Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 350D vs 30D - niebo a ziemia:)

ErnestPierwszy
30-10-2006, 12:50
No i mam nowy podpis:)
Jezu! To niebo a ziemia jeśli porównywać z 350D. Mój tamron nagle stał się perfekcyjnie dokładny! 30D jest bardzo, bardzo szybki i nie chodzi o 5kl na sek tylko samą pracę body.
Pisałem jakiś czas temu, że na 350D wolno wyświetlają się zdjęcia. Wyszło, że niby karta za wolna (kingston 50x 2GB). Na 30D nagle przyśpieszyła i wyświetla i przewija zdjęcia błyskawicznie. Elektronika body ma jednak znaczenie.
Robiłem zdjęcia córce mojego brata, która ma 2 tygodnie i każde zdjęcie ostre w punkt mimo iso1600 i zdjęć bez lampy! I ta cichutka migawka, takie klap, bez tego gwizdu:)
Jestem bardzo zadowolony. Jak ktoś robi zdjęcia nie tylko dla siebie to warto. Inna liga sprzętu, inne menu, kółko nastawcze i mini joysick (jedno wciśnięcie i centralny pkt. AF wybrany - miłe). Uczę się innego rozplanowania przycisków i funkcji.
Zrobiłem już kilka zdjęć, w których tandem 350D i tamron 28-75 nie radzili sobie. Teraz wszystkie problemy znikły.
Zauważylem też, że wbudowana lampa lepiej naświetla, nie ma przepaleń.

Jest jeszcze 400D, ale sam AF to nie wszystko:)

Pozdrawiam.

Łukasz Unterschuetz
30-10-2006, 13:00
rzadko sprzęt sobie nie radzi, częściej fotografujący ;)

VANT
30-10-2006, 13:02
przepalenia z wbudowaną w 350D?? chyba sobie żartujesz.....Generalnie 350D niedoświetlenie, przepalenia nigdy nie doświadczyłem.

@Łukasz
dobrze powiedziane.....

emisiaczek
30-10-2006, 14:08
"Elektronika body ma jednak znaczenie."

Niby jakie jesli w srodku ten sam procek ... caonon tak dzieli rynek, kiedy w koncu nauczymy sie ze w normalnym kraju 350d/400d to takie male zabaweczki za tydzien pracy robotnika. Normalna sprawa ze 30d jest lepszy kazdy to powinien czuc po co wiec watek?

ErnestPierwszy
30-10-2006, 14:29

Niby jakie jesli w srodku ten sam procek ... caonon tak dzieli rynek, kiedy w koncu nauczymy sie ze w normalnym kraju 350d/400d to takie male zabaweczki za tydzien pracy robotnika. Normalna sprawa ze 30d jest lepszy kazdy to powinien czuc po co wiec watek?

Forum jest min. po to by dzielić się wrażeniami z użytkowania sprzętu.
Gdyby stwierdzenie "Normalna sprawa ze 30d jest lepszy" było takie jasne to nikt nie zakladałby wątków typu 20D vs 350D itp. A takie wątki pojawiają się non stop.

Wielu wahających się użytkowników potrzebuje dodatkowej opinii bezpośrednich użytkowników 30D i byłych użytkowników lub równoległych 350D lub 400D.
Mnóstwo osób twierdzi, że 350/400D i 20/30D to to samo tylko ma pokrętło i większą obudowę - to jest bzdura. Możliwość pracy ze sprzętem z wyższej półki jest czystą przyjemnością.

Podzieliłeś się swoją opinią, która zupełnie nic nie wnosi - więc po co to pisałeś?:)

Nie chcę się z nikim kłócić, po prostu cieszę się z posiadania lepszego body, które rozwiązało wiele moich problemów sprzętowych w dotychczasowej pracy.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

KMV10
30-10-2006, 14:41
dodam, ze pro1 szybciej wyswietla zdjecia na lcd niz 20d - taka ciekawostka...

McKane
30-10-2006, 15:37

Tylko ze procek to nie wszystko. Sa jeszcze magistrale, pamieci o roznych czasach dostepu i inne "drobiazgi" znacznie wplywajace na szybkosc przesylu i obrobki danych.

piotrek2
30-10-2006, 15:41
a mi sie watek podoba, bo sie wlasnie nastawiam do kupna 30D, wiec dzieki za takie porownanie na szybko :)

Łukasz Unterschuetz
30-10-2006, 15:48
McKane/z tą prędkością to chyba trochę przesadzasz, gdybyś tego nie widział na tabelkach, to odczułbyś to podczas pracy?
Cóż, sam AF to fajna sprawa, ale... przy bardziej skomplikowanej zabawie, niż jeden ptaszek na niebie, czy widoczek AF więcej psuje niż pomaga... przeważnie ustawia ostrość nie tam, gdzie człowiek by chciał... i to jest udręka każdego body, bo każde body łapie ostrość na tych samych zasadach, tylko prędkość jest inna...

bundy
30-10-2006, 15:55
Cóż, sam AF to fajna sprawa, ale... przy bardziej skomplikowanej zabawie, niż jeden ptaszek na niebie, czy widoczek AF więcej psuje niż pomaga... przeważnie ustawia ostrość nie tam, gdzie człowiek by chciał... i

Piszesz to na podstawie doświadczeń z jednym aparatem, czy też może po wypróbowaniu większej ilości? Stwierdzenie, że "przeważnie ustawia ostrość nie tam, gdzie człowiek by chciał" może oznaczać dwie rzeczy:
1) masz skopany AF w puszce lub szkle - kalibracja w serwisie się kłania
2) nie potrafisz poprawnie użyć systemu AF (stosowanie automatycznego wyboru punktów, brak świadomości o tym, że sensor jest większy niż jego obrys na matówce, itd.)

A potem słyszy się tylko to żałosne generalizowanie, że AF w puszkach C jest do d..y, że trafia gdzie chce. Miałem już kilka puszek Canona i jak do tej pory wszystkie ustawiały ostrosć tam gdzie chciałem.

McKane
30-10-2006, 18:13
McKane/z tą prędkością to chyba trochę przesadzasz, gdybyś tego nie widział na tabelkach, to odczułbyś to podczas pracy?

Zalezy o jakiej predkosci mowimy. Jesli pytasz o predkosc przesylu pomiedzy pamiecia procesora a interfejsem obslugujacym karty cf to raczej nie mam szansy tego obserwowac z uwagi na brak stosownych narzedzi.

Jesli natomiast chodzi o szybkosc wyswietlania zdjec na lcd, ich zapis
czy ogolne odczucia z uzytkowania aparatu to tak zdecydowanie jestem wstanie to odczuc. Jak focisz w 30 stopniowym mrozie i chcesz podejrzec rawa i na jednym otwiera sie 3 sec a na innym aparacie 0,5 sec to gwarantuje Ci ze rece beda wiedzialy ktory aparat lubia bardziej.

Acha a co do reszty to popieram kol. bundy.

Łukasz Unterschuetz
30-10-2006, 18:48
fajne forum, nie powiem. Przychodzi człowiek, i słyszy, że żałośnie generalizuje... dobrze wiedzieć, że są tu ludzie na poziomie...
Jak jesteś taki mądry, to sfotografuj kotka, siedzącego za ogrodzeniem z siatki, które ma małe oczka.. ciekawe, na czym złapie Ci AF...
"A potem słyszy się tylko to żałosne generalizowanie, że AF w puszkach C jest do d..y, że trafia gdzie chce. Miałem już kilka puszek Canona i jak do tej pory wszystkie ustawiały ostrosć tam gdzie chciałem."
wyczuwam tutaj pewne kompleksy... gdzie ja napisałem coś o puszkach Canona??

McKane
30-10-2006, 19:04
fajne forum, nie powiem. Przychodzi człowiek, i słyszy, że żałośnie generalizuje... dobrze wiedzieć, że są tu ludzie na poziomie...
Jak jesteś taki mądry, to sfotografuj kotka, siedzącego za ogrodzeniem z siatki, które ma małe oczka.. ciekawe, na czym złapie Ci AF...
"A potem słyszy się tylko to żałosne generalizowanie, że AF w puszkach C jest do d..y, że trafia gdzie chce. Miałem już kilka puszek Canona i jak do tej pory wszystkie ustawiały ostrosć tam gdzie chciałem."

Eee najpierw zgeneralizowales dostales nie do konca satysfakcjonujaca Cie odpowiedz a teraz dramatyzujesz nieco :)

Malo tego znowu generalizujesz wkladajac wszystkich uzytkownikow forum na podstawie dwoch odpowiedzi do jednego worka bez poziomu. I pewnie znowu dostaniesz za to baty słowne szczegolnie od tych ktorzy nie maja z tym tematem nic wspolnego.

Co oo zdjec kotka za siatka to uzywasz FTM'a albo manuala i jasną sprawą dla kazdego jest fakt ze cala automatyka czasami wymaga wspomagania (chociazby diodami z zewnetrznej lampy).

Na koniec polecam mniej generalizacji wiecej a wiecej faktow. To ze przedstawiles sie z imienia i nazwiska nie oznacza ze kazdy od razu Cie zna i wie ile miales aparatow ani jaki masz staz w fotografii.

Driver
30-10-2006, 21:13
Jak focisz w 30 stopniowym mrozie i chcesz podejrzec rawa

Którego aparat i tak nie wyświetla

Vitez
31-10-2006, 03:57

Czyli nalezysz do grupy nr 2) o ktorej pisal wyzej bundy.

bundy
31-10-2006, 10:32

A dziękujemy, dziękujemy :-) Pamiętaj, że jakie posty, takie odpowiedzi na nie...

Przełączam na MF i po sprawie - wiadomo, że każdy system AF ma ograniczenia i nikt normalny się z nimi nie kłóci. Na upartego, to wystarczy nawet przeczytać instrukcję obsługi...

A nie wyczuwasz, że piszemy tutaj właśnie o puszkach Canona? Kompleksy jakieś? Czarno-żółty pasek nosisz na szyi? ;-) ;-)
Zluzuj trochę, bo pękniesz z nerwów :-) ;-)

kiku1
31-10-2006, 10:52
a tak w ogóle to o co chodzi w tym wątku?

Łukasz Unterschuetz
31-10-2006, 11:01
bundy/czyli jeżeli napiszę, że jadłem na śniadanie paskudne płatki to na mnie ktoś naskoczy i powie "no jak to?? przecież canon produkuje bardzo dobre płatki sniadaniowe" :)? wiem co napisałem, pisałem o systemie AF jako takim, czy to w C, czy N czy w najnowszej nokii... Twoja domniemania, że pisałem tylko o systemie Canona są Twoją nadinterpretacją...

bundy
31-10-2006, 11:07
wiem co napisałem, pisałem o systemie AF jako takim, czy to w C, czy N czy w najnowszej nokii... Twoja domniemania, że pisałem tylko o systemie Canona są Twoją nadinterpretacją...

To zobacz w jakim podforum to napisałeś :-) Canon dSLR, prawda? Wybacz, ale jeśli tutaj piszemy o systemie AF i innych duperelach, to domyślnie wiadomo, że piszemy właśnie o Canonie. A jak o nim nie piszemy, to właśnie to podkreślamy - a Ty robisz dokładnie na odwrót :-)
"Skróty myślowe" i "semantyczne nadużycia" trafiają już wszędzie...
Może skończmy OT, bo się ktoś z modów zaraz wkurzy :-)

heniek
31-10-2006, 11:07
cicha migawka to jest w olku e1, w 30D nie jest najlepiej..:???:

ErnestPierwszy
31-10-2006, 11:18
Oj cicha w porównaniu z 350D, nie ma tego gwizdu, tylko KLAP. Bardzo lubię odgłos klapnięcia w nikonach...

Cały czas jestem pod wrażeniem szybkości. Lustro błyskawicznie odslania wizjer:) Porównywałem z D200 znajomego i dla mnie czasy są identycznie.

W 350D psułem zdjęcia "zrywaniem spustu" (jak w strzelectwie), szczególnie takie na 1/30, 1/50. 30D jest póki co szybszy ode mnie:)

bundy
31-10-2006, 11:49
W 350D psułem zdjęcia "zrywaniem spustu" (jak w strzelectwie), szczególnie takie na 1/30, 1/50. 30D jest póki co szybszy ode mnie:)

Wydaje mi się, że to "zrywanie spustu" wynika bardziej z małych gabarytów 350d i większego ryzyka poruszenia korpusu podczas wyzwalania migawki. 'Shutter-lag' 350d i 30d mają IMO taki sam.
Mnie się w 30D takie "zrywanie" też przytrafiało, ale w końcu kupiłem gripa (ech... w D60 grip był jakiś taki solidniejszy) i jest ok (chyba należę do ludzi z ołowianym paluchem na spuście :-) ).

tadek
31-10-2006, 15:31

sam tez tak mialem na poczatku
kurde ile ja sie meczylem, juz myslalem ze aparat jakis skopany
a po ustawieniu 1/100 z lampa na 30mm wszystko jest ok
teraz juz nawet na 1/50 robie i nie zrywam

emisiaczek
31-10-2006, 17:27
"Mnóstwo osób twierdzi, że 350/400D i 20/30D to to samo tylko ma pokrętło i większą obudowę - to jest bzdura. Możliwość pracy ze sprzętem z wyższej półki jest czystą przyjemnością."

yyy to ci panstwo musza miec zle dni conajmniej, przeciez logiczne jest ze to dwa rozne poziomy jesli ktos tego nie wie to chyba jest z tych ... "hey ziomale czemu mi obudowie cos stuka czy mam oddac mojego noewgo canona do sklepu?" Jesli ktos poczytal jakies review, specyfikacje to wie co kupuje. Chcesz mi powiedziec ze nie jestes swiadom plusow 5d nad twoim 30d?

"Tylko ze procek to nie wszystko. Sa jeszcze magistrale, pamieci o roznych czasach dostepu i inne "drobiazgi" znacznie wplywajace na szybkosc przesylu i obrobki danych."

chcesz mi powiedziec ze canon specjalnie utrudnia sobie zycie i produkuje na tysiacu tasmach produkcyjnych rozne sprzety ... otoz wiekszosc gruba to poprostu odpowiednio zmieniony soft i te samem bebechy tak jak w tysiacy innych sprzetach.

Watek imho nic nie wnosi, bo coz sie moglem z nego dowiedziec ... ze 30d jest lesze od 350d .... oczywistosc banalna

MaciekH
31-10-2006, 18:59

Chcesz powiedzieć że robi fotke zanim dotkniesz spustu?:D Jeśli tak to jeszcze pomyśle że jest wart tej dopłaty w porównaniu do 20D :lol:
;-) ;-) ;-)

alien
31-10-2006, 20:33
30d to super aparat ale nic nie tlumaczy az takiej róznicy w cenie..stad moze takie głosy o 400d i 30d?
Amatorowi zdecydowanie bardziej oplaci sie zakup 400d i dobrego szkła...bedzie sie cieszyl ze swietnej jakosci zdjec i szybkosci af.

BolekZ
31-10-2006, 20:51
Chcesz powiedzieć że robi fotke zanim dotkniesz spustu?:D Jeśli tak to jeszcze pomyśle że jest wart tej dopłaty w porównaniu do 20D :lol:
;-) ;-) ;-)

ja wcale nie muszę dotykać spustu - tylko pomyślę i sam strzela:grin: :D :-)

yogi-bear
31-10-2006, 21:26
Uh.. to miłe. Taki wątek kiedy jedzie do mnie 30D (po doświadczeniach z 350D). Trochę zbędny OT powstał. Jestem na TAK tego typu tematom bo spostrzeżenia userów są miłym dodatkiem do tabelek i wykresów. ;) Jak będę miał chwilę to dorzucę parę swoich odczuć po wymianie body.

Kolekcjoner
01-11-2006, 06:54
(...)chcesz mi powiedziec ze canon specjalnie utrudnia sobie zycie i produkuje na tysiacu tasmach produkcyjnych rozne sprzety ... otoz wiekszosc gruba to poprostu odpowiednio zmieniony soft i te samem bebechy tak jak w tysiacy innych sprzetach.

To jest na podstawie jakichś konkretnych danych czy tylko takie Twoje przemyślenia:)?

mikie_001
01-11-2006, 08:15
3 tygodnie temu pojechalem na plener do Zakopca z kumplem - ja z 350ka a on z 30ka. podeszlismy do kupowania sprzetu w nieco inny sposob. ja kupilem 350 z gripem i 17-40, on kupil 30ke, kita i 28-75. niby sumarycznie wyszlo tyle samo, ale zgadnijcie kto byl bardziej zadowolony ze zdjec.....
niestety sama puszka to nie wszystko, a jakosc zdjec zalezy przede wszystkim od zastosowanego obiektywu.
wybor aparatu zalezy przede wszystkim od zatosowan - robie glownie landszafty i troche macro, w zwiazku z tym nie znalazlem jakiegokolwiek argumentu, ktory by przemawial za zakupem 30-ki i doplata tych nemalze 2 tysiecy, ktore mozna spozytkowac w zupelnie inny sposob.
wiem tez z e nastepnym aparatem nie bedzie nastepca 30, tylko FF, bo to zapewni mi jakosc obrazu, wiec z mojej perspektywy moze to byc nawet FF wlozonyw body 350-ki :)

oczywiscie ze dla pewnych zastosowac 30ka jest lapsza od 350ki, jednak kupujac aparat pwinno sie kierowac glownie tym do czego on ma sluzyc. biorac pod uwage moja osobe jestem w stanie zbic kazdy argument swiadczacy o przewadze 30ki nad 350ka :)

Kolekcjoner
01-11-2006, 09:57
3 tygodnie temu pojechalem na plener do Zakopca z kumplem - ja z 350ka a on z 30ka. podeszlismy do kupowania sprzetu w nieco inny sposob. ja kupilem 350 z gripem i 17-40, on kupil 30ke, kita i 28-75. niby sumarycznie wyszlo tyle samo, ale zgadnijcie kto byl bardziej zadowolony ze zdjec.....
niestety sama puszka to nie wszystko, a jakosc zdjec zalezy przede wszystkim od zastosowanego obiektywu.

Ja tam się nie znam ale słyszałem:) nieraz, że jakość zdjęć - w rozumieniu tego co na nich jest - to zależy głównie od tego kto trzyma tę puszkę i stąd może wynikały te różnice:).

wybor aparatu zalezy przede wszystkim od zatosowan - robie glownie landszafty i troche macro, w zwiazku z tym nie znalazlem jakiegokolwiek argumentu, ktory by przemawial za zakupem 30-ki i doplata tych nemalze 2 tysiecy, ktore mozna spozytkowac w zupelnie inny sposob.
wiem tez z e nastepnym aparatem nie bedzie nastepca 30, tylko FF, bo to zapewni mi jakosc obrazu, wiec z mojej perspektywy moze to byc nawet FF wlozonyw body 350-ki :)

oczywiscie ze dla pewnych zastosowac 30ka jest lapsza od 350ki, jednak kupujac aparat pwinno sie kierowac glownie tym do czego on ma sluzyc. biorac pod uwage moja osobe jestem w stanie zbic kazdy argument swiadczacy o przewadze 30ki nad 350ka :)

Tak z pewnego punktu widzenia masz rację. 350-tka jest np. dużo mniej widoczna i absorbująca jest też znacznie lżejsza i mniejsza co w pewnych sytuacjach staje się sporą zaletą:). Póki co nie ma tylko doń fajnego małego dobrego szkła no może po za 50/1,8 ale mam na myśli bardziej zoom.

mikie_001
01-11-2006, 10:33
Ja tam się nie znam ale słyszałem:) nieraz, że jakość zdjęć - w rozumieniu tego co na nich jest - to zależy głównie od tego kto trzyma tę puszkę i stąd może wynikały te różnice:).

nawet nie wypada mi w ten sposob myslec, dlatego skladam to na karb roznic sprzetowych :oops:

Póki co nie ma tylko doń fajnego małego dobrego szkła no może po za 50/1,8 ale mam na myśli bardziej zoom.

z bolem to zauwazylem po przesiadce z D70 (kit vs. kit). dletego poczynikem dalsze zakupy i zaopatrzylem sie we wspomniany wczesniej 17-40 i 50/1,4
i szczerze mowiac nie rozumiem polityki canona, ktory rzuca na rynek syf..... i wymaga wylozenia duuuzych pieniedzy za sprzet cokolwiek lepszy

alien
02-11-2006, 13:46
to znaczy czego nie rozumiesz? Bo mi sie wydaje taka polityka zupełnie logiczna.....:/

mikie_001
02-11-2006, 14:03
rozumiem, ze szkla sa gradowane jakosciowo i cenowo - to naturalne - nie rozumiem natomiast dlaczego te najtansze szkla sa AŻ TAK slabe. mialem kita od D50 i bezposrednio po nim kita od 350D wiec moge sobie porownac.....
a z drugiej strony nie widzialem szkla, ktore by jakosciowo i cenowo odpowiadalo nikonowskiemu 18-70 (kit od D70).
ale z drugiej strony to moze i dobrze - tym sposobem mam lepsze szkla :)
ale to juz zupelny OT....

emisiaczek
02-11-2006, 14:30
"To jest na podstawie jakichś konkretnych danych czy tylko takie Twoje przemyślenia?"

Realia ekonomii, seria a tez chodzi na tym samym procku i zaleznie od numerka ma rozne osiagi. Apopos watku, powstal juz nowy ironiczny watek o tym jak to jednak 30d sie zepsul ... dochodze do wniosku ze wszytsko o canonach juz napisano i coraz mniej czasu spedzam na szukaniu tu wiedzy :( pewnie kolejna fascynacja forum nastapi za 2 lata jak wyjdzie 500d chyba ze wczesniej rozwinie sie jakas forma tutoriali, porad, screencastow ....

M@riusz
02-11-2006, 15:05
Kiedyś "Janusz Body" stwierdził, że dodatek do aparatu - potocznie zwany fotografem - odgrywa jednak pewną rolę przy robieniu zdjęć ;-)

M@riusz

Kolekcjoner
02-11-2006, 20:58
(...)Realia ekonomii, seria a tez chodzi na tym samym procku i zaleznie od numerka ma rozne osiagi. (...)

Czyli jednak tylko Twoje przemyślenia:(. Myślałem że się coś dowiem ciekawego. Bo to że są te same procesory to żadna nowość, natomiast z tego co rozmawiałem w serwisie w Krakowie to gość mówił, że różnice w elektronice pomiędzy 350D, a 30D są dość istotne. Także te "bebechy" się jednak znacznie różnią:).

VANT
04-11-2006, 15:14
To co jest w środku zależy głównie od użytego procesora, bo to właśnie od niego zalezy jaki jest rodzaj pamięci, jakie są taktowania i szerokości szyn itp....Różnica może być w wielkości użytych buforów i innych mniej istotnych rzeczy wpływająch np. na liczbę zdjęć w serii......
Ot i cała prawda.

emisiaczek
04-11-2006, 18:54
chodzilo mi np o to "pisałem jakiś czas temu, że na 350D wolno wyświetlają się zdjęcia. Wyszło, że niby karta za wolna (kingston 50x 2GB). Na 30D nagle przyśpieszyła i wyświetla i przewija zdjęcia błyskawicznie. Elektronika body ma jednak znaczenie." watpie zeby spowodowane to bylo inna elektonika, poprostu "tak mialo byc"

VANT
04-11-2006, 23:41
@emisiaczek
to tylko kwesita (tak jak pisałem)
a) większych buforów
b) softu w aparacie.....

i tyle....