PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki Pocket Pc polecacie??

borkomar
30-10-2006, 02:54
Witam serdecznie.
Zapewne wielu z Was miało albo ma doświadczenia z PPc.
Prosiłbym o pomoc w doborze takowego - planuje wkrótce zakupic taką zabawkę.
Głównym tematem jaki mnie interesuje to GPS.
Nie wiem czy kupić już wbudowany, czy też dokupić zew.
Chciałbym aby LCD był 640*480.
Będzie to moje pierwsze urządzenie tego typu, więc dlatego proszę o pomoc doświadczonych w temacie.
Brałem na chwilę obecną pod uwagę FS N560 lub jakiegoś asusa - ale z wbudowanym GPS ma słaba rozdzielczość - no chyba że nie dokładnie przeglądnąłem ofertę.
Wiadome, że chciałbym wydać jak najmniej - ale czy się da:?: Kupić cos dobrego tanio - nie stać mnie na tanie gadgety, które częściej widzą łapy serwisanta, niżeli moje.
Czekam na jakieś info.
Aha - czym się różni WinMobile 2003 od win mobile 5.0 - czy jeden z nich oferuje coś czego inny nie robi:?:
Każde info mile widziane.:?: :?:

azael
30-10-2006, 08:25
Witam serdecznie.
Zapewne wielu z Was miało albo ma doświadczenia z PPc.
Prosiłbym o pomoc w doborze takowego - planuje wkrótce zakupic taką zabawkę.
Głównym tematem jaki mnie interesuje to GPS.
Nie wiem czy kupić już wbudowany, czy też dokupić zew.
Chciałbym aby LCD był 640*480.

Jeżeli będziesz używał jako pilota, to szukaj czegos z duzym wyswietlaczem. Miałem MDA II z Ery - tragedia, dopiero na FS N720 dobrze widac mapę w trakcie jazdy. Do tych sprzętów tylko zewn. GPS via BT.

Aha - czym się różni WinMobile 2003 od win mobile 5.0 - czy jeden z nich oferuje coś czego inny nie robi:?:

"Piątka" to nowsze łindołsy. W praktyce "5" ma lepsze zarządzanie pamięcią, szczególnie istotne dla użytkowników Automapy posiadajacych w swoim PDA 64kB pamieci.

Polecam polukac tutaj: http://pdaclub.pl/ - dużo informacji.

swiderski
30-10-2006, 09:03
Aktualnie używam Holuxa (http://www.memory-map.com/holux_pocketpc.jpg) i jestem zadowolony. Jedyną jego niedogodnością (ale to już indywidualna kwestia) jest to, że jest on "landscape" - poziomy. Oczywiście obraz można obrócić, ale widać znaczącą różnicę po programowym odwróceniu. Posiada on wbudowany GPS. Z automapą radzi sobie zupełnie znośnie. W zestawie były wszystkie uchwyty i kable przydatne w samochodzie.
Wcześniej miałem HP 5550 + GPS na BT. Tragedia. Odbiornik miał problemy z utrzymaniem połączenia z palmem, trzeba było pamiętać o jego ładowaniu itp. Pewnie używał bym go do tej pory, gdyby nie to że pewnego pięknego dnia palm przestał się włączać (sam z siebie) - naprawa była zupełnie nieopłacalna.

Cichy
30-10-2006, 09:13
Ja polecam Mio p550. Ma WIFi, GPS, blututke i inne szmery bajery. Ja mam taki, Metus ma też taki. Też chciałem mieć 640x480 ale jak zobaczyłem na żywo obydwie rozdzielczości na 3,5 calowym monitorze, stwierdziłem, że lepiej mieć ten z mniejszą rozdzielczością a szybszy. GPS działa bez żadnych anten bez problemu, nauczyłem się już wgrywać na to cudo DIVIxy i teraz mam kino w aucie :P

KrzychK
30-10-2006, 11:00
Ja polecam Mio p550. Ma WIFi, GPS, blututke i inne szmery bajery. Ja mam taki, Metus ma też taki. Też chciałem mieć 640x480 ale [...]

W.

Dokladnie mialem takie same na poczatku przemyslenie - rozdzialka i marka.
Obecnie po ponad miesiacu uzytkowania Mio P550 twierdze, ze rozdzialka to nie wszystko (i tak strony bankowe czy pocztowe wygladaja dziwnie) a gps/wifi/bluet - sa b. przydatne. Wyswietlacz czytelny, gps czuly, cena niska (niecale 1100). W paczce jest tez ladowarka samochodowa i uchwyt do zamocowania w aucie.

IMHO warto.

azael
30-10-2006, 12:06
Obecnie po ponad miesiacu uzytkowania Mio P550 twierdze, ze rozdzialka to nie wszystko (i tak strony bankowe czy pocztowe wygladaja dziwnie) [...]

Wystarczy zainstalowac Opere i nagle wszystko wyglada normalnie. Sprawdzone!!!

mark_solo
30-10-2006, 12:13
Ja też używam P550. Potwierdzam opinie o nim. Jedyną irytującą mnie rzeczą są tandetnie wyglądające cztery przyciski oraz umiejscowienie włącznika zasilania - jeden z tych przycisków. Należy go od razu tak skonfigurować, aby włączenie wymagało odblokowania PDA i jego automatyczne wyłączenie po 5s, jeżeli się go nie odblokuje. W innym przypadku noszenie go np. w kieszeni lub torbie może spowodować włączanie palmotopa wtedy gdy tego nie chcemy, co może spowodować rozładowanie baterii. Szkoda, że producent nie przewidział włącznika zasilania z boku obudowy, tak aby nie można go było nieświadomie włączyć. Poza tym jako GPS sprawdza się znakomicie. Przejechałem z nim około 6tys. km i nie mogę narzekać. Obraz jest czytelny, komunikaty słyszalne nawet przy włączonym radiu. Jedynie gdy jest gorsza pogoda , to się dłużej synchronizuje.

borkomar
30-10-2006, 12:42
Ja polecam Mio p550. Ma WIFi, GPS, blututke i inne szmery bajery. Ja mam taki, Metus ma też taki. Też chciałem mieć 640x480 ale jak zobaczyłem na żywo obydwie rozdzielczości na 3,5 calowym monitorze, stwierdziłem, że lepiej mieć ten z mniejszą rozdzielczością a szybszy. GPS działa bez żadnych anten bez problemu, nauczyłem się już wgrywać na to cudo DIVIxy i teraz mam kino w aucie :P

Uważasz, że taki z 640x480 będzie wolniejszy mimo, że ma procek szybszy i więcej pamięci:?:
Właśnie nie wiem czy decydować się na urządzenie w wbudowanym GPS czy też zew - wiadome, że wolałbym mieć wsio w jednym, żeby nie taszczyć dodatkowych pudełek.
Jeszcze jedno - czy wchodzi w palma z telefonem czy sobie odpuścić:?:

piast9
30-10-2006, 13:17
A jak jest z takimi PDA i wyświetlaniem RAW-ów?

borkomar
30-10-2006, 13:22
A jak jest z takimi PDA i wyświetlaniem RAW-ów?
Proszę nie psuć wątku :wink:

Jerry99
30-10-2006, 13:25
Każda sroka swój ogonek... ;)
ja polecam Fujitsu-Siemens PocketLoox N560 - ma wszystko co trzeba (dodatkowy aparat juz mi niepotrzebny)

borkomar
30-10-2006, 13:33
Każda sroka swój ogonek... ;)
ja polecam Fujitsu-Siemens PocketLoox N560 - ma wszystko co trzeba (dodatkowy aparat juz mi niepotrzebny)

NIom powiesz cos blizej o nim??Biore go powaznie pod uwage.

woland
09-12-2006, 16:12
Podczepie sie pod watek. Interesuje mnie urzdzenie takie jak Mio p550 ale z czytnikiem CF, z tego co widze ten model obsluguje tylko sd/mmc. Zna ktos takie cudo? Zalezy mi, zeby palm laczyl z sie z telefonem (modemem) i umozliwial tym samym wysylanie danych via gprs.

ecki74
09-12-2006, 20:32
Ja mam MIO A210 - dla mnie wystarczający - Bluetooth, GPS. Działa jako zestaw głośnowówiący w samochodzie (przez BT). Nawigacja prawidłowa bez problemów (z Automapą ). Wersja P550 ma jeszcze Wi-Fi comoże byc przydatne np. na wczasach w Ustce , gdzie jest ogólny dostep do netu - wtedy sobie poczte albo forum pooglądac !!

dominix
11-12-2006, 06:56
Witam,

A ja polecam wszystkim Dell Axim x51v. Jest maly, lekki i przyjemny, a kryje duza moc. Szybki procek Intel xScale 624Mhz, bardzo wyrazny i jasny wsywietlacz 640x480 3,7", pamiec 64ram, 256rom, oczywiscie wi-fi, irda i bluetooth. Bardzo ladnie dziala wi-fi, moj provider KT w cenie DSLa dal mi dostep do hot spotow i wszedzie, poza zapadla wsia, mam internet w aucie i w kieszeni. Obsluguje jednoczesnie karty sd i cf - ma dwa gniazda. Do kompletu mam odbiornik GPS Holux Slim 236 - doskonale dziala z dellem, polaczenie BT stabilne, szybki start, nie gubi sygnalow itp. Swietnie wspolpracuje z softem Garmina, AutomapaXL, TOMTOM, Destinator i z jakims koreanskim softem - Mappy. Moim zdaniem zestaw z zewnetrznym GPSem jest troche lepszy, bo wszechstronny - odbiornik mozesz polozyc tak, zeby widzial niebo i satelity, a pda trzymac w kieszeni, albo bawic sie nim na tylnym siedzeniu - nie masz potrzeby trzymac calego urzadzenia przy szybie. Z racji miejsca gdzie przyszlo mi mieszkac, powiem ze jest to moj najlepszy przyjaciel w samochodzie. Bardzo fajnie dziala skype, outlook i inne programiki, strony www laduja sie szybko i da sie na nich rozczytac i co nieco obejrzec, ale oczywiscie majac nawet te 640x480 to ciagle 3,7". Dodam jeszcze, ze zaskakujaco dobrze dziala system rozpoznawania pisma odrecznego - rewelacyjna sprawa. Bateria standard starcza na 3-4 godziny zabawy, a dodatkowa wieksza nawet do 8. No ja jestem bardzo zadowolony z Axima - moj najbardziej udany zakup w tym roku. Pelny opis na stronie della. (http://www.dell.com/content/products/productdetails.aspx/axim_x51v?c=us&cs=19&l=en&s=dhs) Na ebayu nowke mozna kupic juz za okolo $300.

Pozdrawiam
Dominik