PDA

Zobacz pełną wersję : Nadchodzi IV RP

Dzygit-Dublin
26-10-2006, 16:16
to dzis znalazlem niezle i jakie prawdziwe

link (http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/nie-wracajcie-do-polski,744937)

Tomasz Golinski
26-10-2006, 16:18
A to nie podpada pod terroryzm? :twisted: ;)

Dzygit-Dublin
26-10-2006, 16:20
A to nie podpada pod terroryzm? :twisted: ;)

ahahahahah moze :D

im wiecej czytam wiadomosci tym czarniej to widze .
ale pomysl niezly byl jak sie dobrze przypatrzysz .

Pozdrawiam Dariusz

Zielony
26-10-2006, 16:44
Akcja trwa od jakiegoś czasu. Już kiedyś widziałem tego typu bilboardy.
Podobają mi się natomiast te obecne, które można spotkać np. w W-wie:
"A Ciebie co jeszcze trzyma w tym kraju?"

Generalnie święta prawda.

EDIT: zauważyłem, że link z maja

Dzygit-Dublin
26-10-2006, 16:51
jak mial bys chwile zrob foto.

"A Ciebie co jeszcze trzyma w tym kraju?"
w tym ?? W Ira to chyba tylko dziewczyna bo jak nie ona to canada lub nowa zelandia.

Moj kolega z australii powiedzial tak.

"Dom jest tam gdzie wieszasz czapke i jest ci dobrze"

ale sledze wiadomosci bo jestem polakiem ( chodz tu to czasami az wstyd sie przyznac ) i interesuje mnie co tam sie wyrabia mam rodzenstwo i rodzicow w polsce.

Pozdrawiam
Dariusz

Kubaman
26-10-2006, 18:38
Ciekawe kto, jak i kiedy na tym zarobi. Bo co do wykorzystywania emocji do celów marketingowych nie mam najmniejszych wątpliwości.

Kolekcjoner
27-10-2006, 00:43
Ja to uważam, że ktoś marnuje pieniądze. Po co komu te plakaty. Ilość ludzi jaka wyjeżdża już z III Rzeczpospolitej jest taka że czwartej już nie będzie.
A....... no fakt ktoś musi zgasić światło.

O! Tutaj jeszcze jeden link (http://fakty.interia.pl/prasa/news/opodatkowac-bezdzietne-malzenstwa,809990,16) który może wielu zdopingować do jeszcze szybszego pakowania walizek.

woyd
27-10-2006, 01:11
Ja to uważam, że ktoś marnuje pieniądze. Po co komu te plakaty.

Spoko spoko, ktoś w PR wziął za to swoją kasę, i wyjdzie na to, że trzyma nas.... nowa promocja w Tesco :D

Priest
27-10-2006, 10:25
Spoko spoko, ktoś w PR wziął za to swoją kasę, i wyjdzie na to, że trzyma nas.... nowa promocja w Tesco :D

Tak, to bardzo rawdopodobne :) raczej nikt nie wpakował by kasy w kampanię reklamową tylko po to, żeby sobie takie hasła pisać

szwayko
27-10-2006, 11:05
to dzis znalazlem niezle i jakie prawdziwe

link (http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/nie-wracajcie-do-polski,744937)

Zwykla manipulacja i naciagactwo.
Wydaje mi sie ze ludzie zaczeli wyjezdzac poniewaz otwarto im rynki pracy w danych krajach, a zjawisko nasililo sie akurat w okresie zmiany sceny politycznej.

Kto z Was uwaza ze gdyby u wladzy bylo nadal SLD czy moze PO i bylaby wciaz uzywana nazwa IIIRP zamiast IVRP to nagle ci ludzie zostaliby w kraju.;-)

Fajnie to wyglada, pobudza nawet do pewnej złoścu czy flustracji. Ale w systemie podatkowym czy gospodarczym nic tak naprawde sie nie pogorszylo zeby obwiniac za to IV RP dlatego ze nie podobaja nam sie karakany, chlopy z samejbrony czy frankensteiny ;-).

Oczywiscie gdybym mial te mozliwosc pracy 10 lat temu tez bym wyjechal. Ale obwinianie IVRP za to mozna nazwac nie inaczej jak "wielkim semantycznym nadużyciem" ;-)

Finantial Times napisal ostanio "nie przejmujcie sie blizniakami, to co oni robia nie ma wplywu na gospodarke w Polsce"

Te plakaty bardziej wygladaja na jakis krzyk rozpaczy jakiejs grupy ludzi.

Zielony
27-10-2006, 11:24
Ale obwinianie IV RP za to mozna nazwac nie inaczej jak "wielkim semantycznym nadużyciem" ;-)

A może chodzi o to, że poprostu miarka się przebrała, bezwzględu na to, czy to IV czy VI RP ?

szwayko
27-10-2006, 11:32
A może chodzi o to, że poprostu miarka się przebrała, bezwzględu na to, czy to IV czy VI RP ?

Ale przeciez 10 lat temu rowniez za Odra zarobki byly kilkakrotnie wyzsze.
I co byly marsze emigrantow do Europy Zachodniej - nie, bo nie bylo takiej mozliwosci. Teraz jest taka mozliwosc i jest wybor, ludzie po prostu z tego korzystaja.

Kiedys pracodawcy, gospodarka nie musiala sie martwic o sile robocza, teraz beda musieli i to chyba dobrze, bo przyniesie to wzrost zarobkow, gdyz co tu nie gadac gospodarka ma tendencje wzrostowa i to nawet wyzsza niz przypuszczna (za ostatnimi doniesieniami Urzedu Statystycznego).

Kubaman
27-10-2006, 12:06
Zielony, jak mi ktoś mówi, że wyjeżdza z Polski, tylko dlatego, że mu PIS nie pasuje to moge się tylko puknąć w czoło. SLD może i nie był tak barwny medialnie, ale to właśnie oni rozkradli kraj - co, podążając za retoryką w stylu tych plakatów, nikomu nie przeszkadzało (mimo codziennego odkrywania afer w mediach).

Po prostu fakt, że ludzie jadą za kasą, dobrobytem, bardziej spokojną pracą, za granicę jest bezwstydnie wykorzystywany przez różne grupy interesu - polityczne (opozycja), społeczne (np. środowiska gejowskie), czy choćby biznesowe (Polacy okazują się świetnymi fachowcami, a za granicą pracują za połowę tego co odpowiadający im specjaliści zachodni - to kupa kasy, dlatego w Polsce odbywa sie intensywne wyławianie talentów). Trzeba być bardzo naiwnym, żeby myśleć, że punlikacje FT są opinią wypływającą z zachodu. Są po prostu inspirowane lub często pisane w Polsce, co wielokrotnie udowadniano.

Zigi
27-10-2006, 17:13
Zielony, jak mi ktoś mówi, że wyjeżdza z Polski, tylko dlatego, że mu PIS nie pasuje to moge się tylko puknąć w czoło. SLD może i nie był tak barwny medialnie, ale to właśnie oni rozkradli kraj - co, podążając za retoryką w stylu tych plakatów, nikomu nie przeszkadzało (mimo codziennego odkrywania afer w mediach).

I masz racje ale ja uważam iż PIS jest postrzegany przez społeczeństwo (spora jego część) jako przysłowiowy gwóźdź do trumny. Po poprzednich ekipach został spory bałagan i ludziska najnormalniej chcą aby ktoś go wreszcie posprzątał. Frekwencja wyborcza była niska bo już wtedy coraz większa cześć społeczeństwa zwątpiła w to, że nasi politycy mogą tego dokonać. W tej sytuacji PIS wybory wygrał i zachłysnął się wybraną kłócąc się z wszystkimi naokoło. Zamiast budować jakąś mocną koalicje stworzył jakiegoś potworka z partiami dość kontrowersyjnymi. Zamiast posprzątać całe zajął się zaledwie 1/10 tego podwórka (WSI i układy). Otwarcie przyznaje iż reszta się nie liczy. Tymczasem większość elektoratu ma gdzieś układy i chciałaby aby normalnie pozwolono jej egzystować na w miarę dobrym poziomie.

Kubaman
27-10-2006, 18:33
co w żaden sposób nie wpływa na fakt, że ludzie wyjeżdżają, bo szukają pracy, zarobków, chcę podszkolić język etc, itd, itp. Jeśli ktoś myśli, że przy tym poziomie obojętności na politykę młodzi ludzie poświęcają swoje życia dla emigracji politycznej, to sorry.

Zigi
27-10-2006, 19:05
co w żaden sposób nie wpływa na fakt, że ludzie wyjeżdżają, bo szukają pracy, zarobków, chcę podszkolić język etc, itd, itp. Jeśli ktoś myśli, że przy tym poziomie obojętności na politykę młodzi ludzie poświęcają swoje życia dla emigracji politycznej, to sorry.

Nie politycznej - jak najbardziej ekonomicznej nie ma tutaj wątpliwości! Tyle że PIS nie daje nijak nadziei na poprawę obecnej sytuacji materialnej ludziskom, którym coraz ciężej wyszukać normalnie płatna robotę. Niestety ostatnio mimo sporych wymagań pracodawców pensje nowo przyjętych mają tendencje do spadków w stosunku do tych samych stanowisk w latach poprzednich - przynajmniej przy przyjmowaniu nowych pracowników. Dochodzi do tego niewątpliwie podsycana przez media (reklamy itp) i to co widzimy u ludzi którym w jakiś sposób się powiodło chęć życia na lepszym poziomie niż tylko przeżycie.

Kubaman
27-10-2006, 22:05
Zigi, ja akurat nie narzekam :mrgreen:

zgadzam się mniej więcej z Twoją wypowiedzią, ale ja pisałem krytycznie tylko o graniu na emocjach dla załatwiania prywatnych interesów. To nie fair.

Zigi
28-10-2006, 15:33
Zigi, ja akurat nie narzekam :mrgreen:

zgadzam się mniej więcej z Twoją wypowiedzią, ale ja pisałem krytycznie tylko o graniu na emocjach dla załatwiania prywatnych interesów. To nie fair.

I tu zdecydowanie masz rację!
Swoją drogą na + obecnej władzy można zaliczyć, iż to właśnie oni zdecydowali że armia stanie się zawodowo-kontraktowa. Od ładnych paru lat zasilam rezerwę :) ale uważam to za krok ku normalności.

snowboarder
28-10-2006, 16:50
Jeśli ktoś myśli, że przy tym poziomie obojętności na politykę młodzi ludzie poświęcają swoje życia dla emigracji politycznej, to sorry.

Poswiecaja zycie ci, co siedza w dziwnym kraju nad Wisla i czekaja na cod.
Cod znormalnienia. Zapewniam cie - nigdy sie nie zdarzy. A juz napewno
nie za twojej kadencji... I uwierz mi, ale znam sporo osob, ktore w
normalnych warunkach zylyby w Polsce, bo zarobki nie byly dla nich
problemem. Problemem byl/jest brak tego, co wielu nazywa po prostu:
normalnosc.

Kubaman
28-10-2006, 17:05
Ale ja jakoś nie odczuwam znienormalnienia. Jesteśmy po prostu jeszcze cięgle biedniejsi, słabiej rozwinięci, z ciągle młodą demokracją. Bardziej pracowici - jak się okazuje i co wykorzystywane jest aktualnie na zachodzie z taką ochotą, z inną historią, wartościami, tradycją i boleśniejszymi doświadczeniami. Jesteśmy przy okazji jedynie średniej wielkości krajem, a wszyscy by chcieli, żebyśmy byli równie istotni jak Rosja czy Francja - wolne żarty.

Ot, co.
Ja na cuda nie czekam, mnie jest dobrze. Chociaż Kaczyńskich nie lubię.
Ja pracuję, zarabiam, odnoszę sukcesy zawodowe, rozwijam się, mam rodzinę którą kocham. Czy ci wszyscy, którzy wyjeżdzają nie mają podobnych wartości? Po co w to mieszać sprtynie podsuwane slogany a to lewicy, a to europejskich środowisk homoseksualnych, a to Eriki Steinbach, która chce się u nas ostro wzbogacić zamieniając prawdę o zbrodniarzach 2 wojny. Mówię ci, biznes jest biznes, a poglądy swoją drogą. Za komuny w stanie wojennym wyjechało z kraju mniej ludzi przez 10 lat jak teraz w ciągu 3 lat. Przez Kaczyńskich, którzy rządzą krajem od 12 miesięcy :rolleyes: Dajmy spokój. I nie dawajmy się manipulować podobnymi banerami.