe kilka antyram i zmieniać ich zawartość formatów całe mnóstwo łatwo to zawiesić łatwo zdjąć jak chce sięnie typowy wymiar to też nie weilki problem jeśli samemu sięnie chce ciąć to do szklarza takie coś to chyba nawet za darmo zrobi pare sek. roboty:)

a jeżeli ktoś jest uparty i koniecznie chce do ściany to zastanowiłbym się czym wykończyć ścianę - powinien srawdzić się korek, zmywalne tapety, drewno - wszystko co się nie oderwie razem z tasmą dwustroną - jesnak takie zawieszanie bezpośrednio na ścianie ma poważny minus - zdjęcia łatwo mogą ulec zniszczeniu.

To nie w tym rzecz, że jestem uparty ;) Czasem w domu chciałbym powiesić sporo fotek w trochę większym formacie w najróżniejszych miejscach, dlatego nie chiałbym ograniczać się tylko do tych miejsc, gdzie powieszę sobie antyramy. Ściany niestety mam zwykłe, malowane farbą i stąd moje pytanie, czy ktoś już miał doświadczenia w tej kwestii i ma opatentowane dobre rozwiązanie ;)

Wszystkie sugestie mile widziane :)

yasin
31-10-2006, 15:52
15x21 taka do postawienia na biurku to kupuje tam gdzie wywoluje fotki, cena 5.99 pln, drewno ciemny orzech, a na sciane to w ikea, ceny nie pamietam

ewg
06-11-2006, 12:08
- Castoramy, Saturny, internet - a ja myślę, że nic nie zastąpi doświadczenia i celnego oka gościa od oprawy wszystkiego we wszystko ze sklepu zaopatrzenia plastyków w Bytomiu... :-)

muflon
06-11-2006, 12:11
Ja ostatnio obwiesilem cale mieszkanie samolotami w A4 :) i ramki kupowalem w IKEA - bardzo przyzwoite i niedrogie, 30x45. Tylko jakis papierek pod spod trzeba bylo dokupic. Moge wstawic fotki ekspozycji ;-)

A jesli chodzi o "klejenie"... odradzam :( Od zawsze probowalem jakos przypiac zdjecia od tak po prostu do sciany - na szpillki, na kawalki tasmy dwustronnej itp itp. Zawsze konczylo sie "wybrzuszaniem" od wilgoci i koniec koncow fotki odpadaly. Nie ma sily, od ramek sie nie ucieknie :-)

ewg
06-11-2006, 12:57
[...] cale mieszkanie samolotami [...]

LSGG? :cool: - Bo ja EPKT... :oops:

alx_80
06-11-2006, 13:12
www.foto-kwiatek.pl tez jest wybor spory :)

muflon
08-11-2006, 11:09
(..) ramki kupowalem w IKEA - bardzo przyzwoite i niedrogie, 30x45
Sprawdziłem, nazywa się to CLIPS (chociaż raz normalna nazwa, nie te szwedzkie wygibasy ;-)) i ma dokładnie 30x40. A4 wchodzi praktycznie idealnie, z marginesem ~5cm z każdej strony. Polecam - dobrze że posłuchałem żony, bo sam chciałem najpierw takie niby-drewniane ;-)

Mac
08-11-2006, 22:09
Poza IKEA'ą sporo widziałem w OBI i Leclercu, oczywiście głównie antyramy, ale te lubię najbardziej.

Hellfire
08-11-2006, 22:41
Widze, że sprzętowy onanizm nie dotyczy tylko aparatów, ale również ram i antyram! Ja ostatnio kupiłem trzy antyramy w sklepie w mojej wiosce, koszt był niewyobrażalny bo 3,80zł za sztuke! Wiszą równo, zdjęcie widać, nie ma problemu! Nie rozumiem tego tematu!

pilapl
08-11-2006, 22:50
W Ikea :)

Richie
08-11-2006, 23:24
Tylko IKEA.Tanio i duży wybór.

woland
09-11-2006, 00:11
Ja moge polecic sklep http://www.arsexpo.com.pl/ z Poznania. Ramy aluminiowe, do tego passepartout w najrozniejszych kolorach-docianaja bez problemu na zamowienie do najrozniejszych formatow. Mam w domu dwie ramy 80x60 a w nich fotki 30x45, rewelacja.

piast9
09-11-2006, 00:21
Hm.... A może duuuża antyrama (B1 czy coś) i w to powkładane kilka(naście) zdjęć mniejszych formatów? 2-3 takie załatwiłyby mi bieżącą ekspozycję :)

Fotoaparatka
09-11-2006, 10:14
Ja widziałam inne rozwiązanie, nowatorskie, ale pewnie nie każdemu by odpowiadało, w moim ulubionym programie Question Maison. Ktoś miał dość duże jasne wnętrze, bez wielu dupereli i zdjęcia ustawił na podłodze pod ścianą na takiej długiej przesuwanej listwie, że można było je zmieniać. (dużego formatu) Zdjęcia były wsadzone w taką srebrną szynę. Pewnie zlecił komuś wykonanie takiej ramy. Zaletą było właśnie to, że nie trzeba było ich wieszać, a i tak były widoczne.