PDA

Zobacz pełną wersję : Celność AF?

icik
26-10-2006, 18:44
Witajcie!!! Ostatnio zauważyłem że spora moich fotek jest nie do końca trafiona jeśli chodzi o AF. Chodzi mi o to że niezależnie od wybranego rodzaju AF (matrycowy itd.) trafi on nie koniecznie tam gdzie chcę - obserwuję diody i raczej staram się trafiać ale..... nie zawsze jest czas żeby drugi i trzeci raz zmieniać ostrość bo np. dzieciak już ucieka. I pytanie za 100 pkt. czy ustawiając AF manualnie na środkowy punkt (diodę) ekspozycja będzie OK (jak wtedy będzie ustawiana ekspozycja)?
Zaraz dam linka do fotki.

http://s110.photobucket.com/albums/n102/tomwyc/Some%20new%20pictures/?action=view&current=Image00004.jpg&refPage=&imgAnch=imgAnch10

Na tym zdjęciu AF złapał się na butach a miał na wiadomo - na twarzy!!!! Czy stosując ten myk z AF na centralną diodę fotka wyszłaby taka sama co do kolorów światła itd.?

Driver
26-10-2006, 18:50
Na tym zdjęciu AF złapał się na butach a miał na wiadomo - na twarzy!!!! Czy stosując ten myk z AF na centralną diodę fotka wyszłaby taka sama co do kolorów światła itd.?

Tak, panie kolego.

icik
26-10-2006, 19:05
Krótko i na temat!!! Dzięki Driver!!!

oskarkowy
27-10-2006, 18:06
Tak, panie kolego.

A jak to się ma do faktu silnego powiązania u canona pomiaru światła z punktem AF?

Kolekcjoner
27-10-2006, 20:01
A jak to się ma do faktu silnego powiązania u canona pomiaru światła z punktem AF?

No właśnie to pierwsze co mi się narzuca jak czytam ten wątek. :)